Родезийски Риджбек
Публикувано: 04 November 2006 - 10:49 AM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 04 November 2006 - 10:57 AM
Прикачени файлове
-
thumb.jpg (3K)
Брой сваляния: 314

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 04 November 2006 - 10:58 AM
Прикачени файлове
-
thumbbig.jpg (27.93K)
Брой сваляния: 300

Публикувано: 08 November 2006 - 12:59 AM

Публикувано: 10 November 2006 - 11:24 PM
ICH. TINA TRADING NELSON (Rus) - V1 CAC CACIB BOB - производител е Е.Марьяновская, а собственик - Любовь Голдберг
ICH. HASANI OF KA-UL-LI'S RIDGES - V2 r. CAC, r. CACIB - производител е Ulrike Lichtenauer, р-к "OF KA-UL-LI'S RIDGES" в Австрия (от същия развъдник е бащата на Боно и Айра) , а собственик - MUDr. Drahomira Konecna (Чехия)
Най-красиво женско куче - MAVUNGUELA'S VUANA - V1 CAC CACIB - производител е Susanne UBL, р-к "MAVUNGUELA'S" в Австрия.

Публикувано: 14 December 2006 - 03:10 PM

От тук може да се свалят сканирани извадки от илюстрирания стандарт с коментари:
http://s82.photobuck...245/wolwekraal/
Публикувано: 14 December 2006 - 08:36 PM
mil_ моите специални поздравления и адмирации за труда, който полагаш в това отношение. bravoS

Публикувано: 15 December 2006 - 12:21 AM
Rhodesian Ridgeback
Прикачени файлове
-
DSC_0491.jpg (25.46K)
Брой сваляния: 322
Публикувано: 27 December 2006 - 12:52 PM
Публикувано: 27 December 2006 - 02:50 PM
Малко за риджбека в България:
За съжаление не можем да се похвалим с добро ниво на развитие на породата, въпреки, че сме пионери в региона. Развъжда се предимно от хора на съседски принцип, клубът е почти бездеен. В резултат на това имаме масово случаен инбрийдинг и затвърдени екстериорни недостатъци - най-често розовидни или летящи уши, подвес на шията, плоско стъпало.
Рядко се следи за наследствени заболявания, не се подбират връзките, изборът е силно ограничен. Бързам да кажа, че не са ми известни някакви често срещащи се заболявания в нашата линия, напротив, можем да се похвалим с добро здраве. Но екстериорно кучетата са разнотипни, женските са като тенденция дребни, дори нетипични.
Единственият известен ми развъдник е Серапеум от Пловдив, DessyD и nikola ще дадат повече информация. Тази година те внесоха нови попълнения на европейско ниво.
В целия балкански регион породата е слабо развита.
Горещо ви препоръчвам да внесете кученце. Най-близките ми познати развъдници са:
http://www.wawakakennels.com/ - Сърбия. Това е млад развъдник с едно произведено досега кучило, отново Деси може да разкаже повече.
Най-близката държава, където има традиции в развъждането на родезийски риджбек е Хърватия. Препоръчвам този сайт: http://www.ayaba-rid...k.com/index.php
Техни кучета бяха тук на пролетния CACIB София, има снимки по-назад в темата.
Ако все пак решите да вземете кученце от България ще поразпитам за кучила и планирани връзки.
Публикувано: 27 December 2006 - 03:06 PM
Публикувано: 27 December 2006 - 03:11 PM
Все пак за Сърбия и Хърватия информацията ми е, че цените са напълно поносими.
Във форума има функция да се изпрати мейл на друг потребител. Кликнете върху ника му вляво от негов постинг и в отворилата се страница някъде трябва да има "Изпрати e-mail" или нещо подобно.
Сетих се да допълня, че ако обичате зимния планински туризъм не знам ... риджбекът по принцип издържа и на топло, и на студено, но е късокосмест и няма подкосъм, зиме навън се чувства добре само ако се движи. Не става за живот на двор.
Публикувано: 27 December 2006 - 03:44 PM
Публикувано: 27 December 2006 - 08:47 PM
В апартамент се чувства добре, нагажда се към ритъма на стопаните си.
Имайте предвид, че много силно се привързва към семейството, ако в един момент се окаже, че трябва да го отделите ще страда и крее, направо ще се побърка. По същата причина развива и силно охранително чувство към стопаните си. Няма ситуация, в която да се поколебае да ни защити, при различни случки сме били свидетели.
Трябва да знаете, че тъй като са служили като универсална порода отделните индивиди се различават по темперамент - едни са с по-силен ловен инстинкт, други - с охранителен.
И не на последно място - някой го беше казал - невъзпитан риджбек е силна, гъвкава, атлетична ... купчина неприятности.
Публикувано: 04 January 2007 - 10:48 AM
Прикачени файлове
-
bonno_nessa.JPG (35.39K)
Брой сваляния: 344

Публикувано: 04 January 2007 - 01:01 PM
Прикачени файлове
-
post_29_1167908483.jpg (20.12K)
Брой сваляния: 312
Публикувано: 05 January 2007 - 07:07 PM
Публикувано: 05 January 2007 - 07:18 PM
Май не си чела внимателно. Кой е казал, че не са бързи, че те отстъпват само на хрътките, това толкова ме кефи като ги гледам! Тук и ловец каза, че рижко прескача другите гончета и бяга пръв. На моя любимата му игра е ти гониш-аз гоня, но никой не може да му насмогне на скоростта. Все пак на хрътка отстъпват по скорост, иначе щеше да има масово риджбеци победители в lure coursing вместо грейхаунди, все си оставаме на второ място. Реално не съм виждала състезание между риджбек и хрътка, те гонят различно, хрътките са почти лишени от обоняние, пък надарени със зрение. Нашите си имат и едното, и другото, то в Африка по тия ширини е храстовидно.
За живеенето на двор: говориш за пух през зимата. Риджбекът няма подкосъм (пух). Чела съм, че в скандинавските страни развиват подкосъм и тогава житната окраска изглежда някак сребриста, но това ще ми е адски интересно да го видя наживо. Не иронизирам, говоря най-сериозно, искам да видя как изглежда риджбек с подкосъм.
Другият ми аргумент срещу живеенето на двор е, че страшно се привързват към стопаните. Не мога да си представя риджбек, чието семейство е вътре, а той отвън и не е в центъра на семейната веселба.
За служебни съм 100% сигурна, че не стават, твърде темпераментни като млади, особено мъжките, твърде дълъг и пълен с предизвикателства период на обучение, за да постигнеш служба, не би се изплащало.
Иначе - след съзряване, подходящо обучение и много социализация - да, имат уравновесена психика, стабилни, куче, на което можеш да разчиташ отвсякъде.
Ще е полезно за всички да разказваш повече, обърни внимание и на личните си съобщения горе вдясно в прозореца на форума.
Публикувано: 06 January 2007 - 04:59 PM
1. Това, че Ружа живее на двора, не означава, че не влиза и не прекарва част от деня с нас. Мисля, че тя по добре се чувства на двор от половин декар, който на практика е нейн- няма място, където да не може да отиде. Има си тераса на която се качва и води наблюдение за движението в квартала, гони си котките и т.н. Освен това през деня със съпруга ми сме на работа и тя би скучала сама в къщи- да не говорим за неудобства от типа- кой задейства алармата, кой изяде на котката храната, кой ми скри чехлите и т.н. Вечер когато се приберем от работа тя ни посреща, проверява какво носим в торбите, изчаква храната, след което е при нас. По някое време сама иска да излезе. Просто се чувства по-свободна навън - лае си по някой от квартала (има си и любимци и не особено приятни хора и кучета) тича по двора, изобщо пази периметъра. Това не изключва разходките навън- в парка или извън града.
2. По отношение на пуха няколко седмици преди да роди бе много студено, което съответно я провокира за зимна козина. По принцип лятото е по- тъмна, а зимата е по- светла (това дето казвате, че го няма при РР е светло жълт, бежов на цвят пух). Та след като роди, естествено с мъниците бе в къщи . След около месец кърмене внезапно този пух започна да пада и остана само едрия косъм. Личния й лекар обясни това с лактацията и прдписа petni. След 10 дневна терапия косъма постепенно се възстанови. Друга защита срещу студа е теглото. Щом застудее Ружа увеличва храната и трула подкожно ннякой кулограм. Лятото е обратното. При пъвото затопляне сама спира да се храни два- три дена и отново е във форма.
3. За служебните кучета. РР не съм виждала, но съм чела за такива във САЩ. Тук мъжа ми може да сподели повече. Според него обучението на едно куче е процес, който първоначално е минимум 6 месеца. То включва редица неща- от изграждане на връзка между водача и кучето, обща и специална дресировка, до социализиране на животното. За откриване на взривни вещества например у нас курса на обучение е 1 година (Програмата е на немската федерална полиция- не е БГ творение). Вярно е, че РР е изключително темпераментен. но това не е пречка, а привилегия. По трудно е да моделираш рефлекси и поведение у куче, чиято порода е по- тромава, мудна, флегматична 9 например- дог), от колкото в едно животиче, което кипи от енергия, никак не е глупаво и притежава всички онези качества необходими за едно служебно куче ( напр следово) - добър нюх, издържливост, прекрасна връзка с водача си, респект и т.н. Извеждали сме на разходка Ружа заедно с немска оВчарка 9 служебно куче. След около 1 час дива игра и препускане на воля овчарката търсеше почивка, а Ружа като, че ли не беше започнала играта. Та сме решили в някой следващ момент да дарим едно кутре на професионалисти и тогава ще има и български РР- служебно куче.
Това са личните ни наблюдения. Възможно е някой да не ги приема- всеки има право на мнение по темата.
Публикувано: 06 January 2007 - 05:54 PM
По ред на влизане в къщи:
Ванеса
Прикачени файлове
-
nesi.JPG (37.71K)
Брой сваляния: 308