Агресия, доминантно поведение
Публикувано: 28 October 2010 - 06:03 AM

....нито дъжд,нито смях,нито слънце....
Публикувано: 28 October 2010 - 07:15 PM

Публикувано: 28 October 2010 - 10:26 PM
emilvr, в 04 September 2010 - 03:08 PM, написа:
Колкото по- човешки се отнасяш с него - толкова по зло става .
Хапе и ръмжи за най малкото , Хапе главно по ръцете , и краката , но гледа сда докопа и бузите където най - боли.
Пробвал съм не смее само да ме ухапе по ухото , просто ако и това стане , ше му изпия кръвта с водка , на коктейл Блъди Пеки ..
Чак тогава ще пишат =- Куче на което дзверски са му изпили кръвта със сламка , + водка .
Ии Сийзър милан да дойде , предполагам ше избяга от него като пенсионерка от питбул ....

А пробвал ли си да му дадеш от същото,което пиеш и ти?След което почни да го хапеш по лапички,ушички,оченца-там е най-удобно при пекитата.Разменете си ролите,след като той така и така е почнал да се държи като човек и ще въстановите баланса между човека и кучето,като ти влезеш ролята на кучето.Но за целта....питието остава само за него-сори!

Публикувано: 28 October 2010 - 11:59 PM
Ариел, в 28 October 2010 - 04:08 AM, написа:
Благодаря, Ариел ("мнението й" трябва да бъде - идеята за ника ми беше да е Мила, но беше зает). Само да добавя това, което Сизар Милан обяснява - в природата едно куче всред 20-тина други има истински заложби за лидер, такова е естественото съотношение в природата. Т.е. мнозинството кучета имат естествена наклонност да бъдат последователи - а техните стопани трябва да бъдат лидери. Понеже това не се разбира от хората, на практика лидерската позиция в "семейната глутница" не е заета и кучето се принуждава да я заеме. Колкото и да изглежда щастливо, на практика не е точно така - кой в човешкия свят знае повече, за да бъде по-ефективен лидер - човекът или кучето? Щом сме взели куче да го гледаме и сме го пренесли в човешката страна, е редно да поемем отговорността за взимане на решенията - т.е. да бъдем лидер. Когато дадем на кучето достатъчно от това, от което то има нужда - "упражнения, дисциплина и любов"(цитат от Сизар Милан), и то точно в този ред, а не обратно - тогава то ще бъде балансирано и добро куче.
Публикувано: 30 October 2010 - 08:56 AM
Vanya Karzhilova, в 27 October 2010 - 10:19 AM, написа:
Kateto_87, в 26 October 2010 - 07:14 PM, написа:

Благодаря предварително на всички отзовали се!

Здравейте! Имам същия проблем. Гледам Аляски маламут. Много е мил и дружелюбен, но спрямо мен е агресивен. Към мъжът ми обаче не е. Когато ме види почва да ме хапе по краката, по ръцете. Само бисквитките помагаха за определен период. В момента сме процес на възпитание. Когато започне да ме хапе, хващам го и го притискан към земята. В началото се стървеше още повече. Вероятно мислеше че си играем, но почнах да го притискам по-грубо и той като че ли се стресна. Незнам дали постъпвам правилно, но като че ли дава резултат.
Поздрави
На каква възраст е,че "в момента сме в процес на възпитание"?Този процес е постоянен,перманентен и започва с влизането на кучето в човешката "глутница".А там трябва да му бъде показано и изисквано неговото място-след хората.Вас Ви е поставило след себе си,а мъжът Ви е приел за лидер.Или сте го разглезили и с бисквитите само показвате,че му се "подмазвате",за да се държи по-благосклонно към вас?Любовта му я давайте и показвайте след като сте извоювали уважението и респекта..Храната-също.Ако то иска нещо (лакомство,игра...),първо трябва малко да се потруди за нея.Предполагам,че кучето ви е красиво,чаровно и предизвиква порив за гушкане и мачкане.Тези северни създания наистина притежават чар и като че ли усещат,че имат силно оръжие като средство за доминация над хората.Дръжте се като шеф,за да Ви възприеме и то така.Вие определяте правилата и ако не успеете-то заема свободната позиция в йерархията.Не знам дали го разхождате,дали през това време се опитвате да работите над послушанието му,у Вас дали също се занимавате с това.Не грешите,че го слагате да легне-всички опити за хапене не на шега задължително трябва да бъдят спрени и да се наложи рестрикция.И чак когато то покаже уважение и послушание-се дава любовта.

Публикувано: 30 October 2010 - 09:17 AM
jack russel Maxy, в 26 August 2010 - 05:14 PM, написа:
Имам джак ръсел териер на 1 г и 10 месеца, казва се Макси. Това ни е първо куче и предизвикателството е голямо. На 4-5 месечна възраст се опита да стане шеф на глутницата, но след много четене във форума, се справихме с тази ситуация. Сега в къщи се държи добре, не поразийничи и си знае мястото. Изпълнява основните команди седни, лягай, на място, дай лапа; храни се след команда яж. Направо е душичка! Навън доскоро също се държеше добре, играе си с кучетата на поляната, на хората не обръща внимание. От около три месеца започна да проявява агресивност към мъжки кучета. Напоследък тези прояви са нетърпими – оголва зъби, напада. Благодарение на това, че е на повод, не е станало нещо по-лошо.
Първият път когато това се случи Макси си играеше в парка с една женска ягтериер, до този момент непозната. Играта беше страхотна – тичане, гонене, премятане... – рядко срещаме бързо и енергично куче като нашето. Наблизо се завъртя един дакел, с който Макси си е играл преди това. Когато много приближи до тях, Макси го нападна, онзи се защити, разтървахме ги, но имаха и по някоя драскотина. Тогава много му се накарах. Той обикаляше наоколо много виновен, играта с ягтериерката не поднови.
От тогава, при среща с мъжко куче, подушват се и ако не се харесат, нашия изправя козината на гърба, ръмжи и напада. Това все повече се налага като маниер на поведение. След такива прояви се карах, при по-сериозните случаи го обръщах да легне с притискане на шията му. И вече има определени кучета, които като ги види отдалеч и се дърпа да ги напада.
Моля ви, посъветвайте ме какво да правя! Много бих искала кучето ми да общува с други кучета, а ако не ги харесва, просто да не играе с тях. Не трябва да ги напада. Как да спрем тази агресия?
Кучето Ви е в епогея си на полово съзряване или както аз се изразявам-тресе го мощен пуберитет и хормоните му кипят и прекипяват.Наскоро в един от епизодите на "Говорещия с кучета" по NG се показа подобен пример.Айде да оставин настрана,че Цезар (Сийзър) препоръча и кастрация за мъжкото куче,защото не и е тук мястото на тази тема.Ще кажа той какво показа като упражнение-работете навън с повод и помолете някой с мъжко проблемно куче да минава също на повод покрай Вашето,а през това време Вие го задължете да седи спокойно,докато кучето Ви подмине.После работете за разминаване с подобно куче,като поводът трябва да е достатъчно скъсен и го коригирайте да не скача,докато се разминава с другото куче.Цезар използва крака си,с който леко го сепва,като види как кучето се зомбира и повишава агресивността си при вида на доближаващо куче.Аз лично Ви препоръчвам,ако не сте овладели напълно команда "редом" на повод,също и върху нея да наблегнета.Ако е пуснато с други кучета и прояви подобна агресия,го взимате и държите на къс повод до Вас,докато другите кучета продължават да си играят,за да се успокои.

Публикувано: 31 October 2010 - 04:51 PM
Публикувано: 31 October 2010 - 05:13 PM
aneliika, в 31 October 2010 - 03:56 PM, написа:
55 страници е темата - прочетете ги. Както и останалите теми в раздела. Ще са ви от полза.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 02 November 2010 - 04:28 PM
Vanya Karzhilova, в 27 October 2010 - 10:19 AM, написа:
Kateto_87, в 26 October 2010 - 07:14 PM, написа:

Благодаря предварително на всички отзовали се!

Здравейте! Имам същия проблем. Гледам Аляски маламут. Много е мил и дружелюбен, но спрямо мен е агресивен. Към мъжът ми обаче не е. Когато ме види почва да ме хапе по краката, по ръцете. Само бисквитките помагаха за определен период. В момента сме процес на възпитание. Когато започне да ме хапе, хващам го и го притискан към земята. В началото се стървеше още повече. Вероятно мислеше че си играем, но почнах да го притискам по-грубо и той като че ли се стресна. Незнам дали постъпвам правилно, но като че ли дава резултат.
Поздрави
Това с бисквитките е голяма грешка. Така все едно го хвалите, че той ви хапе. Лакомство се дава за похвала, а не за контрол.
Скоро ми се случи и на мен нещо подобно в доста смешна ситуация. Беше ми дошла на гости една приятелка, доста бременна вече. Започна да се радва на кучето, защото много обича животни и той направо изпадна в луда еуфория. Повиках го няколко пъти, но той напълно се беше изключил и само скачаше и скачаше. За да спре незабавно просто отворих кутията с бисквити и той закова пред мен и започна да дава лапа във въздуха. После цяла вечер ходеше при ней, скочи и на колената и веднага при мен за бисквита. Естествено не получи повече, но това не му попречи да се прави на маймуна.

Публикувано: 10 November 2010 - 11:06 AM
Имам две кучета на по 2 годинки без определена порода.
Изпитвам затруднения с едното (мъжкото) когато излизаме на разходка.Проявява агресия не само кум други кучета, но и към хора.Възпитавала съм ги еднакво без да упражнявам излишна сила, с умерени наказания и поущрения.Нежната част от дуото е много общителна и гальовна, разхождам я без повод и нямам проблем по отношение на дисциплина и контактите и с други кучета.Мъжкото сякаш не иска да ме чуе като викам напада всичко което се движи и поради тази причина не го пускам от повода или излизаме на разходка по малките часове и пак сам нащрек постоянно.
Опитах всичко лакомства, наказание, по твърд тон.Усещам че мъча кучето като не го пускам да потича.Към мен и хората, които идват в къщи не е агресивен даже напротив, но излезе ли на вън става СТРАШНО на моменти.
Моля ако някой може да ми даде съвет как да го преодолеем да ми пише.
Предварително Благодаря.
Публикувано: 16 November 2010 - 11:50 AM
Имам джак ръсел, женски на 2,5 години. Имам и страхотен проблем с нея. Кучето ми стана много агресивно и хапе. По принцип си беше зла, ама сега става нетърпимо. Кучето претърпя различни стопани в началото, но е при мен от осеммесечна. Лае и се хвърля на хората във входа, и изпада в нещо като нервна криза, ако започна да й крещя или просто да й се скарам, се озлобява и срещу мен, хапе ме по краката. По ред причини сме в ново жилище, където сега тя има ново място за спане. Свикна, но не дава да се влиза там и ми се зъби, понякога ме напада! Аз побеснявам и започвам да й се карам. Стигна се дотам, че вчера ме упаха много лошо по ръката, само защото седях да я галя на леглото й, с идеята да свикне, да разбере, че аз съм тази, която ще влиза където си иска и когато си иска в това жилище. Но просто няма как да стане така, че да не мога да си влизам в хола!
Иначе е много мила, когато висчко й е наред. Умна е, знае хиляди неща, но аз изпадам в стрес от собственото си куче вече! Снощи яде бой, за първи път сериозен. Сложих й намордника и я набих, признавам си! Ама вече не се търпи. Цяла нощ не съм спала и съм ревала. Дори близки ме съветват да я дам на някого или да я приспат. Аз не искам да се разделям с кученцето, защото ми остана едничкото близко същество и ми е много мъчно, че не успявам да се справя. Гледала съм кучета цял живот, но такъв проблем съм нямала. Мислите ли, че има шанс да се оправи и кажете как да постъпя, моля ви! Забравих да спомена, че тя е мнго страхлива и съм забелязала, че го прави като се стресне, но не само това. Ако започне да лае на вратата, например, защото навън има някой, няма как да я прибера. Наежва се цялата и ако посегна към нея скача да хапе мен! Моля ви, помогнете ми! Сега седи наказана, с намордник в стаята си, не съм й дала да яде от вчера. И не разбирам защо става така, при положение, че има страх от мен и за много неща се подчинява.
Продължавам да чета и разбирам, че голяма част от проблема е липсата на социализация. Да, сега моето куче не си общува с други кучета. Причината е комплексна, но още като беше малка и я водех на кучешките поляни, точно защото знам, че трябва да се социализира с другите кучета, тя започна да изпада в агресия. Не играеше с нито едно куче, или само застава до тях сама и гризе пръчка или топка, ако някой се доближи до нея, скача да го хапе и така лека -полека никой не искаше да я вижда и стопаните на другите животни ни намразиха и страняха от нас. Знам, че в началото, докато е била с първите си стопани, не е била събирана с други кучета и не е била разхождана много, та за това е започнало всичко. Аз реших, че тя просто не иска да играе с други кучета и сега като сме нявън е абсурдно да я пусна без каишка, защото тя се хвърля на всичко живо. Ако е с намордник, който никак не харесва, или се търко в земята с най-тъжната физиономия, или дори през него се зъби.
Публикувано: 16 November 2010 - 02:53 PM
Публикувано: 16 November 2010 - 10:38 PM
Публикувано: 16 November 2010 - 10:58 PM

If you wanna' be the best, first, you've gotta' take out the best..
Публикувано: 17 November 2010 - 11:21 AM
Публикувано: 22 November 2010 - 04:35 PM
zlokuche78, в 17 November 2010 - 08:26 AM, написа:
Ситуацията е сложна, защото кучето вече те е хапало и теб - т.е. стопанинът ти. Казваш, че е агресивна и към други хора, затова и аз бих те посъветвала да се обърнеш към специалист - явно не успяваш сама. Специалист е необходим, защото той ще ВИДИ на практика как стоят нещата, как се държи кучето и как ТИ реагираш - и ще те научи как ТИ да се справяш със ситуацията.
Тук ще даваме съвети, но ще опипваме, защото се ориентираме по това, как ти виждаш нещата, т.е. няма нещата да са напълно безпристрастни.
Затова предупреждавам, това е само мое мнение, не съм треньор, ако аз би трябвало да се справям с куче като твоето - бих постъпвала по начина, който описвам.
Преди първото. Казваш, че не можеш да си позволиш да платиш на специалист. Дали провери колко струва? Ако наистина не можеш - тогава ще трябва да изчетеш много неща - на първо място, тази тема. Щом нямаш пари, ще трябва ти самата да се потрудиш и да научиш поне част от това, което специалистът знае. Гледай Сизар Милан - "Говорещият с кучета" или в по-стар превод "Повелителят на кучетата". Във всяка серия тоя показва нагледно как се справя с проблемни кучета, които са пораснали. Учи стопаните как да бъдат лидери и рехабилитира кучета. Има тема в този форум, намери я, там има линкове, свали ги и гледай - едно филмче ще ти покаже сто пъти по-добре нещата, отколкото ще ги прочетеш и ще се опитваш да си ги представиш. Той върви и по Нашънъл Джиографик - ама вече е кой поред сезон - по-добре е да гледаш по-ранен сезон, отначалото.
Първо - кучето не е човек в кучешка кожа. Вероятно имаш нужда от присъствието му по емоционални причини - но то не ги разбира и не ти отвръща по същия начин. То ти "говори" на кучешки език, ти му говориш на човешки - и не се разбирате. За мен основната причина не е липсата на ранна социализация, а това, че то не те възприема като лидер, а вижда себе си в тази роля.
Може и да е страхливо, но към теб проявява доминантно поведение. Кучетата живеят в глутници, ти не си лидер на вашата глутница - то е лидерът, макар че ти си по-силната и като се вбесиш, можеш и да го набиеш. Това не променя нещата. Едно куче никога няма да нападне водачът на глутница. В кучешкия свят водачите определят кой кога яде, къде ходи, кога се разхожда и т.н.
Правилен подход е да се учи на неща, когато е гладна. Тогава ще изпълнява, защото иска да получи храна - т.е. ще "работи" за храната си - така се изграждат правилни взаимоотношения между лидер (човек, даващ храна и подслон, а и всичко необходимо) и куче (част от глутницата, но в по-подчинено положение).
Такова положение - да проявява териториална агресия към част от ТВОЯ апартамент - няма! Гледай серии на СИзар МИлан. Непрекъснато показва как хората да "обявяват" територия за своя собствена, така че кучето да знае, че това е мястото на човека. Така трябва да чувства цялата къща. Ще спи в "своето" място, ако ти кажеш така. Ако не - и "нейното" място ще бъде твое - трябва да можеш по всяко време да я извадиш от там с едно движение на ръката.
Вчера гледах една серия от Сизар, в която куче хапеше всички посетители. Сизар дойде с една тенис ракета, с която предпазваше краката си от кучето, държеше го настрана и малко по малко го вкара в къщата му, където му даде да позахапва ракетата, а после, като я извърта, му я отнемаше. Научи и най-честия им гост по същия начин с ракетата да може да слезе от колата си и сам да влезе в къщата. Но това е техника, с която можеш да започнеш, ако се страхуваш, че ще те ухапе, но трябва да постигнеш резултати без ракета - защото ти си собственика - там това беше госта. Собствениците нямаха никакъв проблем с кучето.
Друго - агресия към намордник - няма такова положение. Намордникът се слага и това е. Без него не се излиза - и това е. При нас имаше тръшкане с нашийник тип холти, който малко прилича на намордник. То бяха сцени, тръшкане, въргаляне по земята в опити да го свали. Резултат - оставихме го да стои с него, докато не се укроти. Никакво излизане без холти. Никакво сваляне по време на разходка. От една страна - за да разбере, че крачка назад от това, което ние сме наредили - няма. Няма отстъпване, защото на кучето така не му харесвало. Така трябва - и толкова! От друга страна - за да свикне с него и да разбере, че може да си играе и да тича и да се радва на разходката и с холтито. Свикна - къде ще ходи. Сега вече не го ползваме - той си свърши работата и го махнахме.
Като се излезете - се разхождайте, докато каталяса. Ако имаш кънки, колело или обичаш да тичаш - прави го, докато капне. Тогава вече, като е изляла основната част от енергията си в тичане - но СЛЕД тебе или с тебе - тогава ще е по-податлива на всякакво обучение. Доброто куче е измореното куче - тогава цялата енергия, насъбрана от стоенето вкъщи и бавното пощуряване, ще се е изразходила.
Сега по повод на хапането, защото си я погалила, уж за да разбере, че... Не е разбрала това, което си искала да й кажеш. Когато направи нещо нежелано, веднага - корекция. Хапане не трябва да се разминава без реакция. Ако "леговището" е проблем, Сизар опитва една техника - като се приближава с гръб към кучето - тогава енергиите не се сблъскват "лице в лице", но е по-добре да го видиш първо. Абе най-добре е да спестиш пари за специалист...
Успех, все пак.
Публикувано: 29 January 2011 - 05:34 PM

Публикувано: 18 February 2011 - 11:03 PM