Dog.bg Форуми : Доживяхме регистър на домашните кучета

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Доживяхме регистър на домашните кучета Оцени темата: -----

#81 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 03 December 2009 - 12:16 PM

Цитат(Грахче @ Dec 3 2009, 11:49 AM) <{POST_SNAPBACK}>
струва ми се, че се опитваме да ми вменявате разни позиции, които изобщо не споделям. Както вече казах, АЗ СЪМ ПРОТИВ ПОЛУЗАКОНИТЕ т.е. такива, които се пишат не за да работят а за да отчитат дейност.

Аз не искам мутрите да минават на червено също като мен, нито съседът ми да има 5 кучета, които се оказват НЕ негови, веднага щом направят някоя беля. Искам да сме еднакво отговорни и равни пред закона. Искам закони, които работят т.е. регистър, който да се попълва, чете и има практически смисъл от него.

Но не искам да ми хвърлят прах в очите с поредната безсмислена и неработеща инициатива. А тази изглежда да бъде такава. Защото преди направата на регистър трябва да се извършат още няколко други неща /да ги изброявам ли/ и тогава регистърът ще бъде смислен и работещ.

Някой не иска да го направи, за съжаление. И отново "грешни" се оказват хората, които искат да спазват законите. Някой не иска да спре безконтролния внос, какво говорим - те даже лиценцират "вносители", никой не иска да приеме едно нормално нещо - за внос и продажба на куче да се иска ДОКАЗАН ПРОИЗХОД, ЧИП И ВАКСИНАЦИЯ ЗА БЯС, които да се доказват не с лепенка в поредния фалшив ветпаспорт, а с изследване в оторизирина клиника.

Не хората, които искат да спазват законите, а тези, които правят законите такива, че те да не могат да бъдат спазвани са проблем. Не зная дали е корупция или какво е точно, но факта си е факт - на никой от чиновниците не му пука за кучетата. Затварят си очите пред фактите, обеснявайки как "домашните" кучета са проблем. Те може и да са проблем, но са единия от проблемите и докато нещата се решават на парче, ще бъде така.

Иначе чипирането е начина, друг няма и е положително, че поне това го има. Дано и за другото им просветне някой ден.

#82 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 03 December 2009 - 12:40 PM

Цитат(dog.bg @ Dec 3 2009, 11:16 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Никой не иска да ги направи, за съжаление. И отново "грешни" се оказват хората, които искат да спазват законите. Никой не иска да спре безконтролния внос, какво говорим - те даже лиценцират "вносители", никой не иска да приеме едно нормално нещо - за внос и продажба на куче да се иска ДОКАЗАН ПРОИЗХОД, ЧИП И ВАКСИНАЦИЯ ЗА БЯС, които да се доказват не с лепенка в поредния фалшив ветпаспорт, а с изследване в оторизирина клиника.
Според мен си сгрешил местоимението.Вместо "някой" си написал "никой".:)
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#83 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 December 2009 - 12:41 PM

Цитат(agalina @ Dec 3 2009, 12:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(dog.bg @ Dec 3 2009, 11:16 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Никой не иска да ги направи, за съжаление. И отново "грешни" се оказват хората, които искат да спазват законите. Никой не иска да спре безконтролния внос, какво говорим - те даже лиценцират "вносители", никой не иска да приеме едно нормално нещо - за внос и продажба на куче да се иска ДОКАЗАН ПРОИЗХОД, ЧИП И ВАКСИНАЦИЯ ЗА БЯС, които да се доказват не с лепенка в поредния фалшив ветпаспорт, а с изследване в оторизирина клиника.
Според мен си сгрешил местоимението.Вместо "някой" си написал "никой".:)

Да, права си. rc_036.gif

#84 Потребителят е офлайн   streletz2009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 03 December 2009 - 02:01 PM

Аз също съм за спазването на закона,по всички точки,но когато той изисква е длъжен предварително да е създал условия за неговото спазване! Например: не можеш да искаш регистър,а да не е създадена програмата, не може да искат изследвания за бяс и да ни пращат в Гърция или Германия да си ги правим и т.н.
Много се надявам,че този път нещата ще бъдат по-изпипани,защото идват от ЕС!
User's Signature

www.streletz.eu

#85 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 03 December 2009 - 05:31 PM

Изследванията за бяс... какво общо имат? те не са изискване от БГ държава, а и за ЕС поотпадна.
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#86 Потребителят е офлайн   streletz2009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 December 2009 - 06:19 PM

До преди 2-3год. мисля го имаше!Но това е нещо, което може да се променя според обстоятелствата!!!Така че,утре ако имаме бяс,пак могат да го въведат,пък и това го давам като пример!Но съм сигурана ,че вие можете да се сетите и за много други неща в този дух!
User's Signature

www.streletz.eu

#87 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 03 December 2009 - 06:40 PM

Ок, но просто няма общо, защото НЕ СА наше изискване, а на ЕС. Демек примерът куца, не защото не е вярно, а защото няма общо.
User's Signature

Качена снимка

#88 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 December 2009 - 11:39 AM

Цитат(d-r Bobadova @ Dec 3 2009, 05:31 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Изследванията за бяс... какво общо имат? те не са изискване от БГ държава, а и за ЕС поотпадна.

Наредба № 19 за ветеринарно - санитарните изисквания при внос на някои животни, сперма, яйцеклетки и ембриони

Чл. 16. Кучета и котки могат да бъдат обект на внос, ако:
1. са спазени изискванията на чл. 4 от Наредба № 23 от 2002 г. за профилактика и борба с болестта бяс при животните (ДВ, бр. 55 от 2002 г.);
2. кучетата са ваксинирани срещу болестта гана.

Наредба № 23 за профилактика и борба с болестта бяс при животните

Мерки за профилактика на болестта бяс
Чл. 4. При вноса на кучета, котки и други месоядни животни те се придружават от:
1. индивидуален паспорт, в който са посочени:
а) идентификационните им номера;
б) отличителните им белези;
в) данни за извършени ваксинации и обезпаразитявания;
2. ветеринарен сертификат за произход и здравословно състояние, издаден от държавен ветеринарен лекар, който удостоверява, че:
а) животното е прегледано от държавен ветеринарен лекар не повече от 24 часа преди датата на износа и не е показало клинични признаци на заболяване;
б) при животни над 3-месечна възраст е извършена ваксинация против бяс с инактивирана ваксина, съдържаща най-малко 1 IU, измерена по метода за активност, описан в действащата Европейска фармакопея, не по-малко от 30 дни и не повече от 12 месеца преди датата на вноса; в сертификата се вписват наименованието на ваксината и нейният партиден номер;
в) в населеното място, откъдето произхожда животното, не е регистриран случай на бяс през последните 6 месеца;
г) от деня на раждане животното е държано затворено и е отглеждано на мястото на раждане - само за животни до 3-месечна възраст.

#89 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 04 December 2009 - 11:47 AM

за изследването говорех. БГ държавата не изисква изследвания за Бяс, смятам е ясно. Изисква ВАКСИНИ
Ваксинацията е турбо задължителна, освен ако не искаме да влезнат военните при една епидемия и да прескачаме трупове.
User's Signature

Качена снимка

#90 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 December 2009 - 12:39 PM

Цитат(d-r Bobadova @ Dec 4 2009, 11:47 AM) <{POST_SNAPBACK}>
за изследването говорех. БГ държавата не изисква изследвания за Бяс, смятам е ясно. Изисква ВАКСИНИ
Ваксинацията е турбо задължителна, освен ако не искаме да влезнат военните при една епидемия и да прескачаме трупове.

Именно. Изисква се да има "лепенка", но не и проверка дали "лепенката" е вярна, дали ваксината не е с изтекъл срок, дали има образувани антитела ... . А и няма как да проверим - лаболатория, оторизирана НЯМАМЕ. За това казвам и пиша, че е хубаво да се въведе изискване за изследване за бяс при внос, с което да се доказва, че животното е ваксинирано, като това ще намали драстично вноса най вече на нискокачествени животни, развъдени в фермите и попадащи в борсите и зоомагазините.

Но надали ще стане. За съжаление, това е търговия за не малко пари и на всички, които са по веригата и отговарят за това, им пука повече за парите, отколкото за кучетата.

Да не говоря, че на граница би трябвало да се изискват идентификационните им номера, с други думи - чипа, а това не става, а то няма и как да стане, защото на нашите граници няма четящи устройства.

С други думи - вноса е безконтролен, а резултата - видим по улиците.

#91 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 04 December 2009 - 12:41 PM

На стикерите пише срок на годност.
ЗА контрол на вноса съм, да не стане нещо.. недоразбрано. Просто...Да си кажа, че си пише срок
User's Signature

Качена снимка

#92 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 December 2009 - 01:02 PM

Цитат(d-r Bobadova @ Dec 4 2009, 12:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ЗА контрол на вноса съм, да не стане нещо.. недоразбрано. Просто...Да си кажа, че си пише срок

Предполагам, че няма нормален човек, който да не е за контрол на вноса ... освен самите търговци, които сегашното положение ги устройва прекрасно.

Зная, че пише срок, но в голямата си част той не е верен. Показват се надиплени паспорти с лепенки, кученца 10 в багажника, кои са - не се знае, защото няма четящи устройства, а и те нямат чипове ... на другия път пак с същите паспорти - ако въобще се покажат, разбира се, защото зная за случаи, когато се чака "нашата смяна", а кученцета се упояват да не скимтят. А като попаднат в зоомагазините тук, им се издават нови "паспорти" от "услужливи" ветеринари. Последния зоомагазин, с който спорих - за документ ми показаха от старите паспорти, с кученцето, обеснявайки ми как животното е "внос" от Унгария, а то вътре - нашенски доктор си беше писал, имаше син печат на наш език. На тъпия ми въпрос как е внос, след като ваксините му са от бг лекар разбраха, че няма да го купувам и ми показаха вратата.

#93 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 04 December 2009 - 02:40 PM

Е, как няма да е верен срокът на годност на стикера?!?! Моля ви се.... Съвсем верен си е.
Останалото - да. Ама нека сме по-прецизни във фактологията.
User's Signature

Качена снимка

#94 Потребителят е офлайн   streletz2009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 December 2009 - 09:48 PM

Цитат(d-r Bobadova @ Dec 3 2009, 06:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ок, но просто няма общо, защото НЕ СА наше изискване, а на ЕС. Демек примерът куца, не защото не е вярно, а защото няма общо.

Аз смятам, че нашите изискавания са свързани с изискаванията на ЕС,защото нашата старана контролира тези изискавания да бъдат спазвани.Т.е.,аз като развъдчик произвеждам и продавам моите кучета не само в България но и в чужбина.За да изпратя кучето си в чужбина,трябва да мина през митницата с редовни докумети според изискванията на ЕС.Ако ЕС наложи забрана на България за това/както се случва това до сега за определен период от време/,България е длъжна да спази тази забрана.
User's Signature

www.streletz.eu

#95 Потребителят е офлайн   Konan03 Икона

• OWNER-IW KENNEL "PHILIPOPOLIS"
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:dog&quot;s

Публикувано: 05 December 2009 - 11:13 PM

Цитат(agalina @ Dec 2 2009, 11:51 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(dog.bg @ Nov 30 2009, 03:51 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Разчитането не ми е проблем, последно го четоха в Син кръст. Въпроса е дали този чип ще бъде вписан в регистъра и след като явно не - слаган е преди две години, как да направя така, че данните да ги има в регистъра ...

И как да разберем тези чипове има ли ги в регистъра или не, никой явно не знае.

Чипът трябва да е поставен от вет лекар.Това е гаранциятар ,че дори и да е поставен преди стартирането на официалния Бг регистър - сега
при наличието му -ще въведе данните .
Остава открит обаче въпросът за използването на лични данни във формулярите за микрочипа- ЕГН на собственика.Както и за платения общински данък.Все полета без звездички.Без които обаче -к`во правим ?

една ясновидка ми каза преди 10 г,че числото на дявола щели да го впишат 1 во на чипове във фигурация при кучетата за проба -после при хората ........................
User's Signature

www.irishwolfdog.com FILIPOPOLIS KENNEL , IRISH WOLFHOUND

#96 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 06 December 2009 - 12:44 PM

Цитат(dog.bg @ Dec 4 2009, 12:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(d-r Bobadova @ Dec 4 2009, 12:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Предполагам, че няма нормален човек, който да не е за контрол на вноса ... освен самите търговци, които сегашното положение ги устройва прекрасно.

Зная, че пише срок, но в голямата си част той не е верен. Показват се надиплени паспорти с лепенки, кученца 10 в багажника, кои са - не се знае, защото няма четящи устройства, а и те нямат чипове ... на другия път пак с същите паспорти - ако въобще се покажат, разбира се, защото зная за случаи, когато се чака "нашата смяна", а кученцета се упояват да не скимтят. А като попаднат в зоомагазините тук, им се издават нови "паспорти" от "услужливи" ветеринари. Последния зоомагазин, с който спорих - за документ ми показаха от старите паспорти, с кученцето, обеснявайки ми как животното е "внос" от Унгария, а то вътре - нашенски доктор си беше писал, имаше син печат на наш език. На тъпия ми въпрос как е внос, след като ваксините му са от бг лекар разбраха, че няма да го купувам и ми показаха вратата.

Срокът на годност на стикера е фабричен - няма как да не е верен.Друг е въпросът за съхранението на ваксините- но то е до съвестта на други по веригата.
Пък за случаите, които са цитирани -предполагам има жалба вече срещу тях -или не ?
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#97 Потребителят е офлайн   munk Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 December 2009 - 01:23 PM

това за четящите устройства по границите ни не е много вярно. преди да се сложи печат на паспорта за път, от РВМС проверяват с четящо усторйство. на самата граница, минавала съм Калотина, проверяват с четящо устройство, особено, ако превозваш повече от едно-две животни и си с по-друг тип превоз, различен от домашен любимец. инфото ми е отпреди 3-4 години
User's Signature

Качена снимка

#98 Потребителят е офлайн   Archiball Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:жУвотни

Публикувано: 28 January 2010 - 08:25 PM

Искам да попитам за този регистър ли става въпрос, или това е някакъв друг регистър? в този сам можеш да си регистрираш чип номера с данни за теб и кучо, но в полза ли е за нещо?
http://balkanpet.net/
User's Signature

Качена снимка

"you cannot change the world by saving one animal, but for that one animal...you can change the world."

"Имаме земя, имаме вода... и си правим кал."

#99 Потребителят е офлайн   sasin Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 08 April 2010 - 10:32 AM

Според мен този е единствения който имаме в момента. И не - не става въпрос за него.

Голяма тема, стара тема, няколко пъти беше питано в нея "истина ли е новината че имаме вече регистъра" (или поне бяха изказвани съмнения). Доста е писано за чипирането, за вноса, за ваксините и наредбите - няма лошо, но мен ме интересува кой от пишещите ще потвърди че има такъв регистър, защото аз пък мисля че няма такъв.

Защо го твърдя ли - защото така каза шефа на Русенското РВМС когато говорих с него по телефона на 12.03.2010 г. Същото твърдят и ветеринарните лекари в Стара Загора които съм питала.

User's Signature

Кога ще е готов ЕДИННИЯ РЕГИСТЪР ?!
"§ 3. Националната електронна база данни по чл. 38 се създава в едногодишен срок от влизането в сила на закона. (31.01.2009)" от ЗЗЖ (Закон за Защита на Животните, В сила от 31.01.2008 г. Обн. ДВ. бр.13 от 8 Февруари 2008г.)
"Чл. 38. Национална ветеринарномедицинска служба създава и поддържа национална електронна база данни за регистрираните кучета."

#100 Потребителят е офлайн   sofronieva Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 08 April 2010 - 02:18 PM

Здравейте.
Миналата седмица регистрирахме кучето ни, което още преди да си го вземем вече имаше чип и татуировка. Приветствам тази инициатива на Столична община, но съм изненадана от това което прочетох във вашите коментари, че дори и кучето да има чип, ако се загуби, няма четци за тях.
Спестиха ни таксата от 24лв, защото се налага до месец да го кастрираме. Никъде обаче не мога да открия информация къде може и къде не може да си разхождаме любимеца в квртала. Живеем в София, в Стрелбище. Дали някой може да ме насочи къде мога да прочета за позволените за животни места? dog.gif

• (6 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни