Бездомните кучета - кошмарът на софиянци
Публикувано: 22 July 2009 - 10:10 AM
Финансиране за детски площадки има. Миналата година всяка община е получила пари за ремонт на площадките. Наличните 2 до моя блок бяха реновирани и изглеждат супер. Ама за да ви реновират вашите е хубаво да участвате в иск, все пак...Нали...Няква инициативка....
Регистрация по и-нет. Ама защо не четете? Регистрацията трябва да се извършва от ветеринарните лекари в система, изградена от НВМС, която е единна за БГ, но и влиза в регистрите на ЕС. Тук отново стигаме до туткането на НВМС. Е, правят я системата, преди 3 месеца се правиха пробни пускания. Естествено, софта беше пълен боклук и естествено нищо не стана, та сега всичко наново.
А всъщност за едно си прав - собствениците на домашни животни трябва да си ИЗИСКАТ нормалния живот. Повярвайте ми, докато умират деца заради 20 годишни кувьози никой няма да се сети, че Иванов иска да си разхожда кучето по цивилизован начин. Да не говорим, че самите собственици на животни трябва задължително да си покачат културата. Имам предвид събирането на фекалиите от животните им и водене на повод. За да имаме право да изискваме трябва да сме непобутваеми по всички параграфи. Искаме площадки за разходки и т.н, защото НИЕ сме изрядни. Сега всеки ще ми скочи и ще ми каже - аз си събирам и водя на повод. Чудесно. Само дето аз по цял ден събирам остатъци в нашия двор. От клиентите ни. Еми ся...Съжалявам ама аз като един редови гражданин не съм особено доволна като настъпя фекалийни маси...И аз не знам що, ама е факт. И да, домашните имат голеееееееееми заслуги за наличието на такива по улиците.
Ooo, то идело реч за аджилити, a аз някак реших, че за деца иде реч...Михихихи...Глупава жена...Ама верно...Кое в площадките за аджилити ще реши проблема с бездомните, поведението на домашните и хигиената на града ни като цяло? И защо не ги изискате? Площадките имам предвид, разбира се. Или трябва да чакаме няяякой да се сети...Абсурд...А и е смешно да очакваме някой да се сети за нашите проблеми, щом ние самите не ги обявяваме.

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835

Публикувано: 22 July 2009 - 10:10 AM
Би ли пояснил как като ти направят площадка за аджилити и "ти улеснят живота" ще се справят с популацията бездомни?
Кой трябва да постави исканията на нещастния обикновен любител вместо самия него? И какво общо има това с темата?
Разни хора направили организации за защита на бездомните. Направи ти за защита на домашните, никой не ти пречи.
Публикувано: 22 July 2009 - 10:41 AM
Един ден ще има.
Публикувано: 22 July 2009 - 10:53 AM

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835

Публикувано: 22 July 2009 - 11:03 AM
Публикувано: 22 July 2009 - 11:06 AM
Един ден ще има.
Питам се, дали като станат повече местата за разходка и прочие удобства, това ще промени начина на (не)мислене на чичкото до нас, който си пуска кучето да се разхожда само, защото "то си се прибира после". Или на тези, които взимат куче, защото детето го искало, ама после се оказва, че детето му минало желанието и горкото същество заминава на улицата "щото кой има време и нерви да се разправя". Или на тези по строежите, които хранят куче за да пази, докато строят и после, когато сградата е завършена, кучето става поредния бездомник. Или на тези, които искат кучето им да роди "поне веднъж, за здраве", ама после кученцата се озовават в близкия контейнер или на улицата.
При нас, в Редута, въпреки многото строежи няма съществено увеличение на броя на бездомните. Имаме си бездомни, които са там от години - те си пазят територията от други и не създават проблеми. Женските сме ги кастрирали със собствени средства и усилия (включително и на кварталните ветове). Отвреме навреме ни докарват по някое ново отнякъде, или се появяват изхвърлени бебета. Но рядко, за щастие. Има хора, които се грижат за вътрешното им обезпаразитяване. И схемата работи.

Публикувано: 22 July 2009 - 11:17 AM
Разбирам те за позитивната нагласа и ролята на положителния пример, но ...dog.bg ... негативната нагласа се възприема с поне 70 % по-бързо и ефективно отколкото положителната и това е доказано научно. Затова и в "нормалните" страни НЕ разчитат на съвест и отговорност, а на санкции, при това такива, без право на оспорване (или поне без смисъл на оспорване). Затова и разни германци, финландци и прочее сган като дойде тук се затриват в алкохолни басейни, защото знаят, че тук няма да им направят нищо, но у тях никога няма да направят такива неща, защото няма и да ги питат, направо ще ги обезкостят. Така жадуваният от нас ред, за съжаление, се постига най-бързо чрез санкции и контрол, а не с позитивна нагласа и пример.
Докато не тръгнат от къща на къща и от село на село (в смисъл не се координират контролните органи) да проверяват и да санкционират всичко що има животинка и не я е регистрирало и докато не "изплющят" по няколко хиляди глоби на хора, които се отнасят с животните си (селскостопански или не) като изверги, няма да има резултат. Човекът като социално същество се подчинява, контролира и разбира само от санкции и заплахи за загуба. За съжаление, това е доказано и от историята. Онези "нормалните" страни са си изградили тази култура не от положителните примери, а точно от заплахата за санкция.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 22 July 2009 - 11:33 AM
Разбирам те за позитивната нагласа и ролята на положителния пример
Хубаво поне, че един поне разбра за положителния пример ...

Да, имаме нужда от такива примери и от позитивна нагласа към кучето като цяло и трябва да търсим начин да я постигнем, за да няма повече такива статии за кучета убийци, бездомните - кошмара на София и подобни.
Публикувано: 22 July 2009 - 01:51 PM
Моля ви, не ни делете на ние и вие. Всички, които обичаме кучето сме на една страна, въпреки различните направления в които всеки търси своята път, влага емоции и то този начин дава израз на своята любов към това животно.
Поне аз мисля, че така трябва да бъде, за да можем да си помагаме един на друг, без да се делим на "ние" и "вие".
Публикувано: 22 July 2009 - 07:07 PM
ПП Предполагам, че не си представяш Кевин зад решетките на изолатора и затова ги пишеш такива. Ами аз пък като гледам тези снимки от всяка една ме гледа Реджо, от всяка, Реджо без крак, без око, Реджо натрошен, гладен, полят с киселина.
Публикувано: 22 July 2009 - 09:12 PM

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."
Публикувано: 23 July 2009 - 07:01 AM
Аз не мога да си представя противопоставяне между кучкари по тази тема. Затова се дразня изключително от мненията на човек, който е админ. Админ на същия форум, в който миналата година се разви голяма драма около закона за етажната собственост, който по волята на досегашните управляващи щеше да го на**ка здраво на домашните кучета и на техните собственици.
Същият админ представа си няма какво е ставало тогава, защото го нямаше никакъв, но идва в темата за бездомните да се жалва как всички говорели само за бездомни и никой не се интересувал от домашните и колко са неадекватни лапачите на пари за бездомни, същите лапачи, които тогава най-много помогнаха да се спасим от едно пълно безумие и дискриминиране на стопаните на домашни кучета.
Разбирам, че на админ му изнася в НЕГОВИЯ форум в горещите теми да се говори само за лицеприятни неща и лъскави родословни кучета сред красиви полянки и купи, и аз искам да се стигне дотам.
Обаче домашни и бездомни бяха една и съща гадна сган за досегашните управляващи, те не ги делят. Така че трябва да сме наясно, че отношението към едните и другите е едно цяло.
Публикувано: 24 July 2009 - 12:08 AM
Яворе, искам да те питам - какво ще рече "професионални НПО-та"? У нас има регистрирани вече доста НПО, които се занимават с тези проблеми. За съжаление реално работещите май се броят на пръстите на едната ръка. Липсата на някаква координация между тях в името на общи цели и начина, по който някои от тези НПО действат, в много случаи водят до ефект, обратен на желания.
Професионални НПО-та ще рече малка промяна в манталитета. За да има професионална дейност, трябват професионалисти. А те обикновено не работят без пари.
Проблемът е, че повечето хора си мислят, че за решаването на проблема е необходимо само добро желание и отношение. Това е изключително погрешен подход. Както се казва, пътят към ада е осеян с добри намерения. Не може да се очаква, че един добър ветеринарен лекар, който е способен да кастрира по 10-15 животни на ден, ще го прави безплатно. Както и не може да се очаква, че някой, който знае как се събират хиляди от дарения, ще предостави опита си напълно безплатно. Просто безплатен обяд няма...
аз май нещо се намесих в спора не навреме...
Публикувано: 24 July 2009 - 09:30 AM

Публикувано: 24 July 2009 - 10:25 AM
Примерно - не е ли стимул, че ако кучето ти е кастрирано не плащаш данък? Защо тогава хората не си кастрират не-клубните кучета? И защо масово не регистрират кастрираните?
В София има доста места, които общините са определили като такива за разхождане на кучета. Това довело ли е до повече регистрирани любимци?
За мен разрешението на проблема е спазването на законите, стабилен контрол и яки глоби на нарушителите. Глобите да отиват за дейности, свързани с намаляването на бездомните и поощряване на съвестните.
А с това съм много съгласна и благодаря за отговора