Очаква се нова наредба за домашните любимци в София
Публикувано: 11 May 2010 - 01:08 PM
Писмото трябва да се адресира до Йорданка Фандъкова - кмет на СО, ул. Московска 33 с копие до Мария Бояджийска - Зам. кмет "Зелена система, екология и земеползване" и Славка Иванова - нач. отдел "Околна среда".
Добре е да се пусне по факс, след което и по е-майл във виртуалното деловодство на СО, втората стъпка е нужна, за да се получи входящ номер на писмото.
Факсове: 9811028 (фронтофис) и 9810653 (деловодство)
Виртуално деловодство: http://www.sofia.bg/...delovodstvo.asp
Публикувано: 11 May 2010 - 02:07 PM
За жалост в работната група от няколко общинари НЯМА КОМПЕТЕНТНИ хора ,които да обяснят аргументирано ,че :
- Да ,обществото има наложаща нужда от мерки срещу кучешката агресия .Да ,години поред не се правеше НИЩО- нито на държавно, нито на общинско ниво - нямаше регистрация, нямаше контрол, нямаше наказани безотговорни стопани ,допусна се свръхпопулация ,безхаберно размножаване ,размножаване с цел агресия, възпитаване в агресия и пр ,и пр . отпущен край.
- Агресията е резултат от множество фактори и в тях няма място спецификата на породи ,а забраната на такива е тотално неефективна като подход (Орлин го е написал мисля чудесно). Че освен ,че ще дискриминира хиляди съвестни стопани ,такава забрана няма да удари причите за индицентите с кучета.Ще има пак нахапани деца и по-лошо.
- Световният опит ,преминал уви трагично на толкова места показва ,че ефективен мерки са : строгата наказателна отговорност за собственици на кучета причинили вреда, както и за хора занимаващи се със селектиране на агресивни качества, както и с обучаване в агресия .За последните бг законодателство предвижда единствено глоби (ЗЗЖ и ЗВМД) .
Информирах се как може да се поиска включване в тази работна група .Трябва да се напише молба - кратък текст с представяне и мотивация защо се иска да бъде включен като експерт въпросния молещ - до кметицата г-жа Фандъкова, с копие до заместник-кметицата г-жа Бояджийска ,която и е председател на тази раб.група- на посочения адрес на виртуалното деловдство на СО или на място в деловодството на Московска (разбира се с входящ номер).Ще е добре същото да се прати едновременно и по факс ,за да бъде прочетено веднага - факсове съответно г-жа Фандъкова 981 07 03 ,г-жа Бояджийска 980 98 70.
Без да искам да всявам паника ,ще кажа само ,че ситуацията е наистина много сериозна и трябва да се реагира бързо .
п.п.Сега видях поста на Mil_

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 11 May 2010 - 04:25 PM
Явно няма да се организираме до утре. Добре ли е за всички да направим срещата в петък вечерта в 20.00 часа?
Публикувано: 11 May 2010 - 04:35 PM
Поне за мен ситуацията е ясна.
Първо: Как и кой да обясни на истерясалите хора и на общинските власти, че наредба и сега има. Там нещата са конкретни, но почти никой собственик на куче не ги спазва и никой не контролира и не налага санкции. Ако тази наредба действаше, може би нямаше да се стигне до онези инциденти. Говоря за бездействието на контролните органи, причинило инциденти с домашни кучета.
Второ: Каквото и да се запише в новата наредба, няма да промени нещата, ако никой не си направи труда да контролира.
Трето: Според мен не е редно собственик на куче да пише и да се самопредлага за участие в работна група. Ето защо, апелирам БРФК да поеме инициативата. Тъй като има и много домашни безпородни кучета, би било добре те и техните собственици да се представляват от организация или инициитивен комитет или ...
Аз съм само собственик на куче, който чете и е запознат с действащите разпоредби. Не съм кинолог, не съм експерт, не мисля и да ставам самозванец.
С какво мога да помогна?
Публикувано: 11 May 2010 - 04:42 PM
ssiberia, в 11 May 2010 - 04:40 PM, написа:
Поне за мен ситуацията е ясна....Аз съм само собственик на куче, който чете и е запознат с действащите разпоредби. Не съм кинолог, не съм експерт, не мисля и да ставам самозванец.
С какво мога да помогна?
Добре бе, @ssiberia!
Щом ситуацията ти е ясна, би трябвало да виждаш ЯСНО, че нещата лека - полека потръгват и до няколко дена ще има (надявам се) официално становище на поне няколко клуба. В момента никому не е нужна истеричната ти полемика, повярвай НИ!
Ако искаш да присъстваш (без емоционални сривове) следи темата и заповядай на уреченото място и в уречения час да си кажеш тежката дума.
Публикувано: 11 May 2010 - 05:51 PM
KOKO_ko, в 11 May 2010 - 03:05 PM, написа:

Имате уверението и на БНК Немски дог
Официалното становище на Български национален клуб "Немски дог" е, че подкрепя вашата инициатива. Обадете ни се, когато имате нужда от подписи или подкрепа.
Председател на БНК Немски дог - Д-р Емил Георгиев
Секретар на БНК Немски дог - Славина Иванова
Публикувано: 11 May 2010 - 06:01 PM
Спокойно приемете,че не съм нормален човек

Публикувано: 11 May 2010 - 06:09 PM
Когато собствениците говорят така за кучетата си , какво остава за другите? Какво успокоение е за съседа, или майката на някое дете , че кучето ви е агресивно, защото....такава му е породата?
Идиотите , за които агресията е качество, практически навличат това на всички представители на породата.
Произволно избирам питбул, като един от често обвиняваните
Ето ви примери на обяви по търсене на "продавам питбули" . Вижте за какво става въпрос.
Как ще ги спреш тези?
Продавам бойни Питбули
Продавам, малки от много добро бойно родословие.
ПРОДАВАМ! ЧИСТОКРЪВНИ БОЙНИ ПИТБУЛИ, ОТ МНОГО ДОБРА КРЪВ-МНОГО АГРИСИВНИ[/b]
Продавам малки питбули с бойно много агресивно потекло!
Продавам бойни питбули
Продаевам малки питбули наследници на шампиони. от много добра кръв. Баштата е син на торбо поморйския. Двамата родители са много агресивни
Чистокръвни питбул-териери
Питбулчетата са наследници на поколения [b]бойци и шампиони.
Колкото и да пишем , че питбулите са мили , добри, че се влияят от стопаните си , че се подват на дресура и т.н. , току се изцепи някои "разбирач " : "Tе са бойни кучета, за това са създадени"
Ами щом е така,щом нямат друго "приложение", ще ги забранят, естествено.
Това го пиша с идеята , че които отиде да защитава т.нар. "агресивни" породи, в никакъв случай не трябва да оправдава агресията с гените и породата.
Винаги, задължително и само с безотговорността на собствениците. И ако няма стратегия за справяне с безотговорни собственици, няма да има спасение за набедените породи.
Публикувано: 11 May 2010 - 06:25 PM
KOKO_ko, в 10 May 2010 - 05:00 PM, написа:
Dimo Yotov, в 10 May 2010 - 04:40 PM, написа:

Не виждаш достатъчно надалеч, Димо Йотов ... това поне е сигурно! Ако се съберете ръководството на клуба сигурно ще произведете нещо което да допринесе за доброто на породата " с онзи шип в главата след седмата година" ... ако за теб това са смехории, за хората и майките в частност, това си е истински и съвсем реален филм на ужасите
Г-н КОКОКО, нямам никакви проблеми със зрението.

P.S.Не съм в ръководството на клуба!
Публикувано: 11 May 2010 - 09:13 PM
greeneyed, в 11 May 2010 - 04:14 PM, написа:
Винаги, задължително и само с безотговорността на собствениците. И ако няма стратегия за справяне с безотговорни собственици, няма да има спасение за набедените породи.
Просто и ясно

Публикувано: 11 May 2010 - 10:46 PM
slaviad, в 11 May 2010 - 05:56 PM, написа:
Председател на БНК Немски дог - Д-р Емил Георгиев
Секретар на БНК Немски дог - Славина Иванова
Браво , Емо! И не забравяй, че това, което подкрепяте е НАШАТА ОБЩА инициатива,!

Публикувано: 11 May 2010 - 10:57 PM
Dimo Yotov, в 11 May 2010 - 06:30 PM, написа:

Като не си в ръководството на клуба е добре да насочиш многото си енергия някъде другаде. Може да се окаже, че председателят на клуба ви е с различно мнение от твоето, което истински би зарадвало много хора тук ... позицията "това няма как стане", така ревностно защитавана от подобни на теб разбирачи, доведе до поголовна забрана на породи на много места по света. Места с къде - къде по-развита демокрация от тази в милата ни Родина.
Тук много хора се опитват да се обединят около решаването на един проблем, а не да разтягат локуми подобно на теб. Ако за Димо Йотов тематиката е нещо ново и вълнуващо, то за по-голяма част от хората, разбиращи и подкрепящи начинанието, това е вече многократно излъчван филм. Целта ни е поне този път да се опитаме да сме единни и да направим каквото е по силите ни, този фарс да бъде спрян ... поне до следващия напън на следващите властимащи!
Публикувано: 11 May 2010 - 11:08 PM
StyleBullet, в 11 May 2010 - 07:05 PM, написа:
Не сме писали до сега във форума, не защото не сме съпричастни с всички Вас, напротив твърдо Ви подкрепяме!
Смятам обаче, че каквото и да си пишем тук във форума, никой няма да го прочете и да ни вземе на сериозно!
Трябва да се предприемат по-сериозни действия, които, бъдете сигурни, всички ще подкрепим!
Убедени сме, че няма опасни породи, а има безотговорни и психопатични собственици! Усилията на общинарите и органите, правещи законите, трябва да се насочат не към забрана на отделни породи, а към собствениците с болни мозъци, избиващи собствените си комплекси, чрез своите кучета, обучаващи ги към агресия!
Във всеки стандарт, на всяка една порода, се описват не само екстериорните качества на съответната порода, а и характера и. Точно там, в стандарта се подчертава, че кучета с отклонения в психиката / агресивни, страхливи /, не се допускат в развъждане, което се спазва от клубовете по породи или се провежда така наречената селекция при развъждането. Всички породи са създадени от човека, с определено предназначение. Ясно е, че има породи, които поради своята специфика в селекционирането им, по-лесно могат да се обучат към агресия, но затова не са виновни кучетата от дадената порода, а техните собственици - ЧОВЕКА! Всички знаем, че даже декоративните породи или безпородните кучета, могат да се направят агресивни и хапещи, стига това да се желае от собствениците им! Така че, трябва да се създадат строги закони и наказания, насочени именно към тях- безотговорните собственици!!! Или иначе казано, не трябва да се лекува симптома -т.е. породите нарочени за агресивни , а самото заболяване - т.е. собствениците на кучета, развили тяхната агресия!
Тъпо е, да се създаде комисия от хора, пълни лаици в тази област, които да вземат толкова отговорно решение!!! Кинологията е наука и кой друг, ако не компетентните в тази област кинолози биха могли да вземат най-правилното и обективно решение, по така създалият се проблем!
КББ ще се присъедини към подписката с/у забраната, на която и да е порода в БГ!!!
Браво и на колегите с БУДОЦИТЕ !!!

Публикувано: 11 May 2010 - 11:23 PM
Публикувано: 11 May 2010 - 11:30 PM
Публикувано: 11 May 2010 - 11:33 PM
Пак имало инцидент с питбул, обезобразил дете, чиито родители били и собственици на кучето!И това се случвало за втори път???
Само дето никой не е видял, нито детето, нито кучето....дори и съседите!
Т`ва е, няма доказателства, няма пострадал,но се е случило.
П.П.От новините в 22.00 ч. По bTV

Публикувано: 12 May 2010 - 04:32 AM
Това са няколко съждения "Що е то АГРЕСИВНИ ПОРОДИ"!
1) Това правят журналистите - черна статистика за ES и UK - Писано от човек, заради грешка на човек ОТ КОЯТО СТРАДА ЧОВЕК - обърнете внимание какви снимки са поместени и как те влияят върху съзнанието на човек и до колко са преиначени изторийте в тези статий - (пример) Ритнах кучето и то ме ухапа - обаче журналиста ще напише "Куче нападна човек".
Журналистите търсят само и единствено НОВИНАТА, а кой е виновен или каква е точно причината - за какво им е да го пишат, нали ако го напишат тази новина става само и единствено за кофата за боклук, защото няма да е новина - някой ритнал куче и то го ухапало ... ми нормално и мен да ме ритне някой и аз ще го сритам :-)!!! Направи ми впечатление, че в описаните случай подробно е описано какво е направило кучето, но не и какво е направил атакуваният от кучето човек, за да се стигне до това кучето да го атакува. Класика ... действие, но причината предизвикваща действието я няма!!!! Наистина в сайта са описани и още много дуги неща, но ги търсете в най-долната част от страницата - типично по журналистически!!!
2) Това е класическа класация за "най-агресивни" кучета - ИХААА, базирана на екстериора на кучето и кратко инфо за силата на захапката, без да се обръща внимание на много допълнителна информация относно всяка една порода в тази класация. В случая имаме спестяване на истината, което води до поредната журналистическа манипулация на обществото. Най-опасни с дребни детайли за това защо са най-опасни и колко силно хапят, а дали си използват захапката редовно и безпричинно??? Не е описано!!!
3) СТАТИСТИКАТА - обективна статистика за НАЙ-АГРЕСИВНИ КУЧЕТА, кучетата които най-често хапят хора и причините за тяхната агресия - ПАРАДОКСАЛНО НО ФАКТ, но за тези кучета не се пише, защото са малки, защото са миловидни, защото са сладки и не хапят много силно, но това не им пречи да хапят най-много! Класацията е от 10 до 1!!
Моля да ме извинят собствениците на породите описани в последният сайт, но това е материал от интернет пространството и нямам за цел да определям някоя от породите за агресивна. Наблягам на това, че в сайта са описани причините за тяхната агресия и кое точно би я предизвикало!
Ако се поразрови маааалко повече човек ще намери достатъчно много статистики кои породи най-често хапят хора, но за това никой не пише във в-к "Труд" и в-к "24 часа" и няма репортажи по БТВ или Нова и т.н., защото щетите от ухапването при малките породи не са големи - малко кръв, 1-2 "градинки" от зъбчета и инжекция против тетанус! За сметка на това ... голямо куче като ухапе - то това се превръща в новината на деня, от която резултата е (мой случай) да ме заобикалят преминавайки на другият тротоар защото има ротвайлер до мен, а същевременно преди няколко години една булонка за една бройка не ми прегризе сънната артерия защото исках да я погаля докато се буташе в мен!!!
Кое е общото между агресията и причинените щети от такава - едното е следствие от другото. Това че едно куче захапва по-силно от друго, прави ли по-силно захапващото по-агресивно??? Не, нали!!!!
Като цяло съм ТВЪРДО ПРОТИВ слагането на епитети "АГРЕСИВНО КУЧЕ" и "ОПАСНО КУЧЕ" за която и да е порода!!!!! Това е все едно някой да каже "оръжие уби човек", но не оръжието е убило човека, а човека който е дръпнал спусъка го е убил, едно е виновника извършител на престъплението - друго е средството с което е извършено престъплението и именно на това трябва да се наблегне - Кой е виновника-извършител, а не какво е кучето(средството)!!!
П.П. Ако има митинг с кучета, моля запазете ми място сред предните редици, ще ме познаете по агресивният ротвайлер с 3те глави, вързан с корабна верига, подсилена с корабно въже и за всеки случай съм добавил 3 вида намордници за всяка една от трите му глави!!!!

Публикувано: 12 May 2010 - 09:52 AM
Хубаво! Но не прочетох нито едно предложение за справяне със собствениците, които не могат, не знаят или не желаят да възпитават или ограничават кучето си. Независимо от неговата порода или големина. А такива хора има на всяка крачка. Какво да се прави с тях?
В действащата наредба е записано, че в гр.София кучетата се водят навсякъде само на повод. Кучетата въобще, а не от определена порода. Общинарите казват, че не им е възможно непрекъснато да обикалят и да бъдат навсякъде. Вярно е! Колко от притежателите на кучета спазват дори това малко ограничение?
Хайде, Коко, застреляй ме сега!