Проектонаредба за домашните животни - 2 част
Публикувано: 06 January 2011 - 04:50 PM
Проблемът по тази част не е у тях, у нас е, по-точно в липсата на единомислие. Е, от тяхна страна имаше известена пречка - коментираха, че който правел тестовете трябвало да поеме отговорност ако после сертифицираното куче изяде някого. Отново KOKO_ko им обясни, че отговорността е на стопанина, не на сертифициращия. Обаче чуят ли, че отговорността е на стопанина, помръкват.
От тяхна страна проблемът е, че не им стигат санкции за стопанина или водача, всъщност цялото преработване на наредбата започна от инцидент с куче и дете и главната сведена им неотменна задача е да има наказание за кучето, абсолютно невъзможно е да се обясни, че санкциите за стопанина при първо провинение са истинският коректив. Те казваха - абе добре бе, приемаме, че стопанинът влиза в затвора, ама какво става с кучето?! Искате да го оставим да яде деца на воля?
Все пак аз не мога да подмина факта, че има агресивни животни, които нямат място в града, и е нужен регламент какво става с тях след инцидент. Такива правила още повече има почти във всички държави.
Публикувано: 06 January 2011 - 06:06 PM
KOKO_ko, в 06 January 2011 - 09:11 AM, написа:
-Sasho-, в 05 January 2011 - 10:33 PM, написа:
... ми защо не дойде ти на обсъжданията да видим твоите бръмбари от коя порода са, че и да ти се порадваме, докато се справяш с "кметът така иска!" ... голям залък лапни, Виенчанино, голяма дума не казвай ...
Ако,трябва за всичко което те засяга пряко или косвено да взимаш участие за изготвяне на наредби и т.н.
първо няма да имаш време за нищо друго и второ което е по-важно за да се изготви каквато и да била
наредба,участие в изготвянето е преоритет и задължение на юристите в дадена структура плюс специалисти в
дадената област които безпристрастно да отчитат фактите за да могат юристите да стиковат наредбите
спрямо законите и да се получи нещо нормално.
Ако имам застраховка на куче сключена в друга държава,която важи в целия ЕС,кой и спрямо какъв закон
или наредба ще наложи глоби за неносене на намордник на куче над 10кг.?
Кое ще е валидно наредбата или застраховката?
Публикувано: 06 January 2011 - 07:43 PM
mil_, в 06 January 2011 - 05:31 PM, написа:
Ами докато тук се занимават с кантари,теглилки и килограми от юли 2011 се е пръкнало изискването всички ЕС
членове да имат действащи регистри за дом.кучета/май,че само ние нямаме/,вече се пръкна изискването
за единни правила за отглеждане на дом. животни в това число и кучета в цялата ЕС общност,вече се
е пръкнало в полиците за застраховки,че важат навсякъде в ЕС.Вече се е пръкнало за кои породи тези
застраховки са задължителни и за кои незадължителни.За кои е необходим тест за агресивност и т.н.
И май,че тези които се занимават с това в ЕС спряха и с компромисите и с отлаганията........
"Или с куче над 25 кг в Женева":My link
Публикувано: 06 January 2011 - 07:47 PM
Сега, освен че общината може да си прави каквито си иска наредби и те няма да са в конфликт със законите, то да - може. Дори нещо повече - две съседни общини имат две различни наредби, и аз, като стопанин, който живее точно посредата и разхожда кучето си на територията и на едната и на другата, съм длъжна да им знам правилата и на двете. По този повод разпечатах действащи наредби за разходки и подчертах с червен маркер за престаралите се проверяващи кое не е забранено. За сега действа.
Съвсем наскоро имаше много хубаво предаване в руското "Училище по злословие" на Толстая с поканен кинолог Типикина, която подчерта един ключов за мен момент: трябва да се наказват немарливите стопани и да се глобяват жестоко. Кучето ти е скъсало панталона на случаен минувач? Плащаш тройно. Това е като за начало, а после ако не вземеш мерки - петорен размер на щетата, а след това ти изземват кучето. Тоест не все кучета да се наказват с ограничени поводи и задължителни намордници, а стопаните да се удрят с глоби и наказания в джоба. Всички знаем че кучето е напълно зависимо от стопанина си, и ако той не се съвземе в ръце - кучето няма кой да го възпита.
Колкото повече чета, гледам и наблюдавам, толково повече се убеждавам че не всеки човек трябва да има куче.
Сега обаче друг въпрос: понеже няма места за разходки с кучета може ли всеки един попрестарал се полицай да ми направи забележка на алея или в парка рано сутрин и късно вечер защо му хвърлям на кучето пръчка и е без намордник и без повод? И какво тогава да му отговоря? В смисъл - има ли времево ограничение или вече не?
Гледах клипчета от Англия, Ню Касъл - практически всичките кучета са без повод, и то в парка без някакви ограничения. Кеф. Но ако някое куче създава проблеми - не се церемонят ни със стопанина, ни с кучето.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 06 January 2011 - 07:49 PM
mil_, в 06 January 2011 - 03:31 PM, написа:
Чудничко ше е :))
Аз с моя прост мозък, дето се вика ,продължавам да не разбирам какво точно искаме всички :
- да няма ограничения
- да няма намордници
- да няма тестове
- да има тестове, но пък авторите им да носят отговорност при агресия, НЕ стопаните
- да се яви свише неоспорим авторитет и да реши проблема, така че всички да сме щастливи
Накрая, в един прекрасен ден ,просто няма да ни питат - ще ни поставят пред свършен факт.Това е ставало вече толкова толкова пъти по света...

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 06 January 2011 - 07:52 PM
agalina, в 06 January 2011 - 05:54 PM, написа:
mil_, в 06 January 2011 - 03:31 PM, написа:
Чудничко ше е :))
Аз с моя прост мозък, дето се вика ,продължавам да не разбирам какво точно искаме всички :
- да няма ограничения
- да няма намордници
- да няма тестове
- да има тестове, но пък авторите им да носят отговорност при агресия, НЕ стопаните
- да се яви свише неоспорим авторитет и да реши проблема, така че всички да сме щастливи
Накрая, в един прекрасен ден ,просто няма да ни питат - ще ни поставят пред свършен факт.Това е ставало вече толкова толкова пъти по света...

И аз така си разсъждавам и мисля,ама...

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.
Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.
Публикувано: 06 January 2011 - 08:08 PM
Furia_S, в 06 January 2011 - 06:52 PM, написа:
Сега обаче друг въпрос: понеже няма места за разходки с кучета може ли всеки един попрестарал се полицай да ми направи забележка на алея или в парка рано сутрин и късно вечер защо му хвърлям на кучето пръчка и е без намордник и без повод? И какво тогава да му отговоря? В смисъл - има ли времево ограничение или вече не?
Първо трябва полицая да определи с точност колко килограма ти е кучето.
Ако е 9.5кг. не е над 10кг.,ако е 10.5кг.то е над 10кг.Ако трябва да сме
коректни спрямо бъдещата наредбата полицая трябва да носи "мерещо устройство".
Публикувано: 06 January 2011 - 08:14 PM
Времево ограничение няма.
Още в началото зададох въпроса: щом е забранено разхождането на кучета в паркове през еди кой се времеви диапазон, значи ли, че през останалото време те се третират като места за разходка и могат да се пускат кучетата от повод? Отговорът беше НЕ. Така че, по това не се променят нещата, и сега си в нарушение.
А дали инспекторите от столичен инспекторат работят извън това време, решавай сама. Те само се чудят как да направят така, че да нямат работа. Искат всичко да се забрани.
Относно глобите за стопаните - това е текущият вариант, който, обаче, ни увериха, че не може да остане така, щото трябвало да накажат кучето още първия път, иначе ние да сме ходели да отговаряме на валящите жалби и да се оправяме с майките, които питат - начи ще ухапе веднъж, та ще го чакаме да ухапе втори път, за да предприемем нещо?! Гражданството не може да разбере, че санкцията за стопанина е предприемане на нещо, то иска възмездие за кучето.
---
Чл.22. (1) При подадени сигнали за агресивно домашно куче с известен собственик и/или адрес на отглеждане, се извършва проверка на място от комисия, назначена от кмета на общината, включваща представители на Столичен инспекторат, районната администрация, неправителствени организации, със съдействието на МВР и РВМС.
(2) Комисията изготвя протокол по образец, приет със Заповед №РД-09 СИ-111/14.04.2009г.;
(3) При наличие на нанесени от кучето телесни повреди, на собственика се налага глоба от 500 до 1000лв., освен ако за извършеното нарушение не се предвижда по-тежко наказание по друг нормативен акт;
(4) При повторно нарушение по ал.3, на собственика се налага глоба от 1000лв. до 2000лв., като за кучето се прилага процедура по изземване от собственика и настаняване в общински приют;
---
Още един юридически въпрос е как така ще ми изземват собственост (каквато е кучето) без съдебно решение. Изобщо не знам дали е възможно. Но те искат да заложат изземването още при първо ухапване. Ако искате ще сложим в комисията и вет, за да удостовери дали кучето не е болно, викат. Казахме им, че трябва да има и експерт по поведение, откъде ще го изкопаят, не знам. Изговори се всичко за защита, самозащита, стрес и пр. Ако забелязвате, пише "със съдействието на РВМС и МВР", което също е абдикация - въпросните служби искат да не са длъжни да участват в комисията, а само ако им е кеф (изобщо всеки иска да няма задължения) В такъв вид текст финален също няма още.
Публикувано: 06 January 2011 - 08:40 PM
mil_
Цитат
Егати кашата - хем разходката е забранена, хем преминаването е само на повод и с намордник, хем няма алеи или площадки за пълноценна разходка и тренировка за кучета.
Имамм една идея как да направя една такава край нас, но това няма да реши проблема в цялата София. А и като се прехвърля оттатък булеварда съм вече на територия на друга община.
Те за сега не правят проверки, но се опитвам да събирам в перспективата опита от другите държави. Моите събеседници от прибалтийските републики твърдят че навремето със същите забрани са подгонили точно редовните кучкари.
Добре, едно предложение тогава - във всеки район да се обозначат местата и алеи за разходки с кучета. Не затворени клетки 2х3, а нормални площи или алеи, както е в Южен парк. Все пак за да се спазва закона трябва да имаш условия той да бъде спазен.

Публикувано: 06 January 2011 - 08:45 PM
Може да бъде от полза ако в тази тема напишете в кои райони няма читави места, сигурно може нещо да се направи. Досега съм разбрала само за Младост от danny.
Публикувано: 06 January 2011 - 08:52 PM
mil_, в 06 January 2011 - 07:50 PM, написа:
Пцелютну съгласна! Раздробяване от община към район и решаване на подобен въпрос откъм еколозите към отдела за кадастър пък голямото многомесечно умуване и т.н. за да получиш печата "Не се одобрява".
Нищо ново под слънцето. Бях готова дори кофи за събиране на акита да закупя за моята сметка, само и само да не ни натикат в 2х3 жалка площ. Познай дали успях.
Сега, то е ясно че сме в самото начало, но какво правим от тук нататък?
ПРЕДИ да въвеждат ограничения трябва да са създадени условията за тяхното спазване. А тук нещата явно се прескачат. А сега де?

Публикувано: 06 January 2011 - 08:56 PM
И не сме в самото начало. Никак даже. За добро или лошо сме към края. СОС изобщо няма да разглежда наредбата по същество, възможно е да падне по чисто политически причини, което няма нищо общо с нас.
Публикувано: 06 January 2011 - 08:59 PM
Слободията идва и от кучкарите в голяма степен, така че уплашени до смърт майки ги разбирам.
Ти какви неща визираш да се променят преди да ни създадат условията за разходки, които полицията ще се научи да различава от преминаване?

Публикувано: 06 January 2011 - 09:03 PM
Furia_S, в 06 January 2011 - 08:04 PM, написа:
Например това нещо.
Цялата тази жажда за рестрикции не нечие просветление, тя е отговор на обществена поръчка.
Колкото и да плашим гаргите с нашето неодобрение и протест, не им пука - изплашените майки са повече и те ще ги аплодират. Иначе в писмата поне пет пъти сме писали, че прекомерните рестрикции ще имат точно обратен ефект - отказ и на съвестните да ги изпълняват.
Публикувано: 06 January 2011 - 09:16 PM
mil_, в 06 January 2011 - 08:08 PM, написа:
А ето тук жестоко бъркаш: да, знам че има хора, които винаги ще се присламчат с цел обществена поръчка за да си правят облаги на който и да е социален проблем. Дали ще са ромски самонастанилите се катуни, дали осиновени деца, дали ще са малолетните майки или домове на такива като отец Иван: винаги в подобна пролука ще се намери човек, който ще си намери изгодата и ще пробутва своя линия като единствено вярна, но това няма нищо общо с "обществената поръчка". Това звучи като "обществена тайна" - също толкова нелепо и абсурдно.
Според мен факта е че обществото ни не успява да се справи с наплива и не знае какво да прави. Властите са длъжни да балансират, а гражданите са се разцепили на два фронта: ЗА и Против.
Наблюдавам внимателно това което се случва, имам в главата си формулата за разрешаването на проблема, живяла съм в този модел общество, но просто за сега си държа мнението за себе си. И събирам съвремените модели за разрешаването на проблема по света.
Но няма обществена поръчка, тук не си права.

Публикувано: 06 January 2011 - 09:32 PM
Управляващите искат да бъдат преизбрани. За тази цел се стараят да се харесат на мнозинството. Не да решат проблема, а да получат овации. Всичко е крайно елементарно.
Публикувано: 06 January 2011 - 09:40 PM
Цитат
Няма обществени поръчки, има липса на държавна политика по въпроса.

Публикувано: 06 January 2011 - 09:55 PM
Цитат
Но ние , тук и сега, живеем в слободия и ако искаме да го озаптим случилото се, то ще трябва да се учим наново, пак. Стъпка по стъпка.
А за наредбата... Чакай да го формулирам по този начин:
Ако някого не го изнася дадена наредба, моля да заповяда в общината с протести :-)