Куче терапевт
Публикувано: 23 October 2009 - 11:16 AM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 23 October 2009 - 12:29 PM

Публикувано: 23 October 2009 - 12:58 PM
Искам да споделя това , което прочетох в чужд форум. Не си спомням как се казваше и затова не мога да ви дам link, но набързо ще преразкажа. Може пък да е от полза...
Родители на деца с аутизъм споделяха какви животинки имат децата им. Мисля , че ставаше въпрос за САЩ, но може да е било всяка друга англоезична страна.
( Оказа се , че аутизмът е в голяма степен проблем в общуването и може да има най-различни проявления от пълна изолация до просто малко по-странно поведение) .
Та една майка споделяше , че нейното дете изпобщо не регистрирало появата на котките в дома им. Първо взели 2, но после останали с една. Не разбрах какво е станало с другата. детето дори не забелязало че едната я няма. Просто точно тяхното дете нямало отношение към котки.
Друг родител разказваше, че тяхното дете вървяло доста добре, докато в детската градина ги занимавали с "как казва това животно" и показване картинка на животното. Но когато един ден чуо мучене на крава ( на запис) изпаднало в срахотна паника и оттогава се страхувало от всоакакви животни. ТАка и не успели да преодолеят страха.
Други искали обучено куче - куче водач. Просто си мислели , че може да е добре за детето. Обаче за обучените водачи се чакало дълго. Някои им препоръчал border коли, защото били грижобни към стадото. Оказало се чудесен избор, защото детето изпадало често в нервни кризи и ако по време на криза го пратели да прегърне кучето, то се гушвало в него и се успокоявало.
Други казваха, че бабата на детето всъщност развъждала лабрадори (или голден ретивари? забравих ) за водачи и опитала да запознае детето с няколко. обаче детето се страхувало от размера им и също явно имало неприятно усещане към козина. Накрая бабата донесла от някъде дребно ( не си спомням 10 паунда или 10 кг ) куче с куса козина. Никаква порода. Оказало се че на детето стършно му харесва как кучето го посреща всеки път с подскачане , целуване , въртене на опашка - изобшо хиперактивността на кучето в случая била от полза.
Мен това ме впечатли, защото и аз си мислех че "спокойно" и "уравновесено" са универсални качестви, необходимо за кучето-терапевт. Явно, обаче различните хора имат различни нужди. Ако кучето е социализирано и неагресивно, всеки темперамент, размер и порода могат да се окажат поддходящи за някого.
Имаше и други примери - за рибки, хамстери и дори гущерчета.
Понеже тези примери бяха от тема за деца с аутизъм, ако предвиждате работа с деца с такъв проблем, може би като начало можете да се свържете с организации на родителите на деца с аутизъм. ( Даже някъде във форума наскоро родител търсеше куче точно за дете с аутизъм ). да обсъдите възможността за индивидуални срещи в среда , която не е травмираща за дето . И то така , че ако дето прояви и най малки признаци на дискомфорт, куцето да може да се изведе веднага, а ако детето прояви интерес , да му се даде възможност да се запознае.
Желая ви успех
Публикувано: 23 October 2009 - 01:22 PM
Радвам се,че открих темата,тъй като от известно време се интересувам от нея.Ще започна с това,че аз имам Бернско пастирско куче и забелязах,че в почти всички италиански,немски,дори словенски сайтове на развъдници на породата,кучетата са минали курсове за Dog therapy.Породата ни сериозно е започнало да се използва за това.Какво знам аз за терапията-кучетата задължително минават на изпит(поведенчески и психологичен),ако преминат се сертифицират-това става засега във франция.Естеството на работа не изисква специални тренировъчни умения,а по-скоро уравновесен характер.Бернерите са изключително подходящи защото освен характера,те са доста красиви(имам впредвид цветната окраска,която влияе на пациента),големи и приятни(мекички)на докосване,което задоволява потребноста на пациента от допир,имат много висок праг на търпимост към хора и деца,и са много социални.В общи линии това е основното при нашата порода-забелязвам,че се използват предимно такива кучета.Какво представлява терапията-индивидуална и групова,като част от проект(комуни).Кучетата главно спомагат терапията,като при хора с проблем с кучета(страх)тя е индивидуална.Кучетата присъстват на терапия като балансират настроенията в групата,или има елемент на събуждане на някои отговорности в пациенти(зависими например в комуни).Говоря за терапия при хора и деца с проблеми в поведението(социални домове,центрове за работа със зависими,домове за възрастни хора).Терапията на пациенти с патологични проблеми се позовава предимно на контакт с животното(коне,делфините се използват за това главно,поради други съпътстващи фактори като:вода,които влияят и на двигателните способностти на пациента(аутизъм,парализа).Кучетата се използват предимно при поведенческите проблеми.Естеството на моята работа(арт терапия на деца и зависими) ми позволява да имам възможността да осъщетвя подобен проек-ако наистина сте заинтересовани може да помислим за някакъв съвместен проект.
Поздрави
Публикувано: 23 October 2009 - 01:25 PM

Публикувано: 24 October 2009 - 12:59 PM
HRISI_1084, предполагам, че във вашия факултет има примери за такива проекти или поне сте обсъждали такива. Ако ти е възможно, би ли представила някакъв подобен проект, който сте обсъждали на упражненията или лекциите?

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 26 October 2009 - 09:23 AM
П.П
Денева,имах възможността да изучавам арт терапията,уникална терапия,особено при деца,ще имаш ли възможност да споделиш материали или някакви лични наблюдения в тази сфера?Колкото повече материал,толкова по-добре

Публикувано: 03 December 2009 - 09:55 PM
1. Кое куче е подходящо за куче терапевт
2. При какви заболявания се използва
3. Кой ще обучи кучето и собственика и ще прецени, че кучето е готово да поеме тези функции
Куче-терапевт не се става ей-така! Не става само да ти е "добро" кучето и да дава да го галят непознати. Изпитът, който се провежда е по-строг от този за общо послушание.
Знам тези неща от стопанката на Athos Bernieshine, порода Бернско Пастирско Куче и чичо на малките на нашата Мони. Той е дипломирано куче-терапевт в Словения. Посещавал е курсове по основно послушание, преминал е тест за характер, и чак след тези неща е допуснат в група за куче-терапевт. След завършване на курса е преминал изпит, след изпита трябва да проведе 25 сеанса с наставник, заедно със своята стопанка, и ако премине успешно и това ниво, започва същинската работа. Стопанката му отделно е посещавала теоретична част - лекции. В тези случаи всички трябва да вярват и да контролират 100% кучето - все пак то е животно, а го поставяме в доста необичайни ситуации.
Ако ви е интересно, ще я помоля да ни напише по-подробно за конкретните изисквания, както и за техния опит.

www.monasterymeadows.com
Публикувано: 03 December 2009 - 09:58 PM
Абсолютно съм на същото мнение!
Не че е рано, но няма да е лесно.

www.monasterymeadows.com
Публикувано: 04 December 2009 - 01:12 PM

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище
Публикувано: 04 December 2009 - 02:57 PM
Може би, ако се раздели на части, ще има и по-конкретни резултати?
Наското четох статия за кучета терапевти за ветерани. Ветераните имат специфични проблеми най-често емоционални травми. Един говореше , че изпитва страх, че все има чувството че нещо го дебне, че не смее да излиза навън. После казват че усещането че кучето винаги е до теб дава спокойствие , че "някои ти пази гърба", че е до теб , че имаш приятел и такива неща.
Още по-интересно е кой ги тренира тези кучета. Възложено е на...затворници. Един вид тренировката на куче е "терапия" ( в случая превузпитание на затворници) сама по себе си. Един , който бил прекарал около 15 години ту вън, ту вътре казваше , че общуването и тренирането на кучето му давало чувство за отговорност и значимост, които никога не е имал преди и че се надява като излезе да може да приложи това новонаучено чувство на отговорност към собствените си деца.
А тук има лист с имена и yебадреси на различни организации , които тренират животни за различни нужди - от водачи за слепи до социализация на деца с противообществени прояви.
http://www.vachss.co...l_training.html
Може би могат да помогнат с идеи и съвети как се започва или с литература.
ПП Аз мога да помагам с превод от и на английски и писане на писма, ако има нужда.
ППП Танците с кучета , които Apso показва, ми изглеждат като чудесен начин за борба с депресия , примерно ( музика , танци... какво мислят психолозите ?) И също като отлично следучилищно занимание за деца от домове за сираци. ( Това последното ми хрумна след като прочетох разказите на хора израстнали в такива домове - колко е важно да си имаш някои отвън, които да идва при теб)
Публикувано: 09 December 2009 - 02:56 PM
http://community.liv...l.com/sunnydog/
Това е комюнити, създадено за популяризиране на канис-терапевтичния център Слънчев пес".
Доклада на Орочко http://community.liv...html?mode=reply
Тук има и малко снимки
http://community.liv...293.html#cutid1
Мисля че точно от тези хора ако ентузиастите на канис-терапия ще се свържат, то ще имат най-голяма полза от тях.
Хората там отдавна работят с кучета-терапевти, натрупали са страшно много знания и опит, и ако не друго - поне могат да препоръчат нужната литература и да споделят знанията си. Разгледайте сайта, на руски е, но пък има много снимки и интересни материали.
:-))

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 25 July 2010 - 02:21 PM
Та мисълта ми е къде мога да намеря такава информация,за съжаления руският ми е на доста ниско ниво и не мога да си преведа смислено почти нищо.
П.П
Говорих с няколко асистента,никой не е чувал за пет терапия или единствено я свързват с терапията с делфини като двигателни упражнения.

Публикувано: 30 July 2010 - 06:51 PM
Здравей. Не мога по никакъв начин да ти помогна с каквото и да е относно ПЕТ-терапия, поради простата причина че съм запозната единствено с КАНИС-терапия.
ПЕТ-терапия включва:
- хипотерапия: общуване с коне и конна езда. Има го и при нас:
http://agrosaveti.co...henie-kone.html
- делфинотерапия: вид медико-психологична рехабилитация.
Ако не се лъжа, най-близкия център за лечение на аутизъм с делфинотерапия е в Кушадасъ, Турция.
- фелинотерапия: профилактика и лекуване на различни болести с помощта на контакта с котките.
- канистерапия: най-разпостранен вид от анималотерапия, поради неговата достъпност и социализация на кучета.
Отварях подобна тема преди години: http://forum.dog.bg/...aded&show=&st=0
Има и апитерапия - лекуване с пчели. Но държа да подчертая пак - ако мога да помогна с нещо в преводи и статии, то е само относно КАНИС-терапия.
Поздрави:-)))

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 31 July 2010 - 10:33 AM
Поздрави и благодаря предварително.