Dog.bg Форуми : за правилното хранене

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

за правилното хранене

#1 Потребителят е офлайн   decho Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 13 February 2006 - 04:44 PM

Здравейте,

Изчетох всичко написано за храненето на кучето в другия форум :)
И все пак останаха няколко въпроса неизяснени. Затова ще ги задам
тук , във форума конкретно за тази порода.

1. Ако храня кучето си само с гранулирана храна, може ли да сменям видът и марката на храната?

2. Не ми стана ясно защо във форума пише че Педигри е с лоша репутация? Тя не бих казал че е от евтините, има и специално за немски овчарки някъква?
И вообще ако някой може да каже малко повече коя храна с къкво е по-добра
от останалите например :)

3. В момента на моето му давам с храната една добавка, която ми препоръчаха SA-37, с кой храни е нужно да се дава, и с кои няма смисъл от нея?

4. Ако взимам храна насипно, това значи ли че е по-прясна отколкото ако взема
цял пакет по 5-7-10 кг?

#2 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 February 2006 - 01:29 PM

Физическата подготовка и храненето на спортното куче d)Хранене на немската овчарка r) Хранене през различните етапи на живот r) Още за храненето bl) Да разчитаме етикетите на храната bl) Хранене r) За сухите храни-отрицателно мнение l) Страница с пълен набор статии по всевъзможни въпроси за храненето на кучето-малки,възрастни,сухи храни,добавки и т.н.
User's Signature

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   HERZ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 February 2006 - 01:46 PM

страхотни страници ... с един недостатък -> РУСКИИИИ език cl)
User's Signature

EPAGNEUL BRETON KENNEL От РАЙЧЕВ

Качена снимка

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека

#4 Потребителят е офлайн   decho Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 15 February 2006 - 01:55 PM

Мерси :)

Но четенето на руската статия за храненето
още веднъж ме убеждава че
10 човека да се питат - 10 мнения ще има различни :)
Там Pedigree го слагат при добрите храни
а Purina DogChow при лошите
тук във този форум мнението е обратно :)
Единодушие има относно скъпите храни само май.
Очевидно ще търсим златната среда някъде :)

#5 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 February 2006 - 02:07 PM

Надали ще те научат как да храниш,но поне може да разбереш как да не храниш super
User's Signature

Качена снимка

#6 Потребителят е офлайн   decho Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 15 February 2006 - 02:15 PM

Да, и аз до този извод стигнах :)

Може би най-добре е и това и ще направя днес
е да заведа кучето на ветиринар и да даде
тои препоръки за правилно хранене :)

А относно това че са на руски, мога да преведа статията
когато имам време :) Мене руския ми е почти майчин

#7 Потребителят е офлайн   von rozzen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 15 February 2006 - 06:15 PM

Цитат

Да, и аз до този извод стигнах :)

Може би най-добре е и това и ще направя днес
е да заведа кучето на ветиринар и да даде
тои препоръки за правилно хранене :)

А относно това че са на руски, мога да преведа статията
когато имам време :) Мене руския ми е почти майчин

ЗДРАВЕИТЕ,щТЕ СЕ РАДВАМ ДА ВИ ПОМОГНА С МНЕНИЕТО СИ!!!ОТНОСНО ПЕДИГРИ НЕ БИХ КАЗАЛ НЕщТО ХУБАВО ЗАТОВА НИАМА ДА КАЖИА НИщО ОСВЕН чЕ ТАЗИ ХРАНА Е ИЗВЕСТНА ЗАщОТО СЕ РЕКЛАМИРА ОщТЕ ОТ КОМУНИСТИчЕСКО!!!А ЦЕНАТА НЕ ОТГОВАРИА НА КАчЕСТВОТО,ДОРИ ЛУБИМЕЦ Е ПО-ХУБАВА!АЗ РАТО РАЗВЪДчИК КОИТО Е СМЕНИЛ МНОГО ХРАНИ,МОГА ДА ГОВОРИА МНОГО ЗА РАЗЛИчНИ,НО ЗА ДА НЕ ОБИДИА НИАКОИ И НАИ ВЕчЕ ВНОСИТЕЛИТЕ НИАМА ДА ГО НАПРАВИА!!!ПРОСТО НАБЛУДАВАИТЕ КУчЕТО СИ КОЛКО ПАТИ ХОДИ ПО ГОЛИАМА НУЖДА И КОЛКОТО ПО ВЕчЕ Е ТОЛКОВА ПО НЕ УСВОИАВА ХРАНАТА,НАБЛУДАВАИТЕ САМИТЕ ИЗПРАЖНЕНИА КАКВИ СА И Т.Н

#8 Потребителят е офлайн   HERZ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2006 - 10:55 PM

Може ли да обясните малко повече това с "ходенето по-често по нужда"! В смисъл ако ходи по-често, значи не усвоява храната и ... какво? Каква храна трябва да яде животното ако случаят е такъв? И какво става в обратния случай?
User's Signature

Качена снимка

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека

#9 Потребителят е офлайн   mik Икона

• Breeding for Quality,NOT Quantity
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2006 - 11:12 PM

Колкото по~често и колкото по~големи са иzпражненията на кучето,толкова по~малка е усвояемостта и с това полеzноста от дадената храна.Фекалийте не бива да са нито твърди,нито редки.Цветът да е средно кафяв беz примеси на кръв или слуz,zащото това би било приzнак на вътрешно нараняване или на стомах,черва и като цяло си е опасно.При много рядко и придружено с кръв бърzо на лекар.
Трудноусвояемите храни са теzи който са толкова тежки,че органиzмът след мъчителен опит да ги преработи и освой нещо ги иzхвърля беz дори да е имал полzа от тях.Това са храните от типа трапеzни остатъци,евтина гранулирана храна,пилешки крака,шийки и кости като цяло,бобови продукти и т.н.,и т.н....
Най~лесен и до тоzи момент докаzал се като успешен начин на хранене е с гранулирана храна,ориz, пилешко месо,моркови,яйца,риба и млечни продукти до определена въzраст.
Раzбира се таzи продукти не се дават наведнъж,а под строг режим и план на хранене който е индивидуален zа всяко куче и всеки един собственик трябва сам да състави zа кучето си.
Всички останали отклонения и историй от сорта на манджичка с хляб,картофки и кокали е смърт zа кучето,zа стомаха и органите му...

#10 Потребителят е офлайн   HERZ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2006 - 11:56 PM

Благодаря много, мик nok
User's Signature

Качена снимка

#11 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 17 February 2006 - 09:59 AM

относно храните - сухите гранулирани храни са най добрия вариант на хранене по няколко причини / мисля че ги изброявах някъде във форума , но ето пак ... r) /
1. балансирани са по отношение на протеини , мазнини, влакнини и минерали
2. за всяка възраст , големина като размери и кг , натоварване , дори и клинично състояние има формули , които спестяват лутането и налучкването каква диета да се приложи .
3 . и не маловажно финансово излиза по евтино отколкото да се опитваме да готвим и да балансираме сами дажбата - повярвайте ми опитвала съм го доста солено излиза и резултата е не такъв какъвто се очаква
кучето няма нужда от разнообразна храна има нужда от качествена храна със необходимия състав за правилно развитие растеж и поддържане на добро физическо състояние [span style='color:red'][/span]

относно качеството на храните - те са разделени на 3 класа -
нисък клас - тези храни са със ниска освояемост от организма такива са педигри пал - наелоновите чували в зоомагазините , фрискас , чапи , и още доста
среден клас - това са ежедневни храни за средния потребител при тях усвояемоста е около 50 % , но добавките на витамини и микроелементи са задължителни такива храни са уфи , даймонд , пурина дог шоу ,педигри адванс серията която не се внася в българия в момента и още и още много
висок клас храни - премиум - това абсолютно балансирани храни - при тях усвояемостта е над 75 % и достига до 85 - 90 % - това значи че дажбата е малка
такива са известните на всичка роял канин , юкануба , БОШ , адванс
хилс и още някой не толкова известни и рекламилани тези храни са най добрия начин да се грижите за вашия любимец - АМА МНОГО СА СКЪПИ !!!! - НЕ, ЗДРАВЕТО Е ПО ВАЖНО защото в тях е концентрирано абсолютно всичко и отпадат разходите за допълнително , витаминни и минерални добавки , проблемите с растежа при едрите породи е решен с допълнителните протектори за ставите и стомаха , и няма да е нужно да се паникьосвате защото кучето ви няма да криви крака или да има разстройство - абе въобще това е най добрия вариант и най изгоден финансово r)

сега ще ме обвините че мисля само за това колко струва - а вие не мислите ли ? колко струва здравето на вашето куче ? не заслужава ли най - доброто на тази цена -вместо на цената равна на средното и неско качество храна + допълнителните разходи по притеснения абе тези ли витамини да давам защо криви краката , тичене по доктори заради разстроен стомах и прочие ?

това решавате сами - аз моето решение съм го взела като ветеринарен лекар и развъдчик на нок храня с висок клас храни - юкануба и бош b) на 11 март super ще видите резултата

#12 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 February 2006 - 11:09 AM

Ще споделя с вас опита на незнаещ нищо за храненето на кучето.И аз отначало търсих някаква информация ,която наготово да ми даде рецепти за хранене на малко куче,но всички са доста общи или прекалено сложни с обясненията си.Но какво съм използвал от литературата: 1.Малкото куче усвоява по трудно и затова се храни по често 6-5-4 пъти в зависимост от възрастта.Спазвано е твърдо при мен. 2.Кучето няма нужда от разнообразна храна,а от необходимата му.Не спазвах ,че промяната трябва да е плавна-разстройства на корем. 3.Давах му,давам и сега три типа храна- на млечна основа:кисело мляко+извара+овесени ядки/кускус-яде ги с удоволствие. nok на месна основа:месни консерви до 6 мес./някои ядеше ,някои не/,вече ги заместих със птичи субпродукти,но те нямат особена хранителна стойност-яде ги с най-голямо удоволствие с морков и птичча мазнина+олио и гранули-до 12 мес за подрастващи,сега среден клас, две яйца седмично и понякога риба морска.Около 70% от необходимото гранули и 70% натура.При прекалено много храна гранули имаше разстройство,затова му добавям субпродукти и малки кости/сварени под налягане/Интересно че едномесечното хранене с натура му прекрати всякакви растройства,но ми се скараха от форума fow и отново е на гранули + А това е една Рецепта за домашно хранене на НОК от Роялканин за 30 кг куче на `15 месеца: 1.соево масло-8,5 гр 2.зелен фасул-457 гр 3.месо с10% мазнина-422 гр 4.ориз или макарони-640 гр. Коефицент на увеличение за зимни условия-1,5 Зеления фасул има отношение калций/фосфор почти 1:1 а в ориза фосфора е най-малко .Тази рецепта направо я разбиха заради фасула във форума,но така и не разбрах за зеления фасул дали и как се дава bl) И накрая-преди една седмица бяхме при доктора за ваксина-кучето жизнено, лъскаво,игриво-красавец.Вета ме пита-наистина ли го храниш с тази храна купувана от клиниката l) и той не вярва,че е така добре от неговите гранули и добавки.Голям смях падна l) l)
User's Signature

Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 17 February 2006 - 11:52 AM

а сетих се още нещо за храните

4. Ако взимам храна насипно, това значи ли че е по-прясна отколкото ако взема
цял пакет по 5-7-10 кг?

по принцип никъде по света няма в зоомагазините отворени чували с храна - навсякъде тя е пакетирана кото се почне от 300 грама до 20 кг чували - това с отворените чували го има само в зоомагазините в бг и някой бивши соц страни и храната изветрява и губи качествата си .
въпроса колко храна ще ми трябва се решава по следния начин - 1.колко кучета храня
2. колко му е дажбата за деня
3.за колко време ще ми трябва тази храна за седмица ,за ден, за месец

когато взимате храна на чувалче това ви гарантира , че състава е този ,който го пише на чувалчето и качеството е такова на каквото отговаря съответния клас храна - вече вие сами ще прецените какво количество да вземете - за колко време ще ви трябва
също нещо важно като взимате храна на чувалче трябва да предвидите и правилното и съхранение за да не губи качествата си - това става във контейнери , които се затварят херметически - отскоро много производители въведоха системата "ЦИП" на чувалите - така можеш да си извадиш необходимото количество и да затвориш чувала така че да не ветрее и да се окилява храната

#14 Потребителят е офлайн   krasii Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 February 2006 - 05:17 PM

cheers Ето тук всичко е написано - подробно,компетентно и разбираемо. super

Прикачени файлове

User's Signature

Качена снимка[br]Caro von der Bildeiche-национален шампион Качена снимка BG!!! www.vonmilenium.com

#15 Потребителят е офлайн   von rozzen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 17 February 2006 - 05:28 PM

Цитат

cheers Ето тук всичко е написано - подробно,компетентно и разбираемо. super

бражо страхотна книжка!!!на страхотна цена!!!

#16 Потребителят е офлайн   krasii Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 February 2006 - 05:35 PM

bravoS КАЧЕСТВОТО винаги струва СКЬПО. bravoS
User's Signature

Качена снимка[br]Caro von der Bildeiche-национален шампион Качена снимка BG!!! www.vonmilenium.com

#17 Потребителят е офлайн   von rozzen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 17 February 2006 - 05:38 PM

Цитат

така е йелаиа ти успех!а слу4аино да знае6 кога каде о ит колко 4аса е излойбата в димитровград!?? cheers cheers nok nok nok cheers BEER

#18 Потребителят е офлайн   decho Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 17 February 2006 - 05:39 PM

Мдам , видях аз таз книжка
но нещо не бях доволен
30 лв
за 300 страници вестникарска хартия?
:) Нещо не съм много съгласен
Засега предпочитам да чета по руските сайтове като че ли :)

#19 Потребителят е офлайн   mik Икона

• Breeding for Quality,NOT Quantity
  • PipPipPip

Публикувано: 17 February 2006 - 05:41 PM

Цитат

Правилно r)
Но и сам zнаеш,че е пълно с "раzвъдчици" който хранят с Любимец или други боклуци и след това обаче искат по 300~500 лева на пале n)
Друг проблем е zа нискокачественото хранене на кучетата е свърzано с това,че всеки който има някакво какво да е куче се решава да става раzвъдчик велик,но няма финансовата въzможност да си поzволи да отглежда и едно куче дори както трябва.

#20 Потребителят е офлайн   decho Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 17 February 2006 - 06:03 PM

хехе
:) това за "Любимец" ми хареса
аз самия като взех кучето си на 1 месец
ми казаха че само любимец едяло
похраних го малко с него
след това взех една друга храна "Фаворит"
след което поекспериментирах с Педигри за немски овчарки