Dog.bg Форуми : Регистрирахте ли своето куче - мисията възможна

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (22 Страници) +
  • « Първа
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Регистрирахте ли своето куче - мисията възможна

#341 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 23 October 2009 - 08:33 PM

Ами то става нещо като вечния спор кое е първично - яйцето или кокошката.
ab_041.gif
Дали първо да изчакаме да ни се осигури всичко необходимо за правилното, съгласно ЗЖЖ, отглеждане на домашния ни любимец, което включва условия за достатъчно движение - игри, тичане, социализация с други кучета. И то не някъде там, извън града - а тук, в нашата си община, където кучето е регистрирано като законно обитаващо.
Нужни са обозначени апеи за разходки на повод, където кучето ми няма да бъде притеснявано от свободно пуснати домашни любимци, а също и от ... сори, ама и от деца. При една такава разходка на повод по "кучешката алея" едно палаво хлапе дръпна моето за пухкавата опашка и го изплаши - на кого да се оплача? ab_041.gif
Майтап, разбира се - смешно, ама аман от претенции, че сме плашило за всяко дете!
wb_052.gif
Необходими са, разбира се, и оградени кучешки полянки, където кучетата да могат да бъдат пускани от повода - и то не една, а няколко във всяка община.

Е, ако регистрираните в София домашни кучета бяха не няколкостотин (явно - на глупаци като мен), а десетки хиляди (колкото е реалния им брой) - можеше да се помисли как да изискаме от общината да ни осигури необходимото.
Бих се включила в такава инициатива, защото е крайно време съвестните стопани на кучета да не се оправдаваме, че не сме от ония, които цапат улиците, пускат си кучетата по паркове и детските площадки да плашат мало и голямо и да хапят всичко, което шава, че кучетата ни не са зверове, които трябва да държим в клетки и разхождаме задъпжително на верига и с намордник.
При ситуацията към момента това е невъзможно. Не и докато повечето стопани са категорични в претенциите си какво другите - обществото - трябва да им осигури, ама като стане въпрос за това какво самите те дължат за това - "Ама и аз ли трябва да плащам? 24 лв на година?! Че да не съм абдал!"

Извинявам се за дългия пост, афектирана съм след вечерната ни разходка с кучето. Вървим си по улицата, настигаме и задминаваме хора, те се заглеждат в кучето ми, а след като отминем - чувам зад гърба си коментариите.
- Слуша ли по новините - 8 хиляди бездомни кучета имало в София, пълно е с глутници навсякъде!
- Чу ли - псета изяли дете! Ужас - аман от тия кучета!
... и прочее...

PS Доколкото знам - част от тази "такса куче" по общини се отделя именно за решаване проблема с бездомните кучета, в частност - за строителство на приюти. Никой не я плаща тая такса, ама от уличните глутници всеки се оплаква и пита кога вече няма да ги има по улиците...

#342 Потребителят е офлайн   sinioku4e Икона

• >:-D
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 23 October 2009 - 08:59 PM

Аз исках да съм изряден стопанин! Най-малкото не искам да създавам проблеми и предпочитам всичко да е чисто, законно и ясно. Преди няколко месеца се опитах да регистрирам кучето си и мисията беше... неприятна и неуспешна. Кучето ми е от улицата, женско, кастрирано - тогава беше на 8-9 месеца. Ветеринарният лекар ми обясни, че кастрираните кучета са освободени от данък, кастрацията е описана в паспорта и трябва да ида с него (паспорта) в общината. Така и направих. Пратиха ме да си патя данъка, и с квитанцията в еди коя си стая. На гишето за плащане им казах, че не би трябвало да има данък и те ме пратиха направо в "стаичката" (мисля, че ДИРЕКЦИЯ УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ, БЛАГОУСТРОЯВАНЕ И ЕКОЛОГИЯ). Там заварих някакъв недодялан чичка. Обясних му, че искам да си регистрирам кучето, което е кастрирано и е освободено от данък... Той не знаел, те уличните ги били "КАСТРИЛИ"... и разни други глупости. Трябваше да изчакам някаква шефка или колежка (към 20 мин.). Когато тя благоволи да цъфне, онзи неграмотник взе да й обяснява, нещо дето незнам как го измисли... Вече не помня, какво още наприказва за "кастрените кучета", но нищо общо с действителността или коннкретно с мен. Като успях да взема думата обясних и на нея... Отговор: Нямало такова нещо, да съм му пратила много поздрави на тоя измислен доктор, в нашата община не било така... И всичко това с не особено приятен тон! Казах им, че в такъв случай ще си регистрирам кучето в друг град и се махнах.
Реших, че може наистина в Асеновградска община да е така. Таксата тук е 18 лв. и изобщо не бих си ги спестила, само че никак не ми се връщаше при тая истерична кокошка. Вкъщи се поразрових и се оказва, че от общината зависи само размера на таксата. Закона си е закон и кастрираните кучета са освободени от данък. Да отида да й разясня законите ли?
Ами въпреки желанието ми - няма да си регистрирам кучето (там). Поне докато в тия държавни дупки, не започнат да работят хора, които да знаят защо са там. Ще се радвам, ако някой има информация, може ли да регистрираш кучето си в друг град или е задължително да е по местожителството на стопанина и може ли с временно местожителство?
User's Signature

Фондация "ШАРКО"

Лара си отиде на 1 година, 7 месеца и 26 дни.

#343 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 23 October 2009 - 09:07 PM

Всъщност жената е била права, макар и да е трябвала да знае това, което ще кажа сега. Регистрацията вече НЕ става в отдела по екология на общината, а в ДАНЪЧНОТО. То обикновено е в сградата на общината, но в конкретния случай не мога да знам къде е.
Та в Данъчното се попълва декларация, подчертава се, че е кастрирано и затова е освободено от данък и се регистрира и получавате номер, под който е регистрирано кучето. В Данъчното, не в отдела по екология.
П.п. По местоживеене е, не можете да регистрирате в коя и да е община.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#344 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 October 2009 - 09:54 PM

Хе, sinioku4e, не се отчайвай!
Печално, но факт - освен да си гледаме кучетата и да си плащаме таксата - налага се и да обучаваме лелите в общините.
Регистрацията е по Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), чл.117 и става в данъчната служба.
Образец на бланката за деклариране в София я има тук в темата - на стр.16, за други общини би трябвало да е подобна.
Само не се надявай, че в данъчното ще са по-компетентни.
dh_188.gif
Резюме от разговора ми в нашата данъчна служба миналата година:
- Добър ден. Искам да си регистрирам кучето, какви документи да попълня?
- Вън на масата са декларациите за коли - не видяхте ли? Попълнете ги и пак елате.
- Нямам кола. Имам куче. Искам да го регистрирам. Имате ли бланки за деклариране?
- Куче ли? Какво куче?
- Ами куче - домашно. На масата вън няма бланки за кучета, има само за коли.
Женицата се тури у дълбоки мисли, сериозно затруднена от казуса, после в един момент погледът й просветна - ЕВРИКА! - и бойко изстреля:
- А каква е колата - лична или фирмена?
ab_041.gif

#345 Потребителят е офлайн   sinioku4e Икона

• Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 October 2009 - 10:05 PM

Цитат(samotnata @ Oct 23 2009, 08:07 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Аз трябва да съм била на правилното място. ЕТО с какво се занимава въпросната дирекция - Номер от списъка 166. Още повече че там са ме пратили от "Информация". И от мястотото където трябваше да платя ме пратиха пак там (защото не знаеха, за подобно облекчение на данъка). Едва ли това е проблема.
Сега като порових в сайта на общината намерих "НАРЕДБА за регистрация и стопанисване на кучетата на територията на Община Асеновград" в която наистина няма такова нещо за кастрираните кучета.( Линк Т.2, Чл. 8) Явно за нашата община все пак е различно. А в Закона за защита на животните, Глава четвърта. ЖИВОТНИ-КОМПАНЬОНИ... (2) Собствениците на кастрирани кучета не заплащат таксата по чл. 35, ал. 5 и таксата по чл. 175, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.
Значи все пак е била права. В тази община ЗЗЖ не важи, важи тяхната наредба. Така или иначе, аз по начало исках да си регистрирам кучето (било то и с данък), но отношението на хората работещи там не ми помогна! Само се убедих в некомпетентността им и в неработещата държавна администрация (и не само). Надявам се скоро да сменя града, за да съм спокойна, че спазвам закона. Защото не мисля да ида да им се извиня :)
Малко съм отчаяна само, повечко ме е яд. Защото аз искам и се старая да правя всичко както трябва, а те ми пречат db_046.gif

User's Signature

Фондация "ШАРКО"

#346 Потребителят е офлайн   *bpm Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 October 2009 - 11:59 AM

Цитат(paloma_blanka @ Oct 23 2009, 06:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(*bpm @ Oct 23 2009, 08:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Малко офтопик.. Ама аз като си плащам данъка за колата.. застраховки... винетки..че да не би нещо да се е подобрило, все едно караме по кратерите на луната. Та в този ред на мисли защо ли си мисля, че и да плащаме пак промяна няма да има.. Е може би след 100 години, само дето тогава няма да сме живи да го видим. angry.gif

Ето и още офтопик... За балканския манталитет всички знаем, важно е да се скатаеш и да минеш тънко... Само не разбирам с какво толкова ще натежат на семейния бюджет тези 24лв. на куче?
Та за колите - имате ли представа колко много хора са си регистрирали автомобилите само в КАТ, но не и в общината и не си плащат данъците, поради простата причина, че ги спират за проверка от КАТ, а не от общината и между тези две институции няма никаква връзка; знаете ли колко хора карат 4-5 коли, че и повече с една винетка, изрязана прецизно, неотлепена от найлоновата предпазна обвивка и залепвана на принципа пощенска марка и т.н.

Докато не се отървем от този начин на мислене, ще търпим и дупките, и бездомните кучета, и всичко останало! Както е казал vano малко по-нагаре "Ако човек претендира за нещо, то първо трябва да е изряден и тогава спокойно може да си търси правата или да изисква подобни." flagbg.gif

Именно защото съм изрядел данъкоплатец, и винаги съм бил, протестирам срещу положението в което сме поставени всички.. Но както и да е, да не навлизаме с полемики.. smile.gif

User's Signature

www.pamperpom.com
Информация за породата, стандарти, развъдници...
Качена снимка

#347 Потребителят е офлайн   greeneyed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 October 2009 - 03:06 PM

Цитат(bushkata @ Feb 6 2007, 04:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат
А и тоя чип от къф зор да му слагам не знам.

При положение , че няма база данни - наистина не виждам смисъл от чип.
А да, сигурно ЩЕ има ...

Две години и половина по-късно...
Има ли вече ?
И то даже не трябва ли да има общоевропейска система?

#348 Потребителят е офлайн   princessdidi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 October 2009 - 03:32 PM

Да, вече след като регистрираш кучето отиваш да му сложат чипа smile.gif

#349 Потребителят е офлайн   greeneyed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 October 2009 - 03:56 PM

Цитат(princessdidi @ Oct 29 2009, 02:32 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Извинявайте, не разбрах ( може и шега да е било)
Значи сега вашето куче има чип с 15 цифрен номер, нали? И е регистрирано.
Намира някои изгубено куче, води го да го сканират. Четат 15 цифровия номер и... какво?
Как развирате на кого принадлежи кучето с този номер? Може да е от друг град , може да е от друга държава. Къде проверявате?

#350 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 29 October 2009 - 04:23 PM

Цитат(greeneyed @ Oct 29 2009, 03:56 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(princessdidi @ Oct 29 2009, 02:32 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Извинявайте, не разбрах ( може и шега да е било)
Значи сега вашето куче има чип с 15 цифрен номер, нали? И е регистрирано.
Намира някои изгубено куче, води го да го сканират. Четат 15 цифровия номер и... какво?
Как развирате на кого принадлежи кучето с този номер? Може да е от друг град , може да е от друга държава. Къде проверявате?

Никъде, все още се чака регистъра.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#351 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 29 October 2009 - 06:19 PM

Цитат(sinioku4e @ Oct 23 2009, 10:05 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Малко съм отчаяна само, повечко ме е яд. Защото аз искам и се старая да правя всичко както трябва, а те ми пречат db_046.gif

Освен да кажа, че съжалявам, че се получава така, друго не мога да направя. Щом законите на държавата в съответната община не важат... Наистина май трябва да смените града... Според моето лично виждане нещата извън столицата трябва да седят по същият начин както в нея. Защо у нас се получава така... не знам, но не е на хубаво.

User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#352 Потребителят е офлайн   vesi792007 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 October 2009 - 06:37 PM

От доста време се замислям, не може ли ние да си направим регистър - доброволен. Една проста уеб-формичка, където всеки да си въведе номера на чипа и контакт. Няма да се публикуват списъци с номерата или нещо подобно, само с две функциики - "Въведи" и "Търси".

#353 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 October 2009 - 07:23 PM

Цитат(vesi792007 @ Oct 29 2009, 04:37 PM) <{POST_SNAPBACK}>
От доста време се замислям, не може ли ние да си направим регистър - доброволен. Една проста уеб-формичка, където всеки да си въведе номера на чипа и контакт. Няма да се публикуват списъци с номерата или нещо подобно, само с две функциики - "Въведи" и "Търси".

То може, ама каква ще е целта на този регистър???

User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#354 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 October 2009 - 07:43 PM

Има такава страничка, но в момента нямам линка.
Целта е ако намериш куче и 1/100000 се окаже, че има чип, да разбереш кой му е собственик. Или ако добър човек намери твоето куче, да стори същото.

ПП sinioku4e, вашата община направо си е в закононарушение. Не може с наредба да се променя закон. Могат само да специфицират нещо, което законът им е разрешил.
Прави ми впечатление, че тази наредба, която е на сайта им, е от 2000 г. Трябва да си я оправят. Ами че тя е издадена въз основа на вече изменени закони, т.е несъществуващо основание и описва невалидни процедури по регистрацията.

Опс, открих кучето! В
Н А Р Е Д Б А
ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ И АДМИНИСТРИРАНЕ НА МЕСТНИТЕ ТАКСИ И ЦЕНИ НА УСЛУГИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА АСЕНОВГРАД
(приета с решение №871/25.02.2003 год., изм.и доп. с реш.№229/18.06.2008 год, изм.и доп.с реш.№435/28.01.2009 год.)

Раздел VІ а
Такса за притежаване на куче (нов с реш.№229/18.06.2008 год.)
Чл. 57а. (1) За притежаване на куче собственикът заплаща годишна такса в общината, на чиято територия е постоянният му адрес/седалище.
(2) Освобождават се от такса собствениците на:
1. кучета на инвалиди;
2. служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка;
3. кучета, използвани за опитни цели;
4. кучета, използвани от Българския червен кръст;
5. кастрирани кучета;
6. ловни кучета.

Да й нашльокаш репата на тая от общината.

#355 Потребителят е офлайн   sinioku4e Икона

• Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 October 2009 - 10:14 PM

Цитат(mil_ @ Oct 29 2009, 05:43 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Да й нашльокаш репата на тая от общината.

rc_036.gif ab_041.gif Да видим, кога ще събера смелост да ида... Ужасно съм некомфликтна... Напоследък много ми пречи. Иначе мисля да си разпечатам въпросната наредба и с нея... Днес и един приятел-адвокат, ми каза, че общината е в грешка. :) Много балгодаря!
User's Signature

Фондация "ШАРКО"

#356 Потребителят е офлайн   Konan03 Икона

• OWNER-IW KENNEL "PHILIPOPOLIS"
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:dog&quot;s

Публикувано: 29 October 2009 - 10:56 PM

януари ще идем...............
User's Signature

www.irishwolfdog.com FILIPOPOLIS KENNEL , IRISH WOLFHOUND

#357 Потребителят е офлайн   mkd1979 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:jivotni,nai ve4e ku4eta osobenno porodata 4au-4au
Публикувано: 09 November 2009 - 10:04 PM

1. Искам да попитам каде във ПЛОВДИВ мога да си регистрирам кучето?2.Какви документи ще ми са нужни?Благодаря предварително за вашите отговори.

#358 Потребителят е офлайн   elena07 Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 09 November 2009 - 10:09 PM

Цитат(mkd1979 @ Nov 9 2009, 10:04 PM) <{POST_SNAPBACK}>
1. Искам да попитам каде във ПЛОВДИВ мога да си регистрирам кучето?2.Какви документи ще ми са нужни?Благодаря предварително за вашите отговори.

В общината по местоживеене!
Ще ви трябват лична карта,паспорт на кучето и номер на чип!
User's Signature

Качена снимка

#359 Потребителят е офлайн   Persona Grata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 November 2009 - 11:04 PM

Ако може с две думи в общи линии да ми отговоите на дилетантския въпрос...
1. За какво да го регистрирам? (никой до сега не ме е кара да го направя)
2. Какво ще стане, ако не го регистрирам?

eyes.gif

Отдавна чувам за регистрация на кучета в общината, но все лще не съм наясно за целта и кой и какво може да ти каже, ако не е регистрирано!

Благодаря :)
User's Signature

Усмивката на Булдог е способна да разтопи камък
Style Bullet Prince

Качена снимка

#360 Потребителят е офлайн   Rita98 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 November 2009 - 11:47 PM

Без претенции за изчерпателност:
1.-регистрирайки своето куче спазвате законовите разпоредби
-парите, които плащате под формата на данък отиват за бездомните кучета(или поне така би трябвало)
-когато се отваря въпроса за кучешки полянки и места за разхождане на кучета от общините изхождат от броя регистрирани кучета на тяхната територия, какво можем да очакваме ако са регистрирани един малък процент от реалната бройка домашни любимци

2.-на този етап нищо няма да стане, защото поне аз не съм чула за проверки, но при евентуална такава би следвало да носите административнонаказателна отговорност под формата на глоба.Според Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни животни на територията на Столична община ще бъдете глобени с 20 лева и ще ви издадат предписание да го регистрирате в едноседмичен срок, ако отново не го регистрирате глобата е 200 лева

Надявам се, че съм била полезна smile.gif

• (22 Страници) +
  • « Първа
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема