Агресия, доминантно поведение
Публикувано: 28 October 2008 - 12:19 AM
Както писах и по-горе, моето куче не проявява агресия под никаква форма към познати. Непознати приема много трудно, но това си е характерно за породата. Един-два пъти ми се е случвало по време на разходка да залае някого, но всичко, което прави, е да спре човека. Като отида при него, се успокоява и ми позволява да го вържа. Животното има респект от мен, изпълнява простите команди, които сме работили. Дори понякога протестира (звуците наистина са много смешни за 50-те му килограма), но ги изпълнява. Въпроса ми е свързан със следното - имам практиката от време на време да му вземам купата с храната, след като е започнал да се храни. Не насилствено, просто се доближавам, казвам му "Чакай!" и вдигам купата. После, разбира се, пак си му я давам. Това обикновено не предизвиква проблеми. Сега обаче захладнява и апетита му се възвръща, а търпението му намалява:-) Очаква храната си с подчертана възбуда. И започва да ръмжи, когато се опитвам да му взема купата. Обикновено налапва някое голямо парче в уста и така ръмжи. Аз няколко пъти му давам да разбере, че така не става. Обаче почна да ми дожалява за животното. Чудя се, дали не е прекалено? И тази вечер като се доближих да пробвам пак същото, той налапа главата от шарана от купата си (обожава риба) и заръмжа. Доближих го, потупах го по гърба и го оставих да се нахрани на спокойствие. И сега здравата се чудя дали не сгреших?
Публикувано: 28 October 2008 - 12:23 AM
Цитат
Кучето яде, вие идвате, то налапва парче храна, ръмжейки-казвайки "не пипай!", вие го попутвате приятелски по гърба "ок, приятел, прав си, няма да закачам твоята храна" и си отивате. Следващия път може да има и по-яростна съпротива.
С две думи - той е спечелил една малка битка по пътя, който води към водач. Ако мине един номер, може да започне да прави и други, искайки да ви подчини, щом доброволно му предлагате това.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 28 October 2008 - 02:29 PM
моето куче има много лош навик, от който не мога да го разуча. Тя е женска на около 3 години и като вземе да пази нещо, става много зла, не допуска никой до нея и ръмжи. Някой може ли да ми обясни поведението на кучето ми и какво мога да направя за да отуча от това пазене.
Мерси предварително
Публикувано: 28 October 2008 - 03:26 PM
Цитат
моето куче има много лош навик, от който не мога да го разуча. Тя е женска на около 3 години и като вземе да пази нещо, става много зла, не допуска никой до нея и ръмжи. Някой може ли да ми обясни поведението на кучето ми и какво мога да направя за да отуча от това пазене.
Мерси предварително

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 28 October 2008 - 10:36 PM

Публикувано: 29 October 2008 - 02:35 AM
Разхождаме го доста, ако няма проблеми, обикновено по 2 пъти, по около час, отделно са излизанията за тоалетна. Разходките са най-често около брега на морето. По пътя има едно място под един храст, където оставяме няколко топки за игра, за да не ги мъкнем дотам всеки път. Пускаме го там от повода (там се разхождат много кучета и това е нормално, деца няма), играем, тичаме по брега и т.н., после се връщаме обратно, обикновено по тревата, за да не е пълен с пясък. Ако не се е наиграл/преуморил, обаче, понякога, вместо да дойде, за да му се сложи повода и да минем по едно мостче на път към къщи, той хуква под храста, където са му топките за игра, вади ги, разнася ги и т.н. В крайна сметка идва, но това се повтаря вече 2-3 пъти.
Другият случай, в който не можем да го контролираме, е когато хукне да си играе с друго куче. И да викаш след него, и да не викаш - файда много няма. Може да те чуе, когато е спрял в момент на изчакване, да види какво прави другото куче и то пак не идва моментално. Може би искаме твърде много за възрастта му, но питам, защото не знам дали се учим по правилния начин. За съжаление, нямаме възможност да го водим на училище, живеем в малко градче и наблизо няма удобни възможности, а работим и двамата с мъжа ми.
И третия въпрос, с който имаме проблем - да го научим да дава доброволно играчката, когато играем на апорт. Много обича да гризе и като докопа каквото и да е - пръчка, топка, бутилка - я грабва и я отнася да я дъвче. Често пъти тръгва към нас, обаче вместо да я пусне пред нас, подминава и се пльосва на 2 метра встрани, яростно дъвчейки. Ако повикаш пак, след малко ще я донесе, но сякаш става когато той реши, а не когато ние решим. Понякога продължава да дъвче, дори когато го доближиш и му кажеш да даде. Аз "влизам" в неговото пространство без много обяснения и той отстъпва тогава, дърпа се назад и оставя играчката на мен, но мъжът ми настоява, че трябва да го научим по-скоро да оставя играчката пред нас по команда - а явно не знаем как. Аз го учих, като беше гладен, като му доближавах лакомството пред носа и го вдигах нагоре, за да се наложи да пусне играчката, за да вземе храната. Това работи обикновено, но не винаги. Опитвахме с две играчки - хвърляш едната, той носи обратно и не пуска, показваш другата, трябва да пусне първата, за да тича след втората. Да, ама след като успешно работихме така, сега, ако едната топка е малка, той я захапва и хуква с нея към втората играчка, ако си я изпуснал случайно... ;D Много е смешно да го гледам, как се опитва да захапе две топки или топка и бутилка или да легне върху едната, а да дъвче другата, но според мен, това е доминантно поведение, което трябва да се озаптява.
Изпълнява по-стриктно, когато е много гладен, т.е. например на обяд, ако не е ял нищо от сутринта, ама това ми се вижда много драстичен метод. Иначе с храната проблеми няма. Яде, когато дадем, купата му се пълни с ядене, той сяда, слага се на пода, той те гледа в очите и докато не му разрешиш, не се доближава. Вече става по-голям и понякога не му стига храната, но днес, например, открадна една филия хляб от масичката (за пръв път го прави, обикновено не пипа нищо оттам), аз му се скарах, остави я веднага и си замина за клетката след командата. Явно беше много гладен - установих, че вече не му стига порциона, който обикновено му даваме, та увеличихме мамбото.
Още се учим да ходим на повод като хората. Понякога, като са го хванали бесовете, се дърпа напред като луд. Не много често, но се случва. Спираме, пак тръгваме и така до безобразие. Последният път ме заболя ръката от дърпане. Много внимателно изчетох ония съвети за рязкото дръпване за корекция и т.н., но май не правя нещо както трябва. Явно допуснахме грешка да му разрешаваме да върви 1-2 крачки пред нас, преди да изчетем всичко, сега се борим да го научим да върви редом. Има случаи, в които е много послушен и върви като образцово куче, чак се гордея с него, защото е малък, а тогава изглежда по-възпитан от много други по-големи кучета наоколо, но в други случаи... Не ми е ясно и кога точно не слуша - понякога става преди разходка, когато не се е набеснял, друг път установяваме, че е изморен и затова не слуша...
Извинения за дългия постинг и ще съм много благодарна за всякакви конкретни съвети или забележки :blink:
Публикувано: 29 October 2008 - 08:01 AM
Цитат
;D Виждала съм немска овчарка, която се опитва да носи по 5 кабела. :rolleyes: Като начало внесете повече спокойствие в играта, забавете темпа на смяна на играчките. Не бързайте да го учите да дава играчката и да му я вземате. Нека първо се научи да пуска сам.

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг
Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg
Публикувано: 29 October 2008 - 08:19 AM
Публикувано: 29 October 2008 - 02:00 PM
Цитат
Galiadogs, може би пък искаме прекалено много от него? При нас нещата са разделени някакси. Тоалетната не е проблем засега, защото преди да тръгнем на разходка, минаваме през "тоалетната" - поляната пред нас, в която той си има място за пишкане и места за акане, с кош за кучешки отпадъци, та първо ги уважаваме тях и после тръгваме нанякъде. Той още не вдига краче да макира, пишка приклекнал, макар че мъж ми казва, че веднъж направил плах опит, ама май не се сещал точно какво прави ;D Като се направи тоалетна, го пускаме без повод до края на същата въпросна поляна, после се връзваме и ходим около 300-400 метра до брега, където отново го пускаме без повод да души, играе и опознава света. Затова мъжът ми настоява, че когато е на повод с нас, трябва да върви редом и да няма туй-онуй. Не съм сигурна дали е прав, затова задавам тези въпроси.
Отделно, той го води на разходки с друг маршрут и тогава има много непознати неща, които са интересни на Шаро и, естествено, иска да подуши и види кое какво е - та се дърпа и не върви редом. Дали тогава режимът на ходене трябва да е по-свободен? Нали Сизар Милан казва, че когато кучето върви пред човека, т.е. го води на повода, значи човекът е допуснал кучето да е водачът на глутницата и това трябва да се коригира?
Публикувано: 29 October 2008 - 02:45 PM
Публикувано: 29 October 2008 - 03:43 PM
Та то още няма развито понятие за общност и глутница, нито за мястото си в нея.
Достатъчно е да въвеждате правилата и да бъдете постоянни.
Не разбирам защо сте решили, че има проблем с доминантност. По-късно ще отделя коментарите в друга тема.
Публикувано: 29 October 2008 - 06:32 PM

Няма лошо куче,има лош стопанин.
Публикувано: 29 October 2008 - 07:47 PM
Публикувано: 29 October 2008 - 08:59 PM
Публикувано: 29 October 2008 - 09:10 PM
Не и се карайте а се дръжте спокойно и уверено.Така и показвате,че няма от какво да се страхува.
Публикувано: 29 October 2008 - 09:26 PM
Публикувано: 29 October 2008 - 09:31 PM