Родезийски Риджбек
Публикувано: 03 April 2007 - 04:52 PM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 03 April 2007 - 06:58 PM
Прикачени файлове
-
DSC_0267.jpg (25.01K)
Брой сваляния: 105
Публикувано: 03 April 2007 - 07:03 PM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 19 April 2007 - 03:48 PM
Публикувано: 19 April 2007 - 03:59 PM
Публикувано: 19 April 2007 - 04:35 PM
Публикувано: 19 April 2007 - 05:01 PM
Но някои от тях остават с така наречения самурен цвят, който не се допуска. При него върхът на косъма е черен и цялостното впечатление е за по-тъмен и по-мътен цвят (не като допустимия червен, който също е по-тъмен).
Кученцата от обявата (ако родителите са рр) според мен ще изсветлеят, но може би по-късно, а може и да останат черни косъмчета, което не е добре от гледна точка на стандарта. В кучилото на Реджи от 9 6 бяха много тъмни, почти черни като отидох да ги видя, той беше някакъв среден, двечки бяха светли. Сега всички са горе-долу еднакви.
Ето снимки наслуки из нета:

А това са кученца от същото кучило на 6 седмици, може да се познае кои:

Породата произхожда от кръстосване на много други породи. Затова може да се прояви и нестандартен цвят. Дори в оригиналния стандарт се е допускала самурена и тигрова окраска. Виждала съм и снимки на чистопороден риджбек с окраска черно с подпал: (Има още в сайта на Шона)

Самурен:
Публикувано: 19 April 2007 - 05:42 PM
Прикачени файлове
-
330Mail0013_1_.JPG (22.39K)
Брой сваляния: 98
Публикувано: 19 April 2007 - 06:14 PM
Прикачени файлове
-
color1_web.jpg (34.44K)
Брой сваляния: 102
Публикувано: 19 April 2007 - 06:17 PM
П.С mil ми е дала жокер с "житен", мерси! (логично от wheaten, само че в генетиката е agouti, и аз с тези джербили натам задълбах...)
Публикувано: 19 April 2007 - 06:33 PM
Всички тези оттенъци са еднакво допустими и не бива да се отдава предпочитание на никой от тях. Първият (най-светлият) се среща много рядко, аз съм виждала само снимки. Вторият на горния ред е най-често срещан, виж ми аватара b) . Третият - медният е много красив и впечатляващ на живо, но доколкото ми е известно се дължи на рецесивен ген, не е добре да става мода, за да не изгубим другите оттенъци, а с тях и неизвестно какво още. Той може да стигне почти до махагонов, не съвсем като ирландски сетер, защото си остава житен (различен по дължината на косъма). Дошъл е у риджбека точно от ирландски сетер. Кафявите оттенъци мен много не ми радват окото, защото не са слънчеви, но са си напълно в норма.
ПП: На тази картинка всички изглеждат малко преекспонирани, снимката на аватара ми също е преекспонирана.
Публикувано: 19 April 2007 - 06:49 PM
Видях, че в стандарта е "wheaten", но прочетох и
- Genetically speaking, "wheaten" is called "agouti" - та реших, че кой знае как се превежда "agouti".
Медното наистина е много атрактивно - като пламтящ цвят е!
off topic: Сега ми е ясно защо ветеринарен лекар се опули след като на въпроса "какъв цвят е пациентът" - в случая моят джербил, отговорих "агути" - тогава смятах че така си се казва цветът, a той попита "Черен или кафяв?!" l)
Публикувано: 19 April 2007 - 06:53 PM
Това за agouti като цвят съм го чела само в този сайт, към който ти даде линк, не знам дали има дефиниран такъв цвят. Ако има - той е наречен на името на животинчето (както и самуреният), та в твоя случай се е получило двусмислие.
Публикувано: 19 April 2007 - 07:08 PM
Мисля, че наистина има официални названия на цветовете в генетиката?
- The agouti gene is one of the genes involved in fur patterns and shadings in animals. - (според wikipedia)
Животинчето не е същото иначе, тук има за джербилите.