Спорт
Публикувано: 04 February 2011 - 03:42 PM
DiDemon_96, в 03 February 2011 - 05:50 PM, написа:
Има много схеми пуснати в тази тема по назад - разгледай цялата тема от началото и ще ги намериш!
А като вкарваш ново куче във впряга, наистина е по добре да не слагаш двама доминантни мъжкаря един до друг. Обикновенно ако имаме мъжко, което би скочило на друго куче го слагаме само по средата в краен случай накрая до шейната да няма как да се обръща. Но трябва да знаеш, че нетренирани кучета не бива дасе слагат накрая до шейната, затова при такова положение не го напрягайте като за първи път с много голяма тренировка или тежък маршрут. След като се поуморят мъжкарите, те обикновенно се и поуспокояват, та тогава можеш да смениш позицията му по -напред или да го сложиш до някой, но си зависи от кучето то ще ти покаже.

IcyLand siberians
Публикувано: 05 February 2011 - 12:45 PM
DiDemon_96, в 03 February 2011 - 07:50 PM, написа:
скоро търсих... ето го.
http://forum.dog.bg/...post__p__687890

Публикувано: 17 February 2011 - 06:45 PM
Разхождаме се с колело откакто е 3месечен, разбира се в началото на по-малки дистанции. От около месец ги правим тези 5километровите със според мен бързо темпо - за около 20ина минути ги взимаме. Понеже не винаги успявам съм го разхождал може би 4ри пъти седмично така.
Попаднах на един пост във http://www.itsahuskything.com че поне до около година не трябва да го карам да тича с колелото, а само свободни разходки с което ще се съобразя.
Може ли да съм го повредил нещо, дайте съвет на ветеринар ли да го заведа или някой друг да го види...
Публикувано: 17 February 2011 - 07:31 PM

....нито дъжд,нито смях,нито слънце....
Публикувано: 17 February 2011 - 08:00 PM
1-2 часа след ядене не го карай да тича толкова..., има вероятност да му се обърне стомаха... малко вероятно е при породата Хъски, но не е изключение... другия вариант е преди бягане да му даваш по-малка порция и да изчакаш 30-40 минути ... Също така... след голямо натоварване като това което правите... пак не му се дава да яде веднага... 1-2 часа и чак тогава!
Не смятам, че е проблем да тича 5-6 километра на 8 месечна възраст, само както казаха по-горе давай му хубава храна!
С какво го храниш, ако мога да попитам?
Публикувано: 17 February 2011 - 08:07 PM
Дизел, в 17 February 2011 - 07:05 PM, написа:
1-2 часа след ядене не го карай да тича толкова..., има вероятност да му се обърне стомаха... малко вероятно е при породата Хъски, но не е изключение... другия вариант е преди бягане да му даваш по-малка порция и да изчакаш 30-40 минути ... Също така... след голямо натоварване като това което правите... пак не му се дава да яде веднага... 1-2 часа и чак тогава!
Не смятам, че е проблем да тича 5-6 километра на 8 месечна възраст, само както казаха по-горе давай му хубава храна!
С какво го храниш, ако мога да попитам?
Към Дизел да добавя само, че и...
Веднага след голямо натоварване и вода не се дава.
Публикувано: 17 February 2011 - 10:30 PM
Гледайки малкия ми звяр не им допадат скоростите, но с равномерно темпо се справя и накрая след 4-5км пак тича да си играе в ливадите.
Незнам защо сте решили, че за животно 5-10км са нещо от сорта "голямо натоварване". То за човек не са даже..
Публикувано: 17 February 2011 - 10:47 PM
За кучето 6-8 км/ч са "бързо ходене" ... няма никакъв проблем ..., а точно хъскито няма да има проблем с 5-6 км на ден ...
Искам и да благодаря на xael за допълнението ... както за животните така и за хората след голямо натоварване... водата не е много добре да се пие..., а, ако е студена е напълно противопоказно и застрашаващо живота на почти всеки бозайник...
Публикувано: 17 February 2011 - 11:05 PM
ShiBumi_GirL, в 17 February 2011 - 10:07 PM, написа:
Не знам, свързвам го с човешкия организъм ... което може би е голяма грешка.., но все пак имам приятел на който роднина му почина така... след голямо натоварване в жегата.. студена вода от витрината в магазина... и спука му се там какво каза... аорта ли е какво е не съм много запознат, ама почина човека бог да го прости...
Мисля и, че при кучетата е така, но е много вероятно да греша..
Публикувано: 18 February 2011 - 12:38 AM
По темата:
5-6 км са нищо за едно куче. Моите на 5 месеца ходеха на планина и километрите , които ги въртяхме бяха бая повече и то на горнище. Е да не тичахме, но все пак се уморително ;). После какъв сън пада като се приберем

Which is harder? To raise a child or train a dog? The child can talk and tell what he wants. Although this may not be displeased by what you do about him! The dog can not speak, to say what he wants. But this is not a barrier to retain his overwhelming love and respect to you! For a your dog you will be always best of best.
Публикувано: 18 February 2011 - 12:45 AM
Публикувано: 18 February 2011 - 12:58 AM
ShiBumi_GirL, в 17 February 2011 - 11:50 PM, написа:
Да, така е!Но 5-6 километра не са много!То не е на 3 месеца, а на 8!
Публикувано: 18 February 2011 - 01:02 AM
Публикувано: 18 February 2011 - 01:11 AM
Което не е много..., лятото обаче, ако е жега на слънце... може и да прегрее... да кажат хората които са имали проблеми... аз с моите кучета е съм имал проблем с прегряване...
Ако съдя по себе си... (което вероятно не е правилно) за 15 минути правя 5 км БАВНО бягане.., ако се поддържа едно темпо... което мисля, че за едно 8 месечно Хъски не е проблем, още повече като сметнеш, че кучето не ги прави за 15 ами за 20 минути.
Извод:Не е проблем кучето ти да бяга 5-6 километра за 20 минути ...
Публикувано: 18 February 2011 - 11:40 AM
Относно бързината може би е с 15-18км/ч, защото в 20тте мин. не са чистото каране, а цялто време в което ме няма. Кучето горе-долу си тича нормално, като в периоди тича много бързо -знаете как понякога идва към вас галоп - прибрани уши и разтегнато като струна.
Иначе, мисля че засега изглежда добре, аз не разбирам много, защото това ни е първото куче, видимо не се е изкривило(редовно му давах самосиндикално калций(5пие-2почива), от месец почти спрях, защото ми казаха че ако прекаля ще му спра растежа). Хората много го харесват всички спират да му се радват и ни гледат като се разхождаме. Дори едни деца с друго хъски викат - Не е честно вашето е по-хубаво от нашето...
На мен лично ми се струва дребно за възрастта си, но ще видя как се мерят и ще го измеря, за да сравня. Иска ми се да го види и някой, който разбира поне да знам отговаря ли на изискванията на породата си. Поне като характер прави всичко, което пише тук - бели много, дупки, дъвче и разнася каквото му падне, хартии носи, лайна яде(отучваме се вече), не лае, а вие като ни няма. Съседите са пропищели, но на нас не ни пречи, защото не го чуваме :)
Не го храня непосредствено преди тичане, може би няколко часа преди това е хапвало нещо.
За храната - от гранулираните досега го хранех с РоялКанин джуниър - 9-13лв/кг, зависи как я намирам, от скоро почнах с Педигри джуниър, но имайки предвид че не яде много гранули пак ще се върна на 1вата. Но гранулираната не му е основна храна, давам му може би веднъж дневно. Иначе не е манджия - яде всичко, жена ми му бърка от манджите с хляб и топла вода. Зеленчуци също обича - ябълки, краставици. И всеки ден му давам риба - глави от скумрия или прясна червеноперка. С неговия капацитет 3 или 4 глави от скумрия го наяждат на едно ядене. Дори като го викам наградите са му пак риба, мъчих го поне с 5 вида лакомства, които очевидно не ги харесва. Разстройство няма, откакто яде риба изпражненията му са много добре оформени и твърди.
Относно водата досега му давах веднага, но ще поизчаквам, въпроса е че през големите снегове в последните два месеца изобщо не съм му давал вода. То яде сняг от двора, като му сипвам то не отива и да пие, защото ближе сняг.
Понеже тичаме изключително по асвалт и павета - гледам страхотни отзиви за тези обувки и ще ги търся ако ги има тука, иначе ще опитаме да ги поръчаме от ebay - http://www.ruffwear....Boots-Grip-Trex
Това куче жена ми го купи за детето, за да израства с животно, изобщо не предполагахме какво идва(ураганът Катрина), характерни особености и тнт. аз спортувам активно и се случи така, че породата ни подхожда, защото то ме амбицира допълнително да съм активен. Много се разписах, но в заключение само да кажа, че сега чета и за другите породи и тнт, но изглежда сибирско хъски се гледа трудно, не е за всеки, много компромиси, любов, търпение, време и грижи. Но пък си залужава!
@Дизел - може би грешиш малко тук - няма как да направиш за 15мин. 5км бягане. Не знам как се мериш, но човешкият ход е 5км/ч.
Публикувано: 18 February 2011 - 12:16 PM
Относто бързината - за по-дълги тичания най-икономичен е т.нар. стелещ се тръс и знам, че е много добър за голяма издържливост, с която хъскитата се славят за по-дълги разстояния. Пише го дори в стандарта на породата, не бързина, а издържливост.
Отнонсо хранене и вода - за хъскито не е често срещано превъртането на стомаха, дори аз до сега не съм чула такъв случай за хъски. Но иначе и при състезателните коне и при хората практикуващи спортове изискващи добра форма и издържливост не се яде преди, по време и непосредствено след натоварването. Ако сте обърнали внимание спортитсите само се мокрят, изплакват уста или отпиват 2-3 глътки.
И понеже някъде горе прочетох съвет да не се качва по стълби, (не зная защо) - та качването по стълби знам, че е дори полезно за растящи кучета. Вредно е слизането,(най-вече за ставите) но това важи повече за едрите породи.

JulyVell Siberians
Публикувано: 18 February 2011 - 01:14 PM
Относно обръщането на стомаха и аз не съм чувал/чел, но никой никъде не казва, че не е възможно... следователно по-добре да не си играете със съдбата/късмета...
Рони, не му се карай на хайвана..., това с бягането им харесва определено, но щом изостава намаляш темпото, след време ще стане така, че то ще те надбягва