Dog.bg Форуми : Родезийски Риджбек

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (64 Страници) +
  • « Първа
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Родезийски Риджбек

#221 Потребителят е офлайн   nikola Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 20 September 2006 - 04:11 PM

Цитат

Здравейте на всички !

Имам приятелка с двугодишен родезийски риджбек, която си търси дама за създаване на поколение. Кучето е в отлична форма и с родословие. Бащата е от България, майката от чужбина. Ако някой се интересува или има информация за женска, ще бъда изключително благодарен на всички !

Благодаря и до скоро !

Ами женски ще се намерят ,но може ли по-подробна информация за родословието и някоя снимка на кандидат младоженика.

#222 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 September 2006 - 05:32 PM

Цитат

Относно това, което пита petko - според един приятел на Ники (той използва риджбек) те не са особено бързи, но пък умеят дълго да държат следата. Според мен проблема е в ландшафта ни. Все пак в саваната не им се налага да преодоляват такъв тип гори или планини и хълмове. Скоро ще разполагам с копие от един филм, който скоро гледах. Там се показваше обучението на риджбеци в руски частен клуб. Даже познах, че един от кадрите е бил използван за корицата на един руски каталог-справочник, екземпляри от който получихме с Мила на изложбата в София през миналия ноември. Там използват мечка. Гледах цялото изпитание, беше много интересно. Преди около две години с приятели коментирахме, че не е лошо да се опитаме да създадем т.нар. гатер за изпитания на гончета.

бавногонещите кучета са за предпочитане дивеча се движи бавно и спокоино ,но пък риджбека е стопер,незнам.казваш че държи следата ????питаи го на заек дали може да държи следа,моля те ,прасето е елементарно за проследяване.

гатери в бг има ,нещо по специално ли сте замислили(?),или имаш в предвид ваш личен.
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#223 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 20 September 2006 - 11:09 PM

Ще го попитаме, но да ти кажа честно, ако често излизаш на лов за зайци по-добре използвай фараонови кучета. Те са специализирани в този лов. Вече и в България има такива (в Пловдив са две), а доколкото разбрах през 2007 г. ще има кучило. Не мисля, че риджбека е подходящ за такъв лов. Едно от женските кучета тук (Берта) имаше едно такова случайно изпълнение със заек в парк Лаута преди две години, но то си беше инцидентно събитие. Тя си е домашно куче.
За гатера ... да ... знам, че у нас има гатери, но всъщност ми се ще да се предизвика организирането на поредица от изпитания за тази порода, в това число и на гатер. Разбира се, не говоря за задължителност на мероприятието. В другите страни имат предимно тестове за послушание, социализация и специализирани стражеви функции. В Русия правят и изпитания на дивеч, но все още не съм разбрала какви са условията и как се организират. Както споменах гледах само "теста с мечката", но разбрах, че работят и с други животни. Имам възможност да се свържа с жената, която организира този тип изпитания, но все още не мога да споделя нищо конкретно.
По-скоро ако се организира по някакъв начин клубния живот пред нас като членове на този клуб ще стоят други проблеми - изследване на трите вида дисплазия и други изследвания, задължителни за всички европейски клубове и важни за селекцията.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#224 Потребителят е офлайн   nikola Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 22 September 2006 - 05:21 PM

Цитат

По-скоро ако се организира по някакъв начин клубния живот пред нас като членове на този клуб ще стоят други проблеми - изследване на трите вида дисплазия и други изследвания, задължителни за всички европейски клубове и важни за селекцията.

Само за сведение на четящите тази тема ипритежатели на Риджбек ще спомена ,че преди една година когато се запознах с г-жа Рот( отговорничка за развъдната деиност на Австрийския клуб ) се почувствах доста неловко сравняваикй родословието на Гулани и Сахара.Просто куче с родословието на Сахара никога нямаше да се допусне за разплод в Австрия.Никой от това родословие не е тестван за дисплазий,докато на Гулани всички предци бяха тествани.Поради тази причина тя каза че кучета от тази връзка Тя може да даде в Австрия само като домашни любимци ,даже не би им дала и родословия .Деси беше с мен и може да потвърди.Аз нашите кучета сега когато порастнат ще им направя такива тестове ,но неможе да се работи така на парче и всеки да се оправя както намери за добре.Относно Дисплазията - необходима е рентгенова снимка на кучето след навършване на 18 месечна възраст.Лекарят който ще издава документа трябва да има специалност Рентгенология-такива има в Ст. Загора в Университета и В Софиа във Ветеринарния факултет.

#225 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 02 October 2006 - 11:16 PM

Поздравления за Мила и нейния РР за представянето й в Гърция. Надявам се, че тя ще ни разкаже по-подробно за изложбата и участието им там.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#226 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 October 2006 - 09:08 AM

Благодаря, Деси.
За съжаление Реджи беше единственият риджбек на изложбата.
Беше отсъден от белгиеца Аугуст Девилде последен от цялата изложба. Съдията обръщаше доста внимание на темперамента на кучетата, държеше сам да провери зъбите и да опипа добре тялото, да поднесе ръка пред муцуната. Реджо не е свикнал на това, защото нашите съдии не го правят. След като показа зъби, тестиси, ридж и корони, аз се успокоих и точно тогава при опипването Реджи направи заплашителен жест към съдията. И то, при положение, че е социализиран от бебе и позволява спокойно да бъде пипан от чужди хора. Мислено се приготвих за дисквалификация, но той написа в листа му "темперамент приемлив". Забележката в екстериора е към гушата, всичко останало по отношение на пропорции, конституция, глава, ъгли и движения е много положително.
Не знам защо, може би и заради моето притеснение, Реджо беше невероятно стресиран и унил, а към края взе ужасно да нервничи. В момента целият е в обриви на нервна почна, абсолютно съм сигурна, че няма друга причина. Вече преминават.

С този CACIB Реджи покри изискванията за интершампион и вероятно ще приключи изложбената си кариера. За съжаление, той не е от кучетата, които обичат да се представят, никак, ама никак не му харесва да е на изложба s) .

Оказа се, че в Гърция породата никак не е популярна. Разговарях с един господин, който каза, че има двойка, внос от Унгария. Имал кучило и се чудил какво да ги прави, защото никой не бил и чувал за породата.
Наистина, много хора питаха каква порода е това и просто единици бяха чували за риджбек, чувайки отговора повечето гледаха недоумяващо.
Разчитам на снимките на собственика на шелтито, аз нямам мои.

Смигване: казвам се Милена b)

#227 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 October 2006 - 09:15 AM

По отношение на дисплазията: този въпрос също силно ме притеснява. Убедена съм, че тук, в България, никой досега не е правил снимки. Твърдо съм решила да направя, но така и не можах досега да разбера къде е най-добре да стане това. Проучвах сериозно и получих крайно противоречиви мнения, които много ме объркаха.
На практика документ с определяне на степента никой не издава. Най-много да получиш "добре" или "зле". Подобен документ няма особена сила, по-скоро е информативен. Най-важното е да се направи добра снимка, която да може да се разчете от различни рентгенолози.

Така или иначе трябва да се направи и вероятно ще избера Син кръст, ако рентгенът им вече е в действие.
Разговарях по този въпрос с ръководителите на клуба. Те казаха, че ако се въведе такова изискване за развъдна дейност "много ще се усложнят нещата".

#228 Потребителят е офлайн   iglika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 October 2006 - 06:19 PM

В Син кръст е добре. Пращали сме там хора с голдъни и лабрадори. Снимките са с добро качество. Бяха обещали да си набавят транспортира с който се изчислява степента на дисплазия. Ако са го направили супер.
Важното е да ти направят добра снимка, когато кучето е здраво това се вижда ясно . r)
Това с усложняването на нещата съм го чувала от прецедателя на предишният ни клуб НЛРКБ. Да ти кажа, като се случи човек да вземе болно кученце развъдено в клуба, нещата се усложняват много повече. Всички, дори и тези със здрави кучета гракват в един глас срещу развъдната дейност. Така че за ваше спокойствие правете си снимки. Не че снимката гарантира здраво потомство но доказва, че ст направили всичко възможно да предпазите от този риск.

Току що Мартин ми каза, че вече имат транспортира и могат да определят степента с точност.

#229 Потребителят е офлайн   North face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:siberian husky, akita,amerikan akita pomeran, grooming and handling.

Публикувано: 03 October 2006 - 08:23 PM

mil_ Работи с пълна пара както се казва 1super Преди три седмици правихме снимка на дисплазия и сме много доволни
User's Signature

Golden Nicol siberan huskies
Качена снимка

Сибирско хъски - истината е повече от две сини очи

#230 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 04 October 2006 - 11:42 PM

Първо - поздравления за Гърция и за покриването на изискванията за интершампионски сертификат. Искрено се радвам за всяко куче от нашата порода станало интершампион. Много малко са собствениците на РР, които полагат усилие да представят кучето си на изложби. А нали знаете, че нещата са свързани. Като не показваме кучетата си никой не ги познава и остават недооценени, защото самите съдии нямат нужда да се информират по-подробно за породата, да не говорим за публиката , която (както и в Гърция) едвам произнася правилно името на породата, та камо ли да знае за какво служи и как се гледа.
За дисплазията съм абсолютно убедена, че трябва да се въведе като изискване преди допускане до разплод. Така е в европейските и американски клубове, така трябва да бъде и при нас. В крайна сметка няма да откриваме топлата вода. Това, че на някого щял да се усложни живота или други подобни неща не трябва да ни спират да вървим по правилния път. И без това дейността на нашия клуб е сведена до регистриране на кучила. Съзнавам, че всички имаме работа и това е хоби, но мисля, че след като в света има приети правила, ние трябва да се съобразяваме с тях. Как иначе да престанат да ни наричат "тъмни балкански субекти".
Преди скачката на Сахара, аз и Николай много се интересувахме от този проблем и тогава разбрахме, че се признават резултатите от изследванията, направени в университета в Стара Загора. Имам пред вид, разчитането на снимката да се прави там. Но не се оспорват и резултати направени по регламентиран начин и в други клиники. Щом казвате, че в Син кръст това вече е възможно, значи супер - имате прекрасна възможност в София. Мисля, че ако ние - хората, които претендираме, че се занимаваме по-професионално с развъждане, започнем да спазваме правилата, за останалите ще бъде по-лесно за възприемане. Ще разберат, че е важно. Може и да е малко идеалистично, но съм убедена, че всяко нещо си идва с времето. Просто не можем да се развиваме без да възприемаме и чуждия опит, иначе рискуваме да преповтаряме до безкрайност грешките си.
User's Signature

#231 Потребителят е офлайн   iglika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 October 2006 - 07:31 AM

Аз обаче да уточня, в Син кръст имат уреда за определяне на стпента, но нямат право да издават европейски лицензиран сертификат. Тоест те ще кажат степен А2 например и толкова. Никой в България все още няма това право. Най-близкото място на което можете да получите сертификат е Белград, при д-р Новак и сертификата плюс снимката излиза към 100 евра.

#232 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 October 2006 - 08:01 AM

Една сним4ица на Реджо super best

Прикачени файлове

• Прикачен файл  Redjo_1.jpg (85.29K)
    Брой сваляния: 313

User's Signature

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Качена снимка MASTERPIECE OF BALKAN-NEWFOUNDLAND KENNELКачена снимка

#233 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 October 2006 - 08:45 AM

iglika, когато миналата година се занимавах с този проблем и аз търсех лицензирана клиника или кабинет. Тогава от австрийския клуб на РР ми отговориха, че такъв лиценз няма. Достатъчно било кабинета или доктора да разполагат с необходимите технически средства и снимката да е разчетена от рентгенолог. Попитахме ги дали важи разчитане от университетска клиника, като визирахме конкретно Стара Загора и те ни отговориха, че няма проблем, след като това е специализирано заведение за ветеринарна медицина. Логично е, че там ще имат достатъчно квалифицирани специалисти. Просто този специалист трябва да сложи печата на клиниката и да попълни резултатите, а след това да се подпише. За колегите в другите клубове това е достатъчно, защото никой не оспорва мнението на колегите си. Между другото, нашия университет в Стара Загора е доста известен и хората в чужбина се доверяват на становищата, изказани от негови специалисти.
User's Signature

#234 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 October 2006 - 10:06 AM

Благодаря за снимката, bonboni b)
Деси, но в Стара Загора не поставят степен на дисплазия по класификацията на FCI или поне така разбрах. Какво би означавало "добре": А1, А2 или В1?
Изобщо не поставям под съмнение професионализма, а чисто организационно как точно ще ми послужи подобна оценка?
По-скоро за мен проблемът е да се направи качествена снимка с добра техника и позициониране на кучето. Доколкото знам, в Син кръст рентгенът е съвсем нов. След това тази снимка може да се изпраща за разчитане на много места, стига да отговаря на изискванията.

Нещо, което ми прозвуча куриозно: Една и съща снимка за ТБ на Caesar van de Jack Bulls Hoeve е разчетена в 3 държави (по спомени Холандия, Германия и Австрия) където са поставени 3 различини степени: B1, A2 и А1 по реда на изреждането. Това показва, че дори в Европа стандартите се различават.

#235 Потребителят е офлайн   iglika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 October 2006 - 06:43 PM

Мил е права. До сега диагнозите бяха добре , зле, лошо, много лошо. С този транспортир в Син кръст ще може да се изчислява степента според европейския стандарт поне приблизително - А, В, С, D и т.н, което си е напредък. Доколкото знам обаче за да вземеш лиценз за издаване на сертификат кандидатстваш в нещо като сдружение на ветеринарни лекари, които се занимават с проблеми на тазобедрената става при кучетата. Като направиш снимка изпращаш копие от нея на поне още двама твои колеги от същото сдружение. Тримата анализирате давате аргументирано мнение за степента на дисплазията. Само нещата, които съвпадат и при трите мнения се отразяват в сертификата и се смятат за верни. Ако снимката е спорна се прави нова и се анализира по същия начин.

#236 Потребителят е офлайн   nikola Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 11 October 2006 - 02:54 PM

Документ за Тазобедрена дисплазия издава професор Живко Филипов /рентгенолог/ от катедрата по хирургия в Ст.Загора.Документа е с печат по Европеиските стандарти и класификация.За останалите видове дисплазий-лакътна и остеохондроза могат да ви дадат само бележка с написано становище без да е официален документ.За снимката предпочитат да я направят на место,но по предварителна договорка и съдеиствие от страна на лекуващия лекар,може да си направите снимката и другаде.Все пак някой трябва да гарантира,че снимката е на животното на което се издава документа. Това къде и кой ще изследва животните може да определи и самия клуб.След като клуба регламентира как точно ще се работи по вапроса,не би трябвало да е проблем придобития документ да се отразява в родословието.На кучетата на които съм виждал отбелязано в родословието че родителите са изследвани,никаде не пише къде и от кого просто е отбелязано с буква.

#237 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 October 2006 - 03:28 PM

Работата е там, че клубът няма да регламентира.

#238 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 14 October 2006 - 11:20 PM

Според мен, ако ние, които имаме по-специални желания към породата, а не просто да притежаваме домашен любимец РР, започнем да правим тези изследвания, с времето повечето хора ще ги възприемат като наложителни. Винаги съм поддържала мнението, че хората трябва да се убедят, че нещо е необходимо. За съжаление, за това се иска време и търпение, но пък резултатите са по-добри. Като се замисля в Англия няма приети правила за развъждане под формата на правилник на клуба, но това не им пречи да произвеждат едни от най-качествените екземпляри, за която и да е порода. А Крафтс е много по-голямо състезание от европейските или световните първенства на МФК.
User's Signature

#239 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 October 2006 - 03:20 PM

За това няма никакъв спор. Не е толкова трудно да си го направим.
Но виж каква е практическата страна на въпроса:
Поголовието е малобройно. Няма избор за връзка. Надявам се вие да го промените.
През лятото ми се обадиха хора за връзка. Била 11 ден разгонена и те се сещат сега да търсят партньор? Измънках: ми то аз бруцелоза не съм правила, HD, ED, OCD не съм правила ... Търча за бруцелоза, в кабинета викат за кви бързи тестове бълнуваш, ходи за кръвна проба и чакай седмица. Хората отсреща казват нищо бе, всичко ще е наред. Аз викам дайте да видим родословията. Ама отговорника по развъдна дейност няма да е тука още 2 месеца ... Ами, сядам да гледам. Получава се инбрийдинг 2х4. То мой Реджо има аналогичен. Добре, аз ли да взема решението това за тези 2 конкретни кучета допустимо ли е?
Пълна каша.
Слава богу, връзка не направихме. А друг би ли направил?
И все си оставам с тайната мисъл, че те са направили друга връзка, където не са им създали впечатлението, че нещата са толкова сложни. Дано да не съм права.

#240 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 30 October 2006 - 09:20 AM

mil_ предполагам обаче, че са намерили друг мъжкар. Както знаеш при нас в повечето случаи РР-те се размножават, а не се развъждат за огромно съжаление. Ние с nikola се опитваме да правим селекция ..., но това отнема не само финанси, а и време. По време на изложбите в Пловдив изпитах по-голяма радост не от това, че Боно и Айра станаха млади шампиони, а че съдиите от чужбина се изказаха изключително ласкаво за тях. Бях много щастлива когато казаха, че това са РР модерна линия, такива които се показват в западна Европа. За мен е важно, че ги оцениха за отличен. Новодошлите бебетата, които показахме на САС-а в събота предизвикаха истинско възхищение. В такива моменти си казвам, че все пак усилията, които сме положили - като време, пари, нерви, все пак са си стрували. Като се има пред вид, че по-големите са още в клас млади, силно се надявам и вярвам, че когато съзреят ще се покажат в най-добрата си светлина. А новите попълнения коренно ще променят представата на публиката и на голяма част от нашите съдии за РР. Мисля, че от много отдавна на българска изложба не се бяха появявали 4 риджбека, българско притежание, с такова качество и оценени по този начин.
Да ви кажа честно, въобще не ме вълнува въпроса за групата. Дори не съм очаквала да се случи нещо по-различно. Радвам се, че съдия, който е бил на специалка на РР в Холандия, ми каза, че кучетата ни са отлични.
User's Signature

• (64 Страници) +
  • « Първа
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни