Малко личен опит да споделя по въпроса.
Сиромах човек - жив дявол!
Четох съвети да се използват за награди парченца варено телешко - нито имам телешко, нито имам време да го варя всеки ден.
В началото, като беше малка Линда и започнахме да се обучаваме - и аз ползвах за награди гранулките, с които я хранех. Ами действаха, ама... нещо бавничко ставаха нещата, по едно време съвсем се отчаях. Четях тук във форума как кучета на нейната възраст по команда идват, сядат, лягат, лапа дават - а моето...

Я изпълни, я не - кога как, и никакъв ентусиазъм.
Така я карахме известно време и аз почти се убедих, че или аз съм безкрайно некадърна да покажа на кучето си какво искам да направи, или Линда е безнадежно тъпа да разбире.
Докато един ден реших за проба да нарежа кренвирш - това имах под ръка. Тя го опита и... пощръкля!
Жалко, че не я снимах тогава - цял спектакъл ми направи!
Още при първата команда хубостницата не само я изпълни, но и след нея изреди и всички други, които сме учили, накрая цъфна ухилена до мен да си иска своето - "Всичко знам, всичко направих - давай бързо лакомството!"
Та до ден днешен е луда фенка на пустите му кренвирши. Но понеже знам, че не е добре да ги яде - освен всичко друго са и солени! - изхитрих се и режа на малки парчета част от кренвирша и го обърквам добре с гранулките в пликчето с наградки, за да миришат на любимия кренвирш. И предлагам наградка-сандвич - малко парче кренвирш + гранулка. За особено добро послушание или проява на находчивост - парче кренвирш, че и две...
И само гранулка лапа - щом мирише апетитно!
Важното е стимул да има!