Публикувано: 20 December 2010 - 03:28 PM
Е, тука се водят две войни. Едната е за и против кастрацията.
Втората е за и против задължителната кастрация.
Първата е със "здравно-морално" значение и аз съм се убедила, че тя изчерпване няма.
По нея мога само да рекламирам двете си кастрирани котки, които са толкова женствено-чаровни, интересни и игриви, че никой не може и за миг да си помисли, че кастрацията нещо им е отнела. А предишният ми котарак, след като загуби топченцата си на 9 годишна възраст, от един преситен от живота мързелан, се превърна във весело, игриво котенце - все едно, че се подмлади с 5 години поне. Но спорът по тази тема винаги е безкраен и има много хора, които са съгласни да живеят в "блатото на вечната воня", или да рискуват да загубят домашния си любимец (да офейка след разгонена кучка е най-честата причина да се губи мъжкото куче), но не и да клъцнат безценния, според тях, кучешки или котешки атрибут.
Затова мисля, че "задължителна кастрация" не може да има. Такъв вой ще се надигне до небесата, че наистина не си струва да се губи времето с опити в тая посока. (Освен по селата, където хората са толкова заспали, че и да им сложат на тях самите "задължителна кастрация" ще помърморят, помърморят, па ще се съгласят...)
Вместо задължителна кастрация би могло да има годишна такса за некастрирано куче 200 лв. (при такса за кастрирано 20 например), такса "развъждане" за всяко новородено кученце от 50 лв. и глоба за нерегистрирано новородено 200 лв. Възможност за безплатна кастрация за всички домашни кучета. Всяко куче, което е навън, движи се самостоятелно на места, различни от определените - или се третира като улично и се кастрира, или ако има собственик - глоба 200 лв. Ама избягало, отскубнало се - няма значение. Аз като си забравя картата за транспорта си плащам глобата, въпреки че не е умишлено деяние, а случайно.
И КОНТРОЛ, КОНТРОЛ, КОНТРОЛ. Има достатъчно безработни, които могат да бъдат наети и обучени да правят проверките ОТ ВРАТА НА ВРАТА по дворчетата. Глобите ще изплатят заплатите им. Трябва да се отделят срества, трябва да се действа много НАПОРИСТО...
Има един подходящ виц. Их. Не мога да го разкажа, защото е нецензурен. Жалко.

С какво сме по-добри от кучетата, ако се държим като прасета ?