Цитат
И отново за зоомагазините !
Публикувано: 07 December 2008 - 03:14 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 22 January 2009 - 07:04 PM

Tурската ангора е единствената котка с чувство за хумор!
При вида на Невските Маскарадни котки, все още никой не е успял да скрие възхищението си!
http://bendidas.com/
Публикувано: 22 January 2009 - 07:11 PM
Публикувано: 22 January 2009 - 09:56 PM
Мисля, че в крайна сметка щом не може да се забрани да се продават животни в зоомагазините, би било добре поне да се регламентират условията на пребиваване на тези животинки. Примерно подходяща температура в помещението. Да не се оставят там през нощта. Всяко животинче да е отделно, а не натъпкани в обща клетка. Задължителен ветеринарен преглед, и да се издава документ за здравето на животните. И вета, който прави това, да е независим одитор. В крайна сметка, това няма да се спре, поне ще е добре да се подобрят условията на милите животинки. Днес видях и малко бебе голдън в аквариум :( много ми е жал за тези животинки. За да спре тази цялата работа самите зоомагазини трябва да решат да не практикуват продажбата на животни. Какво казах, всичко е въпрос на съвест... каквато в БГ трудно вирее...
Публикувано: 22 January 2009 - 10:06 PM
А съвест у кого и кой да следи да се спазват тия изисквания? В темата за кученцата на тротоара помолих, няколко хора писаха и никой не прати една жалбичка. Аз пратих една след много туткане, на която отговориха, че при проверката е нямало кучета на тротоара. Няколко дена след това ми казаха, че пак са там - температурите бяха минусови. Все си мисля или поне ми се иска, че ако жалбите бяха 10-30-100 нещата щяха да са други. След като ние, любителите на животни не можем да настояваме, то от кой да го чакаме?
Отделно всички знаем от къде идват тези кучета. Дори пострадалите от тези магазини си траят и ги е страх да кажат имена, да си търсят правата, а по-настоятелните получават второ куче и устата им е затворена.
Не се ли промени манталитета овчи, нищо няма да се промени.
Конкретно за твоя пример - бебе булдог, едва ли има 3 месеца, да тича из магазина, в който влизат какви ли не хора, при положение, че трябва да е под карантина? Хората много се впечатляват от визия, без да мислят какво има зад нея.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 23 January 2009 - 06:58 PM

При вида на Невските Маскарадни котки, все още никой не е успял да скрие възхищението си!
Публикувано: 23 January 2009 - 09:01 PM
Всъщност занесох я на:
До: Директора на РВМС - гр. София
Копие до:
Национална ветеринарно-медицинска служба
Копие до:
Областен управител на София-град
Копие до:
Кмета на Община София
Но отговора и проверката бяха само от РВМС.

Публикувано: 24 January 2009 - 12:48 AM

Публикувано: 24 January 2009 - 01:21 AM

Публикувано: 02 February 2009 - 10:45 PM
Публикувано: 03 February 2009 - 07:56 AM
Цитат
..и ще се освободи аквариум за следващото болно, а продавачът ще потрива гадните си алчни ръчички и понеже далаверата върви ще продължава да блъска родени във ферми бебета на по 1 месец по аквариуми. Продавачът е продавач и единственото, което го интересува е с минимални разходи да получи максимални приходи, ако не му се купува стоката дали ще има кучета по аквариумите?
"То е така, ама пък... " Айде стига глупости вече. Или си против индустрията, или не си, това е.
На всички ни е болно за тези животни.

Публикувано: 16 February 2009 - 07:31 PM
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135612080
Чл. 20. Всички животни, предлагани за продажба, трябва да бъдат напълно самостоятелни, а бозайниците - отбити. Минималната възраст на бозайниците, предлагани за продажба, трябва да бъде:
1. кучета - 8 седмици;
2. котки - 8 седмици;
3. зайци - 5 седмици;
4. морски свинчета - 5 седмици;
5. плъхове - 3 седмици;
6. мишки - 3 седмици.
Чл. 21. (1) Не се разрешава:
1. държането на животните при условия на постоянна тъмнина, както и без подходящ период на почивка от изкуственото осветление;
2. държането на кучета и котки:
а) за повече от два пъти по 2,5 часа в клетки;
б) в аквариуми със солидни стени;
в) при настаняване за живеене или при предлагане за продажба в помещението, в което се предлага или съхранява и храната за животни;
3. осъществяване на размножаването и чифтосването на животни в зоомагазина или други помещения, до които имат достъп клиенти;
4. за възпроизводство да бъдат избирани животни, чиито анатомични и физиологични характеристики или особености в поведението могат да се окажат вредни за здравето и живота на женското животно за възпроизводство или на неговото поколение;
5. бозайниците да се настаняват на пряка слънчева светлина без осигурена сянка;
6. излагането на животни извън територията на зоомагазина на публични места, включително и пред зоомагазина, с цел реклама;
7. внасянето, настаняването и предлагането за продажба на болни животни;
8. упражняването на ветеринарномедицинска дейност;
9. продажбата на ветеринарномедицински продукти(ВМП).
(2) На кучетата и котките след изтичане на първите 2,5 часа по ал. 1, т. 2, буква "а" се осигурява 2 часа почивка извън клетките в помещенията за живеене, а след изтичане на втория период от 2,5 часа се настаняват в помещенията или кошарите за свободно отглеждане до следващия работен ден.
(3) В зоомагазините се поддържат и съхраняват дневници, в които се попълва информация за почивката на животните по ал. 2.
Раздел XIV.
Минимални изисквания към зоомагазини и развъдници при отглеждане, размножаване и продажба на кучета и котки
Чл. 67. (1) Клетките, в които са настанени животните (поединично или на групи) за предлагане за продажба, трябва да имат достатъчно площ, така че всяко животно да може да стои напълно изправено, да се храни, пие и спи, да се протяга и да ляга с напълно протегнати лапи, да се обръща без затруднения и всички животни да могат да легнат едновременно.
(2) Минималната височина на клетката е два пъти височината на животното до холката.
(3) Клетките се измиват и дезинфекцират ежедневно с дезинфектант с широк спектър.
Чл. 68. (1) Боксовете или помещенията за свободно настаняване на животните са най-малко с размерите, посочени в приложение № 2.
(2) Подовата повърхност трябва да е покрита с подходяща лесно сменяема и абсорбираща постеля, която осигурява комфорт на животните.
(3) Осигурява се в клетките прясна вода непрекъснато на разположение на животните, приспособления за игра, а за котките - съд с котешка тоалетна и приспособления за катерене.
Чл. 69. На котките и кучетата съобразно с тяхната порода и възраст се дава достатъчно количество пълноценна храна през определени интервали, съобразени с физиологичните им нужди:
1. до 4-седмична възраст - 4 пъти на ден;
2. от 4-седмична възраст до 4-тия месец - 3 пъти на ден;
3. от 4-тия месец до 7-месечна възраст - 2 пъти на ден.
Чл. 70. Котките и кучетата се продават ваксинирани съобразно схемите за ваксинация, посочени в лицензираните за употреба ваксини.
Чл. 71. Собствениците и гледачите в зоомагазина са длъжни да осигурят незабавно ветеринарномедицинска помощ на кучетата и котките, които показват отклонения от нормалното поведение и тревожни признаци за нарушено здраве и при всички случаи при наличие на следните признаци:
1. изтечения от носа;
2. възпалени очи и изтечения от очите;
3. кихане и кашляне;
4. повръщане;
5. обилна диария, особено когато има примеси от кръв;
6. куцота;
7. неспособност да се изправя, да ходи, да уринира и дефекира;
8. загуба на апетит;
9. загуба на тегло;
10. явна болка;
11. залитане и/или припадъци;
12. опадане на козина;
13. депресия или летаргия;
14. тръскане на главата и чесане на ушите;
15. прекомерно чесане;
16. отклонения от нормалното дишане;
17. ненормално движение на главата и очите;
18. повишена жажда и прием на вода.
Чл. 72. (1) Всяко куче и котка се маркира от ветеринарен лекар и им се издава паспорт.
(2) Маркировката на животните се извършва чрез поставяне на микрочип, преди да бъдат отбити и задължително преди да напуснат обекта на произход.
(3) Когато животните по ал. 1 се прехвърлят от един обект в друг преди отбиването им и не могат да бъдат маркирани предварително, те задължително се съпровождат от документация за произхода на животното и подробни данни за родителите.
Чл. 73. Развъдниците за кучета и котки изпълняват в допълнение и изискванията за отглеждане на животните по глава трета по отношение на:
1. гъстотата на настаняване на животните;
2. минималната площ за настаняване на животните;
3. осигурена площ за интензивно движение на животните и ежедневни разходки.
Публикувано: 16 February 2009 - 07:36 PM
Цитат
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135612080
Чл. 20. Всички животни, предлагани за продажба, трябва да бъдат напълно самостоятелни, а бозайниците - отбити. Минималната възраст на бозайниците, предлагани за продажба, трябва да бъде:
1. кучета - 8 седмици;
2. котки - 8 седмици;
3. зайци - 5 седмици;
4. морски свинчета - 5 седмици;
5. плъхове - 3 седмици;
6. мишки - 3 седмици.
Ще започнат да се появяват бебета, които купилите ги ще бъдат убедени, че са на 2 месеца, а те видимо ще са на по 30-40 дена... Това ще навреди на специфичното за възрастта хранене, на ваксини.
И все пак е крачка напред.

Публикувано: 16 February 2009 - 07:49 PM
Публикувано: 16 February 2009 - 07:54 PM
Цитат
И все пак, ето на практика какво се получава. Липсва желание от страна на правоимащите да правят проверки настина нещата да са ок.

Публикувано: 24 February 2009 - 05:57 PM
vlado zoo, в Feb 16 2009, 05:57 PM, написа:
Да но да не забравяме и кв.търговци който дават уж 100% качество ,а после какво? Леле стана тя каквато стана,я кучето е болно ,или само прилича на породата която желаем.Специално за Зоомагазините да нека продават кучета ,котки и пр. но нека те бъдат кастрирани и здрави.Да това са така желаните животинки от малки и големи ,погледнати през ветрината изглеждат невероятно сладки и безпомощни.Дори и аз съм купувала куче от зоомагазин ,беше много проблмно имаше кожни проблеми хронично възпалено ухо ,близък имбридинг и тн. При нашия ветеринар докараха едно бебе кане корсо което бяха казали, че било на 5 месеца а дидимо изглеждаше по голямо и с вече напреднал рахит и тн.или едно уж йорки а то прилича на болонка с панделка.При въпроса от каде са взели кучето ,казаха от магазин и че било от едрите йоркита и така.

Аз мога!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Публикувано: 28 February 2009 - 12:47 AM
bushkata, в Dec 7 2008, 02:14 PM, написа:

www.irishwolfdog.com FILIPOPOLIS KENNEL , IRISH WOLFHOUND