Демодекоза
Публикувано: 20 January 2009 - 11:00 AM
Имам мопс, който на 04.02.09г ще стане на 2 годинки.Миналият месец ни поставиха диагнозата демодекоза+гъбична инфекция/ Със изскубване на косми и остъргване на кожата/.Вече ни биха 3 инжекции " Поливак-ТМ" през две седмици, пием Цифли два пъти в седмицата,първите три дни го водех доктора да го маже с някакъв бял мехлем, а сега вкъщи го мажа с един крем, на който пише, че е за говеда.Освен това всеки ден пием 2*200мг витамин Е и петнил като хранителна добавка. Карло има две оголени петна- едното е на ухото, а другото е в една от гунките на вратлето.
Молбата ми е някой от вет. да коментира лечението. Хубав ден на всички!
Публикувано: 12 February 2009 - 06:09 PM
бих искала да попитам как протича демодекозата при котките и дали се прилага същото лечение, както при кучетата. Съдейки по това, че в тази тема няма постове за котки, лекувани от демодекоза, стигам до предположението, че не се случва често. Имам съмнения за единично огнище на гушката на коте на 6 месеца, което естествено ще проверя чрез преглед и изследвания, но искам да имам предварителна информация, в смисъл - възможно е при котките да не се налага толкова агресивно лечение и трябва да съм в състояние да преценя, ако такова ми бъде предложено. Благодаря предварително.
Петното навежда на такова - потъмняване и втвърдяване на кожата, дебела коричка която се лющи, но няма оплешивяване, отдолу розова кожа с тук там червени следи. Няма правилна форма, потъмняването наоколо също няма правилна форма. Датира от няколко дни, бели се частично от днес. Първоначално си мислех че е механична рана от протриване, надиране и т.н., но нещо не ми се връзва. Ще ходим на вет естествено и ще пиша, но ще бъда благодарна за предварителна информация. Дано пък се окаже механично ...

С какво сме по-добри от кучетата, ако се държим като прасета ?
Публикувано: 12 February 2009 - 06:51 PM

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 05 May 2009 - 10:28 AM
Кучето е прибрано от изолатор, преди това е било улично с месеци. След изолатора беше десетина дни карантина на стационар, изследванията показаха остро бъбречно възпаление, прилагани са антибиотици. В последния ден му е направена ваксина заедно с бяс - може би е било по-добре да изчакаме с ваксината ... Също така са открити яйца на анкилостома, направихме две обезпаразитявания, предстои още едно.
Първите дни след като го взех доста се чешеше, отдавах го на къпането на предния ден, после това отмина, но преди няколко дни се появиха демодекозните петна, вече диагнозата ни е потвърдена. Вероятно е вторична. Има две неголеми петна на гърба към крупата и над едното око съвсем лекичко започва олисяване.
Въпросите ми са по-скоро за комбинацията от състояния и медикаменти. В момента приема Cystone и Neoferon за бъбреците, лечението за демодекозата е Айвомек инжективно през 14 дни и къпане с амитраз на 7 дни. Нищо локално, гледам, че повечето схеми включват и локално третиране.
- има ли проблем с тези медикаменти и комбинацията им?
- каква диета ще препоръчате? Заради бъбреците гледам да е нископротеинова, добавям полиненаситени - рибено масло и олио. Някаква друга добавка или пък тези мазнини да не дойдат в повече? Не бих казала, че е прекалено слаб, има нужда да качи 3-4 кг, но е в по-добро състояние отколкото може да се очаква.
- дали е разумно да се прави реваксинация сега?
- някакъв конфликт с обезпаразитяващите?
- много се надрусахме вчера с този амитраз... кучето е едро, аз пръскам ли пръскам, явно доста вдишвам, още не се чувствам съвсем добре. Някакви съвети?
- предвид цялостната картинка се опасявам от усложнения - гъби, бактерии. Отново ако може да ми препоръчате как да ги избегна.
- в Тази тема чета за новости във фармакологията, аз пък съм фен на новостите и не ме притеснява по-високата цена, биха искала да ги обсъдя с нашия лекар, може ли да ме насочите за имената на продуктите или къде да потърся повече инфо?
Благодаря предварително.
Публикувано: 05 May 2009 - 10:57 AM

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 11 May 2009 - 02:09 PM
въпросът ми е как мога да предпазя едното си куче от другото с доказана демодекоза.
Има ли някъква ваксина?
Публикувано: 11 May 2009 - 03:11 PM
kara and cveti, в May 11 2009, 01:09 PM, написа:
въпросът ми е как мога да предпазя едното си куче от другото с доказана демодекоза.
Има ли някъква ваксина?
Няма ваксина, но не е толкова страшно. Голям процент от кучетата си живеят заедно с демодексите по тях без да им създават проблеми.
Ще го предпазите, като му "осигурите" добър общ имунитет. Най-малкото: редовно вътрешно и външно обезпаразитяване (каишка с амитраз - Превентик), разнообразно хранене (аминокиселините), витамини, спокойствие...
Имуностимулаторите са нож с две остриета.

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 19 June 2009 - 10:06 AM
Време ли е силно да се притесня?
Иначе кучо е в перфектно състояние. Сменя козината, на незасегнатите места новата е лъскава и прекрасна (преди беше вяла и като наядена от молци). Папиломите му изчезнаха, бъбречното възпаление ликвидирано. Наддаде. Весел, щастлив, ящен.
Молба: можете ли да ми дадете линк откъде да купя Advocate/Advantage Multi онлайн или по някакъв друг начин? Защо този препарат, който предпазва и от дирофилария, не се внася, да му се не види ... Мога ли да го използвам като съпътстващо при продължаване на основната схема? Активните съставки са imidacloprid и moxidectin.
Публикувано: 19 June 2009 - 10:22 AM
Публикувано: 19 June 2009 - 10:23 AM
Но не тази е схемата на лечение при Демодекоза....

СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 19 June 2009 - 02:11 PM

СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 10 October 2009 - 02:25 PM
Публикувано: 10 October 2009 - 02:41 PM
Affected Breeds
Affected Breeds of Dog
Approximately three of every four Collies in the United States have the mutant MDR1 gene. The frequency is about the same in France and Australia, so it is likely that most Collies worldwide have the mutation. The MDR1 mutation has also been found in Shetland Sheepdogs (Shelties). Australian Shepherds, Old English Sheepdogs, English Shepherds, German Shepherds, Long-haired Whippets, Silken Windhounds, and a variety of mixed breed dogs.
The only way to know if an individual dog has the mutant MDR1 gene is to have the dog tested. As more dogs are tested, more breeds will probably be added to the list of affected breeds.
Breeds affected by the MDR1 mutation (frequency %)
Breed Approximate Frequency
Australian Shepherd 50%
Austr Shepherd, Mini 50%
Border Collie < 5%
Collie 70 %
English Shepherd 15 %
German Shepherd 10 %
Herding Breed Cross 10 %
Long-haired Whippet 65 %
McNab 30 %
Mixed Breed 5 %
Old English Sheepdog 5 %