Dog.bg Форуми : Агресия, доминантно поведение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (93 Страници) +
  • « Първа
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Агресия, доминантно поведение Оцени темата: ***** 4 Гласове

#161 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 03 July 2007 - 05:07 PM

имах кученце на 2 месеца,което ръмжеше когато се приближа до него,когато яде(при положение,че аз му слагам купичката)
не мисля,че на него нещо му е ясно или не в тази връзка
след половия инстинкт хранителният е най-силно развит и това си казва думата
User's Signature

"Ако живееш с мисълта за победата,нищо не може да ти се опре"

#162 Потребителят е офлайн   ceasar Икона

• Лунатик
  • PipPipPip

Публикувано: 03 July 2007 - 05:13 PM

Определено трябва да се потърси квалифицирана помощ.

Цитат

след половия инстинкт хранителният е най-силно развит и това си казва думата
това наистина е така, но не бива да се забравя, че все пак кучето е и най-старият приятел на човека, травиялно но е така следователно инстинкта му говори и че близо до човека е безопасно и той разчита на връзката си с човек, за какво ли не, включително и като го признава като водач на глутницата.... r)
User's Signature

Качена снимка

#163 Потребителят е офлайн   twoofo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 03 July 2007 - 05:14 PM

Цитат

shnorhi, ако не можете да се справите сами, потърсете специализирана помощ. Мога да препоръчакм обучението при Румена Кънева, ако ви интересува, ще ви ипратя телефона. Занимава се с кучета, има училище, но което съм виждал не едно и две кучета от доминантни породи. Имам познати, които са доволни от нея и начините и методите и на възпитание.

Обаче shnorhi май е от Пловдив, школата на Румена Кънева не е ли в София?
User's Signature

Качена снимка

"Money will buy you a pretty dog, but it won't buy the wag of his tail"

#164 Потребителят е офлайн   misheto7 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 03 July 2007 - 05:39 PM

Да от Пловдив е и за съжеление няма да стане.Те ходеха на училище в Пловдив ,/той го е написал/ и на училището няма такива проблеми.Известно време Хуго беше при Кръстьо и там нямаше такива проблеми.Проблемите са само в апаратмента ,където Хуго е решил ,че там той командва.навън няма проблеми,даже е много послушен s)

#165 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 July 2007 - 07:02 PM

съжалявам,че намесвам тук друга тема,но тъй като напоследъм също се коментира,мисля че може да има полза-става дума за филмчетата на cesar millan-в доста серии с агресивни прояви на кучета съветите бяха:
1.намаляне на храната
2.увеличаване на разходките
3.увеличаване на упражненията
щом до сега е бил на училище и проблемите са само вкъщи-то вкъщи трябва да бъдат изкоренени
User's Signature

#166 Потребителят е офлайн   twoofo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 04 July 2007 - 08:22 AM

Цитат

щом до сега е бил на училище и проблемите са само вкъщи-то вкъщи трябва да бъдат изкоренени

Не съм съвсем съгласна - когато има проблем - има проблем принципно. Според мен той се състои във връзката-човек куче и по-специално къде кучето се поставя във взаимоотношенията им. Вкъщи се държи териториално, защото не приема човека за безпрекословен лидер. Това, че е ходил на някакво училище е добре - заради общото послушание, което заздравява и връзката между двамата и спомага кучето да възприеме човека, като водач. Явно обаче за това куче не е достатъчно посещение на такова училище за да престане или да не започва (знам ли къде се намира по стълбицата...) да се държи териториално-доминантно. За това според мен е нужна индивидуална работа на треньор с куче и собственик, който ще прецени как и къде да се работи с кучето и стопанина.
User's Signature

Качена снимка

"Money will buy you a pretty dog, but it won't buy the wag of his tail"

#167 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 04 July 2007 - 11:28 PM

Споделям нещо от личен опит - дано да е от полза.
Нашата чернилка е също много доминантно куче. И хич не е по лек от Хуго. За щастие проблема с пазенето на храната го изкоренихме докато беше бебе - при нас основния проблем се оказа това, че младежа иска да доминира над 5-годишната ни дъщеря. По същия начин - изкара обучение за общо послушание, на вън е много примерен, като го няма детето наоколо - и в къщи. Обаче ако пропуснем да си правим "тренировки" 3-4 дена, нашия решава да опита наново, дали не му минават номерата.
Как постъпваме /и има ефект/ - при най-малък опит за скачане върху малката нахлузваме строгия нашийник и слагаме повода. Караме я да го провокира, и ако той се опита отново да скочи към нея - следва яка корекция. След това го караме да легне и тя го гали. Вече повече от 2 седмици не е опитвал да я строява.
Та какво ти препоръчвам да опиташ - хранене с подходящ нашийник и повод. Държиш повода, Хуго е до паницата и някой внимателно се приближава към нея. При първите признаци на агресия - "Фу!" и яка корекция. И така - докато се откаже.
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#168 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 July 2007 - 12:16 AM

twoofo и gabipap,точно това имах предвид-има инструктор/учител/треньор-няма проблем,няма инструктор-има проблем
на кучето му е много ясно какво става и разбира разликата
една връзка куче-човек,градена дълго време,не може да се разпадне за 2-3 дена неходене на училище!
връзката се изгражда не само за в дома или само за навън,но тя се изгражда в дома и навън поотделно
мястото има голямо значение и е един от факторите при обучение(затова при обучение за претърсване се сменят терените,защото когато го изведете на друго място,то я се сети за какво става дума,я не),същото важи и за времето на обучение,за облеклото на треньора и т.н.-всички те са комплекс от фактори,които трябва да се имат предвид
в случая Хуго е послушен навън,а проблемът е в дома и там трябва да бъде разрешен
мисля,че същото е написал/а и gabipap-"навън ми показаха,че трябва да слушам,ми я да пробвам в моята територия дали това ще важи?"

не съм казала нищо против чуждата намеса и щом човекът се обръща за съвет,означава,че тя е нужна,но разрешаването трябва да стане на място(в личната територия и на кучето,и на човека,т.е. да му се "покаже",че неговата територия е първо на ЧОВЕКА и след това НЕГОВА)
по същата тема In4etO написа много хубави неща относно Дого
така мисля 1super
User's Signature

#169 Потребителят е офлайн   kapo Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 06 July 2007 - 07:34 PM

ЗДРАВЕЙТЕ моят кучо е на 1месец обаче е много хаплив и ръмжащ направо изглежда страшно r) постоянно ме хапе и ръмжи като го бутна какво да правя иначе се храни много добре явно има енергия и го избива на агресия като го оставя сам в неговата стаяя и започва да скимти и да лае r) дайте съвет защото не искам агресивно куче как да се справя с проблема кучето е между дакапо дог и ам булдог вместо да ме ближе той си хапе и то колкото можеБЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО d)

#170 Потребителят е офлайн   Rosica-D Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2007 - 08:49 PM

На 1 месец поне не боли, защото зъбките са млечни и на рядко в устата. Дали хапе кучето, или гризе, защото малките кученца все нещо гризят и имат нужда от това. Все пак от самото начало трябва да учи, че човешката кожа и дрехи са табу за него. Винаги когато започне да те гризе, казвай думичката която ще ползваш за забрана и му бутай един кокал в устата. Гушкай го, а то да си гризе кокала. И му бъркай по всички дупки всеки ден и по много пъти. В ушите, устата, отваряй му очите, като че ли ще му капваш капки, то трябва да свикне, че ти имаш право на всякъде да бъркаш. Това е добър тренинг за после като ходите на лекар. Особено му бъркай в устата, масирай му устните, те обичат това. И обезателно всеки път му взимай кокала от устата. И пак му го давай. Ако ти ръмжи, не му позволявай, освен ако не е по време на игра,тогава ръмжи му и ти. Ако пък те лае, скръсти ръце, кажи му нещо с подигравка, от рода, какво искаш бе и пак си продължи работата. Ако продължава да лае плесни го леко със събрана като плесница ръка под мутричката и тихо, но със строг тон му кажи, не на мен тия, приятелче.

#171 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2007 - 08:55 PM

прочети темата-отговорът на въпроса ти е някъде измежду 12-те й страници
само не забравяй,че кучето ти е още БЕБЕ и в момента се учите и двамата b)
успех!
User's Signature

#172 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2007 - 09:12 PM

Rosica-D,съжалявам,че ти критикувам поста,обаче много странна информация си събрала...

Цитат

И му бъркай по всички дупки всеки ден и по много пъти.

това замисли се само как звучи,а?а и да не се замислиш-то пак така си звучи!

Цитат

И обезателно всеки път му взимай кокала от устата.

това пък защо?"обезателно всеки път" bl)

Цитат

Ако пък те лае, скръсти ръце, кажи му нещо с подигравка, от рода, какво искаш бе и пак си продължи работата

ако искаш кучето ти да те остави,когато не искаш да се занимаваш с него-не мисля,че подигравката или иронията ще свършат работа(кучето тепърва опознава "човешкия свят" и се учи да "разчита" поведението на собственика си,но даже и когато порастне и сте изградили здрава зръзка,то никога няма да разбира смисъла на думите ти)
ако искаш да те остави да си вършиш работата-пращаш го на мястото му,когато те закача,и след това ти отиваш при него за да играете(в момента избран от теб,не от него,но обезателно трябва да има такъв!)

Цитат

Ако продължава да лае плесни го леко със събрана като плесница ръка под мутричката и тихо, но със строг тон му кажи, не на мен тия, приятелче.

за тихия и строг тон при забрана при малко куче-да,но защо "под мутричката"?
не разбирам...

в един пост не можеш да напишеш как да се държим с малкото кученце и да градим отношения-това е цяла ТЕМА във форума!

1super
User's Signature

#173 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 July 2007 - 12:48 PM

Цитат

На 1 месец поне не боли, защото зъбките са млечни и на рядко в устата. Дали хапе кучето, или гризе, защото малките кученца все нещо гризят и имат нужда от това. Все пак от самото начало трябва да учи, че човешката кожа и дрехи са табу за него. Винаги когато започне да те гризе, казвай думичката която ще ползваш за забрана и му бутай един кокал в устата. Гушкай го, а то да си гризе кокала. И му бъркай по всички дупки всеки ден и по много пъти. В ушите, устата, отваряй му очите, като че ли ще му капваш капки, то трябва да свикне, че ти имаш право на всякъде да бъркаш. Това е добър тренинг  за после като ходите на лекар. Особено му бъркай в устата, масирай му устните, те обичат това. И обезателно всеки път му взимай кокала от устата. И пак му го давай. Ако ти ръмжи, не му позволявай, освен ако не е по време на игра,тогава ръмжи му и ти. Ако пък те лае, скръсти ръце, кажи му нещо с подигравка, от рода, какво искаш бе и пак си продължи работата. Ако продължава да лае плесни го леко със събрана като плесница ръка под мутричката и тихо, но със строг тон му кажи, не на мен тия, приятелче.

Не съм съгласна с по-голяма част от написаното от Rosica-D

Млечните зъбки са остри като иглички и много боли, като хапят, дори и на игра, подигравателният тон кучето няма да го разбере, а по абзаца с постоянното "бъркане по дупките" ... no comment bl)

В началото на темата, а и на други места, Mil_ е описала много подробно различните видове агресия, и как се действа в съответните ситуации.
User's Signature

Аnimals fans and friends are what keep this board alive !!!

#174 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 July 2007 - 09:01 PM

MistressLinda bravoS
Rosica-D,съветвам и теб да прочетеш отново темата(от най-добри чувства-явно нещо си изтървала...нали знаеш-повторението е майка на знанието)
успех super best
User's Signature

#175 Потребителят е офлайн   Rosica-D Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 July 2007 - 11:38 PM

b) Е, това с дупките не звучи изискано, но е правилно, това ще потвърди и почти всеки ветеринарен лекар и всеки познавач на куче. Кучето трябва да се научи от бебе, че на стопанина му е позволено да го пипа на всякъде. Когато отидеш с него на изложба и то не позволи да му се видят зъбите, тогава забрави за изложбата. Ако отидеш на лекар и то не позволи да му се пъхне отоскопа в ушите за да се прегледа, пак е проблематично. А и капки в очите трябва понякога да се слагат. Как го правиш с твойто. Държат го двама човека ли? Моето свикна от бебе да му разтварям очичките, като че ли ще му капвам капки и когато получи конюнктивит, нямах проблем сама да му ги капна. В дупето не съм му бъркала, затова може един ден да е проблематично, ако се мери температурата. Ами ако трябва да му изтисквам жлезите? Не е ли по добре кученцето ми без ропот да ми позволи да извърша необходимото? А и когато го опипваш на всякъде, само тогава можеш да забележиш патологични изменения още в ранния им стадий.
Когато кученцето лежи до мен и е спокойно, винаги бъркам в устата му, преглеждам зъби, лигавици, масирам устничките, но и просто така, за да знае, че имам право да му отворя устата и да бръкна вътре. Същото правя и с очите и ушите, корема, гънките между крачетата, между пръсчетата. Хубаво е и за възпитанието. Всеки има право на избор, аз го намирам това за много добър съвет.
На моето кученце млечните зъбки не могат да допринесат болка дори на едно 5 годишно дете, при условие обаче че детето стои спокойно и не се дърпа. При това те са толкова на рядко. Различни хора, различен праг на болка. Разбира се, хапателния рефлекс на кученцето, без значение дали това е игра или не, дали боли или не, трябва още от самото начало да се забрани.

Цитат

И обезателно всеки път му взимай кокала от устата.

това пък защо?"обезателно всеки път" 

Моето куче получава по веднъж на ден един кокал, който всеки път му го взимам от устата. И при това го карам даже доброволно да дойде при мен и да ми го даде. Всичко без проблем ли е, не ме ли ръмжи, пак му го давам. Каква е целта на това, няма да обяснявам, мисля че се подразбира. А аз не разбирам въпроса ти.

Цитат

Ако пък те лае, скръсти ръце, кажи му нещо с подигравка, от рода, какво искаш бе и пак си продължи работата. Ако продължава да лае плесни го леко със събрана като плесница ръка под мутричката и тихо, но със строг тон му кажи, не на мен тия, приятелче.

Преведено от книгата Der rote Jаеger mit dem Rueckenkamm, Наръчник за възпитание на Риджбек, издадена от клуба за съхранение на ловджийските кучета от Южна Африка. Написана за Риджбек, функцианира идеално при един Апенцелер, затова реших да споделя с вас опита и не заслужавам, мисля, критика.

Цитат

ако искаш да те остави да си вършиш работата-пращаш го на мястото му,когато те закача,и след това ти отиваш при него за да играете(в момента избран от теб,не от него,но обезателно трябва да има такъв

Това е всеизвестно, пише го на всякъде.
Има и други методи за наказание, като например игнориране, но мисля че и това го пише навсякъде. И много други наказания, сигурно са описани добре във форума. Благодаря за препоръките, разбира се, че ще прочета всичко, а и не само форума. Изворите на познанието са много. 1super

#176 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 July 2007 - 01:04 AM

Цитат

Ами ако трябва да му изтисквам жлезите? Не е ли по добре кученцето ми без ропот да ми позволи да извърша необходимото? 

това май се прави само от лекар или човек с опит,а?

Цитат

Разбира се, хапателния рефлекс на кученцето, без значение дали това е игра или не, дали боли или не, трябва още от самото начало да се забрани.

с това не съм съгласна-хапането на игра и хапането от злоба или с цел нараняване имат разлика(не помня дали на теб или на някой друг,но наскоро беше обсъждано в някоя тема)-нали затова се вземат играчки със свирка и малките братчета и сестричета играят заедно-за да се научат колко здраво да стискат,кога причиняват болка и кога не(чрез поведението на другите;на майката,която наказва развихрилият се в играта и преминал границата с разтърсване за врата-в случая от теб)
няма нищо лошо в разгара на играта кученцето да те гризне леко или да те изръмжи,но трябва да се прави разлика между игра и "налагане"-кучето трябва да знае силата си

Цитат

Моето куче получава по веднъж на ден един кокал, който всеки път му го взимам от устата.

навярно в книгите ,които си чела,е било споменато,че трябва да има "изненадващ момент"-кучето ти е научило,че този кокал ти принадлежи,но дали го е научило за всеки един предмет?къде е провокацията?не го вземай всеки ден-вземай го през 2-3-4 дена ,вземай му и други неща-също не всеки ден,а когато ти "кефне" . същото е и с наградките-не се дават всеки път-понякога само едно "браво" е достатъчно-трябва да има изненада за подсилване на ефекта r)
User's Signature

#177 Потребителят е офлайн   Rosica-D Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 July 2007 - 03:08 PM

Цитат

с това не съм съгласна-хапането на игра и хапането от злоба или с цел нараняване имат разлика

Кучето още от бебе трябва да се научи, че човешката кожа и дреха са ТАБУ за кучешките зъби.
Иначе да си хапе играчките и кокалите, колкото си иска. Макар, че след 6 месечна възраст играчките се скриват и се дават само като награда.

Цитат

това май се прави само от лекар или човек с опит,а?

Какво пречи на човека да стане с опит?

Цитат

Rosica-D,съветвам и теб да прочетеш отново темата(от най-добри чувства-явно нещо си изтървала...нали знаеш-повторението е майка на знанието)
успех

Прочетох с удоволствие темата, повторението е майка на знанието r) . Това, което е написано от mil е основата и азбуката на възпитание, което трябва да се знае от всеки, още преди да си е взел кученце. Когато написах горното с плесване под мутричката, изходих от това, че азбуката на възпитанието я знае почти всеки и исках нещо нестандартно, ново и практично да споделя, което при мен действа добре. Защото аз съм готова да чуя всеки опит за възпитание, без значение колко и странен ми се вижда. Освен биене с вестник, разтърсване на врата и други подобни. Може да функционират, но на мен не ми се нравят. Разтърсването за врата кучетата правят само със жертвите си.

#178 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 July 2007 - 04:50 PM

Цитат

Разтърсването за врата кучетата правят само със жертвите си.

...и с малките си.. wink
повече няма да пиша в тази тема
User's Signature

#179 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 08 July 2007 - 05:22 PM

Цитат

Цитат

Разтърсването за врата кучетата правят само със жертвите си.

...и с малките си.. wink
повече няма да пиша в тази тема

Кучето не атакува врата на жертвата си, в повечето случаи атаката е насочена към гръкляна, където е най слабото място - инстинкт, останал от вълците.

Навеждането, показването на врата пред друго куче е израз на подчинение, на признаване на по нисък статус.

#180 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 July 2007 - 11:32 PM

Цитат

...и с малките си..

моя грешка,за която се извинявам-в момента,когато го писах,се сетих за котките и плъховете(но тук разликата в мястото на захапването произлиза от разликата във височината на двете животни) l) а и тогава захапката не е за врата,а за гръбнака като цяло...
но това,че разтърсването на непослушковците за врата(не шията) от майката като наказание мисля,че е всеизвестно,и се използва при обучението на малкото кученце(до определена възраст естествено)
User's Signature

• (93 Страници) +
  • « Първа
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема