Проектонаредба за домашните животни - 2 част
Публикувано: 12 May 2010 - 02:42 PM
2. Ветеринарите, най-компетентните лица в това отношение хора, трябва да поемат отговорност пред Общината, в която практикуват и да я усведомяват да всички кучета, на които е поставен чип и е издаден паспорт. Иначе се получава така, че те уведомяват Ветеринарните власти, но съвсем не и Общината т.е. пак половин работа. Ветеринарите, всъщност, трябва да способстват всички кучета, които не са за размножаване /по породни линии/ да бъдат кастрирани. Чрез ветеринарите да се финансира безплатната кастрация, както и да се популяризират ползите от нея. А те, ветеринарите, да печелят от всяка една операция.
3. След като кучето е ваксинирано + чипирано + регистрирано да му се издава медальон. Абсолютно просто, лесно е ефикасно. Така ще опадне нуждата да се носят трите тома документи.
3. Да се изградят съоръжения, с приличен външен вид, където да се прибират кучетата, които са подходящи за осиновяване. Не изолатори! Да се направи всичко възможно за популяризиране на осиновяването вкл. чрез поредица разумни стимули безплатни прегледи, безплатна храна, липса на данък и пр. за осиновените кучета.
4.Националната и районните ветеринаро-медицински служби, които покрай овцете и козите тотално е неглижирала кучетата и да започне да работи с Общините и ако няма капацитет да обслужва проблема да прехвърли работата към тях изцяло. Трябва да се уднаквят изискванията, които службите имат към собствениците. Не както е сега Ветеринарната служба изисква наличието на паспорт, но изобщо не я интересува регистрацията в общината. А общината не знае на кои кучета е издаден паспорт, освен ако не дойдат са си кажат доброволно. Общината е тази, която трябва от своя страна да използва екпсертния потенциал на службата, както и да работи по няколко национални програми с ветеринарите, практикуващи на нейна територия - за кастрацията, за контрола, за идентификацията и пр.Да има отчет и статистика кога, колко, къде, която да е достъпна за всички.
5. Чак след като горните неща са направени могат да се увеличават наказанията за агресивно поведение на питомеца. Иначе, като кучето е "ничие" ще ги "фанат за шнура" както и стана с онзи пес, дето нападна бебето.
6. Хуманните лекари от спешните отделения да докладват случаите на ухапвания на Общината, към която работят. Говорим не само за деца, но и за възрастни и пр. Така кучетата - извършители ще попадат в полезрението на специалистите и ще минават пред тестове за социално поведение, за да може да се хващат потенциално опасните още при първите им прояви.

Must Love Dogs. Must Care. Must Share.

Публикувано: 12 May 2010 - 02:57 PM
Публикувано: 12 May 2010 - 03:02 PM
Има много лесен и бърз начин за намиране на всички кучета на територията на СО. Според последната наредба за управление на етажната собственост всеки блок трябва да се регистрира /имат два варианта/ и това включва правене на домова книга. Ако не друг, то поне домоуправител и съседи биха знаели много добре кой какво и колко кучета има. Да се вписват в книгата, домоуправителя я носи в общината, в общината се проверява регистрацията /все пак пак там са регистрирани/ и който не е регистрирал куче - писъмце за регистрация и данъче.
Знам, че не е баш по темата с породите, но мисля, че е важно да има подобно нещо в наредбата. Щото иначе контрола не го виждам.

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 12 May 2010 - 03:22 PM
samotnata, в 12 May 2010 - 03:07 PM, написа:
Има много лесен и бърз начин за намиране на всички кучета на територията на СО. Според последната наредба за управление на етажната собственост всеки блок трябва да се регистрира /имат два варианта/ и това включва правене на домова книга. Ако не друг, то поне домоуправител и съседи биха знаели много добре кой какво и колко кучета има. Да се вписват в книгата, домоуправителя я носи в общината, в общината се проверява регистрацията /все пак пак там са регистрирани/ и който не е регистрирал куче - писъмце за регистрация и данъче.
Знам, че не е баш по темата с породите, но мисля, че е важно да има подобно нещо в наредбата. Щото иначе контрола не го виждам.
мися, че предложението по-горе за стикери, които да оведомяват съседите, че всичко с кучето е изрядно е по-подходящо. Не за друго, но едва ли домоуправителите ще са навити да търчат и да се занимават и с това, пък и много хора имат една адресна регистрация, а живеят и гледат любимците си на съвсем различен адрес - ще стане голямо объркване според мен
Публикувано: 12 May 2010 - 03:44 PM

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 12 May 2010 - 04:23 PM
1)за да е добре кучето то трябва да тича някъде свободно и да общува със себеподобни. Я си представете как ще ги опашем с каишки и намордници и всякакви др глупости...Уж всички бяхте впечатлени от "Размислите на един българин..." , а се оказва, че сте чели избирателно. Той мн ясно и конкретно ги обяснява тези неща.
2) В мн държави точно осиновяването на животно и прибирането му от улицата те освобождава от данъци, на същия принцип като спонсорирането и даренията за някакви организации.
3) Ако има обособено място във всеки парк за кучета, от където майките няма да ни гонят, защото точно там ги кефи да се разхождат, ще отпадне и глупостта със забраната на кучета в парковете от 9 до 18.00. Аз имам и дете и куче и сега не мога да ги разхождам заедно, точно поради тази причина...Да не говорим, че на четириногия не мога да му обясня, че тр да ходи до тоалетна след 18.00
4) Аз си чистя след кучето, обаче ако се изака в началото на парка ми се налага да нося акито поне половин час, защото няма къде да го изхвърля.... (а съм си платили данъци такси и всичко, което се иска от мен)
Като застанете срещу някого помислете преди това малко, 'щото напоследък ми прави впечатление как си противоречат разни изказвания, а и доколкото знам форумът е за всички и е направен за да може всеки да изкаже мнение...Това, че не съвпада с вашето не го прави грешно, нали?
ПП. Миси е прибрала кучетата, не за да си има много, а защото и е жал...Иначе има голяма вероятност да станат поредната жертва заради която да се събираме на "жълтите павета" Така, че хората, които не са склонни да осиновят да не се перчат с възможности, тук не става дума за това, кой колко може да си позволи, а кой има по-голямо сърце...
Публикувано: 12 May 2010 - 04:44 PM
В момента, доколкото разбирам, общината иска да отчете дейност, че прави нещо срещу агресивните кучета. Никой там не се почесва по главата и не казва: "Ама чакайте, дайте да осъзнаем, че проблемите с регистрация, контрол, бездомни и безотговорни стопани са свързани."
Трябва просто да формулираме предложения какво да се включи във въпросната наредба. И да се опитаме да им кажем на тези от общината (за кой ли път), че липсата на контрол и бездействието, а не тази или онази порода или размер куче, е основния проблем.

Публикувано: 12 May 2010 - 04:51 PM
gabipap, в 12 May 2010 - 04:49 PM, написа:

Давай КОНКРЕТНО формулирани предложения, ще се радваме да ги включим към общия списък такива. Добре е да се случи до утре, за да мога да изготвя текстовете в петък и да бъдат подписани и подпечатани от оторизираните хора от клубовете !!!
Публикувано: 12 May 2010 - 05:01 PM

Цитат
2. Наказателна отговорност за стопанин, допуснал кучето му да нападне човек (освен в случаите, когато кучето защитава живота на стопанина си, или нападнатият е в имота на стопанина неправомерно);
3. Многократно по-високи глоби при следните случаи:
- липсваща регистрация и/или непоставен микрочип на кучето;
- нерегламентирано развъждане;
- пуснато да се разхожда куче без надзор или изоставено от стопанина;
- насърчаване на агресивно поведение от страна на стопанина;
- допускане кучето да нахапе чужд домашен любимец, с което сериозно да застраши живота му;
4. По-високи глоби за:
- непочистване след домашния любимец;
- пускане на кучето да се разхожда свободно не на определени за целта места;
Също така предлагаме:
5. Създаване на специализирано звено към СО, което да осъществява контрол по новата наредба и ЗЗЖ. Най-ефикасно би било въпросното звено да се финансира с процент от събраните глоби - така инспекторите ще бъдат по-мотивирани да работят.
6. Опредвляне (и оформяне) на достатъчно места, където стопаните могат да пуснат кучетата си да поиграят свободно.
7. А защо да не помислим и за организиране на училища за послушание и изпити за социализация, каквито има в редица европейски държави?

Публикувано: 12 May 2010 - 05:34 PM
Публикувано: 12 May 2010 - 05:53 PM
blueocean, в 12 May 2010 - 03:39 PM, написа:
Аз мисля, че имено това се иска. Никой не иска да забрани на хората да ходят в парковете...
Публикувано: 12 May 2010 - 07:31 PM
Nickey, в 12 May 2010 - 09:57 AM, написа:
Много е важно да се уточни за какво нараняване става дума, защото както добре знаем, много хора ще злоупотребят с тази част от закона. Важно е да се изясни какви наранявания ще бъдат подсъдни, защото ако някой предизвика кучето ти умишлено, би могъл съвсем лесно да издейства да го приспят. Както и ще се пръкнат купища ненормалници, които ще те съдят, защото кучето ти им е скочило радостно на краката, захапало ги е за крачола докато са тичали покрай него и всякакви простотии от тоя род.
Както знаем законите в България се изготвят не особено стриктно, така че можем отново да очакваме доста глупости и несъответствия.
Публикувано: 12 May 2010 - 07:53 PM
До Кмета на София г-жа Йорданка Фъндъкова
Копие: Зам. Кмета на София г-жа Мария Бояджийска
Копие: СОС
Копие: УС на БРФК
Копие: БТА
Ние, членовете на "Кане Корсо Клуб България", член на БРФК и FCI, сме силно притеснени от слуховете в медиите за готвена наредба на СО за забрана на определени породи кучета.
Смятаме, че това е прехвърляне на проблема върху собствениците на породисти кучета, които по принцип са организирани във федерации и клубове, спазват законите и практикуват чистопородно развъждане. Изразяваме опасение и в прилагането на подобна наредба, защото агресивните кучета обикновено са собственост на хора, които не притежават документи за произход и принадлежността към порода не може да се установи. Важно е да се отбележи, че агресивността е белег, водещ до забрана за разплод при повечето служебни породи.
В същото време приветстваме ангажимента на СО да приложи на територията си действащите закони и да регулира хаоса и безотговорността, често съпътстващи отглеждането на кучета като домашни любимци.
Предлагаме на Столична община да адаптира нормативната си база и да поеме изпълнението на ангажиментите си след обществена дискусия с участието на природозащитните, ветеринарни и киноложки организации, разполагащи с експертен ресурс и работили дълго по проблемите.
КККБ е заинтересован от излъчване на свой представител в подобна работна група.
Дата:
Председател на КККБ:
Публикувано: 12 May 2010 - 08:02 PM
vlado zoo, в 12 May 2010 - 07:58 PM, написа:
Групата, захванала се с изготвянето на общата за всички клубове декларация, включваща и конкретни предложения за текстове в готвената проектонаредба, искрено се надява вашето иначе добре издържано писмо да не изпреварва поне общите такива до БРФК и СО ...