"За" и "Против " кастрацията
Публикувано: 11 November 2010 - 06:36 PM
Публикувано: 11 November 2010 - 06:38 PM
Spored men ... jenite sigurno sa poludeli

Palna ludnica ... lipsva samo mama Bojka

Публикувано: 11 November 2010 - 07:42 PM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 11 November 2010 - 08:04 PM
Ch@Rlie, в 11 November 2010 - 04:00 PM, написа:
DessyD, ако успеете да измислите начин как ще се разграничават такива като мен, интересуващи се от здравето на любимците си, от безотговорните, бих се съгласила. Но вие искате от такива като мен да жертват здравето на животните си заради безхаберието на някои. Е, не мога да се съглася на такава жертва. Аз лично така ви разбирам. Поправете ме, ако греша/
Веднага мога да предложа вариант, който между другото е приет с разновидности в някои европейски държави - много висока такса. След като аз си плащам на организация и изпълнявам нейните изисквания за корекно развъждане (а това предлолага много лична инвестиция) такива като вас също ще си плащат, но на държавата, със сходна или поне приблизително еквивалентна на моя разход такса. За онези безхаберниците - като им се разхожда кучето само - задължителна кастрация и висока глоба. Като допуска нерегламентирано заплождане - задължителна кастрация и глоба. Така хем няма да се допусне втори път "грешката", хем ще си плати за глупостта. За да се въведе това, обаче, трябва всички да сме "ЗА" регистрацията на домашните любимци и съответния контрол, а не половината да викаме "Няма да плащам", а другата да се опитва да измисли как да кандърдиса общината да не ни забраняват това или онова. Като искаш домашен любимец - ще си плащаш, като искаш да си го гледаш безпороден некастриран - пак ще си плащаш и то точно толкова, колкото онези дето се занимават с развъждане, за да има някакъв смисъл и равенство. Кучето било от "развъдника" на МВР - щом са ти го дали значи не им върши работа като служебно куче, значи няма проблем да го кастрират преди това и да ти го дадат. Очевидно няма да има качества нито за развъждане, нито за някаква кой знае каква работа. Киноложките организации да не събират само такси, членски внос и всякакви пари за документи, ами да си създадат контролните органи и да си контролират членовете, особено тези с "популярните породи". Да си въведат регламент с колко кучета може да работи един развъдник и при какви условия да се отглеждат. Да въведат ясно определение кое е хоби-развъждане и кое "професионално" и на какви изисквания трябва да отговоря "професионалния развъдник", за да няма после недоразбрали или недомислили. Ловците също да си понесат необходимия дял от масрафа за кефа си, а не да ми говорят как плащали голям членски внос и прочее. Като искат да имат по 4 кучета, да бъдат така добри да не си ги оставят безконтролно - иначе, задължителна кастрация на всичките им кучета и глоба. Само като бръкнеш на някого в джоба и засегнеш личния му интерес, само тогава се получава истинския контрол. Забрани и прочее пожелателни идеи не действат, поне не и тук. За зооборсите и зоомагазините мисля, че е ясно, че такова неща не трябва да се допуска да съществува изобщо - не само заради кучетата и котките, говоря и за другите животни продавани там.
п.п. - аз също искам да разбера аргументите на ветеринарните доктори, понеже не съм доктор, но досега не ми е известтно куче да е умряло от кастрация или да е развило туморно заболяване след кастрация. Веднага уточнявам, че говоря за извършена правилно манипулация, а не някой да го е домързяло да търси яйчници и да е отстранил само матка. Разбираемо е, че ще потърсите добър лекар, а няма да си оставите кучето в ръцете на първия срещнат. Та, в какво се изразява заплахата за здравето ?

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 11 November 2010 - 10:12 PM
Не съм съгласен някой да решава дали моето куче да има поколение или не пък било то породисто или смесено.След като е МОЕ,АЗ лично ще взема решение за моето куче и съответно АЗ лично ще си понасям отговорноста за допуснати от мен нарушения на закони и разпоредби.
Нужно е просто да се следи за спазването на и сега съществуващите правила.Как може въобще да си го мислите това "задължителна кастрация".Алоооу няма да се връщаме в комунизма я,направо да земем да ги трепем песовете .С тези превантивно-репресивни измишльотини няма да я бъде работата..По тая логика всеки по презумция е потенциален нарушител на правилата.И вече хоп измислихме превантивната мярка.Абе да няма да ставаме диктатура в България?Ехооо,опомнете се.Аман от крайни хора дето обещават с крайни мерки и лека ръка да оправят проблемите "бързо и евтино".Някои казаха,че се отъждествяваме с кучетата си.Аз се замислих за това и наистина е така.Но какво по нормално има от това?След като сме ги приели в домовете си и са станали част от семейставата ни.Все едно искаш да кастрирам детето си задължително.Как да стане? Няма да стане естествено.

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."
Публикувано: 11 November 2010 - 10:13 PM
sin_zaek, в 11 November 2010 - 06:37 PM, написа:
няма смисъл да спорим "за" или "против" каквото и да е, щом като няма никакъв контрол
Евала ! Ей това е ,липсата на контрол.

Публикувано: 11 November 2010 - 10:19 PM
alexy, в 11 November 2010 - 09:18 PM, написа:
sin_zaek, в 11 November 2010 - 06:37 PM, написа:
няма смисъл да спорим "за" или "против" каквото и да е, щом като няма никакъв контрол
Евала ! Ей това е ,липсата на контрол.

да

If you wanna' be the best, first, you've gotta' take out the best..
Публикувано: 11 November 2010 - 10:43 PM

....нито дъжд,нито смях,нито слънце....
Публикувано: 11 November 2010 - 10:56 PM
navar, в 10 November 2010 - 10:06 PM, написа:
кастрацията на домашно животно,е акт на безотговорност
куче,живеещо в гарсониера,хранено с гранула,кастрирано,облечено с палто,с изрязани нокти,панделка,къпано всяка вечер и парфюмирано..плюс още десетки приумици на хората..дали това харесва на кучето?? дали е добре за него?? дали е ПРИРОДОСЪОБРАЗНО??
А дали е природосъобразно да чуваш добичето ограничавайки го , което добиче същата тази "природа" е създала - при женските да бъдат покривани и да раждат през няколко месеца или при мъжките да заплождат перманентно при всеки дал Бог случай ? Еми да го караме природосъобразно дето викаш - да продуцират ,както природата на вида им го изисква ?
ОК - няма да бъде стерилизирано поради неприродосъобразност, но ще го ограничаваме ,ще заставаме контра инстинктта му - може да го блъскат зверски хормоните нагон , но няма му позволяваме да им се отдаде ...Което по твоята логика може би е природосъобразно?
Разбира се ,да наложиш законово задължителна стерилизация е крайна и дискриминационна мярка .А ако някой открие златната среда - дето хем куче не продуцира поколения, хем е полово активно , хем не се поддава на своите инстинкти , хем си живурка комфортно с тях без грам стрес - убедена съм , че ще спечели Нобел.

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 11 November 2010 - 11:01 PM

Че няма контрол е ясно, но за това не трябва да плащаме ние като си кастрираме здравите животни.

Цитат на kukumber
http://www.naiaonlin...g/pdfs/LongTerm ... InDogs.pdf
"Негативни страни при кастрацията на мъжки кучета:
• извършена преди 1-годишна възраст, значително увеличава риска от остеосарком (рак на костите), генерализиран рак при средни / големи и по-големи породи, с лоша прогноза.
• увеличава риска от сърдечен хемангиосарком с коефициент от 1,6
• утроява риска от хипотиреоидизъм
• увеличава риска от прогресивни гериатрични когнитивни увреждания
• утроява риска от затлъстяване, общ здравословен проблем при кучетата, свързан с други здравословни последици.
• увеличава 4 пъти малкия риск (<0.6%) от рак на простатата
• удвоява малкият риск (<1%) от рак на пикочния тракт
• увеличава риска от ортопедични заболявания
• увеличава риска от нежелани реакции към ваксинациите
Негативни страни при кастрацията на женски кучета
• извършена преди 1-годишна възраст, значително увеличава риска от остеосарком (рак на костите), генерализиран рак с лоша прогноза
• увеличава риска от хемангиосарком на далака с коефициент 2.2 и сърдечен хемангиосарком с коефициент над 5; това е често срещан рак и е основна причина за смърт при някои породи
• увеличава риска от затлъстяване с коефициент 1.6-2, общ здравословен проблем при кучета
• предизвиква „кастрационна пикочна инконтиненция” в 4-20% от женските кучета
• увеличава риска от постоянни или повтарящи се инфекции на пикочните пътища с коефициент 3.4
• увеличава риска от вдадена вулвата, вагинален дерматит и вагинит, особено за женски кучета, кастрирани преди достигане на полова зрялост
• удвоява малкият риск (<1%) от тумори на пикочните пътища
• увеличава риска от нежелани реакции към ваксинациите."
Извършва се чрез оперативно отстраняване на тестисите - орхиектомия или на яйчниците - овариоектомия. Прилага се при тежки и необратими увреждания, които сериозно застрашават живота и здравето на пациента, като злокачествените тумори, например.
Химична
Извършва се чрез инжектиране на химикали, които избирателно подтискат образуването на полови хормони или неутрализират тяхното действие. Прилага се при дълбоки и необратими хормонални нарушения, които сериозно застрашават живота и здравето на пациента.
Кастриране на животни
Кастрацията е един от основните видове стопанска ветеринарномедицинска дейност. Чрез нея се постигат следните ефекти:
• изключва се възможността за неконтролирано размножаване на животните
• перманентно се потиска половия цикъл
• кастрираните животни стават по-спокойни и по-слабо подвижни
• кастрираните животни оползотворяват фуража по-пълноценно
• в месото на кастрираните животни се отлагат повече мазнини и то става по-крехко и по-вкусно
Кастрацията често се прилага и при домашните любимци, главно за прекратяване на размножаването.”
Информиращият е отговорен пред търсещия информация и тази отговорност го задължава да представя обективна информация.
Обективността изисква да бъдат споменати както ползите, така и рисковете от кастрацията. Едностранчивият подбор на факти нарушава информативността и въвежда в заблуда търсещия информация. Несериозно е кастрацията да бъде представяна само и единствено като полезна.
Кастрацията крие както ползи, така и рискове. Това е обективната информация.
За справка:
1. Кънчев Л., Байчев Ж., Репродуктивна ендокринология, 300 стр. ИК „Виденов & син”, 2008
2. Димитров М., Василев Н., Практическо ръководство по ветеринарно акушерство, гинекология, андрология и изкуствено осеменяване, 216 стр., ИК „Еньовче”
3. Мирчева Т., Основи на клиничната биохимия при домашните животни, 94 стр., ИК „Еньовче”, 2004
4. Николов Й., Петков П., Пропедевтика с клинично – лабораторна диагностика на вътрешните болести при домашните животни, 464 стр., ИК „Еньовче”, 2009
5. Гаджев С., Анатомия на домашните животни, том I, 512 стр., Стара Загора, 2000.
6. Гаджев С. Анатомия на домашните животни, том II, 396 стр., Стара Загора, 1999
Публикувано: 11 November 2010 - 11:09 PM
alexy, в 11 November 2010 - 09:17 PM, написа:
Не съм съгласен някой да решава дали моето куче да има поколение или не пък било то породисто или смесено.След като е МОЕ,АЗ лично ще взема решение за моето куче и съответно АЗ лично ще си понасям отговорноста за допуснати от мен нарушения на закони и разпоредби.
Точно така, alexy, ти ще си решаваш, но като си решаваш да си размножаваш непородистото или изключеното от развъждане куче ще си плащаш не по-малко от мен, че дори и повечко. Това ти предложих и ако това е крайно - добре, крайна съм, нека съм такава. Ако това ще намали притока на нещастници на улицата, нека бъда такава. Защото като не се съобразяваш с правилата, а искаш да си имаш твои, но те създават проблем на повече от един човек (за да ти припомня, че кучетата не раждат по едно) ще си плащаш за "желанията". И да, alexy, ти вече живееш в комунизма, след като 20 години се съобразяваш с вота на мнозинството и те управлява всякаква паплач, кое те кара да мислиш, че сега имаш по-добри възможности?!. Ако мнозинството, а те не са кучкари, решат да предприемат крайни мерки, вследствие на поредното нахапано дете и несъобразявайки се с доводи и аргументи от гледна точка на кучешкото поведение, ти какво точно ще направиш?! Ще емигрираш?!
valnata - сега като изрецитира учебника, хайде пусни и статистиката за всички тези заболявания! Колко от тях са развити от кучетата и колко от тях са доказано вследствие на кастрацията, а не и от редица други фактори. Да те просветля, че етимологията на онкологичните заболявания е комплексна и често пъти е въпрос на наследствено предразположение, точно както при хората. Айде да четете всичко, а не само това, което ви удисва!

Публикувано: 11 November 2010 - 11:25 PM

Това дето съм го цитирал е писано от лекари.

Публикувано: 11 November 2010 - 11:31 PM

Публикувано: 11 November 2010 - 11:38 PM
http://www.naiaonlin...g/pdfs/LongTerm ... InDogs.pdf
"Негативни страни при кастрацията на мъжки кучета:
• извършена преди 1-годишна възраст, значително увеличава риска от остеосарком (рак на костите), генерализиран рак при средни / големи и по-големи породи, с лоша прогноза.
• увеличава риска от сърдечен хемангиосарком с коефициент от 1,6
• увеличава риска от прогресивни гериатрични когнитивни увреждания
• утроява риска от затлъстяване, общ здравословен проблем при кучетата, свързан с други здравословни последици.
• увеличава 4 пъти малкия риск (<0.6%) от рак на простатата
• удвоява малкият риск (<1%) от рак на пикочния тракт
• увеличава риска от нежелани реакции към ваксинациите
Негативни страни при кастрацията на женски кучета
• извършена преди 1-годишна възраст, значително увеличава риска от остеосарком (рак на костите), генерализиран рак с лоша прогноза
• увеличава риска от хемангиосарком на далака с коефициент 2.2 и сърдечен хемангиосарком с коефициент над 5; това е често срещан рак и е основна причина за смърт при някои породи
• увеличава риска от затлъстяване с коефициент 1.6-2, общ здравословен проблем при кучета
• предизвиква „кастрационна пикочна инконтиненция” в 4-20% от женските кучета
• увеличава риска от постоянни или повтарящи се инфекции на пикочните пътища с коефициент 3.4
• увеличава риска от вдадена вулвата, вагинален дерматит и вагинит, особено за женски кучета, кастрирани преди достигане на полова зрялост
• удвоява малкият риск (<1%) от тумори на пикочните пътища
• увеличава риска от нежелани реакции към ваксинациите."
[/quote]
Имала съм НЕкастрирани кучета с остеосарком , мир на праха им..И такива с хипотиреодизъм, любим ми, Бога ми .И такива с перманетни инфекции ,както и с тумори на пикочните пътища, и с рак на пикочните пътища ,даа много любим ,да .С дерматит , да , тоже близко мило изживяване ..И такива с т.нар.нежелани реакции след ваксини .Но затлъстели -не.
И какво сега - това е ли или не резултат от тяхната сексуална съхраненост?

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 11 November 2010 - 11:39 PM
Данъкът на моето кастрирано животинче е $15 на година ( в Калифорния, в другите щати сигурно е по-евтино), ако не беше кастрирана щеше да е $150, защото означава, че ще се развъжда и собственикът ще печели. Сега, дали собственикът ще го направи наистина, законът не го интересува. Данъкът трябва да се плати, защото инак ще ме глобят и то със сериозна сума. Глобата при непочистени изпражнения е $250, представете си колко ще ме одерат за скатаване от данък.
Всяко животно, което се дава от rescue организация, се кастрира задължително преди това; в някои от приютите също. Комунизъм, с една реч...
Навсякъде се осъждат фермите за кученца и междусъседските развъждания, хората предпочитат да осиновяват от приют, вместо да купуват от развъдници или зоомагазини. То последните така и така са под прицела на къде що има хюмейн съсайъти и рескю организация. Какво следва от това - повечето хора имат кастрирани животни.
Публикувано: 11 November 2010 - 11:43 PM
В интернет съм чела не на едно място, че кастрираните животни прекарват повече време в сън, някои от тях губат интерес към игрите. Ядът повече и много бързо могат да натрупат излишно тегло. Някои стават предразположени към заболявания на пикочните пътища или може да развият инсулино-независим диабет.
По-точно от valnata не мога да се изразя обаче
"Информиращият е отговорен пред търсещия информация и тази отговорност го задължава да представя обективна информация.
Обективността изисква да бъдат споменати както ползите, така и рисковете от кастрацията. Едностранчивият подбор на факти нарушава информативността и въвежда в заблуда търсещия информация. Несериозно е кастрацията да бъде представяна само и единствено като полезна.
Кастрацията крие както ползи, така и рискове. Това е обективната информация."
ПП: При следващото ми ходене до ветеринаря ни ще помоля да ми обясни всички негативи, които е наблюдавал в практиката си, и обещавам ще ги споделя с всички тук дори някои да не желаят това.
Публикувано: 11 November 2010 - 11:46 PM
DessyD, в 11 November 2010 - 08:14 PM, написа:
alexy, в 11 November 2010 - 09:17 PM, написа:
Точно така, alexy, ти ще си решаваш, но като си решаваш да си размножаваш непородистото или изключеното от развъждане куче ще си плащаш не по-малко от мен, че дори и повечко. Това ти предложих и ако това е крайно - добре, крайна съм, нека съм такава. Ако това ще намали притока на нещастници на улицата, нека бъда такава. Защото като не се съобразяваш с правилата, а искаш да си имаш твои, но те създават проблем на повече от един човек (за да ти припомня, че кучетата не раждат по едно) ще си плащаш за "желанията". И да, alexy, ти вече живееш в комунизма, след като 20 години се съобразяваш с вота на мнозинството и те управлява всякаква паплач, кое те кара да мислиш, че сега имаш по-добри възможности?!. Ако мнозинството, а те не са кучкари, решат да предприемат крайни мерки, вследствие на поредното нахапано дете и несъобразявайки се с доводи и аргументи от гледна точка на кучешкото поведение, ти какво точно ще направиш?! Ще емигрираш?!
Ашколсун! Това вече ми звучи демократично.Като искаш да размножаваш ,трябва да си плащаш, това вече е право на избор,това е редното
п.п.Би ли се аргументирала защо смяташ за редно ако искам да размножа две смесени кучета да плащам повече от две породисти?Каква е логиката ?Това не е ли дискриминационно?Или имаш предвид някаква временна мярка,до намаляване на популациите от бездомничета?
Защо ми звучи като силно желание на някои хора да затрият всички смесени кучета.

Публикувано: 11 November 2010 - 11:56 PM
alexy, в 11 November 2010 - 10:51 PM, написа:
п.п.Би ли се аргументирала защо смяташ за редно ако искам да размножа две смесени кучета да плащам повече от две породисти?Каква е логиката ?Това не е ли дискриминационно?
Изобщо не е дискриминационно, защото не почива на никакви принципи, а само на твоето желание, освен това резултата от такъв експеримент има твърде много неизвестни, които биха създали проблеми не само на теб, за разлика от породното развъждане. Това би трябвало да ти е известно, понеже и защото се занимаваш с породисти кучета, нали?! Така, че с оглед на общото благо - изобщо не е дискриминационно. Ако желаеш да създадеш нова порода - има си методология и тя е научно утвърдена като механизъм. След като искаш да си експериментираш - ще си плащаш повече.
Смесените кучета не могат да се "затрият". Колкото и ограничителна да е една мярка, тя не може да ликвидира проблема докрай, но може значително да го намали и да го превърне в решим.
п.п. - и защо не ти звучи демократично всички останали да се "ползват" от опцията "задължителна кастрация"?!
п.п. - Damond и както си го описал държавата не се интересува дали си отговорен собственик или безотговорен, нали? Просто ти бърка в джоба и изобщо не й пука.
п.п- - Ch@Rlie, ще ми е интересно да разбера, наистина, какво мисли ветеринарния лекар, защото аз досега знам за повече позитивни страни на кастрацията. Но не ми говорете, че напълняването е резултат от кастрацията. То е резултат от мързела на собственика. След като кастрирах най-старото си куче дори не си помислих да му спестя разходки или да му увеличавам яденето. Напълнява се не от кастрация, а от мързела на собственика.

Публикувано: 12 November 2010 - 12:09 AM
DessyD, в 11 November 2010 - 09:01 PM, написа:
alexy, в 11 November 2010 - 10:51 PM, написа:
п.п.Би ли се аргументирала защо смяташ за редно ако искам да размножа две смесени кучета да плащам повече от две породисти?Каква е логиката ?Това не е ли дискриминационно?
Изобщо не е дискриминационно, защото не почива на никакви принципи, а само на твоето желание, освен това резултата от такъв експеримент има твърде много неизвестни, които биха създали проблеми не само на теб, за разлика от породното развъждане. Това би трябвало да ти е известно, понеже и защото се занимаваш с породисти кучета, нали?! Така, че с оглед на общото благо - изобщо не е дискриминационно. Ако желаеш да създадеш нова порода - има си методология и тя е научно утвърдена като механизъм. След като искаш да си експериментираш - ще си плащаш повече.
п.п. - и защо не ти звучи демократично всички останали да се "ползват" от опцията "задължителна кастрация"?!
Защото е ненужно и неморално.Задължаваш част от стопаните да са примиряват с отглеждането на полуосакатени кучета.Значи ако аз съм стопанин без мераци за развъждане,трябва да се примиря с отглеждането на надебеляло до неузнаваемост в следствие на кастрацията куче
щото види те ли евентуално можело да ми минат разни мерци за разплод.
Защо да не е вазектомия например ами кастрация?Защо и там да няма избор?Защо да му нарушавам хормоналния баланс,като може и да не го?