Хъски епилептик на година и половина Бургас-спешно търси поне приемен дом
Публикувано: 17 February 2011 - 11:28 AM
Дръж се мъжки, вълчо! Очаква те прекрасен живот!

Публикувано: 17 February 2011 - 01:42 PM
Ариел току що е говорила с доктора и ми звънна. Операцията е минала отлично! Всичко му е наред на момчето! В момента го шият.
По-късно повече информация от първа ръка
По-късно повече информация от първа ръка

Публикувано: 17 February 2011 - 04:57 PM
На 16-ти,сряда,Руни е бил прегледан на ехограф от ветеринар,за да се установи къде точно е другия тестис,на външния е имал и раничка,наподобяваща охапване,която е обработена.Кървяла е доста дълго време при предишните хора,защото е бил засегнат вътрешен кръвоносен съд,но нищо страшно.Обработена е.Кастрацията бе назначена за днес,17-ти и е преминала безпроблемно.Само с три шева и господинчото вече е прибран от клиниката при момичето,което веднъж вече го е приютявало за една нощ.По препоръки на лекаря-д-р Стоян Николов,Руни ще го наблюдават поне два дена,конците могат да се махнат след 10-я ден,а за транспорт-на 5-я ден вече е нормално и безпроблемно.Схемата на лечение с фенобарбитал ще се спазва още поне седмица,след като той се озове в новия дом и тогава,пак по препоръка на ветеринаря,ще се примине от фенобарбитал на калиев бромид.В клиниката лигльото е правил стойки и чалъми като за Оскар,но не е проявил агресия-добро и разлигавено момченце.Сега е изтощен от гладуването покрай подготовката за кастрация и изследванията,лежи си на топло при временната си стопанка и отдъхва.Надяваме се утре да е като нов.Искам да направя една скоба-приспах болно куче,покрай което съм звъняла за второ мнение на лекари,които дори не ме познават и тепърва им се представям и говоря за болестта.Сега няколко раговора провеждам вече с доктора,който се грижи за Руни.Не искам да засегна хуманните лекари,но що попадам само на ветеринари,които врят и кипят в работата си и са първо хора,а после медици?А на хора като nelidi-поклон!Човек за човека се трогва по-лесно,но когато прави дори невъзможното за един живот на куче, което или друго хайванче-то тогава е човек с главно Ч!

....нито дъжд,нито смях,нито слънце....
Публикувано: 17 February 2011 - 05:28 PM
Здравейте, аз съм "evgeniya" бях като гост в темата изгубени/намерени. Моя голдън, който избяга също е епилиптик, повярвайте наистина е голяма отговорност и най-вече тревога. Притеснението ми е от това, че стои по цял ден сам и ако направи припадък, няма кой да му помогне.Ние също приемаме калиев бромид, помага му, но ние не правим много припадъци, първия направи на 05.01.2011 г. и сега на 02.02.2011 беше ужасно - за 3 часа 4 поредни, едва го стабилизирахме и така цяла нощ. Но с времето всичко се овладява, говорила съм с доста хора, които имат такъв проблем с животинките си, могат да си живеят доста години така.
Руни е страхотен и дано бъде щастлив в новия си дом, който се надявам да е при Ариел.
Руни е страхотен и дано бъде щастлив в новия си дом, който се надявам да е при Ариел.
Публикувано: 18 February 2011 - 11:10 AM
И аз.
Много преживя.
ето малко систематизирано инфо, въпреки че и Ариел е описала много добре всичко
не съм вет, може и да не съм разбрала мног добре всичко, но в общи линии е това:
Красотата на момчето, за което поехме отговорност, не го спаси от проблеми, а покрай него и нас...
Първата вечер изкара по спешност във “временен” приемен дом, втората, отиде в “постоянния” си приемен дом – където го издържаха само 24 часа, защото Руни стресиран от промяната не спря да плаче.
Настаняването на животните е най – големият проблем. И когато се получи така, варианти няма.
С цената на много трудности и сложни схеми, решение за Руни е намерено и ще остане в друг дом, докато се възстанови напълно и отпътува за Пловдив, при неговия Човек.
На 16-ти момчето трябваше да бъде кастрирано ( задължително изискване на осиновителя, което ни спечели напълно ), но не би...след упойката се установи, че Руни е крипторхит ( тестисът му не пада в скротума, а остава в коремната кухина ). Това усложнява операцията много.
Последва ехограф, отново транспортиране между клиниката и дома и кастрацията бе назначена за днес,17-ти – мина безпроблемно. Руни е шит на три места, веднъж за премахване на “ нормалния тестис “, веднъж за този в коремната кухина и веднъж за раната в същата област, наподобяваща ухапване и кървяща постоянно. Оказа се, че е засегнат кръвоносен съд. Раната е стара, бяхме предупредени за нея с думите “ има една раничка там, кърви от време на време, мажем я с това и това...”
Да обобщим – Руни е куче, купено преди година и половина, развъден в домашни условия в Стара Загора, от хора “ които имат две хъскита и си ги ползват за разплод – цитат “. Въпреки това, понеже има паспорт, стопанката е убедена, че е с родословие??? В резултат от междусъседското въдене – той е епилептик и крипторхит, а в резултат от необмислено решение, под влияние само на емоции и екстериор на кучето – той за малко да остане и бездомен. Година и половина не е установено едното му заболяване, което прави кастрацията повече от желателна. Разхожда се със спукан кръвоносен съд и си получава гърчове в празния апартамент, в който е изоставен, понеже пуска много косми...При нас е от 4 дена и трудното му минало, определя и сложното настояще, но съмнения няма – от тук нататък го очаква светло бъдеще
Изводите за породи, развъждане и моментни прищявки и какво коства това на животното
всеки може да си ги направи сам.
Д-р Николов сподели, че за него тази операция е била предизвикателство, предвид епилепсията на Руни и другите усложнения. Упоен е на инхалационна анестезия, а апарата, който следи показателите му се нарича капнограф и е единствения за България. Безкрайно сме щастливи, че можем да се доверим изцяло на добри специалисти и оборудвана клиника.
Много преживя.
ето малко систематизирано инфо, въпреки че и Ариел е описала много добре всичко
не съм вет, може и да не съм разбрала мног добре всичко, но в общи линии е това:

Красотата на момчето, за което поехме отговорност, не го спаси от проблеми, а покрай него и нас...
Първата вечер изкара по спешност във “временен” приемен дом, втората, отиде в “постоянния” си приемен дом – където го издържаха само 24 часа, защото Руни стресиран от промяната не спря да плаче.
Настаняването на животните е най – големият проблем. И когато се получи така, варианти няма.
С цената на много трудности и сложни схеми, решение за Руни е намерено и ще остане в друг дом, докато се възстанови напълно и отпътува за Пловдив, при неговия Човек.
На 16-ти момчето трябваше да бъде кастрирано ( задължително изискване на осиновителя, което ни спечели напълно ), но не би...след упойката се установи, че Руни е крипторхит ( тестисът му не пада в скротума, а остава в коремната кухина ). Това усложнява операцията много.

Последва ехограф, отново транспортиране между клиниката и дома и кастрацията бе назначена за днес,17-ти – мина безпроблемно. Руни е шит на три места, веднъж за премахване на “ нормалния тестис “, веднъж за този в коремната кухина и веднъж за раната в същата област, наподобяваща ухапване и кървяща постоянно. Оказа се, че е засегнат кръвоносен съд. Раната е стара, бяхме предупредени за нея с думите “ има една раничка там, кърви от време на време, мажем я с това и това...”
Да обобщим – Руни е куче, купено преди година и половина, развъден в домашни условия в Стара Загора, от хора “ които имат две хъскита и си ги ползват за разплод – цитат “. Въпреки това, понеже има паспорт, стопанката е убедена, че е с родословие??? В резултат от междусъседското въдене – той е епилептик и крипторхит, а в резултат от необмислено решение, под влияние само на емоции и екстериор на кучето – той за малко да остане и бездомен. Година и половина не е установено едното му заболяване, което прави кастрацията повече от желателна. Разхожда се със спукан кръвоносен съд и си получава гърчове в празния апартамент, в който е изоставен, понеже пуска много косми...При нас е от 4 дена и трудното му минало, определя и сложното настояще, но съмнения няма – от тук нататък го очаква светло бъдеще
Изводите за породи, развъждане и моментни прищявки и какво коства това на животното

всеки може да си ги направи сам.
Д-р Николов сподели, че за него тази операция е била предизвикателство, предвид епилепсията на Руни и другите усложнения. Упоен е на инхалационна анестезия, а апарата, който следи показателите му се нарича капнограф и е единствения за България. Безкрайно сме щастливи, че можем да се доверим изцяло на добри специалисти и оборудвана клиника.
Публикувано: 18 February 2011 - 12:07 PM
За съжаление, рано или късно, да изглеждат така-безпомощни на операционната маса-се случва на доста от домашните ни любимци, развъждани безотговорно от хора-печалбари!
Моята Айра, при кастрацията, която аз избрах да направя, се оказа, че на едногодишна възраст, има киста на единия яйчник и гной в маточните рогчета!
Моята Айра, при кастрацията, която аз избрах да направя, се оказа, че на едногодишна възраст, има киста на единия яйчник и гной в маточните рогчета!
Публикувано: 18 February 2011 - 05:06 PM
И коментар от Ариел:
"Това е хъскито от днес. Упоено е на инхалационна анестезия. Апарата, който следи показателите му се нарича капнограф и е единствения за България."

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 18 February 2011 - 10:52 PM
Още не мога да се освестя-утре сутринта Руни трябва да пристигне в Пловдив....при мен.Всичко е станало светкавично и Нели е видяла възможност за по-скорошен транспорт.Тези хора са направо извънземни.Руни днес пак е бил на преглед,за да се увери лекарят,че е добре.Имал е лека инфекция-следоперативна.Предписал е още един антибиотик,който не бил задължителен,тъй като в момента така или иначе пие редовния си.Руни вече го чака бъдещ приятел за сутрешната му разходка в клетката,защото първо смятам хубаво да го разтъпча след уморителния път,после...да закуси и да си отдъхне най-накрая в новия си дом.На обед с леля му Tigi и кучетата пък ще идем,за да му купи кокал и нещо друго за гризкане-за добре дошъл.А до вечерта смятам да го натъркам хубаво със сух шампоан и после ще падне едно чепкане на вълна.....

....нито дъжд,нито смях,нито слънце....