Дали първо да изчакаме да ни се осигури всичко необходимо за правилното, съгласно ЗЖЖ, отглеждане на домашния ни любимец, което включва условия за достатъчно движение - игри, тичане, социализация с други кучета. И то не някъде там, извън града - а тук, в нашата си община, където кучето е регистрирано като законно обитаващо.
Нужни са обозначени апеи за разходки на повод, където кучето ми няма да бъде притеснявано от свободно пуснати домашни любимци, а също и от ... сори, ама и от деца. При една такава разходка на повод по "кучешката алея" едно палаво хлапе дръпна моето за пухкавата опашка и го изплаши - на кого да се оплача?

Майтап, разбира се - смешно, ама аман от претенции, че сме плашило за всяко дете!

Необходими са, разбира се, и оградени кучешки полянки, където кучетата да могат да бъдат пускани от повода - и то не една, а няколко във всяка община.
Е, ако регистрираните в София домашни кучета бяха не няколкостотин (явно - на глупаци като мен), а десетки хиляди (колкото е реалния им брой) - можеше да се помисли как да изискаме от общината да ни осигури необходимото.
Бих се включила в такава инициатива, защото е крайно време съвестните стопани на кучета да не се оправдаваме, че не сме от ония, които цапат улиците, пускат си кучетата по паркове и детските площадки да плашат мало и голямо и да хапят всичко, което шава, че кучетата ни не са зверове, които трябва да държим в клетки и разхождаме задъпжително на верига и с намордник.
При ситуацията към момента това е невъзможно. Не и докато повечето стопани са категорични в претенциите си какво другите - обществото - трябва да им осигури, ама като стане въпрос за това какво самите те дължат за това - "Ама и аз ли трябва да плащам? 24 лв на година?! Че да не съм абдал!"
Извинявам се за дългия пост, афектирана съм след вечерната ни разходка с кучето. Вървим си по улицата, настигаме и задминаваме хора, те се заглеждат в кучето ми, а след като отминем - чувам зад гърба си коментариите.
- Слуша ли по новините - 8 хиляди бездомни кучета имало в София, пълно е с глутници навсякъде!
- Чу ли - псета изяли дете! Ужас - аман от тия кучета!
... и прочее...
PS Доколкото знам - част от тази "такса куче" по общини се отделя именно за решаване проблема с бездомните кучета, в частност - за строителство на приюти. Никой не я плаща тая такса, ама от уличните глутници всеки се оплаква и пита кога вече няма да ги има по улиците...