Шарпланинец
Публикувано: 02 January 2006 - 09:09 PM
Подобна на каракачанката.
Една Румънска нова порода и Гръцката.
Би трябвало повечето любители на БОК И каракачанско куче да са наясно с тази презентация на Балканските породи в Белград.
Имаше цял камион с кучета от България.
Проблема е там че от FCI казват че прекалено си приличат Българската Гръцката и Румънската порода.Говоря за нерегистрираните породи.
Гръцкото куче е по дребно от нашето защото няма кръв от други по-едри представители,но са наи-еднотипни и си мисля че ако има друга балканска порода то това ще е Гръцката.
А другото наи вероятно което може да се случи е да признаят обща балканска порода.
И за това виновни в България пак няма да има.Много делене много цепене типична Българска черта.Докато тук се карат влакат може да не се върне.
Публикувано: 02 January 2006 - 09:15 PM
Цитат
Точно за македонският караман се твърди, че е автентичният вариант на шарпланинеца! От това следва, че шарпланинеца произхожда от самият караман.. Изглежда не сте запознат. Не дейте да твърдите в такъв случай кои породи произлизат от шарпланинеца.
п.п. "Спепой сказал посмотрим!"
п.п.2. На изложението за което говорите са били представяни БОК-поколения. Нормално е и с това да не сте запознат!
п.п.3. За историята млъквам.
Публикувано: 02 January 2006 - 09:54 PM
Цитат
Би трябвало повечето любители на БОК И каракачанско куче да са наясно с тази презентация на Балканските породи в Белград.
Проблема е там че от FCI казват че прекалено си приличат Българската Гръцката и Румънската порода.Говоря за нерегистрираните породи.
Гръцкото куче е по дребно от нашето защото няма кръв от други по-едри представители,но са наи-еднотипни и си мисля че ако има друга балканска порода то това ще е Гръцката.
А другото наи вероятно което може да се случи е да признаят обща балканска порода.
И за това виновни в България пак няма да има.Много делене много цепене типична Българска черта.Докато тук се карат влакат може да не се върне.
Това не е вярно.
В Белгарад, ден преди пролетния CACIB пред бюрото на FCI бяха представени четири породи - сръбско овчарско куче - Serbian shepheard dog, две румънски породи - овчарско куче от Буковина - Romanian shepheard dog BUCOVINA и Romanian Miortic, както и българско овчарско куче - Bulgarian shepheard dog !
Не са представяви никакви македонски и гръцки породи.
Хърватския торляк бе представен на есенния CACIB в Загреб.
Публикувано: 09 January 2006 - 04:16 PM
http://www.molosserd...bnails&album=50
(само първо трябва да се регистрирате)
Поздрави!
Публикувано: 16 January 2006 - 12:17 PM
аз мисля че шарпланинеца е страхотно куче - и като визия и характер и във форума трябва да се обсъждат качествата на кучето навици, начин на гледане и т.н. а не да ви избива на национализъм и оплюване
аз казах ХАУ
Публикувано: 09 February 2006 - 12:11 PM
Цитат
Г-н Илиев проследих диалога по темата,съвременната наука ни дава лесно решение на дългият спор.Едно генетично иследване на породата и близките по тип породи(и сравнение) би ви дало подробна информация за същината на въпроса.Препоръчвам да направите същото и за цялата македонска нация(с един куршум два заека).И не забавяйте какво е казал дядо НИ Паисии (не се срамувай да се наречеш българин)!!!

тихо, коце спи!!!!
Публикувано: 11 February 2006 - 08:37 PM
Цитат
Цитат
Г-н Илиев проследих диалога по темата,съвременната наука ни дава лесно решение на дългият спор.Едно генетично иследване на породата и близките по тип породи(и сравнение) би ви дало подробна информация за същината на въпроса.Препоръчвам да направите същото и за цялата македонска нация(с един куршум два заека).И не забавяйте какво е казал дядо НИ Паисии (не се срамувай да се наречеш българин)!!!
без да ми се обиждаш ,но какво разбираш ти от генетично изследване.
вашите кучета дори нямат родословия ,а ти ми говориш за генетика.
Не съм виждал по страхлива порода досега от карака'анското куче.
Публикувано: 11 February 2006 - 08:52 PM
Цитат
Г-н Илиев, колко каракачански кучета сте видял? ;)
Не само че съм виждал аз съм имал такива кучета.
Корена на тази порода е от Македония/пиринска,егеиска,вардарска/
Но истинските/чистокръвни екземпляри /вече не съществуват.
Избиха ги през комунизма/ловците/аз съм свидетел как убиваха кучетата по дворовете.И това беше по нареждане от горе,защото вълците бяха изтребени,а на границата с Вардарска Македония и Егеиска имаше мрежи ,които вълците не можеха да преминават.
Сегашните кучета са кръстоски с улични помияри,и всякакви породи.
Публикувано: 11 February 2006 - 08:57 PM
Цитат
Цитат
Избиха ги през комунизма/ловците/аз съм свидетел как убиваха кучетата по дворовете.И това беше по нареждане от горе,защото вълците бяха изтребени,а на границата с Вардарска Македония и Егеиска имаше мрежи ,които вълците не можеха да преминават.
Аре бегай ,бе!
Публикувано: 11 February 2006 - 09:00 PM
Цитат
С уважение!
Всички планински овчарски породи са формирани в планински региони а не в равнини.
Ти виждала ли си тестове за характер с тези кучета,когато срещу тях се изправи фигурант с една пръчица в ръка.?
Знаеш ли какво става?
Публикувано: 11 February 2006 - 09:01 PM
Цитат
Цитат
Цитат
Аре бегай ,бе!
Аз не знам дали ке бегам ама твоито куче със сигурност.
Публикувано: 11 February 2006 - 09:03 PM
Каракачаните са номадски племена,произхождащи от Северна Гърция и мигриращи според сезона по нашите земи.!!!
А за англо говорящите,ето историята на породата:
history
rungrey