Цитат
Цитат
Дънди, остави тия глупости със качамака и сурватката,
че ми се повдига само като си помисля за тез гадости !!!
Първо дисплазията се унаследява и няма нищо общо с храненето,
второ фалшивата бременност и хиперплазията при кучките също се
унаследява и двете са хормонални проблеми и също не вярвам да се
влияят от храненето. Верно е че някога овчарите поради немотията си
са хранели семействата и кучетата си с качамак, но сега е друго време
и според мен тази традиционна някога храна е отживелица и няма място
в съвременният ни и модерен свят в който хората се стремят да създадат и
притежават най-добрите образци от всичко с цената на определени средства...
Това че кучетата ти не са слаби и дръгливи, не значи че са правилно и пълноценно
хранени и ето тук е момента да ти кажа защо тези ваши така наречени работни кучета
не могат да се избръснат и остават на фъндъци и косъма им изглежда по груб от колкото е
в същност. Ами защото храната им е постна и бедна на витамини и минерали. От там животните
не могат да си набавят така необходимите им микро и макро елементи и изглеждат ПЪРШИВЦИ !!!!!
Това не са глупости,и ако поне малко ви интересуваше кучето,щеше да ви интересува и това как е живяло то през вековете.С какво се хранило и точно за какво е служило?Ако всичко традиционно е отживелица за един народ,то тежко на такъв народ :huh:Това значи да си забравим миналото,да си изтръгнем корените.
Данди,
Ще си позволя да ти кажа няколко неща от позициите на кокошия си мозък, както се изразява
Голямата Шпакла.
Задаваш въпрос, който би трябвало да е риторичен:
С какво се хранило и точно за какво е служило.
Данди, бедните чобани не са можели, а и сега много от тях не могат да си позволят деликатесите на извратената цивилизация. Но така като пишеш, че кучетата са ядели примерно само цвик или качамак или каквото и да е подобно, предимно богато на въглехидрати и малко белтъчини (особено животински) случайно да си се опитала да си зададеш някои въпроси, които сега аз ще ти задам:
1. Знаеш ли какъв е % преживяемост на кучета, подложени на такъв хранителен режим.
2. Знаеш ли какво е състоянието на ставите (тазобедрени и лакетни) за луксации или дисплазии.
3. Знаеш ли какъв е жизнения (виталния) коефициент на кучета, поставени ежедневно, целогодишно и пожизнено на такова хранене и съответното тежко физическо натоварване.
4. Знаеш ли какъв е % на заплодяемост, пълноценност на износване на приплодите, % преживяемост до 60 дневна и 6 месечна възраст, % на аборти
Въпросите могат да продължат до безкрайност, важно е да се знаят отговорите, за да се правят въобще някакви аналогии между хранене преди и хранене сега.
Аз предполагам, че ти като интелигентна жена (поне до момента те считам за такава) редовно ваксинираш кучетата си, обезпаразитяваш ги при необходимост, лекуваш ги, ако се наложи. Защо го правиш. Защо не ги оставиш на т.н. естествен подбор. Ами предполагам, че не го правиш, защото твоите кучета имат стойност. Не търговска. Те имат функционална стойност и ако ти не се грижиш за тях, те също няма да могат да се грижат косвено за теб по простата причина, че всяка една аномалия, с която организмът им се сблъска и не може да преодолее, те ще загинат.
Данди, примитивно мислене е да се говори за съвременен режим на хранене, свеждайки го до това което някои правят, изхождайки единствено от позицията: Кучето ми е добре, върши си работата, значи всичко е наред.
Казваш
Ако всичко традиционно е отживелица за един народ, то тежко на такъв народ.
Данди, нивото на невежество или невъзможността да си в крак с това, което организма изисква като оптимум не е традиция. Това може да бъде глупост, може да бъде бедност, но не и качество определящо националното ти съзнание.
И последното ти изречение:
Това значи да си забравим миналото, да си изтръгнем корените. Да-а-а Данди! Тук съм много съгласен с тебе.
Това да забравиш, че си българин, това да забравиш, че по тези планини и поля са кънтели копита на български коне от времето, когато в днешна Европа не е имало нито една друга формирана държава (с изключение на Римската империя) наистина е нещо страшно.
Страшно е човек да забрави корените си и да служи на номадски интереси, които дори и при тях не са така стабилни, както при тези, за които с пълна сила звучат думите ти:
жалко за такъв народ!
П.П. За да не появи някой мъдрец като
Лудата или
Шпаклата дето хич не са в час, а повтарят като папагали чуто и неразбрано, и да ме захапят, че говоря за цвик, а после за въглехидрати, бързам да добавя, че в този случай трябва да говорим за остатъци от млечен протеин, но това е друга тема, извън идеята на горенаписаното.
Данди, с най-добри чувства към тебе. Чакам някой КИНОЛОГ да си каже тежката дума.
Интересно ми е и твоето мнение. Надявам се луди и шпакли, ще мълчат.