И отново за зоомагазините !
Публикувано: 04 April 2006 - 10:46 PM
За да се спре това , трябва не отделните хора да се отказват от куче, което ги е пленило, а като цяло всички да го видят това (под всички говоря всички) Иначе все ще се намери някой, който ще вземе кученце, ще го върже на двора като охранител и ще го забрави там с едноседмично ядене... Казвате, че така е по-добре отколкото да го вземе човек, който да го обикне и ще се глижи за него, ВЪПРЕКИ, че то ще е болнаво и с проблеми(като мен и хората във форума) Виждате ли позицията ми? Аз и други хора от моята позиция, съм ПРОТИВ този бизнес около зоомагазините, но некопувайки куче от там, с нищо няма да помогна - то или ще остане там и по вашата логика ако никой не го купи, ще седи до живот в тая клетка , или ще го вземе някой, който не споделя нашите виждания за гледане на куче и смята бизнеса на прекупвачите за нещо нормално.
Според мен единствения начин да се спре това е да се контролира СТРОГО от закони, и държавата да следи те да се спазват...
Не намесвайте "качеството" на кучетата... те не са стока, не обикваш като дете портокаловия си сок и дори кучето да има ревматизъм или да не му расте козина(в моя случай), не би съжалявъл за това че си го купил. Ако сока не ти харесва, не го пиеш и го хвърляш... и с кучетата ли ще се отнасяме така? - Като е болно - нека си мре там в магазина под прикритието "така ще се появи друго кутре" , "бизнесът се задълбава"...
Както вече казах - Не КОПУВАЙКИ КУЧЕ НЕ СПИРАТЕ БИЗНЕСЪТ, А ДРУГ ЩЕ ГО КУПИ - човек вищдайки кучетата като предмети, стока или каквото щете...
За да стане това с , общото некопуване на кучета - то трябва да стане едновременно и с всички. Лично аз не го подкрепям - ако това се осъществи в магазините ще останат известен брой некупени кучета, които никой няма да купи.
Нищо лично, аз изразявам позиция... 1super

You live, you laugh, you love, you learn. You scream, you cry, you crash, you burn.
Публикувано: 05 April 2006 - 08:51 AM
Мислиш, че и сега всички намират дом?
Ако разсъждаваме така: нека предположим, че един ден в България спре вносът и търговията с кученца. Тогава обаче трябва да се замислим: какво ли става с милите кученца по света, които са народени, а няма къде да бъдат изнесени и продадени? Дайте да внасяме, за да ги спасим!
Който се заблуждава, че може да спаси всички, греши. Но приемайки една осъзната позиция по този въпрос и гледайки малко по-далеч от носа си ще спаси повече, отколкото иначе. Да, ще има некупени. Но след това няма да има други безброй. Може би трябва да се поинтересуваме как се борят по света с това. Дали изкупувайки продукцията на фермите за кученца?
Няма да поддържам спор по този въпрос, смятам го за изгубена кауза. Безмислено е да се дават доводи и аргументи на хора, които имат чисто емоционално виждане по въпроса. Уважавам тези емоции, и аз ги изпитвам. Но осъзнавам, че чрез тях не помагам на никого, защото емоциите са безсилни срещу безскрупулното печалбарство.
Публикувано: 05 April 2006 - 09:15 AM
НЕ НА ПРОДАЖБАТА В ЗООМАГАЗИНИ ! КУЧЕ СЕ КУПУВА ОТ РАЗВЪДНИК !
Това е. Никой не коментира качествата на определени кучета. Въпроса е принципен. И докото чакаме държавата, този, онзи или някой друг да направи или да реши нещо, нека да го правим ние. И да даваме пример.
Публикувано: 05 April 2006 - 09:45 AM
Това е подобно на кожените палта - "не копувайте" на всички, аз смятам, че това така няма да спре - все ще има претенциозни дами, които не искат да слушат. Аз въпреки това, не купувам палта, нито семейството - защото като купя палто, няма да спася кучето от одиране - нещата там са различни. Е, и с това е подобно - познавам хора, които ама страшно си обичат кучето, ама много си го обичат и го изхвърлят на улицата.
Няма да ме убедиш в твоята гледна точка, казвайки ми, че не виждам, по далеч от носа си. Или, че гледам емоционално на нещата, ако не гледаме така, защо изобщо съжаляваме жадните, кученца на пазара?
Предложех друг вариант и доводите - без жертви. Никой нищо не спомена за този вариант, защото е почти невъзможен може би? И дог.бг кажи си мнението за това със закона и спазването му. Вариантът който вие придържате, пък и аз донякъде също е толкова невъзможен.

You live, you laugh, you love, you learn. You scream, you cry, you crash, you burn.
Публикувано: 05 April 2006 - 09:51 AM
Цитат
Знам, личи си.
Колкото до държавата: да, нека държавата се оправя. Колко неща сме оправили така? Ти имаш ли законодателна инициатива?
Това, което ние можем да направим, е да шумим и да образоваме. Да не пълним гушите на прекупвачите. Без силно гражданско общество, а нашето не е такова, или натиск отвън държавата няма да се загрижи.
Публикувано: 05 April 2006 - 10:29 AM
Трябва ли ти закон, за да можеш да мислиш ? Трябва ли ти закон, за да разбереш, че си човек ? Трябва ли закон, за да можеш да прецениш, че ТАКА НЕ СЕ РАЗВЪЖДАТ КУЧЕТА ? Трябва ли закон, за да направиш разлика между размножаване и развъждане ? Трябва ли закон, за да сме хора ? Не, нали ?
Това е зло, разбери го ... зло. Кучета се гледат в отвратителни условия, вън на двора, с единствената цел - малки. Внасят се в чували, без значение от възрастта и пола. Единствената цел е там, на витрината да има малки черни очички, които да гледат с любов. Да привличат, да правят оборот. Резултата е плачевен - кучета, които не приличат на породата си, злобни,с видими недостатъци и като характер, и като външен вид. Как пък тия "зоомагазини" и "зооборси" и "пазари" не се наеха да продават бездомни кученца ? Как ? Ами продават "породисти" ? Това какво ти говори ? За любов ? За отговорност ? Защо не помислиш малко ? Да си видял в зоомагазин - продаваме безпородни кученца ? Няма и да видиш, защото те не "вървят", търсят се "породисти", ... е ???? Любов към кучето или любов към парите е това ?
Публикувано: 06 April 2006 - 02:59 PM
"рябва ли ти закон, за да можеш да мислиш ? Трябва ли ти закон, за да разбереш, че си човек ? Трябва ли закон, за да можеш да прецениш, че ТАКА НЕ СЕ РАЗВЪЖДАТ КУЧЕТА ? Трябва ли закон, за да направиш разлика между размножаване и развъждане ? Трябва ли закон, за да сме хора ? Не, нали ? "
на мем закон не ми трябва, но на "хората" които правят това , което си описал - ИМ ТРЯБВА... bash
Прав си, че е лошо, от страна на тава, че пълним гушите на прекупвачите... не е лошо, от страна, на това, че спасяваш куче, което страда за тази кауза... Казваш, че е лошо или не достатъчно да се ЗАБРАНИ със закон? Кучета, котки и птици, трябва ДА НЕ СЕ ПРОДАВАТ в зоомагазини! Това е по-добрия вариант! И не мога да разера, защо това не ви дапода? Не е ли по-добре, да се СПРЕ този омагьосан кръг веднъж завинаги? Или е по-добре да говорите, че "закони не ни трябват"... то тогава, защо има закони "не убивай" , като на почти всички хора такъв закон не им трябва? - Защото ИМА хора, на които такъв закон им тябва да ги възпира.
Спорим за начина на решаване на проблем, за проблема сме на едно мнение - ГРЕШЕН Е! Образовай... Щом това е по-лесния начин. Обществото ни е болно - "хората", които внасят, не гледат "емоционално" на нещата, а парично.
Трябва на ТЕЗИ хора да им се покаже, че това е ЛОШО! И със закон няма да се вкарат в правия път, но ще им се попречи.
Аз нямам законодателна инициатива, но какво ни пречи, да направим? Ако нямаш доверие на държавата, то трябва да се върнем към първобитния начин на щивот. Вярно, че сме далече, от "цивилизована държава" , но със "ми то колко пъти сме опитвали и нищо не става" няма да стане по добре. Не трябва да се оставяме на държавата, а НИЕ да се намесим! Не става да си седим и да искаме да стане розово. Не "държавата се оправя" ....
mil не започвай, с това "невъзможно е да те убеди човек" от опит знамм, ти също, че това не дава резултат.

Публикувано: 07 April 2006 - 10:36 AM
Нуждата от закон е повече от належаща. Но въпроса е какво ще има в този закон и дали той ще разреши проблемите или напротив - ще ги задълбочи. Възможно е в него да има текстове, които да разрешават тази продажба или да я регламентират примерно. Това не означава, че ще я одобря или ще тогава ще съм на друго мнение. Въпрос на принципи - аз считам, че не е правилно и с кучето не трябва да се търгува, то не може и не трябва да е стока.
Хората, които правят това не го правят за доброто на кучето. Тях надали ще ги спре закон, разбери - това е голям бизнес. Кученца влизат през границата в багажниците на колите, упоени, без документи. Нима няма закон, който да ги спре ? Има, разбира се ... и ? Пак го правят.
Въпроса е друг, писал съм го много пъти - когато отиваме да си купуваме обувки, които ще носим две години за 50 лева, обикаляме пет магазина и пробваме 10 чифта, искаме касова бележка и гаранция, а когато си купуваме куче или котка, живо същество, с което ще живеем най малко 10 години, което ще бъде част от нашето семейство, от нашия дом, същество, от което ще искаме да имаме малки, което има нужда от всекидневни грижи, отиваме и си купуваме просто така ... ако може и без пари. Защо ? Тук въпроса не опира до закон, а до манталитет, кулутура, отговорност.
Публикувано: 11 April 2006 - 10:35 PM
Знам от опит - не става с натиск отвън - нито имат механизми да въздействат на лумпените у нас ,нито отвън ще ни формират гражданска позиция...

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 12 April 2006 - 10:09 AM
Цитат
dog,
за по-голямата част от купуващите въпросът опира до човешка психика.
Обувки - е, може и да са скъпи, ама са обувки. Ако се скъсат, най-много да тегля една майна на производителя, да ме е яд ден-два и... ще тръгна да си купувам други. И ще гледам внимателно, ще подръпна тук-там - да не са разлепени, ще питам за гаранция. А патъците ще си лежат кротко в кутията, като едни... патъци. Мога да се изфукам с тях - "аз имам нови буки... - Б. Нушич", но през ума няма да ми мине да ги ОБИЧАМ, да ТРЕПЕРЯ, ако ги настъпя в антрето...
Когато си вземаш куче... Един поглед ти стига и се чувстваш последен кожодер, дори ако помислиш да си помислиш за гаранция, пък касова бележка... А и какво, ако ти дават гаранция - да не би да тръгнеш да правиш рекламация, ако се окаже "дефектно". Нали си бил влюбен в него, още докато си мечтал за кученце, а един поглед - и край! Негов си! Ще отидеш ли да върнеш болното животинче? Колко от нас биха отишли? Ще го бракуваш ли, ако се окаже с фалшиво родословие?
Ето на тези човешки чувства и сантименталност отживяват куп търгаши. s)
Зоомагазини има по цял свят. Въртим се в омагьосания кръг, в който правилата трябва да се определят със закони, а законите се пишат от хора, възпитани при условията или на тяхната липса, или на тяхното заобикаляне. Трябва да се започне отнякъде, но когато става дума за човешките представи, култура и възпитание, англичаните твърдят, че става минимум с три образовани поколения. Ама това е при тях... У нас поне пет...

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 12 April 2006 - 10:25 AM
Аз лично съм "ЗА" да се забрани (ех 4е силна дума употребих) продажбата на животни в зоомагазините. Не знам как ще се случи в милата ни родина, но ако мислите че е въпрос на законодателство- заставам зад идеята да се борим да го променяме. Начини има- искат се усилия и време...
А съветите за "не купувайте от зоомагазин" вършат работа, защото малко по малко всеки човек решил сериозно да си има приятел (без значение ку4е, коте, папагал...) би трябвало да се разтърси първо за инфо повъпроса, а пък решението да го вземе сам, така че ако на пове4е места и открито се афишира неодобрението за продажба на домашни любимци в зоомагазините- толкова по- добре за всички.
Дано не се повтарям с казаното преди мен, исках да напиша личното си мнение и аз.
Айде хубав ден, и смело d) d) d)
Публикувано: 31 October 2006 - 10:52 AM
п.п. Гледката не е приятна.
тук

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 31 October 2006 - 11:33 PM
Едно време и аз продавах кученца, отказах се по две причини - не защото продавах неродословни кучета - никой не е бил излъган, че си е купил световен шампион!! Не го правя защото:
1. Кученцето живее една-две седмици затворено в аквариум - колкото и грижи да полагаме за него, то е в "затвор" през това време - никой не иска да се разболее и не го пускаме навън, а е малко и има нужда от внимание
2. Куче не се купува "спонтанно" защото е много сладко или защото на хората им е жал да го гледат на витрината - това не е ваза! - нагледах се на лоши стопани - и без това има достатъчно, няма нужда и аз да допринасям за по някой лев печалба от кученце..
а какво става с кучетата след зоомагазина, които не са продадени? В един момент ми писна да отговарям на този въпрос и казвах, че ги даваме на корейския ресторант...
Просто се връщат на собствениците ..
Публикувано: 26 November 2008 - 12:39 AM
Цитат
Иначе принципа е - ако стане масово да не се купуват кучета от зоомагазин - ще престане и търговията с кучета по този начин.
Колкото повече се купуват от там - прави се оборот - отваря се място за ново и така...
Problema e 4e vinagi 6te ima hora, koiot da kupuvat ku4eta ot zoo magazina. Glavno za6toto mislqt za po-niskata cena, ne za zdraveto i ka4estvoto na konkretnata poroda.
Публикувано: 26 November 2008 - 10:52 AM
Цитат
Може да е било така преди години. Сега се продават огромно количество кучета и котки. Ако искате ще ви пратя на лс борса, коментирана тук, в тази тема, да видите за каква бройка говорим. В самата Бг фермите не са много, защото през граница, само на няколко часа път има достатъчно такива, които правят това от много години. Но вече и тук се появяват и със сигурност ще стават все повече - все пак снижаването на себестойността на всяка цена е най-важното. :angry:

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 07 December 2008 - 02:31 PM
Вет доктор има зоомагазин. Явно търговията добре върви, защото вет доктора се мести на самостоятелен кабинет, а магазина отделно. Няколко седмици подред там все виждам (в кабинета) мопс. И питах - защо толкова дълго все един и същ мопс там. Бил от магазина и имал рахит. Аз питам "От зоомагазин ли е или от развъдник", макар че знаех, че кучето е от същия магазин на същия вет. Последния прихва да се смее и казва, че въпросът ми е ужасно неправилен. Всички кучета в магазините били от развъдници... :o
Щом вет доктор казва това на непозната клиентка...
Вет докторът е на пазара Борово, както и магазина.

Публикувано: 07 December 2008 - 02:34 PM
Тя тази дума вече никой не знае какво точно значи :-