denicc, в 30 August 2010 - 07:56 AM, написа:
Ще ми се да чуя мнението на всички против наморДниците, вие какво избирате уважаеми кучелюбци, ЗАБРАНА НА ПОРОДИ или ПО-СТРОГИ ПРАВИЛА ЗА СТОПАНИТЕ???
Ако не е нахално от моя страна, конкретно и кратко, точно на този въпрос да отговорите, защото останалите локуми вече ги има в темата.
Абсолютно съм против ЗАБРАНА НА ПОРОДИ, а съм за ПО-СТРОГИ ПРАВИЛА ЗА СТОПАНИТЕ, но идва едно НО! Защо не се повдига въпроса за редовния контрол, а не само организиране на хайки от време на време по парковете! Аз смятам, че крайно време е да има органи към общините или полицията, които да правят проверки редовно и то не само в парковете, а и в междублоковите пространства, където стават много повече белите. Съответно към тези органи да можем да се обръщаме за съдействие и да се оплакваме от недобросъвестни стопани, които досега не са спазвали каквито и да било правила и сега надали ще го правят! Примери в ежедневието, предполагам имат всички - един от моето - често по време на разходка,пътя в парка си пресичаме с един сенбернар(размера и килограмите му са ви ясни). Та този сенбернар е коте в отношенията му с деца, възрастни хора и женски кучета, но към мъжки кучета - агресията му няма граници! Собственика му е човек с трудна подвижност, но си пуска винаги кучето и винаги ако наблизо има мъжки кучета става проблем. Кучето е такова, че въобще не седи до него, а само гледа откъде ще се появи куче и съответно отива да го провери и ако е мъжко - жална ви е картинката!Няколко пъти се случи и на мен...- той ме обвинява, че моите кучета го придизвикват - а те са на повод, и отговора му беше"ми пусни ги - те нищо не могат да направят на моето, но твойте няма да оцелеят". Как да се разбереш с такъв човек?Собственика не си прави труда даже и да го повика и докато стигне до другия край на алеята, вече страстите между кучетата са се разпалили и добре, че винаги се е намирал страничен човек да му хване кучето и да изчака господина да дойде и да го върже. Бяхме се събрали няколко човека, които имахме вече инциденти и подадохме жалба и в полицията и в общината , но резултат няма вече 1 година!
За намордник съм абсолютно против, защото никой не може да ме убеди, че кучетата са щастливи! Ако кучето ми е агресивно и създава проблеми - естествено, че ще потърся професионална помощ или ще прибягна до наморник! А доколко ще помогне всички кучета над 10кг. да са с такъв, като повечето хора са против и съответно няма да го слагат поради ред причини! И пак един случай(знам че всички имаме такива и за съжаление сигурно ще ги имаме и занапред)-моята ветеринарка сложи намордник на голдъна си преди 1 година с цел да не яде боклуци, защото там където си разхождат кучетата в нейния квартал, един малоумник беше сложил отрова и си отидоха 2-3 домашни и още толкова бездомни кучета! Предполагаха кой е този "доброжелател" и написаха жалба срещу него, която беше отнесена и в общината и в полицията - няма да ви казвам, сигурно се досещате, резултат никакъв - даже и не дойдоха и да го проверят! Но докато те се разправят с "органите на реда"- някакъв си довежда кучето, пуска го и само нейният голдън(защото беше с намордник само той)го отнесе - 6 шева!!!
Е, като имаме наредба, но няма кой да контролира дали се изпълнява и няма къде да се оплачеш и да се санкционират стопаните които по един или друг начин са навредили на някого, каква е ползата? В наредбата пише, че ще има големи глоби за нанасяне на вреди - абсолютно съгласна, но към кой да се оплаче човек и да се вземат веднага мерки за да не пострат и други? На българският ни манталитет само редовни глоби ще свършат работа!
Все си мисля, че трябва да се натисне да заработи вече и единия регистър за кучетата.Микрочипа е задължителен и ще е от голяма полза и за общината и за нас, да влезе в действие. Проверяващите да имат четец за микрочипове(всичко лъска наяве и за стопанина и за кучето)-така хем ние няма да носим паспорти и бележки за регистрация, хем когато има някаква нередност, проверяващите лесно ще изпращат по адрес глобите на стопаните. Като глобят някой един, два пъти - ще видиш как следващия път кучето ще му е на повод, ще си чисти след него и ще гледа кучето му да не пречи на околните!
Много се извинявам за дългия пост!