bugsbunni, в този късен час ще се опитам да отговоря на основния ти въпрос: Защо помогнахте на Мима,а не помогнахте на бабата? (разбирай: "В какво се трансформира вашата човечност?!" - нали?)
Ще бъда кратка. И - на първо място практична.
Така. Нека да видим ежедневието си през 2000-2010 г: тичане, работа, ангажименти, ежедневна борба, повечето емоции са негативни. Лозунгът на нашия век: НАМА ВРЕМЕ. Просто си е така, така живеем. Но пък имаме мнооого средства за бързо информиране, и ако имаме желание, можем да се информираме за всичко. И заради това много онеправдани същества използват тези средства за информиране, за да алармират възможно повече човеци, ако попаднат в беда и спешно се нуждаят от помощ. Нали? Има страшно много деца, които заради глупавите пари се оказват в невъзможност да живеят, има в момента артисти, певци и просто обикновени хора, които са подели кампании за спасението на живота си или недъга си. Дори един ужасно обезобразен човек преди няколко години си направи пластична операция - жизнено необходима, разбира се - отново благодарение на нас, другите обикновени хора. Дори,
ако не се лъжа, този обезобразен човек беше отново находка на Карбовски.
Но за всичко си трябва кампания,едно масово информиране за казуса и за набиране на средства. Именно защото ние, другите обикновени хора,които се трогваме от чуждо нещастие, защото го живеем този объркан живот, с постоянното НЯМА ВРЕМЕ и с бързото забравяне на чужда мъка, щом пред нас се изправи наша си собствена мъка.
И точно затова хората тук те питат: ТИ защо не помогна на бабата?! - това е фигуративен въпрос,който следва да те наведе на размисли и да се запиташ, защо не си й помогнал. Ами,просто не си знаел. Нямаше кампания. Нямаше шум. Нямаше зов за помощ. Честно ще споделя и моят принос за бабата. Преди година гледах първото предаване на Карбовски за нея (но и единственото!)- беше наистина много впечатляващо предаване,поне мен ме трогна. На края се изписа набързо банкова сметка, в която може да се заяви съпричастие. Казах си: "Ееех,задължително в понеделник тичам към банката и - срам не срам - поне с 5 левчета мога да помогна". В понеделник вече така бях забравила за всичко, че чак сега се сетих!!! Много ми е съвестно, но едва ли пък съм и единствената такава. Но ако някой ми беше напомнил за бабата с чуканчетата, щях да съм до нея по някакъв начин.
Не е нужно да ти показвам контраста, нали? За Мима имаше невероятно силна кампания, която действа и до днес. Просто Карбовски не е прав да обвинява хората за нещо,което на практика не е станало, разбираш ли? Но едновременно с това насажда пустото разделение, омраза, мъст...
Знаеш ли, задължително прочети ето това мнение по въпроса:
http://zoomania.org/...-zhivotni/10512 KOKO_ko го беше копирал днес в някоя от темите, за което много му благодаря!
Струва си всеки да го прочете! Това е едно от най-новите мнения на "един българин" (Георги Ташев)- наистина много интелигентен и високоморален човек. Господ му е дал и дар слово, което му е позволило да изрази емоции и морални казуси за случая с Карбовски, които съвпадат с тези на много други хора,като мен - неуспели да се изразят правилно. Само искам да вметна (и се отлепям, обещавам!) Този българин има малко детенце, което само при вида на снимката на Мима на компютъра на баща си,получава нервни кризи, тежко шоково състояние и до сега е по болници в Ню Йорк. И
този баща с
тази мъка и неведение успява да съхрани достоинството си - своето и на българите - и да продължи вярата си в Хуманното, в Справедливото и в Стария Добър Морал (а не новите 'ценности'). Възхищавам му се най-дълбоко!
Е, сори, не бях кратка, ама като се разбъбря... спирка трудно намирам.