Dog.bg Форуми : Родезийски Риджбек

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (64 Страници) +
  • « Първа
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Родезийски Риджбек

#241 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 04 November 2006 - 10:49 AM

Опитах се да прикача снимка, но е доста голяма и не се получи.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#242 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 04 November 2006 - 10:57 AM

затова - само снимки от сайта.

Прикачени файлове

• Прикачен файл  thumb.jpg (3K)
    Брой сваляния: 314

User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#243 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 04 November 2006 - 10:58 AM

d)

Прикачени файлове

User's Signature

#244 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 08 November 2006 - 12:59 AM

На последния САСІВ в Белград - 5 ноември, майката на новите родезийски риджбеци WAKA AYABA спечели САС, САСІВ и ВОВ.
User's Signature

#245 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 10 November 2006 - 11:24 PM

Новият световен шампион при родезийските риджбеци е:

ICH. TINA TRADING NELSON (Rus) - V1 CAC CACIB BOB - производител е Е.Марьяновская, а собственик - Любовь Голдберг

ICH. HASANI OF KA-UL-LI'S RIDGES - V2 r. CAC, r. CACIB - производител е Ulrike Lichtenauer, р-к "OF KA-UL-LI'S RIDGES" в Австрия (от същия развъдник е бащата на Боно и Айра) , а собственик - MUDr. Drahomira Konecna (Чехия)

Най-красиво женско куче - MAVUNGUELA'S VUANA - V1 CAC CACIB - производител е Susanne UBL, р-к "MAVUNGUELA'S" в Австрия.
User's Signature

#246 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 December 2006 - 03:10 PM

Откога търся това!
Качена снимка

От тук може да се свалят сканирани извадки от илюстрирания стандарт с коментари:
http://s82.photobuck...245/wolwekraal/

#247 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 14 December 2006 - 08:36 PM

Супер mil_ ! Много е полезно. Преди 4 години мои приятели от Хърватска (AYABA kennel) ми направиха копие на стандарта на РР в италианксия клуб. Най-хубавото беше, че имаше достатъчно илюстрации за да може човек да види конкретни положения и възможности. Тогава много се бях зарибила по всичко, което излизаше за РР, но така и не си направих труда да ги превеждам защото си ги ползвах директно на езика. За съжаление, все още сме малко почитателите на тази порода!
mil_ моите специални поздравления и адмирации за труда, който полагаш в това отношение. bravoS
User's Signature

#248 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 15 December 2006 - 12:21 AM

1 /place S (F) 14397 HABIBA Malozi, Tuija Miettinen, Finlandia
Rhodesian Ridgeback

Прикачени файлове

#249 Потребителят е офлайн   naydenivanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 27 December 2006 - 12:52 PM

Здравейте. Бих искал да помоля за повече информация за развъдници или породисти кучета, от които човек може да се сдобие с кутре от тази порода. Търся си порода куче, което обича активен начин на живот, а също така се справя добре и в планината, защото през уикенда често ходя на походи, но не като ловно, а по скоро като гард и спътник. Също така да бъде интелегентно и с характер. От това което прочетох останах с впечатлението че риджбекът съчетава тези качества. Благодаря предварително за вниманието.

#250 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 December 2006 - 02:50 PM

Здравейте, чудесен избор!
Малко за риджбека в България:
За съжаление не можем да се похвалим с добро ниво на развитие на породата, въпреки, че сме пионери в региона. Развъжда се предимно от хора на съседски принцип, клубът е почти бездеен. В резултат на това имаме масово случаен инбрийдинг и затвърдени екстериорни недостатъци - най-често розовидни или летящи уши, подвес на шията, плоско стъпало.
Рядко се следи за наследствени заболявания, не се подбират връзките, изборът е силно ограничен. Бързам да кажа, че не са ми известни някакви често срещащи се заболявания в нашата линия, напротив, можем да се похвалим с добро здраве. Но екстериорно кучетата са разнотипни, женските са като тенденция дребни, дори нетипични.
Единственият известен ми развъдник е Серапеум от Пловдив, DessyD и nikola ще дадат повече информация. Тази година те внесоха нови попълнения на европейско ниво.

В целия балкански регион породата е слабо развита.
Горещо ви препоръчвам да внесете кученце. Най-близките ми познати развъдници са:
http://www.wawakakennels.com/ - Сърбия. Това е млад развъдник с едно произведено досега кучило, отново Деси може да разкаже повече.
Най-близката държава, където има традиции в развъждането на родезийски риджбек е Хърватия. Препоръчвам този сайт: http://www.ayaba-rid...k.com/index.php
Техни кучета бяха тук на пролетния CACIB София, има снимки по-назад в темата.

Ако все пак решите да вземете кученце от България ще поразпитам за кучила и планирани връзки.

#251 Потребителят е офлайн   naydenivanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 December 2006 - 03:06 PM

Благодаря за бързия отговор. Понеже прочетох по-голямата част от форума стигнах до информацията, че DessyD и nikola развъждат риджбеци, видях и сайта им, но явно имейла им явно не работи, защото им изпратих писмо, но то ми се върна. За Сърбия и Хърватска ще ми бъде малко трудно в момента, а и предполагам, че и цената там ще бъде непостижима за мен на този момент. Някой има ли информация как мога да се свържа с DessyD и nikola? Бих Ви бил много благодарен ако наистина отделите време да поразпитате.

#252 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 December 2006 - 03:11 PM

Обещавам да разпитам, но сега между празниците не е най-подходящото време. Веднага след празниците b)
Все пак за Сърбия и Хърватия информацията ми е, че цените са напълно поносими.
Във форума има функция да се изпрати мейл на друг потребител. Кликнете върху ника му вляво от негов постинг и в отворилата се страница някъде трябва да има "Изпрати e-mail" или нещо подобно.

Сетих се да допълня, че ако обичате зимния планински туризъм не знам ... риджбекът по принцип издържа и на топло, и на студено, но е късокосмест и няма подкосъм, зиме навън се чувства добре само ако се движи. Не става за живот на двор.

#253 Потребителят е офлайн   naydenivanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 December 2006 - 03:44 PM

Не, зимния не толкова. По-скоро лятото. А и живея в апартамент, така че няма да е дворно куче. Просто често ми се случва да правя походи, а и възнамерявам да става все по често. Преди имах Курцхаар и често ми се е случвало, да изгубя пътеката, а той да ме изведе на правилното място. Бяхме добър екип. За съжаление почина. Бих си взел същата порода, защото са изключително интелегентни, но пък не са добри гардове. Веднъж се сблъсках с доберман в планината, който трагна да атакува, а нашият дим да го няма. Същото ми се е случвало и с диво прасе. Не го виня ни най-малко, такава си му беше природата, а и обучението. Иначе беше много ловък, силен и енергичен. Веднъж го нападна дива котка и той успя да се справи и да я убие. Не ме разбирайте погрешно, стремя се да избягвам подбни сблъсъци възможно най-много, но когато се случат, адекватната и преценена реакция е много важна и може да предотврати неприятна ситуация. Курцхара го гледах на вилата си (по-скоро не аз, а съседа). Сега съм решил кучето да е постоянно с мен. Аз и приятелката ми имаме достатъчно време да му осигурим нужните разходки.

#254 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 December 2006 - 08:47 PM

Риджбекът е идеален за хора с активен начин на живот.
В апартамент се чувства добре, нагажда се към ритъма на стопаните си.
Имайте предвид, че много силно се привързва към семейството, ако в един момент се окаже, че трябва да го отделите ще страда и крее, направо ще се побърка. По същата причина развива и силно охранително чувство към стопаните си. Няма ситуация, в която да се поколебае да ни защити, при различни случки сме били свидетели.
Трябва да знаете, че тъй като са служили като универсална порода отделните индивиди се различават по темперамент - едни са с по-силен ловен инстинкт, други - с охранителен.
И не на последно място - някой го беше казал - невъзпитан риджбек е силна, гъвкава, атлетична ... купчина неприятности.

#255 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 04 January 2007 - 10:48 AM

Ето два "убиващи се" родезийски риджбеци.

Прикачени файлове

User's Signature

#256 Потребителят е офлайн   Ruja Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 04 January 2007 - 01:01 PM

Привет! Новогодишни поздрави на всички учстници във форума! Наистина риджбека изключително темпераментно и в същото време уравновесено куче. Уравновесяването идва след година и половина... Имам щастието да съм стопанин на такова същество вече 2.5 години. Всичко написано за тях е вярно, но не е изчерпателно. Могат винаги да те изненадат със смелост, остроумие и любвеобвилност. Сега имам и две мъничета- на два и половина месеца (женски). Като, че гледам майка им на същата възраст. С тази разлика, че майка им бе отделена от братчетата и сестричетата на 28 дена и всичко учеше от нас, докато сега забелязвам, че майка им полага страхотни грижи, включително се опитва да ги научи на всички "трикове" коиот владее. Публикувах във сайта няколко обяви, но до момента няма сериозни желаещи да се сдобият с кученце то тази порода. Не съм съгласен с твърденията че риджбека не става за отглеждане в двор. Моето е на двора. Зимата си "облича" пух по козинката, става малко по дебеличка и всико е наред. Не съм я виждал да трепери. Пък и до колкото знам в Канада тази порода се използва за планински спасител. Ако някой проявява интерес може да ми пише, както и да се обади на тел. 0888751259- Сашо.

Прикачени файлове

#257 Потребителят е офлайн   Ruja Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 05 January 2007 - 07:07 PM

Прочетах някои от мненията ви за РР и определено не съм съгласна с това, че не са бързи. РР ми хвана жива яребица на една разходка, в надпревара с други кучета не е имало по- бързо от нея. При разходка с колело не можеш да я настигнеш, ако се гоните. Може би защото се гледа навън и пусната /никога не е връзвана, само когато е на разходка с повод/ и е развила перфектна мускулатура. Съпруга ми има наблюдение върху други породи ловни кучета (ловец е) и според него по- бърза реакция не е виждал ( поне сред разпространените ловни породи у нас0 Същото мнение е и на колеги, които професионално се занимават с обучение на различни специализирани кучета (следови, стражеви, за наркотици, взрив и т.н.)

#258 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 January 2007 - 07:18 PM

Здравей, Ruja, добре дошли.
Май не си чела внимателно. Кой е казал, че не са бързи, че те отстъпват само на хрътките, това толкова ме кефи като ги гледам! Тук и ловец каза, че рижко прескача другите гончета и бяга пръв. На моя любимата му игра е ти гониш-аз гоня, но никой не може да му насмогне на скоростта. Все пак на хрътка отстъпват по скорост, иначе щеше да има масово риджбеци победители в lure coursing вместо грейхаунди, все си оставаме на второ място. Реално не съм виждала състезание между риджбек и хрътка, те гонят различно, хрътките са почти лишени от обоняние, пък надарени със зрение. Нашите си имат и едното, и другото, то в Африка по тия ширини е храстовидно.
За живеенето на двор: говориш за пух през зимата. Риджбекът няма подкосъм (пух). Чела съм, че в скандинавските страни развиват подкосъм и тогава житната окраска изглежда някак сребриста, но това ще ми е адски интересно да го видя наживо. Не иронизирам, говоря най-сериозно, искам да видя как изглежда риджбек с подкосъм.
Другият ми аргумент срещу живеенето на двор е, че страшно се привързват към стопаните. Не мога да си представя риджбек, чието семейство е вътре, а той отвън и не е в центъра на семейната веселба.
За служебни съм 100% сигурна, че не стават, твърде темпераментни като млади, особено мъжките, твърде дълъг и пълен с предизвикателства период на обучение, за да постигнеш служба, не би се изплащало.
Иначе - след съзряване, подходящо обучение и много социализация - да, имат уравновесена психика, стабилни, куче, на което можеш да разчиташ отвсякъде.
Ще е полезно за всички да разказваш повече, обърни внимание и на личните си съобщения горе вдясно в прозореца на форума.

#259 Потребителят е офлайн   Ruja Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 06 January 2007 - 04:59 PM

Признавам, че не сме прочели всичките 18 страници във форума. Във финландия не сме ходили (с излючение на част от съседките ни, май никъде не сме ходили). Така, че и аз не съм виждала финландски РР на живо, но мога да споделя следното:
1. Това, че Ружа живее на двора, не означава, че не влиза и не прекарва част от деня с нас. Мисля, че тя по добре се чувства на двор от половин декар, който на практика е нейн- няма място, където да не може да отиде. Има си тераса на която се качва и води наблюдение за движението в квартала, гони си котките и т.н. Освен това през деня със съпруга ми сме на работа и тя би скучала сама в къщи- да не говорим за неудобства от типа- кой задейства алармата, кой изяде на котката храната, кой ми скри чехлите и т.н. Вечер когато се приберем от работа тя ни посреща, проверява какво носим в торбите, изчаква храната, след което е при нас. По някое време сама иска да излезе. Просто се чувства по-свободна навън - лае си по някой от квартала (има си и любимци и не особено приятни хора и кучета) тича по двора, изобщо пази периметъра. Това не изключва разходките навън- в парка или извън града.
2. По отношение на пуха няколко седмици преди да роди бе много студено, което съответно я провокира за зимна козина. По принцип лятото е по- тъмна, а зимата е по- светла (това дето казвате, че го няма при РР е светло жълт, бежов на цвят пух). Та след като роди, естествено с мъниците бе в къщи . След около месец кърмене внезапно този пух започна да пада и остана само едрия косъм. Личния й лекар обясни това с лактацията и прдписа petni. След 10 дневна терапия косъма постепенно се възстанови. Друга защита срещу студа е теглото. Щом застудее Ружа увеличва храната и трула подкожно ннякой кулограм. Лятото е обратното. При пъвото затопляне сама спира да се храни два- три дена и отново е във форма.
3. За служебните кучета. РР не съм виждала, но съм чела за такива във САЩ. Тук мъжа ми може да сподели повече. Според него обучението на едно куче е процес, който първоначално е минимум 6 месеца. То включва редица неща- от изграждане на връзка между водача и кучето, обща и специална дресировка, до социализиране на животното. За откриване на взривни вещества например у нас курса на обучение е 1 година (Програмата е на немската федерална полиция- не е БГ творение). Вярно е, че РР е изключително темпераментен. но това не е пречка, а привилегия. По трудно е да моделираш рефлекси и поведение у куче, чиято порода е по- тромава, мудна, флегматична 9 например- дог), от колкото в едно животиче, което кипи от енергия, никак не е глупаво и притежава всички онези качества необходими за едно служебно куче ( напр следово) - добър нюх, издържливост, прекрасна връзка с водача си, респект и т.н. Извеждали сме на разходка Ружа заедно с немска оВчарка 9 служебно куче. След около 1 час дива игра и препускане на воля овчарката търсеше почивка, а Ружа като, че ли не беше започнала играта. Та сме решили в някой следващ момент да дарим едно кутре на професионалисти и тогава ще има и български РР- служебно куче.
Това са личните ни наблюдения. Възможно е някой да не ги приема- всеки има право на мнение по темата.

#260 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 06 January 2007 - 05:54 PM

Добре ще е да качите някоя и друга снимка на Ружа. Разкажете ни как сте избрали тази порода, как е пристигнала у вас. Как се справят новите собственици на малките. В началото си мислех, че тя е от кучилото на Берта от Пловдив, но след като ми обяснихте на личните съобщения, мисля, че е добре да разкажете и тук. Все пак, в тази тема всички се интересуваме от всеки РР в България. Може би, точно този форум е добър начин да обясним на хората какво точно представляват РР. Аз мога само да покажа моите "бесове".
По ред на влизане в къщи:
Ванеса

Прикачени файлове

• Прикачен файл  nesi.JPG (37.71K)
    Брой сваляния: 308

User's Signature

• (64 Страници) +
  • « Първа
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни