Dog.bg Форуми : Бездомните кучетата се увеличават

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (20 Страници) +
  • « Първа
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Бездомните кучетата се увеличават Тази сутрин BTV Оцени темата: ***** 1 Гласове

#261 Потребителят е офлайн   iglub Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 February 2011 - 10:41 AM

Показване на мнениетоFuria_S, в 15 February 2011 - 08:36 PM, написа:

Писала съм че метода е действащ когато става дума за малки райони и сравнително малко животни. А сега обърнете внимание че говорим за 400 кучета - приблизително. За периода - приблизително - от 10 години.
Хайде сега да го умножим експеримента за близо 50 хиляди животни и да помислим за колко години ще стане дума.

А до тогава, докато чакаме да подейства, най-агресивните ще излагат на опасност хората, а най-кротките самите те ще стават жертва на садисти. И хората като Невена - или просто обикновен случаен минувач - все ще го отнасят.

Не съвсем, примерът показва, че с гражданска инициатива проблемът може да бъде овладян и държан под контрол.
И вместо да умножаваме и да викаме, не става, може да се работи в посока във всеки район да се събират доброволци и да се търси помощта на кмета. Когато има положителен пример на лице убеждаването е лесно.

#262 Потребителят е офлайн   DDG Икона

• Попътен вятър
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 16 February 2011 - 11:31 AM

Показване на мнениетоiglub, в 16 February 2011 - 09:46 AM, написа:

Показване на мнениетоFuria_S, в 15 February 2011 - 08:36 PM, написа:

Писала съм че метода е действащ когато става дума за малки райони и сравнително малко животни. А сега обърнете внимание че говорим за 400 кучета - приблизително. За периода - приблизително - от 10 години.
Хайде сега да го умножим експеримента за близо 50 хиляди животни и да помислим за колко години ще стане дума.

А до тогава, докато чакаме да подейства, най-агресивните ще излагат на опасност хората, а най-кротките самите те ще стават жертва на садисти. И хората като Невена - или просто обикновен случаен минувач - все ще го отнасят.

Не съвсем, примерът показва, че с гражданска инициатива проблемът може да бъде овладян и държан под контрол.
И вместо да умножаваме и да викаме, не става, може да се работи в посока във всеки район да се събират доброволци и да се търси помощта на кмета. Когато има положителен пример на лице убеждаването е лесно.

Абсолютно съгласна! Да, 400 кучета - никак не са малко за един район или квартал. Щом една малка група ентусиасти са успели да се справят - нека това е добър пример и за останалите. Вместо да пищим, ревем, пишем и подскачаме като ужилени, нека да осъзнаем, че това е възможно. Щото иначе какво става - НПО-тата се карат кой е по-по-най, ако се съберат на едно място ще си издерат очите, държавата - нея хич я няма...И какво - тук се пишат понякога и смислени неща, ама като няма кой да ги приложи на практика - все тая. Пулицър за писанията тук никой няма да получи.
User's Signature

I can't stop the war, shelter homeless, feed the poor
Can't walk on water, I can't save your sons and daughters
I can't change the world and make things fair
The least that I can do is Care.

#263 Потребителят е офлайн   Danyto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2011 - 12:44 PM

Показване на мнениетоrimela, в 15 February 2011 - 01:55 PM, написа:

Продължение на историята около проблемите на Невена и Ейнджъл - информация от стената на "Заедно срещу насилието над животните"

Току що ни се обади жена от кв. "Толстой", гр. София - взела ни телефона от обявите им. Благодарение на предаването на Ани Цолова и някаква жена, оплакала се в BTV, тази сутрин в кв "Толстой" са изловени всички кучета до едно без право на връщане. Няма агресивни, няма неагресивни. Хората са отчаяни - имало е и болни, които са лекували, имало е и стари на доизживяване - всичко наред. Е, Ани Цолова побеждава - нека дуе бузи на нещастието на животни и хора.
http://www.facebook....173242&comments

Браво...кучетата са прибрани от там, но всички знаем, че не след дълго на тяхно място ще се появят други. Знем и, че тази жена няма да минава само в този квартал...Ще съберат всички по пътя й...ми чудничко...Само дето място в Сеславци място няма и всички знаем какво ще последва...масово ще ги обявят за агресивни и айде пак кланета...Дупе да им е яко на нашите доброволци там...
Само се чудя след всичката тая касапница дето ще последва, как ли ще се чувства тази жена?! Дано е все така спокойна...от сърце й го желая, само че аз няма да съм....Живи и здрави, от край време си праим кефа на гърба на нечие болка и нещастие...

#264 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 16 February 2011 - 03:49 PM

ако наистина са агресивни мястото им е в изолатора.Днескашна прясна случка от сутринта вървя си по центъра с кучето и изведнъж излиза добре охранен пес като глиган с каишка и марка на ухото и се хвърля срещу кучето ми целеустремено без да подбира го захапа ,а докато се усукваме с каишката по погрешка или не ръфна и мен крака,слава богу и на двамата ни няма нищо.Един чичка ми се развика що сме минавали от тука кучето се дразнело,след което на мен още повече ми прикипя,те хората от блока си го хранели.За агресивните съм съгласна да се вика екото и да ги прибира.Ако беше на някой детето с пинчера на разходка какво правим.Не съм от най-хилавите и кучето получи два порядъчни ритника мога да ви убедя че даже не се отмести
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#265 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 February 2011 - 04:06 PM

Разбира се, че агресивните нямат работа на улицата.
В този случай гори всичко - агресивно и неагресивно. Вината според мен е на местните обгрижващи животните, които не са обърнали внимание на проблема. Някак са очаквали да се реши сам ли? Темата е засегната медийно още през август миналата година линк, а кой знае колко време преди това е било ясно, че проблем има.

#266 Потребителят е офлайн   Danyto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2011 - 04:10 PM

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 16 February 2011 - 01:54 PM, написа:

ако наистина са агресивни мястото им е в изолатора.Днескашна прясна случка от сутринта вървя си по центъра с кучето и изведнъж излиза добре охранен пес като глиган с каишка и марка на ухото и се хвърля срещу кучето ми целеустремено без да подбира го захапа ,а докато се усукваме с каишката по погрешка или не ръфна и мен крака,слава богу и на двамата ни няма нищо.Един чичка ми се развика що сме минавали от тука кучето се дразнело,след което на мен още повече ми прикипя,те хората от блока си го хранели.За агресивните съм съгласна да се вика екото и да ги прибира.Ако беше на някой детето с пинчера на разходка какво правим.Не съм от най-хилавите и кучето получи два порядъчни ритника мога да ви убедя че даже не се отмести

Не го приемай за заяждане, но от мои наблюдения, агресивни кучета около много-населени места (сиреч блокове) трудно се срещат...те живеят с хора и деца и с др кучета...
А пробвала ли си без агресия и ритници от твоя страна? Няма как да се хвърли да ви хапе без целия "ритуал" по предупреждение и плашене от негова страна...Ако ти не си агресивна и метнеш едно парче салам, ще видиш че стават чудеса...
Казвам ти го, защото аз самата като пресен кучкар, реагирах точно като теб с ритници и пръчки...имах късмета да попадна на човек, който ми показа доста неща и сега такива кучета (вкл. и пазачи на платен паркинг и строеж) са ни първа дружка....
Дайте си сметка, че Еко-то като ги прибере, не ги прибира в спалнята на Министъра, ако това е цената за спокойната ви разходка....на мен лично ми е малко кървавко.

#267 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 February 2011 - 04:17 PM

Дани гледам кучета от 15 год,занимавам се и със спортна дресура.Агресията е нещото,което прилагам на последно място и само единствено за да се защитя.Много добре познавам реакцията на кучетата по сплашването на натрапници в територията им.Какво правя като нямам салам в джоба,а?И да нямаше никаква реакция от страна на кучето директно без да лае ,без да ръмжи се насочи мълниеносно към нас.3 пъти съм хапана от куче ,само веднъж от бездомно по същия начин.Колкото и да не ми се иска,а и на теб има и такива екзепмпляри.От глутници почти винаги сме се отървавали със свирукане,муцкане,някое лакомство ако имам по джобовете,но днес нямах.Цивилизовах глутницата пред вкъщи и вече не ни закачат ,но днес минах от място по което по принцип никога не минавам с куче.Така,че да ти кажа все още се колебая дали да не звънна на Екото,защото утре ще е я някоя баба или някое детенце.Съгласна съм че в друга ситуация кучето може и да е супер добро с хората които го хранят,но когато ти се случи на теб не оставаш безраличен и не желаеш това да се случи на твоето дете,защото си е стрес.Аз съм свикнала не бърка,но определено не ми е приятно.
Също с най-добри чувства и без заяждане :ae_085:
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#268 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2011 - 04:42 PM

Грижите на "хранещите" с тенджери и пликове обикновено започва и свършва с пилеенето на въпросната манджа. Да ме извинят другите, които кастрират, ваксинират и т.н. Говоря за масовия случай. Да кучетата, които обитават "своето" си място рядко проявяват агресия към минаващи хора. И в повечето случаи към домашни кучета, водени от стопаните си. Именно тези "чужденси" са заплаха за "територията и храната им". Тортата си има и черешка... Около нас едно-две кучета свикнаха с появата ни. Установиха, че нЕкв'ви досади се появяват, минават си по пътя и не посягат на кокала. Но не можете да си представите как се променя същото това куче при вида на "техните" хора - тези, дето подхвърлят манджата. Нямам дългогодишен опит, но забелязах през последните 2 години, че мирно лежащото куче става и напада (ама сериозно си напада), ако се появи и тази личност. Сякаш демонстрират, че не, не ги хранят случайно - те ще пазят, ще лаят, ще гонят другите... Заработват си препитанието един вид. Не гарантирам, че това са мотивите им. Но за поведението гарантирам.
От Екото не бързат да ги прибират - звъняла съм, но нали не съм телевизия - обясниха ми, че дори да дойдат, ще вземат, ще кастрират и ще ги върнат. Ама и да кастрират не се втурнаха. Та по този случай, полянката, която бях измолила от общината за разходки (отговориха ми нормално и адекватно хората), от миналата пролет се обитава от майка, която завъди 8 малки. Колко ще са тази година - един Бог знае. От Общината заявиха, че няма законов текст, по който да санкционират няколкото лели, които сеят кокали. Можели да говорят с тях, ама ако им дам имена и адреси...

Цитат

ако това е цената за спокойната ви разходка...

Цената на спокойната ми, не - изобщо на разходката ми с куче, съм си я платила с всички данъци и такси към общината, които редовно плащам. И затова НАСТОЯВАМ да се намери начин тя да бъде наистина възможна!
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#269 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 February 2011 - 06:43 PM

Показване на мнениетоdanny, в 16 February 2011 - 03:47 PM, написа:

Цената на спокойната ми, не - изобщо на разходката ми с куче, съм си я платила с всички данъци и такси към общината, които редовно плащам. И затова НАСТОЯВАМ да се намери начин тя да бъде наистина възможна!

.... но без твоето участие, защото считаш, че си си платила, т.е. нека го стори някой друг. Понежи ти опита три пъти и половина да говориш с лелките, видя, че са олигофрени и се отказа. Възложи тази работа на общината. Да ти кажа, точно така правят 80% от хората. Личната им позиция свършва с три и половина скандала, отказват се и възлагат надежди на "някой си" - НПО, община , Еко-то .... каквото е там. Но всички искаме спокойствие. :ba_025: Забавно е да чуваш/четеш призиви "направеТЕ нещо, аз съм си платил". А кой ви каза, че вашите ангажименти в гражданското управление свършват с плащането на някаква такса?! Ако искате да накарате тези лелки да престанат трябва да говорите не само с тях, но и с всичките си/им съседи. Само груповия натиск върху тях ще има желания ефект. Ако те не могат да намерят място да хранят кучетата, предложете им вие. Може пък да се получи. Казвате вече имало кучка с кученца в градинката, отредена за разходки и тази година не знаете колко ще бъдат. При толкова безплатни възможности за кастрации в София (защото в Пловдив има такива само в бившия изолатор, за останалите трябва да си събираме ние пари) и НПО-та не се обадихте на нито едно от тях, след като разбрахте, че от Еко-то няма да ви обърнат внимание. Но после НПО-ции били виновни. Ми що не почакате да видите тази година колко ще роди?! Може да са повече, тъкмо ще си заформят самостоятелна глутница. Чак се стъписвам като чета такива неща изписани от грамотен човек като теб.!!! Честно !:tb_195:
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#270 Потребителят е офлайн   nedelina5 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2011 - 06:56 PM

DessyD президент! :ab_041: Смешна си и говориш еднакви глупости 14 страици...То май никой не те отразява вече :ab_041:
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#271 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2011 - 07:17 PM

DESSYD - не НЯКОЙ друг, а този, който получава заплата за това. Ако има някой желаещ да върши нещо доброволно - ОК. Поздравления! Но никой по никакъв начин не е ДЛЪЖЕН сам да решава проблеми, за които има назначени хора, на които това им е работата. Те не идват да вършат моята нали? Никой човек не трябва да се чувства виновен или да му се вменява вина за това, че има претенциите да получава онова, за което плаща и което му е гарантирано по закон. Именно затова вече има случаи на осъдена Община за нахапани от бездомни или за счупена в дупки кола.
Аз съм преценила дали имам възможност (време, ресурси, средства, желание) да отделям от времето си и никой по никакъв начин няма право да ме обвинява за преценката ми. Грамотно си знам и задълженията, и правата и спазвам и двете. Не казвам, че НПО са виновни. Просто изразих мнение как ОЩЕ може да се подпомогне решаването на проблема. Със законови мерки. И го предложих тук не за друго, а защото останах с впечатление, че участници във форума участват и в обсъждания с общинари по Наредбата, която очакваме скоро да бъде приета за София. Толкоз - ни повече, ни по-малко. Нещо повече - дълбоко съм убедена, че ПРАВИЛНИЯТ начин да се справиш с едно безумно явление е да потърсиш законови средства за принуда на този, който го осъществява. Ако някой смята, че правилният начин е да върви от човек на човек и да убеждава - моля, това е негово право. Но нито неговото поведение го прави герой, нито моето прави мен такава. Както и обратното...
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#272 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 February 2011 - 08:47 PM

nedelina5 , много си сладка в отчаяните си пориви да остроумничиш, за твое съжаление не ти се получава ! В една реклама казваха "Трябва и акъл"! :rc_036:
danny никой не иска от никого геройски постъпки и себеотрицателно раздаване на някаква кауза. Не говоря да вървиш от врата на врата и да агитираш като евангелист всички против действията на тези жени. Обикновено нещата приключват с даване на решение, което те самите не могат да намерят, респ. помощ в определяне и обозначаване на такова място за хранене на кучета или котки. Понякога това отнема повече време отколкото си мисли човек, но става. Понякога си навличаш личната неприязън на някого, но пък си улесняваш живота.
Разбирам те напълно, че очакваш срещу някаква такса да получиш отношение към проблем. Е, няма такъв момент. Да ти кажа и на запад няма такова нещо. Няма администрация, която да има отношение към проблем само защото й се плаща, още по-малко можеш да го очакваш в държава, на чията администрация е вменено като задължение да не реагира. Затова не виждам смисъл в това да се разчита на отношението й, към какъвто и да било проблем само защото събира данъци, такси и получава заплата. Заплатата е мотивация само при наличие на перспектива в развитието, а в проблеми като този няма перспектива. Ако пък някой случайно го реши, дори потупване пред строя няма да получи, защо да го прави тогава?! Да не би като се построят приюти те да носят приходи, да не би като изтрепят кучетата, това да донесе приходи?! Приходи има само когато не се върши работа, респ. винаги ще си получават заплатата и това е достатъчно за администрацията.
Да, съгласна съм с това:

Цитат

Но никой по никакъв начин не е ДЛЪЖЕН сам да решава проблеми, за които има назначени хора, на които това им е работата. Те не идват да вършат моята нали? Никой човек не трябва да се чувства виновен или да му се вменява вина за това, че има претенциите да получава онова, за което плаща и което му е гарантирано по закон. Именно затова вече има случаи на осъдена Община за нахапани от бездомни или за счупена в дупки кола.

Правилно, така е. И? Какво печелиш ти от това? Твоят проблем решен ли е? Въпросните общини имат готов отговор, при това абсолютно верен - няма финансови средства. Като са осъдени общините какво се е променило? Аз и ти сме платили, да не би кмета от личния му джоб да е извадил парите?! Какво става оттук нататък? Коя е по-адекватната и практична реакция? Да оставиш същата тази община да ти решава проблема някога си или да се ангажираш, макар и частично с него?! Знам какво ще ми отговориш, че това е личен избор. Правилно, така е. Личен избор е. Много обичам една българска поговорка - "На вълка врата му е дебел, защото сам си върши работата."
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#273 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:строителство , техника, ядене и пиене .

Публикувано: 16 February 2011 - 09:46 PM

Показване на мнениетоdanny, в 16 February 2011 - 03:47 PM, написа:

Грижите на "хранещите" с тенджери и пликове обикновено започва и свършва с пилеенето на въпросната манджа. Да ме извинят другите, които кастрират, ваксинират и т.н. Говоря за масовия случай. Да кучетата, които обитават "своето" си място рядко проявяват агресия към минаващи хора. И в повечето случаи към домашни кучета, водени от стопаните си. Именно тези "чужденси" са заплаха за "територията и храната им". Тортата си има и черешка... Около нас едно-две кучета свикнаха с появата ни. Установиха, че нЕкв'ви досади се появяват, минават си по пътя и не посягат на кокала. Но не можете да си представите как се променя същото това куче при вида на "техните" хора - тези, дето подхвърлят манджата. Нямам дългогодишен опит, но забелязах през последните 2 години, че мирно лежащото куче става и напада (ама сериозно си напада), ако се появи и тази личност. Сякаш демонстрират, че не, не ги хранят случайно - те ще пазят, ще лаят, ще гонят другите... Заработват си препитанието един вид. Не гарантирам, че това са мотивите им. Но за поведението гарантирам.

Аферим ! Началото на схващането поведението на уличните :ba_025: Повечето хора ги подценяват с много.

#274 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 16 February 2011 - 10:06 PM

ShiBumi_GirL
Това което описваш си е типично за доминантни кучета: мълчалива атака без никакъв ритуал (облайване, ръмжене, ежене и обръщане на козината на врата). Всичко става много бързо и спухванeто се случва буквално за секунди. Ако насреща има човек, който идея си няма как точно трябва да се държи - бабичка с пудел на повода или както пишеш ти дете с пинчер - случва се същото което стана при нас: наръфани сериозно със счупени ребра две пекинезчета на повод.

А подхранващите (стига с тези "обгрижващи", нищожен процент обгрижват) стоят и се дерат с цялото гърло: махнете се от тук, то си пази територията.

danny,
Наблюденията ти са абсолютно правилни, аз имам същите за повече от 6-7 години и то с различни глутници. В случая да го замериш с кренвирш това изобщо не е изход, защото на теб ще ти махат с опашката, но има висок процент вероятност да се лепне за теб докато вървиш и да облайва - а понякога и атакува - всеки който визира като заплаха. За това не се мазня на глутниците никога! Айде аз ще си отърва кожата, ама като тръгнат след мен, размахали опашки, трябва ли да се умилявам пред гледката как наобикалят някоя уплашена пенсионерка с бастун?

Повечето подхранващи изобщо не разбират правилно поведение на кучето и абсолютно неадекватно реагират в опасна ситуация: ми взимат им муцунките в шепите и почват да им гукат от рода на "Льошо куценце, защо така нападкаш хорица, ма ти си ми тоооолкооова добричко" и го ГАЛЯТ след атака или облайване. Или му размахват засмяно пръст, казвайки свадливо на хората:"Аре минавайте по-бързо, няма да го държа цял ден, я". Те изобщо не вдяват че по този начин не "успокояват" куцен-нце-нце-нце, а подкрепят едно поведение, което кучето възприемат за правилно и одобрено. И следващия път с удвоена сила ще направи същото пак.

Я виж ти какво имаме - значи не само нашата глутница трябваше да съм я кастрирала за моята сметка, а да си зарежа семейството и децата, и собственото си куче и да обикалям да кастрирам хаотично за да "съм свършила нещо".

Не знам какво си въобразяват тези хора, но и на предишния ми адрес и тук сме кастрирали със съседите и сме задомили каквото можахме.

Което не помогна с нищо на цялостната трагична ситуация в града.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#275 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2011 - 10:33 PM

Много сте малко, за да решите проблема дори частично. Идеята е добра, но неприложима в тоя тип съжителство с оскотели и неграмотни хора. Защо лаят и нападат бездомните е ясно на почти всички, които пишат тук. Няма нежда от разяснения. Тази сутрин, например се озовах в центъра на две глутници, които се сбиха за разгонена женска (най-вероятно). Не бях сам, а с моя доста недрисиран ротвайлер. Освен всичко останало направих бързата констатация, че и двете глутници са ми непознати. На десет метра от нас стояха постоянните обитатели на квартала (имам предвид старите познати кастрирани физиономии) и гледаха безмълвно. И това, точно до училището и то в момент, когато децата тръгват към него. Взе да става сложно дори и за мен. А може би знаете, че се мъча да социализирам, доколкото мога (и когато мога) агресивните в Сеславци.

#276 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2011 - 10:45 PM

Аз с моите минавам навсякъде с полуидиотско поведение - вървим си на къси поводи и си говорим - така де, аз нещо им говоря. Знам, че няма да отвърнат, но това им привлича вниманието и поддържа контакта помежду ни. Тоест - отвлича ги от външните странични дразнители. Не знам доколко е правилният подход, но работи, а и те не са споделили да имат нещо против :)
Мммм - моите лели не държаха и не гукаха... А се нахвърлиха отгоре ми с ядни крясъци - да не минавам по ТЯХНАТА улица, пред ТЕХНИЯ блок, покрай ТЕХНИТЕ кучета... Реакцията на кучетата (две) беше абсолютно адекватна и в синхрон на поведението на "своите" хора. Отървах кожусите на моите със зъбене и ръмжене и поглед, забит в очите на по-смелото (това аз, не кучетата) - за радост и изумление на случайните минувачи. Оттеглиха се (кучетата, не минувачите), за разлика от лелите които ми обясниха много неща - за мен, за такива като мен, за разпределението на уличните площи и блоковата принадлежност. Обещаха и жалба да напишат, че ходя по улицата им...
А аз си купих електрошок. На другия ден. От фирмата казаха, че не може да убие и котка (камо ли куче). Изненадващият ефект - пукотът му плаши здраво. Така че задната ми цел - да избръждуля някоя леля, а не нещастен куч, е съвсем осъществима... Само да ми скочат пак! (лелите, лелите... :)
Ако оставим майтапчийското настроение, което ме налегна в края на работния ден, ще се опитам да дам пример, който илюстрира какво очаквам от предложението ми да има определени законови текстове (нека да са текстове в наредба). Преди време гледам подреден американски квартал, където живеят едни приятели и се възхищавам гласно на поддържаните тревни площи. Гледай - викам - и ти как си поддържаш моравата, сигурно е като релакс да окосиш тревата през уикенда. Човекът се нахили до уши: - Бе, не е точно релакс и понякога адски ме мързи, ама ходят едни с рулетки и мерят. И а минава тревата 8 см - пишат ти глоба. И няма начин да не я платиш... Та кося, къде да ходя...
Ей такава проза. Сигурно си нямат гражданско общество - не ходят съседи да кандърдисват и уговарят, а нЕк'ви с рулетки сипят глоби. Що? Щото има наредби и контрол по наредбите. Не питах глобите щатски ли са или федерални (да го приравним към общински или държавни) - важното е, че са реални и хващат дикиш...
g_tanov,
нямам наистина шанс с просветителство. Какво да кажа за другите, като колежка-кучкарка се дръпна от мен и отпраши погнусена с кучето си, защото се наведох да събирам с пликчето. Както й отговарях на някакъв въпрос (тя ме беше заговорила), така установих, че говоря на тръните, а тя се изнася бързичко да не гледа к'ви гадни работи върша...
Пък и пак ще повторя - убедена съм, че начинът е да има законови правила и контрол по спазването им. Едва тогава правителствени, неправителствени и всякакви организации и отделни лица, които имат желание, могат да посредничат в тези отношения и да удовлетворяват потрбностите си от обществени изяви.
User's Signature

#277 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 16 February 2011 - 10:47 PM

g_tanov
Ако смятате че кастратите спират да маркират, да вдигат лапа и да се включват в купона при разгонване на женска - то това не е вярно. Така че съм виждала и кастрирани мъжки да се сбиват при наличие на разгонена женска, пазейки кокала или просто защото не им харесва шумулящата торба на преминаващата леля.

Че нормални стопани сме я има 1% я са 2% в цяла София от общия брой кучепритежатели - това е факт. Само че тези, които не кастрират и подхранват глутниците и тези които изхвърлят домашните като ги множат не знайно защо са в пъти повече.

Дани,
за това говорим.
А не да скачат на сляпата жена глутницозащитничките с писъците "ми какво ще стане с кученца-нца".

Ми ще охраните нови глутници и пак ще вкарате в някоя беля я дете, я инвалид.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#278 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 February 2011 - 10:58 PM

Показване на мнениетоFuria_S, в 16 February 2011 - 07:11 PM, написа:

ShiBumi_GirL
Това което описваш си е типично за доминантни кучета: мълчалива атака без никакъв ритуал (облайване, ръмжене, ежене и обръщане на козината на врата). Всичко става много бързо и спухванeто се случва буквално за секунди. Ако насреща има човек, който идея си няма как точно трябва да се държи - бабичка с пудел на повода или както пишеш ти дете с пинчер - случва се същото което стана при нас: наръфани сериозно със счупени ребра две пекинезчета на повод.

А подхранващите (стига с тези "обгрижващи", нищожен процент обгрижват) стоят и се дерат с цялото гърло: махнете се от тук, то си пази територията.

danny,
Наблюденията ти са абсолютно правилни, аз имам същите за повече от 6-7 години и то с различни глутници. В случая да го замериш с кренвирш това изобщо не е изход, защото на теб ще ти махат с опашката, но има висок процент вероятност да се лепне за теб докато вървиш и да облайва - а понякога и атакува - всеки който визира като заплаха. За това не се мазня на глутниците никога! Айде аз ще си отърва кожата, ама като тръгнат след мен, размахали опашки, трябва ли да се умилявам пред гледката как наобикалят някоя уплашена пенсионерка с бастун?

Повечето подхранващи изобщо не разбират правилно поведение на кучето и абсолютно неадекватно реагират в опасна ситуация: ми взимат им муцунките в шепите и почват да им гукат от рода на "Льошо куценце, защо така нападкаш хорица, ма ти си ми тоооолкооова добричко" и го ГАЛЯТ след атака или облайване. Или му размахват засмяно пръст, казвайки свадливо на хората:"Аре минавайте по-бързо, няма да го държа цял ден, я". Те изобщо не вдяват че по този начин не "успокояват" куцен-нце-нце-нце, а подкрепят едно поведение, което кучето възприемат за правилно и одобрено. И следващия път с удвоена сила ще направи същото пак.

.

:rc_036: :ba_025:
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#279 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 February 2011 - 11:21 PM

Furia,
аз се мъча да говоря принципно и затова не цитирам примери по-подробно. А примерите са - да се смееш ли, да ревеш ли?!
Едната пилее кокалите от плик - специално ги носи! Защо, викам, госпожо го правите? Не сте ли чували, че кокалите са вредни? Не помните ли, че на тая точно поляна преди 5-6 години изтровиха сума кучета с пръсната отрова - защо хем дразните хората, хем създавате навици у кучетата, че тук има храна? Тя ме гледа, мига на парцали и вика - Ама аз тук само сега. Иначе до кофите за боклук ги слагам. Вие защо се врете в кофите?! Дали имаше смисъл да обяснявам, че в кофите си изхвърлям пликчетата? Прецених, че няма... Смисъл...

Друга вика - аз храня котенцата. Не слагам тая храна за кучета! - А табелка, попитах слагате ли? Че за кучета е забранено... Щото като ги гледам, те не са ви разбрали... Тя се ядоса, разпеняви се... После едни хлапета ми разказваха за котешки труп - първо без глава, после без други части... Явно не са се разбрали за кого е манджата...

От един балкон някакъв чичо ми крещи да си махна кучетата - бил нахвърлял хляб за гълъбчетата, да не съм си водела кучетата да го ядат! Лабрадорката си отнесе скандала заради едните гълъби - здраво й се навиках, дето все гледа да забърше някой залък! Гълъбите някак не ме притесняват, ама едни други будни граждани ръсят отрова в храна...

Книга мога да напиша! Докторат да защитя! Ама не са вървежни, че май сме много на тази тема. Няма приносен момент. Макар че публикации по темата - дал Бог!

Затова си казах - има огромна вероятност липсата на храна да ограничи популациите и да намали бройката. Няма да има и "хранещи", които подопечните да защитават. Очаквах някакви аргументи против - логично е - всяко "за" си има своето "против". Но аргументът "Аууу, искате да ги уморите от глад!" ме разби.
Няма цивилизована държава, в която правата и благоденствието на бездомните кучета да се поставя над или наравно с човешките права - на средностатичстическия гражданини или пък (съвсем) на хората с увреждания! И да се обяснявана тези хора, че няма какво да чакат от институциите, а да се спасяват сами. Лафът, че "спасението на давещите се е в техните си ръце" е от друга книга...
User's Signature

#280 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 February 2011 - 11:46 PM

Показване на мнениетоdanny, в 16 February 2011 - 09:50 PM, написа:

Ей такава проза. Сигурно си нямат гражданско общество - не ходят съседи да кандърдисват и уговарят, а нЕк'ви с рулетки сипят глоби. Що? Щото има наредби и контрол по наредбите. Не питах глобите щатски ли са или федерални (да го приравним към общински или държавни) - важното е, че са реални и хващат дикиш...

Много е забавно да черпиш опит от сериали, но ще е добре да го почерпиш от друго място.
danny не те, ние си нямаме гражданско общество, затова не се получава при нас. Защото там ако не го направиш , да си окосиш моравата, първият, който ще те наклепе пред общината ще е комшията ти, а тук комшията ти просто ще си затвори вратата и ще си пие ракията. Много рядко ще намериш някой там, който ще си оттегли жалбата защото някой му се обадил по телефона. Искаш глоби? Ми намери и ти онези дето да сипят глоби и да видим какъв цирк ще се разрази. Защо си мислиш, че като ти обяснявам тези неща не искам да има законови постановки и контрол?! Разликата между нас е, че аз осъзнавам, че това не е достатъчно, защото ние и досега имаме достатъчно закони, ама няма контрол. Намери ми начина как да се осъществява този контрол, не ми говори с общи приказки "закон и наредба". КАК? не КАКВО? Всички сме наясно с "какво"-то. Проблемът е как да го задействаш това. Искам да ти кажа, че закон, чието приложение си остава само на хартия е абсолютно безсмислен, а за да се приложи който и да било закон трябва гражданско общество и участието на всеки гражданин, колкото и тъпо и отвлечено да ти звучи, т.е. ТВОЕТО лично участие в неговото спазване, при това не само като неподхранваща, а и като онази, която пуска жалбите срещу лелките и понася всички упреци и простотии затова.
Например, много се радвам, че има огромна вероятност да се инкриминира жестокостта към животните и в същото време си давам сметка, че без реалното участие на хората, като индивидуални личности и НПО, като организации, това ще си остане на хартия и ще го има само за да го размахваме пред ЕС. За това ти говоря. Не предполагах, че така повърхностно приемаш ситуацията.
Хубаво, ще сложат високи глоби. Ще глобят бабите или поне ще ги заплашат. Те ще започнат да ги хранят нощем, защото не можеш да изолираш от всички чувството им на емпатия колкото и това да ти пречи. За това , обаче, няма как да ги глобят, очевидно това не желаеш да разбереш. Твоят проблем ще си стои. Какво ще направят контролиращите? Ще стоят на пост пред вас за да хванат нарушителите ли?! Когато човек иска -търси начини, когато не иска - търси причини. Само след 3 дни над общината вече ще тежи друг, много по-приоритетен проблем и вече няма да мислят нито за сляпата леля, нито за контрола. Не може да сравняваш несравними системи. Не сравнявай американски квартал на средностатистически гражданин с такъв в България. Нашите средностатистически граждани живеят в панелка с по 15 входа и с по 10 апартамента на етаж, а не в къщи с морави. Това е основен елемент, който не отчиташ при сравнението, защото и там квартали като нашите имат същия проблем като твоя. Очевидно не знаеш, че точно САЩ (онези с окастрената морава) имат един от най-големите проблеми със свръхпопулация от бездомни кучета. При наличното им законодателство, в което има и глоби и затвор - пак не са решили проблема. При това прилагат и евтаназията като част от решението на проблема. Намери какво да дадеш за сравнение!?! :tb_195:
User's Signature

• (20 Страници) +
  • « Първа
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни