Агресия, доминантно поведение
Публикувано: 05 January 2009 - 12:02 AM

Публикувано: 05 January 2009 - 10:48 AM

Публикувано: 06 January 2009 - 03:32 PM
Става въпрос за моя бигъл, който е на 3 години и 6 месеца вече. Като всеки бигъл е труден, проклет, вироглав (говоря за отрицателните им качества само) и никога не ни е било особено лесно с него, но мога да кажа, че той улегна с времето донякъде и не ни е създавал проблеми като например да не може да стои сам вкъщи, да вие докато ни няма и т.н.
Въпреки че Рей (кучето ми) проявава всички признаци на доминантно поведение , за което до голяма степен и ние сме си виновни, но и той не ни улесни предвид ловната си същност, до този момент сме живели безгрижно.
Проблемът , който се появи преди повече от 6 месеца вероятно е , че той започна да се хвърля и да хапе баща ми (когато иска да легне до майка ми) и приятеля ми, когато иска да легне до мен, а освен това се спуска на всеки, който иска да влезе в стаята ми. Положението вече е извън контрол, въпреки че имаме лек напредък по отношение на това, че сме по-строги и не му позволяваме да се чувства господар в къщата, въпреки че явно сме закъснели доста. Опитваме се да го изолираме от спалните помощения, но страхът, че всеки момент може да скочи остава и това ме тревожи най-вече.
Прочетох всички статии тук из форума по въпроса, консултирах с двама ветеринари, имаме лек напредък, но си мисля дали не е добре ако с кучето се занимава специалист за известно време (с мое участие ако се налага).
Посъветвайте ме моля дали посещение на училище например би било полезно за разрешаване на проблема и ако ДА към кое да се обърна.
Мерси предварително.

allure&Jack Ray
Публикувано: 06 January 2009 - 03:50 PM
Цитат
сега съвсем простичък въпрос, на който ако отговорите с "НЕ", значи нещата наистина са извън контрол... ;D ;D ;D и щото съм сигурен какъв е отговорът да кажа че когато отговорите с "ДА" всичко ще си дойде на мястото...ето сега и въпроса ми: баща Ви (който се опитва да легне при майка Ви) а също така и приятеля Ви(който също иска да легне до Вас) а също всеки който иска да влезе в стаята Ви ... та така де...всички ТЕЗИ хора - всеки един поотделно - посрещат ли го със здрав шут в главата докато той им се "хвърля" ... така да се каже?
Предварително моля.
П.С. Също предварително искам да бъда извинен за ехидността и садизма в които ще бъда обвинен. Само опитвам да помогна колкото и да не Ви изглежда така
П.П.С. Срещу две царевички от кентъки съм готов да си жертвам крачола и наживо да покажа изпълнението на упражнението "поставяне на място на бигъл"
Публикувано: 06 January 2009 - 05:37 PM

allure&Jack Ray
Публикувано: 06 January 2009 - 08:24 PM
Цитат
хайде ДИЪР да уточним пак: баща ти го е пращал с шут до отсрещната стена, приятелят ти също не му е прощавал с мощен ритник...и да - да не забравяме ЗА ОНЕЗИ ВСИЧКИ ДРУГИ дето също са го посрещали със сериозна тупаница когато е трябвало...знаеш ли ДИЪР...ако твоето "ДА" беше истинско "ДА" то сега нямаше да имаш ЖИВ бигъл ... и само за теб специално ДИЪР една академична справка ...кучетата НИКОГА не са ГУЗНИ, ВИНОВНИ, ОТМЪСТИТЕЛНИ и пр. ЧОВЕШКИ категории...и още нещо като за кучкари като теб дето хем ужким питат хем пък си и знаят вече отговора: нормално е да не става с бой ДИЪР. ако теб са те били като малка или пък ако си чувала воплите на любимото ти съседче пердашено от тати съжалявам искрено за преживяванията ти. не бъркай този тип бой довел при теб или други около теб до необходимите резултати. ХОРСКИЯТ бой няма НИЩО ОБЩО с НАВРЕМЕННАТА И СЕРИОЗНА КОРЕКЦИЯ в дресурата...
оставам и аз с моите чувства които са по-добри от твоите със сигурност, нищо че пак не ти се вярва
Публикувано: 07 January 2009 - 01:38 AM
Цитат
Прочетох всички статии тук из форума по въпроса, консултирах с двама ветеринари, имаме лек напредък, но си мисля дали не е добре ако с кучето се занимава специалист за известно време (с мое участие ако се налага).
Посъветвайте ме моля дали посещение на училище например би било полезно за разрешаване на проблема и ако ДА към кое да се обърна.
Мерси предварително.
Успех!
Публикувано: 11 January 2009 - 09:58 AM
Еми, какво да ви кажа.
Първо, Едуард е гонче, на 3 месеца и 10 дни. в момента е 12-13 кг. С ръце изобщо не успях да го удържа - гърчи се и рита като обезумял и просто не става. За това ми се наложи буквално да го яхна и с тялото си да притисна задната част, докато с двете ръце държа зад врата и гърба. По този начин успях да го задържа, но кучето се побърка. Не просто се бореше да се освободи, а като цяло изпита такъв ужас, сигурно помисли, че ще го убия.
Изобщо не ми хареса изживяването - ако беше само борба за надмощие - добре, но тази реакция на кучето, този неподправен ужас, който изпита - направо отвратително...
Иначе - да, имаше ефект. Въпреки, че едвали и минута останахме в това положение- после поскимтя и отиде и си легна на неговото място. Като цяло, обаче, не виждам как с подобни методи ще изградя някаво доверие на кучето към мен... А и още нещо се чудя - добро ли беше изобщо решението да приложа това наказание на толкова малко куче? Че проявява характер от сега - това е ясно, но все пак още е с бебшко мислене...
Публикувано: 11 January 2009 - 10:11 AM
Покажи му сега кой е шефа, че като поотрасне още малко ще те носи на гръб ;D
Публикувано: 11 January 2009 - 02:57 PM
Абсолютно права си, че не бива да се позволява на кучето да минава метър - просто защото така се научава, че може и да не слуша човека винаги, а само когато си иска. Нужно е много търпение и постоянство. Успех!
Цитат
Еми, какво да ви кажа.
Първо, Едуард е гонче, на 3 месеца и 10 дни. в момента е 12-13 кг. С ръце изобщо не успях да го удържа - гърчи се и рита като обезумял и просто не става. За това ми се наложи буквално да го яхна и с тялото си да притисна задната част, докато с двете ръце държа зад врата и гърба. По този начин успях да го задържа, но кучето се побърка. Не просто се бореше да се освободи, а като цяло изпита такъв ужас, сигурно помисли, че ще го убия.
Изобщо не ми хареса изживяването - ако беше само борба за надмощие - добре, но тази реакция на кучето, този неподправен ужас, който изпита - направо отвратително...
Иначе - да, имаше ефект. Въпреки, че едвали и минута останахме в това положение- после поскимтя и отиде и си легна на неговото място. Като цяло, обаче, не виждам как с подобни методи ще изградя някаво доверие на кучето към мен... А и още нещо се чудя - добро ли беше изобщо решението да приложа това наказание на толкова малко куче? Че проявява характер от сега - това е ясно, но все пак още е с бебшко мислене...
Публикувано: 11 January 2009 - 05:41 PM
Публикувано: 12 January 2009 - 12:24 AM
Днес с приятеля ми бяхме на гости на негови роднини с дого аржентино, женско, глухо. По принцип тя е много кротка, не проявява агресия, дори не съм я чувала да ръмжи. Но днес тя ме ухапа. Просто така. Галех я по гърба, тя се обърна светкавично и ме захапа. Излая много кратко 2-3 пъти, после сама отиде и се сви виновно в ъгъла си. Не знам дали вината е в мен, собствениците също не могат да разберат защо ме ухапа. Тя знаеше, че съм там, не е като да не ме е усетила, да се е стреснала. След това собствениците споделиха, че кучката е хапала само едното момиче, и то само когато са я боляли ушите, а е трябвало да се капят капки (кучката е с хроничен отит или нещо такова, не запомних точно), или когато момичето е било агресивно настроено. Аз бях весела, не съм я пипала по главата. Когато дойдохме, кучката ни се зарадва, галих я, тя махаше с опашка, личеше, че се радва,а това стана няколко часа по-късно. Има ли шанс да е от това, че може би усеща миризмата на двумесечно женско кученце, което взехме скоро?
Какво могат да направят собствениците по въпроса с агресията, защото после разбрах, че кучката е проявила агресия и към 8 годишно дете преди няколко месеца?
П.С. Пропуснах да кажа, че сме гледали това куче за няколко дни преди 2-3 години, не сме имали никакви инциденти през това време.
Публикувано: 12 January 2009 - 01:45 AM
Ние почнахме упражненията по подчиняване в спокойно и гладно състояние, когато кучето е най-податливо. Не знам дали си направила другите стъпки - време и начин на хранене, минаване през врати, коридори, тесни места, качване по стълби и др. подобни.
Има значение и друго - ти с какво настроение и енергия си подходила към упражнението. "Повелителят на кучетата" казва, че те ни четат като отворена книга и ако ти си била изненадана, нищо чудно това да е повлияло на кучето. Аз по себе си знам, че ако не съм наред нещо, ядосана съм и т.н., кучето е също по-разцентровано.
Колкото до това, дали ще го "смачкаш", както ти се изразяваш, е добре наистина да вземеш решение - дали да бъдеш водач на глутницата ти, или кучето ти. Няма други варианти, но наистина е въпрос на избор, в твоя случай ще бъде съзнателен :blink: ;)
Публикувано: 12 January 2009 - 09:34 AM
Така като гледам, май се е получила една съвкупност от всичко, което си изброила като варианти :(
Публикувано: 12 January 2009 - 09:50 AM
Цитат
много вярно. потърси помощ наживо а не само от книжки и интернет. със сигурност резултатите ще са различни...
Публикувано: 14 January 2009 - 01:11 PM
Цитат
Благодаря за съветите, също и на margokk
прилагахме ги известно време, проблеми с вземането на храната няма.
За съжаление, нямаме кой знае какъв напредък с възпитанието. Търсим учител във Варна или поне някой да го погледне и даде практически насоки.
Galiadogs, знам от опит колко бързо възприемат. Но това момче има много силна индивидуалност, и не желае да се подчинява. Например, знае отлично какво значи "Ела", но изпълнява в много редки случаи. Всяка разходка завърша с дълго уговаряне да дойде за да сложим повода. Спря да хапе докато сменяше зъбите, сега отново започна, не винаги, но... Не сме сигурни в него. И много краде от масата - макар, че знае, че е забранено да взема от там. Почти на седем месеца е, страхувам се, да не изтървем най подходящото време за обучение.
Моля, ако знаете добър учител във Варна, пратете координати.
Поздрави на всичкио
Публикувано: 24 January 2009 - 10:29 AM
Публикувано: 25 January 2009 - 02:08 PM