Регистрирахте ли своето куче - мисията възможна
Публикувано: 13 January 2009 - 09:14 PM
Реших, че вторник 13-ти(в Испания се смята като много каръшки ден, нещо като петък 13-ти) е много подходящ ден. Взех си почивен ден и се успокоявах, че всичко ще е наред. Въпреки това не преставах да си припомням едно от 12-те изпитания на Астерикс и Обеликс, в което трябваше да вземат някакво разрешение от една администрация. Та и аз си мислех, че така ще си прекарам деня в ходене от стая в стая, чакане от опашка, на опашка, но О, чудо...оказа се мисия възможна - Кара вече е регистрирана. Малко подробности как стана това ;)
Влизам в сградата на район "Изгрев", гледам табелките и мигам в опит да си спомня какво четох вчера в интернет и в коя стая беше регистрацията. Явно мозъкът ми беше отказал заради студа навън и не можах да си спомня, затова реших да питам чичкото от "Егида". На въпроса ми къде се регистрират кучета, той каза "А, сега де, само такъв въпрос не ми бяха задавали". Казах си, добре започваме, сега вече знам какво му е било на Астерикс. След кратко съвещание ме пратиха в стаичката в края на коридора. Почуках, обясних за какво съм дошла и една приятна леля кимаше с разбиране за какво съм дошла. :o Приятната леля взе от рафтчето дебела книга, отвори я и оттам пропълзя хлебарка. Чу се вик и след малко хлебарката мърдаше крачка в смъртна агония. След малко трупът беше изнесен, следи нямаше, а аз кротко си попълвах 2 декларации, докато приятната леля снимаше вет паспорта на кучето. След малко тя се върна, обясни ми какви декларации подписах :o и ме изпрати в деловодството, където трябваше да оставя документите, с които ме освобождават от данък. Пожелах приятен ден на приятната леля, която ме спаси от хлебарката и отидох в деловодството. Там нямаше опашка Shocked , постоях 2 минути, дадоха ми една бележка, с обяснение да мина след седмица да си взема официалния документ за регистрация и освобождаване от данък. Взех си довиждане с чичкото от "Егида" и закрачих гордо към вкъщи.
Накратко за район "Изток" - работа за 15 минути.
Необходими документи: ветеринарен паспорт на кучето и лична карта на собственика
Попълват се 2 декларации - за регистрация на кучето и за задълженията по закон.
Отдел "Благоустройство и екология" - стая 6
Деловодство - Стая 4
Финито
:yahoo:
Публикувано: 13 January 2009 - 10:36 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 15 January 2009 - 12:22 PM
И при нас мисията се оказа възможна, но процедурата беше съвсем различна от описаната от Valia And Kara.
Действието се развива преди време.
Попълнихме по една декларация за всяко куче, май снимаха паспортите (не съм 100% сигурна), дадоха ни входящ номер - и за двете кучета на едно листче ;) и това беше. Нямаме никакви удостоверения и документи за регистрацията - само едно мъъъъничко листче с входящите номера на декларациите. :-
В тази връзка искам да споделя, че в голяма община, каквато е "Подуене" нашите кучки са входящи номера 6 и 7. Дано това да не означава, че през годината са подадени само 7 декларации за кучета, защото би било тъжно и жалко :(
Публикувано: 15 January 2009 - 01:22 PM
Цитат
Предполагам, че това номерче са ви го дали в деловодството. И ако е така, трябва сега да отидете там или в отдела, в който сте подали молбите, за да ви дадат останалите документи. Служителките сигурно са забравили тази подробност.
Публикувано: 15 January 2009 - 02:10 PM
Не забравяйте, малки кучета, на които е поставен чип тази година, също са освободени от данък за годината на чипиране.

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 15 January 2009 - 04:36 PM
Явно сега са променили процедурата, и браво! На мен все ми тежи, че нямам никакъв документ, който да покаже какви съвестни граждани сме с мъжа ми ;)
Публикувано: 15 January 2009 - 06:08 PM
Е, поне не ме гледат като отровени като им кажа, че искам да си платя данъка за кучетата.

Публикувано: 15 January 2009 - 06:41 PM

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 16 February 2009 - 07:49 PM
Публикувано: 08 March 2009 - 06:57 PM
че по принцип имало такъв закон,но никои не го спазвал..за това по-добре да не сме я реггистрирали...

Публикувано: 08 March 2009 - 07:21 PM
Dakel4y, в Mar 8 2009, 06:57 PM, написа:
че по принцип имало такъв закон,но никои не го спазвал..за това по-добре да не сме я реггистрирали...

Чиста съвест.

Публикувано: 08 March 2009 - 10:11 PM
Dakel4y, в Mar 8 2009, 05:57 PM, написа:

Бих ви посъветвал - настоявайте да се регистрирате и да спазвате закона.
Когато ходих в нашата община с искането да ни отделят място в градинката за разходки, което да е за кучета не успях да направим нищо, защото сме имали ... 4 регистрирани на територията на общината ! 4, а на разходка са десетки !
Така че - регистрирайте си кучетата ! Ваше право е да изисквате и настоявате ТЕ да си свършат работата !

Публикувано: 08 March 2009 - 10:40 PM
Тази седмица регистрирах сегашните ми кучета, като помолих старото номерче да го ползваме за едното куче /да не ми дават нов/, а за другото ми дадоха нов №34. Значи от март 2005 до март 2009 има регистрирани 34 кучета. Преснимаха страниците с ваксини и кастрации, пак попълних същата декларация и пак ми дадоха документ за регистрация. Та така е при нас

Публикувано: 08 March 2009 - 11:04 PM
Цитат
Да, както се казва - "Законите са създадени, за да не се спезват", пък и 24 лв. годишно за некастрирано куче явно са много за меркантилния българин

И ние сме регистрирани. След доста перипети и пред неразбиращите погледи на служителките в данъчното, успешно регистрирах куче № 2 за район Слатина

Публикувано: 09 March 2009 - 07:25 PM

Публикувано: 11 March 2009 - 01:27 PM
Dakel4y, в Mar 9 2009, 06:34 PM, написа:

Ние проблеми с регистрацията нямахме,но като чета имам чувството,че всяка община процедира по различен начин,което не би трябвало да е така.На мен лично нито са ми принтирали паспорта,нито медалъон получих,само една квитанция.Както и да е,проблема е,че много малко хора са наясно с това,че трябва да ги регистрират или по-точно малко се решават,незнаейки къде точно отиват парите им.Мое мнение е,че ако повече хора знаят,че тези пари отиват за бедомните,ще има и повече желаещи.

Публикувано: 24 March 2009 - 02:04 PM
(може да се попълни предварително)

Някой знае ли всяка година ли се декларира кучето? В смисъл ако вече съм попълвала такава декларация за същото куче пак ли трябва да го правя или мога само да платя таксата?