Dog.bg Форуми : Агресия, доминантно поведение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (93 Страници) +
  • « Първа
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Агресия, доминантно поведение Оцени темата: ***** 4 Гласове

#521 Потребителят е офлайн   staikov Икона

• Група: Потребители

Публикувано: 28 October 2008 - 12:19 AM

Здравейте. Имам БОК на година и 10 месеца. За съжаление, не съм имал достатъчно време за обучение, но по отношение на контрола вложих старание. Най-вече заради децата, които са постоянно около него. Израстна с тях и до момента се държи много добре. И със всички познати. Дано да е все така. Гледаме го на двора. Вързан е, но всяка вечер си правим разходка 30-тина минути извън населеното място. Току-що изчетох материала за агресивноста и съм впечтлен! Изключително полезна информация, осмислена и, очевидно, потвърдена в практиката. По тази тема бих искал да попитам нещо.
Както писах и по-горе, моето куче не проявява агресия под никаква форма към познати. Непознати приема много трудно, но това си е характерно за породата. Един-два пъти ми се е случвало по време на разходка да залае някого, но всичко, което прави, е да спре човека. Като отида при него, се успокоява и ми позволява да го вържа. Животното има респект от мен, изпълнява простите команди, които сме работили. Дори понякога протестира (звуците наистина са много смешни за 50-те му килограма), но ги изпълнява. Въпроса ми е свързан със следното - имам практиката от време на време да му вземам купата с храната, след като е започнал да се храни. Не насилствено, просто се доближавам, казвам му "Чакай!" и вдигам купата. После, разбира се, пак си му я давам. Това обикновено не предизвиква проблеми. Сега обаче захладнява и апетита му се възвръща, а търпението му намалява:-) Очаква храната си с подчертана възбуда. И започва да ръмжи, когато се опитвам да му взема купата. Обикновено налапва някое голямо парче в уста и така ръмжи. Аз няколко пъти му давам да разбере, че така не става. Обаче почна да ми дожалява за животното. Чудя се, дали не е прекалено? И тази вечер като се доближих да пробвам пак същото, той налапа главата от шарана от купата си (обожава риба) и заръмжа. Доближих го, потупах го по гърба и го оставих да се нахрани на спокойствие. И сега здравата се чудя дали не сгреших?

#522 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 28 October 2008 - 12:23 AM

Цитат

И тази вечер като се доближих да пробвам пак същото, той налапа главата от шарана от купата си (обожава риба) и заръмжа. Доближих го, потупах го по гърба и го оставих да се нахрани на спокойствие. И сега здравата се чудя дали не сгреших?
Аз не съм спец, но тук виждам следното (и вие сте го видели).
Кучето яде, вие идвате, то налапва парче храна, ръмжейки-казвайки "не пипай!", вие го попутвате приятелски по гърба "ок, приятел, прав си, няма да закачам твоята храна" и си отивате. Следващия път може да има и по-яростна съпротива.
С две думи - той е спечелил една малка битка по пътя, който води към водач. Ако мине един номер, може да започне да прави и други, искайки да ви подчини, щом доброволно му предлагате това.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#523 Потребителят е офлайн   opiten Икона

Публикувано: 28 October 2008 - 02:29 PM

Здравейте,

моето куче има много лош навик, от който не мога да го разуча. Тя е женска на около 3 години и като вземе да пази нещо, става много зла, не допуска никой до нея и ръмжи. Някой може ли да ми обясни поведението на кучето ми и какво мога да направя за да отуча от това пазене.

Мерси предварително

#524 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 28 October 2008 - 03:26 PM

Цитат

Здравейте,

моето куче има много лош навик, от който не мога да го разуча. Тя е женска на около 3 години и като вземе да пази нещо, става много зла, не допуска никой до нея и ръмжи. Някой може ли да ми обясни поведението на кучето ми и какво мога да направя за да отуча от това пазене.

Мерси предварително
Прочетете темата от началото  ;)
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#525 Потребителят е офлайн   opiten Икона

Публикувано: 28 October 2008 - 03:39 PM

Прочетох, но нищо не успях да намеря за пазенето на предмети (не на храна)  :rolleyes:

#526 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 28 October 2008 - 05:06 PM

принципът е същия.
User's Signature

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг

Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg

#527 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 October 2008 - 10:36 PM

Аз отново да питам, да не остана по - назад. Днес забелязвам, че няколко пъти възрастното женско куче, се "качва" на бебето мъжле и яко си го "клати". Той се плаши, но не проявява агресия към нея, свива се на пода, свива ушенца и си търпи. Предположих, че това е някакъв вид доминиране на възрастното куче и, че е нормално да го прави докато си изяснят йерархията. Та... това нормално ли е и трябва ли аз да реагирам по някакъв начин когато го видя това нещо? Защото като го видях в първият момент се стреснах и изгоних женската, беше някакъв мой странен рефлекс...  :rolleyes:
User's Signature

Качена снимка

#528 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 October 2008 - 02:35 AM

И аз да питам след многото четене... Имаме куче бордър коли (смеска) на 4 месеца. При нас е малко повече от месец. Четохме, гледахме видео - Сизар Милан, една американска треньорка на кучета  и т.н., установихме, че Шаро ни е от доминантните хайванчета, но се учим човеците вкъщи да са водачите на глутницата. Той, общо взето, слуша, с някои изключения, за които ми са въпросите. Повече слуша мъжът ми, с мен се опитва да се бори за второто място, но мисля, че ще се преборим. По мебели не се качва, въпреки че му беше разрешено при хората, от които го взехме, яде винаги след нас, само когато ние му разрешим, минава след нас през врати, коридори и т.н.

Разхождаме го доста, ако няма проблеми, обикновено  по 2 пъти, по около час, отделно са излизанията за тоалетна. Разходките са най-често около брега на морето. По пътя има едно място под един храст, където оставяме няколко топки за игра, за да не ги мъкнем дотам всеки път. Пускаме го там от повода (там се разхождат много кучета и това е нормално, деца няма), играем, тичаме по брега и т.н., после се връщаме обратно, обикновено по тревата, за да не е пълен с пясък. Ако не се е наиграл/преуморил, обаче, понякога, вместо да дойде, за да му се сложи повода и да минем по едно мостче на път към къщи, той хуква под храста, където са му топките за игра, вади ги, разнася ги и т.н. В крайна сметка идва, но това се повтаря вече 2-3 пъти.

Другият случай, в който не можем да го контролираме, е когато хукне да си играе с друго куче. И да викаш след него, и да не викаш - файда много няма. Може да те чуе, когато е спрял в момент на изчакване, да види какво прави другото куче и то пак не идва моментално. Може би искаме твърде много за възрастта му, но питам, защото не знам дали се учим по правилния начин. За съжаление, нямаме възможност да го водим на училище, живеем в малко градче и наблизо няма удобни възможности, а работим и двамата с мъжа ми.

И  третия въпрос, с който имаме проблем - да го научим да дава доброволно играчката, когато играем на апорт. Много обича да гризе и като докопа каквото и да е - пръчка, топка, бутилка - я грабва и я отнася да я дъвче. Често пъти тръгва към нас, обаче вместо да я пусне пред нас, подминава и се пльосва на 2 метра встрани, яростно дъвчейки. Ако повикаш пак, след малко ще я донесе, но сякаш става когато той реши, а не когато ние решим. Понякога продължава да дъвче, дори когато го доближиш и му кажеш да даде. Аз "влизам" в неговото пространство без много обяснения и той отстъпва тогава, дърпа се назад и оставя играчката на мен, но мъжът ми настоява, че трябва да го научим по-скоро да оставя играчката пред нас по команда - а явно не знаем как. Аз го учих, като беше гладен, като му доближавах лакомството пред носа и го вдигах нагоре, за да се наложи да пусне играчката, за да вземе храната. Това работи обикновено, но не винаги. Опитвахме с две играчки - хвърляш едната, той носи обратно и не пуска, показваш другата, трябва да пусне първата, за да тича след втората. Да, ама след като успешно работихме така, сега, ако едната топка е малка, той я захапва и хуква с нея към втората играчка, ако си я изпуснал случайно... ;D Много е смешно да го гледам, как се опитва да захапе две топки или топка и бутилка или да легне върху едната, а да дъвче другата, но според мен, това е доминантно поведение, което трябва да се озаптява.

Изпълнява по-стриктно, когато е много гладен, т.е. например на обяд, ако не е ял нищо от сутринта, ама това ми се вижда много драстичен метод. Иначе с храната проблеми няма. Яде, когато дадем, купата му се пълни с ядене, той сяда, слага се на пода, той те гледа в очите и докато не му разрешиш, не се доближава. Вече става по-голям и понякога не му стига храната, но днес, например, открадна една филия хляб от масичката (за пръв път го прави, обикновено не пипа нищо оттам), аз му се скарах, остави я веднага и си замина за клетката след командата. Явно беше много гладен - установих, че вече не му стига порциона, който обикновено му даваме, та увеличихме мамбото.

Още се учим да ходим на повод като хората. Понякога, като са го хванали бесовете, се дърпа напред като луд. Не много често, но се случва. Спираме, пак тръгваме и така до безобразие. Последният път ме заболя ръката от дърпане. Много внимателно изчетох ония съвети за рязкото дръпване за корекция и т.н., но май не правя нещо както трябва. Явно допуснахме грешка да му разрешаваме да върви 1-2 крачки пред нас, преди да изчетем всичко, сега се борим да го научим да върви редом. Има случаи, в които е много послушен и върви като образцово куче, чак се гордея с него, защото е малък, а тогава изглежда по-възпитан от много други по-големи кучета наоколо, но в други случаи... Не ми е ясно и кога точно не слуша - понякога става преди разходка, когато не се е набеснял, друг път установяваме, че е изморен и затова не слуша...

Извинения за дългия постинг и ще съм много благодарна за всякакви конкретни съвети или забележки :blink:
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#529 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 October 2008 - 08:01 AM

Цитат

Да, ама след като успешно работихме така, сега, ако едната топка е малка, той я захапва и хуква с нея към втората играчка, ако си я изпуснал случайно... ;D Много е смешно да го гледам, как се опитва да захапе две топки или топка и бутилка или да легне върху едната, а да дъвче другата, но според мен, това е доминантно поведение, което трябва да се озаптява.

;D Виждала съм немска овчарка, която се опитва да носи по 5 кабела.  :rolleyes: Като начало внесете повече спокойствие в играта, забавете темпа на смяна на играчките. Не бързайте да го учите да дава играчката и да му я вземате. Нека първо се научи да пуска сам.
User's Signature

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг

Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg

#530 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 29 October 2008 - 08:19 AM

На разходка кучето трябва да не опъва повода,но това не означава,че е необходимо да ходи ''наред''.Това може да го използвате когато пресичате улици или при разминаване с хора.Иначе удоволствието  и значението на разходката се губи.Куч опознава света и се информира с обонянието си.По време на разходка трябва да може да подуши,да направи тоалетна,а не да ходи плътно до Вас.По този начин го учите сам да прекратява командите ви,защото като походи ''наред'' и му се доходи до тоалетна,естествено се дръпва.Научете го,че командите се издават и отменят от Вас.Когато донесе играчката,предложете размяна с лакомство/саламче,кашкавалче/и едновременно кажете примерно''дай''.Щом пусне веднага давате лакомство и отново хвърляте играчката.Оптайте известно време по този начин и отново пишете.
User's Signature

Качена снимка

#531 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 October 2008 - 02:00 PM

Благодаря ви за отговорите - помагате ми страшно...  :wub:

Цитат

Като начало внесете повече спокойствие в играта, забавете темпа на смяна на играчките. Не бързайте да го учите да дава играчката и да му я вземате. Нека първо се научи да пуска сам.
Ох, точно това е проблемът... как да го научим да пуска сам?  :sos:  Май става само, когато е много гладен и трябва да вземе лакомство. Проблемът идва и оттам, че за него играта май е по-голям стимул, отколкото лакомството. Може би затова реагира на лакомство само, когато е върло гладен.
Galiadogs, може би пък искаме прекалено много от него? При нас нещата са разделени някакси. Тоалетната не е проблем засега, защото преди да тръгнем на разходка, минаваме през "тоалетната" - поляната пред нас, в която той си има място за пишкане и места за акане, с кош за кучешки отпадъци, та първо ги уважаваме тях и после тръгваме нанякъде. Той още не вдига краче да макира, пишка приклекнал, макар че мъж ми казва, че веднъж направил плах опит, ама май не се сещал точно какво прави  ;D Като се направи тоалетна, го пускаме без повод до края на същата въпросна поляна, после се връзваме и ходим около 300-400 метра до брега, където отново го пускаме без повод да души, играе и опознава света. Затова мъжът ми настоява, че когато е на повод с нас, трябва да върви редом и да няма туй-онуй. Не съм сигурна дали е прав, затова задавам тези въпроси.

Отделно, той го води на разходки с друг маршрут и тогава има много непознати неща, които са интересни на Шаро и, естествено, иска да подуши и види кое какво е - та се дърпа и не върви редом. Дали тогава режимът на ходене трябва да е по-свободен? Нали Сизар Милан казва, че когато кучето върви пред човека, т.е. го води на повода, значи човекът е допуснал кучето да е водачът на глутницата и това трябва да се коригира?
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#532 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 29 October 2008 - 02:45 PM

Щом има възможност да се разхожда свободно и го водите на повод за кратко,можете да изисквате да е до Вас.Лично аз не виждам по това ,което пишете кученцето да има проблеми.Имайте впредвид,че наполовина е от една от най-добре работещите порода кучета.Това означава,че мъника е доста темпераментен,любознателен,игрив и изпълнен с енергия.Добре е да знаете също,че каквото и да искате от него,няма как той сам да го научи,а Вие да му помогнете.
User's Signature

Качена снимка

#533 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 October 2008 - 03:43 PM

Само ще добавя, че 4 месеца е възраст, на която е абсурд да изисквате безотказно изпълнение.
Та то още няма развито понятие за общност и глутница, нито за мястото си в нея.
Достатъчно е да въвеждате правилата и да бъдете постоянни.
Не разбирам защо сте решили, че има проблем с доминантност. По-късно ще отделя коментарите в друга тема.

#534 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 29 October 2008 - 06:32 PM

Малко повече търпение с него.Той,е само едно бебе.Наблегнете на основните команди за послушание.Но не прекалявайте,просто повтаряйте упражненията всеки ден за 20-тина минути,като ги редувате с игра.Ако пък,е много енергичен първо поиграйте малко с него и тогава учете.Не може,да искате от него перфектност,той сега се запознава с околния свят,и всичко му е интересно.
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#535 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 29 October 2008 - 07:47 PM

http://dog.bg/forum/...pic,3481.0.html
Това също може да Ви е полезно ;)
User's Signature

Качена снимка

#536 Потребителят е офлайн   borqnaaaa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 October 2008 - 08:59 PM

здравейте имам кокер на 8 месеца. но от известно време лае по хората.. страх я е.. някой ако иска да я погали тя се крие зад мен и започва да лае даже пика от страх.. какво да направя? като беше малка се радваше на всички хора.. но изведнъж започна да се плаши. страх ме е като порасне да не започне да става агресиввна. как мога да се справия с този проблем? аз и се карам и много строго и казвам НЕ когато започне да лае по хората но не ме слуша. Моля за помощ.  :huh: :huh:
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#537 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 29 October 2008 - 09:10 PM

Някои кучета в тази възраст проявяват страх и неувереност.С времето и социализация,проблема отшумява.Добре е като начало,хората с които общува да не са настоятелни,а да я оставят спокойно да ги подуши и опознае.
Не и се карайте а се дръжте спокойно и уверено.Така и показвате,че няма от какво да се страхува.
User's Signature

Качена снимка

#538 Потребителят е офлайн   borqnaaaa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 October 2008 - 09:17 PM

ама тя даже не иска да се доближи до хората.. бяга на разтояние..опитвам да я карам да отиде да ги подуши..успокоявам я че няма страшно но не иска и да се доближи.. незнам какво да направя вече  :(
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#539 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 29 October 2008 - 09:26 PM

Вкарайте в сила лакомство.Сложете и го пред муцунката без да може да го вземе/във свита шепа/и я залъгвайте докато приближават хора.В момента,който наближат дайте малко от лакомството/нарязани парченца саламче или кашкавал/ и задръжте вниманието и върху шепата с лакомства.Дайте отново,когато хората се спрат до Вас.Добре е да са Ваши приятели,които са запознати с проблема.Повтаряйте го няколко дни подред на различни места.Следващия етап е Вие да приближите до хора,пак с лакомства.А по нататък да опитате да я погалят.
User's Signature

Качена снимка

#540 Потребителят е офлайн   borqnaaaa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 October 2008 - 09:31 PM

благодаря много за съветите.. пробвах и мои приятели да и дават храна.. взимаше я много плашливо..грабнеше храната и се скрие зад мен да яде.. сега вече не лае към тази приятелка която и даде храната но пак не и е особенно приятно да я гали.. но ще пробвам и по този начин дано да се получи не искам да е такава лоша :) благодаря още един път за помоща!  някой друг ако е имал този проблем и се е справил с него нека да сподели как е станало :)
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

• (93 Страници) +
  • « Първа
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема