Dog.bg Форуми : Агресия, доминантно поведение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (93 Страници) +
  • « Първа
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Агресия, доминантно поведение Оцени темата: ***** 4 Гласове

#441 Потребителят е офлайн   morisina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 23 July 2008 - 09:01 AM

Здравейте! Ето ни и нас с Морис. Той е кръстоска между шотландски сетер и лабрадор :blink: и е на 3 годинки. Пиша ви, защото имаме проблем с възпитанието. Когато Морис е вкъщи е най-послушното куче, посреща радушно всеки влязъл вкъщи човек, било приятел или прсто "човекът с интернета", но има едно голямо НО навън поведението му се променя, бих могла да кажа, че не ние разхождаме него, а той нас. Дърпането, лайът по котки и т.н. биха могли да се преживеят, но когато е пуснат без повод се държи под всякаква критика. Единствената възможност да е пуснат е на вилата или в планината, но където няма много хора. Никога не е хапал човек, но обикаля, лае и стресира хората, освен това възприема децата за играчки. И тъй като е юли месец се замисляме за едно море с него, но възниква въпросът за плаж, на който няма никой, заради неприятното му поведение. Най-големият страх е в желанието си да си поиграе с някое дете да не се окажем в ужасно неприятна ситуация. Ако можете да дадете някакъв съвет, не знам дали опасността е реална или просто сме прекалено страхливи с приятеля ми, но не ми се иска да рискувам, освен това забравих да спомена, че има агресия към други кучета, абе с две думи лай и шумотевица... Благодаря за вниманието. До скоро!

#442 Потребителят е офлайн   Buko Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 02 August 2008 - 04:01 PM

Здравейте на всички,

Много се надявам, да мога да разкажа за проблемът на моето куче и вие да можете да ми помогнете.
Кактто и да - започвам.
Преди 3 години си намерих едно кученце на улицата - заведох го на лекар, обезпаразитиха го, кааха, че е здраво и на около 2 месеца. Прибрах си го. Като порастна се оказа източно-геманска овчарка. Направо като гледам снимки на такива - все едно е той. Има си окраскат, правите големи уши и тн. Изключително бързо свикна в дом. През нощта спа без да мръдне (след като го изкъпах и пред печката на земята). Имаше страхове от асансиор, каишка и тн, но свикна. Като цяло се шашка от нови неща много - тази година го заведохме на една вила и имаше вита стълба - направо цирк. Страх, лаене, панически ужас. След 30 минутно търпение от моя страна и леко по леко стъпало по стъпало съм го галила и съм го успокоявала - се качи, но същото трябваше и за надолу.

Главният проблем е, че когато беше малък и още скачаше по хората да им се радва и по кучета, го ухапа едно дого аржентино и му перфорира муцунката. И се започна - първо започна да става агресивен към малки кученца - малки не като порода, а като възраст. Започнах да го връзвам повече на каишка. След което - мъжки кучета - направо неистово лаене и дърпане за бой при разминаване. Сега вече е само като види куче, дори отдалече - няма разлика дали е женско или мъжко.
Към хората е ужасно добър и гальовен - можеш да го мачкаш да си играеш - няма проблем (само към деца, но и там разви някакъв страх в последствие).
Завъртяхме в омагьосан кръг - той се бие, ние го връзваме, с което според мен го озлобяваме и от там той става по-агресивен и съответно - по-вързан.
Когато види куче се наежва, започва да ръмжи и неистов лай и дърпан - направо ми е правил синини. Но върти опашка. След като се отдалечи кучето започва да лае пискливо. Мисля си, че иска да си играе, като ги гледа от балкона скимти - но когато се видят - скача.
Другото е, че до сега когато се с бивал - много настървено ги хапе, но нито едно куче няма дори раничка. Нито капка кръв.
Пускала съм го на поляна и има бездомни кучета и той тръгва, поваля едното от тях и след това започват да си играят. Някак все едно да докаже, кой е шефа...знам ли.
Днес го разхождах в Бистрица и се срещнахме с един страхотен ритривър. Мъжки. Започна да лае, да ръмжи - ужас пак. Ние със стопаната решихме да ги пуснем да видим, дали ще се разберат - направо му се хвърли едвам ги разтръвахме. На ритривъра нищо му няма, но....
Незнам този страх му е като черта на характера - не само към кучета. Но явно там е най-силен или....?
Като си души пред блока, често се стряска от това, че някой минава и започва да лае и настръхва и после като види,, че няма никой - спира.

Незнам какво да правя, как да се справя с този страх и най-вече към кучетата? Как да се минат стъпките, така че да разбере, че не всички са агресивно настроени към него..?

Благодаря ви за вниманието и ако имате допълнителни въпроси - ще отговарям.

#443 Потребителят е офлайн   liubka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 August 2008 - 10:05 PM

Ами защо не опитате да му сложите намордник за известно време и да започнете да го събирате с някои кучета.Така поне можете да разберете с кои кучета си играе (мъжки,женски,познати,непознати) и ще знаете с кои можете да го събирате. :blink:
Ако имате познати с женско куче,започнете да ги събрате двете постепенно да се опознаят,да си играят.Може агресията да е насочена само към непознати кучета. :blink:
Едни познати имат немаска овчарка на няколко месеца и сега и дават някакви гранули,против страх (колкото и смешно да звучи),защото тяхното куче има страх към непознати кучета и ги лае.Те влияели на хормоните.
User's Signature

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!

#444 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 August 2008 - 07:29 AM

Здравейте.. доста търсих подходяща тема за моя въпрос, но така и не намерих.. мисля, че и тази не е от тях, но помислих, че по-добре тук, отколкото да правя нова тема..
от доста време чудене и маене осъзнах, какво се иска от мен..
Кучето ми доста често ме "закача", т.е. похапва си от мен, ако стоя на столчето пред компа си ме гризва отзад, каквото и да правя понякога като на игра ме хапе. Разбрах причината! Винаги когато кучето иска нещо от мен, постъпва по този начин.. ( дърпане на дрехата, с която съм, гризване леко, но болезнено, лаене ). Това се случва когато  е гладен, иска да му сменя водата, да му подържа кокала, за да го гризка ( понеже сменяме зъбки ) и още кой знае колко други неща, за които аз нямам идеа..
Да речем, че доста често той  иска нещо от мен, и то единствено и само по този начин го показва - с охапване, но не агресивно или с лоши намерения, той ме обожава!
Та.. това си е чиста манипулация от негова страна!  :blink:
Никога не е оставян гладен, или с мръсна вода, или въобще без вода.. и си му обръщам внимание през по-голяма част от деня. Но реши ли че иска нещо, гадинката си ме хапе.
Как мога да променя този начин на прилив от желания? И с какво бихме могли да заменим това ?
Не че имам много против това, все пак е важно за мен когато кучето иска нещо.. но дрехите ми са на дупки, както и аз, само дето едните ранични заздравяват, а на тяхно място идват другите...  :rolleyes:

#445 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 04 August 2008 - 08:41 AM

Цитат

Та.. това си е чиста манипулация от негова страна!  :blink:
Но реши ли че иска нещо, гадинката си ме хапе.
Как мога да променя този начин на прилив от желания?

Много просто. Като когато го прави не получава това, което иска.

#446 Потребителят е офлайн   ZviariK Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Interests:http://www.youtube.com/watch?v=MQ_5Pev_44Y&feature=related
Публикувано: 04 August 2008 - 09:13 AM

jujkavn, моя май също се е научил така....както каза mil не му угаждам в такива случаи. В началото може да те гризне няколко пъти по-силно /поне при мен беше така/, но през почивните дни се постарах да отработя ситуацията и когато ме хапе го оставям сам за малко.....доста трудно, но се забелязва някакъв ефект.
User's Signature

Качена снимка

#447 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 August 2008 - 09:45 AM

:)
Ще видим какво ще направя.. като се опитам да не му обръщам внимание и си ръфа..  :(
но ще го затварям някъде сам за няколко минутки и ще видим .. :)
Благодаря за съветите ;)

#448 Потребителят е офлайн   Buko Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 10 August 2008 - 11:21 AM

Цитат

Ами защо не опитате да му сложите намордник за известно време и да започнете да го събирате с някои кучета.Така поне можете да разберете с кои кучета си играе (мъжки,женски,познати,непознати) и ще знаете с кои можете да го събирате. :blink:
Ако имате познати с женско куче,започнете да ги събрате двете постепенно да се опознаят,да си играят.Може агресията да е насочена само към непознати кучета. :blink:
Едни познати имат немаска овчарка на няколко месеца и сега и дават някакви гранули,против страх (колкото и смешно да звучи),защото тяхното куче има страх към непознати кучета и ги лае.Те влияели на хормоните.

Той си играе с познати кучета. Едни приятели си взеха куче - нарочно женско, за да си играят. От начало той я ръмеше и пак така искаше да я ухапе (тя беше и малка), но ги пуснахме, той малко я посдъфкваше известно време и сега си играят постоянно - тя му се катери на главата, събаря го, хапе го - абе нормална игра. Ина и 2-3 кучета (обикновено бездомни), с които умира от кеф да играе и като ги види започва да скимти като госпожица ;) ;D. Но вече е станал - от 50 метра като види куче и започва да ръмжи...даже не го гледа какво е. Куче ли е, непознато ли е - край.

А за намордника се притеснявам - така няма ли да се чувства по-беззащитен и да му се увеличи страхът? И ако тръгне да напада и е с вързана уста - това не го ли прави непособен да се защити, ако онзи отсреща започне да го хапе?

#449 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 August 2008 - 11:01 AM

Цитат

И ако тръгне да напада и е с вързана уста - това не го ли прави непособен да се защити, ако онзи отсреща започне да го хапе?

:o :rolleyes:  ?!? хем ще тръгне да напада, пък после ... ако онзи започне да го хапе...  :mazohist:

:(
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#450 Потребителят е офлайн   Buko Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 13 August 2008 - 11:23 AM

Цитат

Цитат

И ако тръгне да напада и е с вързана уста - това не го ли прави непособен да се защити, ако онзи отсреща започне да го хапе?

:o :rolleyes:  ?!? хем ще тръгне да напада, пък после ... ако онзи започне да го хапе...  :mazohist:

:(

Не ви разбрах. Идеята ми е, че той налита на бой на непознати кучета. Ако моето куче е с вързана уста, но налети (дори и да не хапе, той ще има същото поведение в началото, т.е пак ще се опитва да хапе и да е агресивен към другото куче), другото куче може да отговори на агресията му и да се опита да се защити. В такъв случай, моето куче ще се уплаши повече от това, че е безсилно и проблемът, според мен ще се задълбочи.

Незнам дали е така, но се опитвам да мисля логично :) За това искам съвет от вас, защото сигурно знаете повече за поведението на кучето и за методите за справяне.

#451 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 15 August 2008 - 08:47 PM

Според мен е по- логично да спре да напада, отколкото да се задълбочи проблема. Докато не пробваш няма да разберем. Можем да гадаем и да гадаем...  :rolleyes:

#452 Потребителят е офлайн   Buko Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 18 August 2008 - 11:27 AM

Ами добре. Аз като му сложа намордник и само го бута с лапа, но ще го пусна веднъж, два пъти. Просто ще гледам да го пусна с куче, което не е агресивно и стопанинът му е съгласен :)

После ще кажа дали е проработила тактиката  B)

#453 Потребителят е офлайн   Didka_puppy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 August 2008 - 03:07 PM

Здравейте!
Искам да споделя нещо с вас, защото доста четох и рових, но подобен случай няма. Лиса е немски шпиц на 4м. и половина. Знае и изпълнява основни команди, не проявява никаква агресия и доминантност към семейството и мен. Единствения проблем- на разходка сме, появява се друго куче- тя застава пред мен и започва да го лае, приближи ли се "чуждия", тя застива на място (направо се препарира) и продължава да лае колкото и глас държи. При опит на другото куче да се подушат то се доближава, тя млъква за секунда- подушат ли се- продължава да му лае в лицето, докато на новодошлия не му писне и не си тръгне. Ето тук е разликата с останалите случаи- не оголва зъби, не е агресивна, не налита на хапане и не ръмжи. Просто седи и надува гайдата колкото може. Има едно лабрадорче (на същата възраст), на което стопанина е доста търпелив- няколко пъти се засичаме и искаме да я накараме да свикнат заедно. На втория път пак лаеше, но сякаш не беше така вдървена и сопната. Ту лаеше- ту спираше. На третия път пак така с леко подобрение и с паузи. Зная за грешката която допускам- не я пускам от повода. Отпускам го докрай и се отдалечавам от нея за да не съм и "гръб". Опитвам се да бъда незабележима за нея, но не я пускам. Преди време беше хукнала сама към вкъщи от страх и се притеснявам да не направи пак така. Изводите, които аз си правя, са  че не лае от агресия а от страх, но незная как да и покажа, че другите кучета на са опасни.

п.п- съжелявам за дългия пост, но може да помогне- още в началото, на втората ни разходка пак беше пусната- един нахален мопс я подгони с желание за игра- нашата така отпердаши към вкъщи, че ако нямаше стабилна ограда....

За край- благодаря на всички, които ще дадат съвет и извинявай за онези, на които им е писнало да четат такива истории.

#454 Потребителят е офлайн   kamkata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 August 2008 - 01:27 PM

Здравейте!Аз имах почти същия проблем с моя Рори,който е на 5 месеца.Той като види куче лае колкото може по силно.Един ден го запознах с една мини болонка(женска) и той започна да лае до главата й  докато тя също изгуби интерес,на следващия ден обаче се видяхме пак и незнам как но тя го накара да си поиграят,естествено той пак лаеше де но само от време на време :blink: Обаче днес ми се случи нещо друго-Рори видя 1 Йорк(мъжки на 7 месеца) ,пак започна да лае и да се дърпа като луд,стопанката дойде с кучето и те започнаха да се ближат,нейното сладурче беше изключително дружелюбно,но  изведнъж Рори го нападна  :rolleyes: :rolleyes:Аз естествено го издърпах и изведнъж той смени тона с доста злобен(за 1-ви път го чувам) Много ме озадачи това,защо?!?!? :( Ако някой може да даде съвет ще съм много благодарна :blink:
User's Signature

Качена снимка

#455 Потребителят е офлайн   AnubisA Икона

• Black Shushona`s
  • PipPipPip
Публикувано: 25 August 2008 - 02:28 PM

Ето че дойде време и ние да се разпишем тука с Фабела. За последните два дни станаха две неща, които откровено ме притесниха.

Първи случай- дете малко, почти бебе, седи на площадката и крещи и пищи, ръкомаха. Фаби се изнервя и.. отива и го събаря на земята! Полудях от притеснение? ами ако детето и беше извадило окото??? Не, шегувам се. Но действително се притесних, да нападне дете? Случва се като излезе от входа да залае човек, или посред нощ като се мотаме сами двете и се появи някой.. но дете..  :o

Втори случай- баща ми беше 3 седмици командировка, снощи се върна и да и се зарадва, да я погали- наща вади зъби и посяга да хапе. Веднага я натиснах на земята, скарах се и изяде няколко шамара.. не повтори опита си.

Още от днес почвам съвсем сериозно да я стягам.. само не знам с тия деца какво да правя? Преди не ги закачаше, играеше си с тях. Сега като види някое търчащо и тя тръжва след него, лае го и го гони ( изглежда на игра) .. ама случката от оня ден?

Дайте м исъвет, моля ви!
User's Signature

... and through it all,
she offers me protection,
a lot of love and affection- whether I`m right or wrong..

#456 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 August 2008 - 05:12 PM

Моето куче също не обича децата. При нея има и друго де, в предната къща един сополанко я преследваше под масата, яздеше я и я опъваше за ушите. Предполагам, че и е останал "лош спомен", но си обяснявам лая и когато някое малко изчадие прелети около нея с това, че шума я изнервя.
User's Signature

Качена снимка

#457 Потребителят е офлайн   AnubisA Икона

• Black Shushona`s
  • PipPipPip
Публикувано: 26 August 2008 - 10:14 AM

Да, изнервят я шумовете от гадните дечица.. ама не мога да я оставя да ги плаши и разкъсва нали  ;D
User's Signature

... and through it all,
she offers me protection,
a lot of love and affection- whether I`m right or wrong..

#458 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 August 2008 - 10:27 AM

защо? Диетата от деца е много полезна за козината? ;D
опасно е да я тренираш с деца! На всека цена с наморник!
User's Signature

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг

Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg

#459 Потребителят е офлайн   Buko Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 26 August 2008 - 10:34 AM

Уф и моят е така с децата, ама и на него му дърпаха ушите като малък.
Аз смятам, че кучетата се страхуват от децата, защото са непредсказуеми. А атаката е най-добрата защита....

#460 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 28 August 2008 - 04:06 PM

Хм, в тази връзка - наложи ми се да преодолявам такова кучешко поведение към собствената ми щерка. И спрямо кучето, и спрямо детето бях много "лоша и твърда".
Куч (според мен) не скачаше да я хапе, а да си играе и да я "подчини" - искаше да й докаже, че е над нея в йерархията.
Да не ти обяснявам, как няколко месеца съм го мачкала при всеки опит за скок към нея. И нея успях да науча как да дава команди така, че той да я слуша и признава за шеф. Сега двамата общуват нормално. Но Нортън е на повод, когато има други деца наоколо.
Но, когато детето е чуждо, нещата не са такива. Найстина, Фаби е още малка, играе й се. Но децата често имат насаден от милите си родители и баби страх. Когато кучето усети страха, може да стане страшно.
Затова съвет: не я пускай от повода, където може да има малки деца. Докато не си 100% сигурна, че кучето те слуша безприкословно във всяка ситуация. Ще си спестиш доста неприятни емоции :blink:
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

• (93 Страници) +
  • « Първа
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни