Агресия, доминантно поведение
Публикувано: 28 December 2007 - 04:35 PM
Публикувано: 02 January 2008 - 02:55 AM
Публикувано: 08 January 2008 - 11:08 AM
Публикувано: 09 January 2008 - 10:13 PM
Публикувано: 24 January 2008 - 07:31 PM
Имам БОК на три месеца. Много е умен-за 10 дни си научи името, а за 1 ден командите "При мен" и "Седни", но.... проявява доминантно поведение и агресивност. Опитвам се да не го възпитавам с бой. Използвам "НЕ" като команда(многократно) и ако не даде резултат му казвам името. Ако не работи, го игнорирам и дава резултат. Проблема е, че три пъти се случи да не ми обръща внимание и го набих с вестника, а той се спуска да го хапе. Не обича да му чистя ушите и да го мия. Почти винаги, докато го мия ръмжи или когато излезем от банята ме захапва за дрехата или крака. Когато лапне боклук в устата му се карам и ако не го остави му го взимам от устата, до днес. Сутринта намери някакво кожено парче и аз тръгнах да му го взема (дори не съм пипала устата му) при което имаше дълбоко захапване на пръстта ми и обилно кръвотечение. След което го пляснах с вестника и не може да си представите за какво предупредително ръмжене ставаше въпрос. Предишното ми куче не е проявявало такава агресия като възрастно. Това му поведение започна леко да ме притеснява. Ще оценя вашите съвети и особено на стопани притежаващи БОК.
Публикувано: 25 January 2008 - 12:50 AM
Публикувано: 28 January 2008 - 07:49 PM
Публикувано: 02 February 2008 - 05:20 PM
Публикувано: 03 February 2008 - 08:44 PM
Цитат
Правилно постъпвате по принцип, кучето отсега трябва да разбере, че не одобрявате това поведение. Позицията на баща ви, че не разбирало, е напълно погрешна, та нали трябва да му изработите навици. Не може сега да му се позволява безнаказано нещо, което в бъдеще ще бъде забранявано, просто няма да се получи.
Като е малко щом например се забавлява с пръст от саксиите кажете не, предложете нещо по-интересно в замяна (играчка за дърпане, топка или друго) и хвалете щом се пренасочи към играчката.
Публикувано: 03 February 2008 - 08:50 PM
Цитат
Начинът е да се среща по-често с големи кучета. Проверени и уравновесени.
Едрите по принцип са безразлични към дребните, те не представляват заплаха за тях колкото и да лаят.
Зависи обаче от степента на поблема.
Единственият случай, в който дребно куче е изкарвало моето магаре от равновесие е точно с пекинез. Магарето е търпеливо, но пекинезът идва със шеметна скорост и увисва върху гърба му, не реагира на изръмжаване и на други предупреждения. След разтърсване за врата скача и увисва отново захапал гърба му.
Ако случаят ви е такъв просто не го пускайте от повод в присъствието на непознати едри кучета.
Публикувано: 06 February 2008 - 08:42 PM
Публикувано: 06 February 2008 - 08:55 PM
Публикувано: 15 February 2008 - 12:22 AM
Цитат
Аууу като че ли говориш за моя пакостник, само дето ние сме Кавказка овчарка и сме на два месеца и половина. Същата работа днес, разхождаме си се нии из двора а той е като прохусмукачка, всяко боклуче по земята трябва да се изяде. При един от поредните му засмуквания, пробвах да му го извадя от устата, първо се разръмжа зверски и от там така ме заръфа, че дълго "ще ми държи влага" :-
Хапе та се къса, нон-стоп иска да играем, ако го игнорирам само ми скача и ръфа, като му се скарам започва по закачливо да хапе и се дърпа, хапе и се дърпа..... и само ме дебне да ме ръфне някъде. Страшен досадник ;D Почне ли силно да хапе го шамаря с вестника по муцуната, но той започва да ръмжи по него. С две думи няма оправия. По принцип си знаем вече командите "НЕ", "СЕДНИ", "ЕЛА ТУК", но ми се струва че ги изпълнява само когато му изнася. През деня когато е на двора ама грам не ми обръща внимание какво му говоря, интересуват го само боклучетата по земята, не реагира на нито една команда. Даже му бутам някоя гранулка в носа да помирише, но и нея я игнорира :( интересуват го само тревичките, клончетата, камачетата и ако може всичките ще изяде. Ако сме вътре в къщата командите "СЕДНИ" и "ЕЛА ТУК" си ги изпълнява като "по учебник" Странна работа :- Ще съм ви благодарен ако дадете някакъв съвет как да му насоча вниманието към мен когато сме навън и как да процедирам когато нито "НЕ", нито игнорирането и вестника действат.
Цитат
М/у другото в някои ситуации само това действа, но дали това е правилния подход при всяко негово ръмжане. Той си ръмжи за щяло и нещяло, когато играе пак почти винаги ръмжи B)
Публикувано: 16 February 2008 - 10:10 AM
Много пъти е хапала баща ми,защото е искал да пребере дрехите на майка ми.Вече от каране и бой не разбира,даже повече злобей.Иначе когато някой от семейството се прибере много се радва,обича и понякога да се свива до баща ми,но тази злоба понякога е страшна.......
Публикувано: 16 February 2008 - 04:20 PM
чета за агресията и доминантното поведение и направо се чудя от къде да започна. Имам йорки /малко , сладко кученце/ с ГОЛЯМ И ТЕЖЪК характер според мен. На три месеца е а направо ни изяде в къщи. От това което прочетох разбирам че сме направили няколко основни грешки. Спи при нас в леглото /та нали е малко и сладко добро кученце/ все пак не сме си взели вълкодав....., спи на диване и яде преди нас....Аз съм по често с кучето и мен ме слуша 90% от това което кажа, но ве4ер когато се прибере мъжът ме е страшно....радост голяма която преминава във страшно хапане, ръцете са му в рани и както казва той "без палци на краката". Вярно е че той много не се занимава с него, но когато се опита да го командва кучето не го слуша, а когато се опита да играе с него започва да го хапе зверски и се почва каране което завършва с наказване /затваряме го в неговата си стая/. Нямам идея как да го възпиавам и към кого да се обърна, знам че сме взели малко декоративно куче и искаме да го водим с нас по почивки, а с тои характер и хапане няма как да стане. Освен това на няколко пъти бъркайки му в паничката и къпейки го получаваме ужасяващо захапване.Вярно че не е всеки път, но се страхувам че ако сега изпуснем нещата после ще е късно............. :(
Публикувано: 16 February 2008 - 04:28 PM

Публикувано: 03 March 2008 - 05:00 PM
Сега е най - възпитаното кутре , успяха стопаните след курса по общо послушание да се докажат като лидери :blink:
мини шпиц 7 м линк
Този малък бандит Макс също е възприема много бързо - не подценявайте малките породи кучета с тях и за тях е удоволствие да работят
Публикувано: 03 March 2008 - 05:06 PM