Eпидемия от ДИРОФИЛАРИЯ NB! Неприятни снимки! Да вземем мерки!
Публикувано: 07 April 2011 - 10:31 AM
koniarska, в 06 April 2011 - 03:04 PM, написа:
И моята схема е тази, но давам ивермектин-а целогодишно (през устата) и не правя тестове(освен първоначалния), откакто и през ноември и март убивах комари в София. Освен това си ходим по язовири и баири..
Иначе заболяването ми звучи страшно, лечението- още повече...

До колкото разбрах в разговор с вет. лекар, ивермектин е един от щадящите препарати, ползва се и за малки кученца.
Сметката за едро куче- 30 кг, например е около 30-на лв на месец- ивермектин + цестал + фронтлайн.
toshko18 , това, което видях в развъдник в Гърция са лампи за улавяне на комари (не си спомням как се казват с една виолетова светлина, има ги и тук) за кучета, живеещи навън.
Публикувано: 07 April 2011 - 10:50 AM
toshko18, в 07 April 2011 - 10:23 AM, написа:
И как предпазвате кучето да не се ближе?

I can't stop the war, shelter homeless, feed the poor
Can't walk on water, I can't save your sons and daughters
I can't change the world and make things fair
The least that I can do is Care.
Публикувано: 07 April 2011 - 11:52 AM
Ще опитаме да подготвим друго куче, а Хари се нуждае от лечение.
Публикувано: 07 April 2011 - 12:32 PM
DDG, в 07 April 2011 - 10:50 AM, написа:
По принцип тези препарати имат неприятна за кучето миризма. Повечето от тях мисля, че не са токсични и не би трябвало да е проблем ако се ближе.
Да поясня, че става дума за пръскане непосредствено преди разходка и целта е да се предпази кучето за кратък период от време.
Публикувано: 07 April 2011 - 12:41 PM
п.п Вече се чудя да ли да не уча вет.медецина, защото имам домашен любимец.
Публикувано: 07 April 2011 - 12:44 PM
Казвате,че все още няма достатъчно разнообразие на качествени продукти и, че излизало много скъпо...
Аз примерно моите хапчета(не твърдя,че са най най,сигурно има и по,но със сигурност са доста добър продукт), в готов вариант(демек от аптеката,с всички сложени данъци и екстри,а тук са злобни) ги купувам за около 40 евро.В опаковката има 6 хапчета,т.е. за едно куче тип ротвайлер излиза около 13 лева на месец.Ampulite spot-on vsichki vidove varirat okolo 20-25 evro,vytre sa po 3-4 broiki.Ако приемем ,че са 3,защото само Адвантих май са 4,пак разбито излиза по около 12-13 лева на месец.Като теглим чертата...за 1 брой куче тип ротвайлер месечния разход е около 30 лева.И тази сметка е по италиански цени.

Предполагам ,ако някои реши да внася,да стане дистрибутор или там както и да се нарича...При закупуване на едро цената ще се намали значително.
Хора,ако говоря глупости ме извинете,просто си мисля,че начини сигурно има.
Освен това не мога да повярвам,че дори и тук във форума,сред толкова много народ няма някои,които да се занимава с подобна дейност или ветеринари,които са нясно дали и какво е необходимо, за да се внася подобен вид продукт.
Ееееии такива неща си мисля...
Единственото сигурно,което знам е ,че е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА превенцията,още повече,след като има доста случаи вече.
Принципно съм "малко" истерична и досадна по този въпрос,защото тук станах свидетел на абсолютно същия процес...
В началото ужким беше само по определени зони,после изведнъж пламна всичко и дори на места,където се води ,че са с минимален риск всички започнаха да взимат мерки.А и в моя защита да кажа,че живея в зона с много голям риск и съм виждала,какво ли не...

А и лично нищо против Българските ветеринарни специалисти,но някъде прочетох че ампулите действали по 2 месеца и т.н..Ами извинявам се ,че се повтарям,но НЯМА spot-on,които действа повече от месец.
P.s..Иначе съм абсолютно съгласна,че всичко трябва да е съгласувано с доверен ветеринар.Tук тъй като явно от доста време вървят подобни дискусии и проблема вече е доста обсъждан,не се води кой знае колко сложна работата и обикновенно схемите са едни и същи.
А и моля ви не ме питайте за хапчетата,на които съм се спряла...повтарям си ги все тях,просто защото това давам от години,а дори нямам идея,какви са по произход

Това мнение е редактирано от grigo009: 07 April 2011 - 03:15 PM

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.
Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.
Публикувано: 07 April 2011 - 01:23 PM
косте, в 07 April 2011 - 10:41 AM, написа:
п.п Вече се чудя да ли да не уча вет.медецина, защото имам домашен любимец.
Първо се прави кръвен тест - цена 30лв., ако всичко е наред всеки месец се прави профилактика с ИВЕРМЕКТИН - цена 5 лв.

Akita Bagatur Ken
за връзка тел.088 7 982 645, 088 8 982 645
"АКО ВЕДНЪЖ ВЛЕЗНЕШ ВЪВ ФОРУМ ЗА КУЧЕТА, НЯМА КАК ДА НЕ СЕ НАУЧИШ ДА ХАПЕШ"
Петя Кръстева
Публикувано: 07 April 2011 - 01:33 PM

Публикувано: 07 April 2011 - 02:18 PM
Наистина умолявам някой ветеринар от форума да отговори на тези и по-горе въпросите

Публикувано: 07 April 2011 - 02:33 PM
Неосведоменоста и невежеството относно дирофирариозата е много плашеща и за съжаление и ветеринарите особено в по малките градове не помагат за да стане достояние до повече хора.Миналата година се оказа че в града в който живеем никъде не правят и двата теста за дирофиларии,а доколкото зная най добре е да се направят два за по голяма сигурност( извинявам се че не мога да ги цитирам,но не съм много запозната с медицинските термини).Наложи се да заведем куча в Стара Загора.Там поне направиха тестовете,но на изказване от моя страна че догодина пак ще я заведем ми заявиха че нямало нужда да си тормозя кучето и веднъж в живота било достатъчно да се прави този тест,при което изчаках резултатите и повече не коментирах нищо с тях.Исках да слагаме ивермектин и попитах ветеринарите ни затова, при което те се учудиха че изобщо зная за медикамента.Да ви кажа честно изплаших се и не посмях да им позволя да бият такава инжекция защото зная че е важна дозата спрямо килограмите на кучето.Те не са чували за него,камо ли да го прилагат.Така че действах по схема Адвантикс плюс Стронгхолд плюс за вътрешно обезпаразитяване Цестал или Дронтал.Опитахме се чрез познати да намерим Хартгард,но се оказа че в другите страни в които го има се давало само с рецепта.Понякога си мисля,че не направих добро като си отглеждам кучето в тази държава
Публикувано: 07 April 2011 - 04:52 PM
isi_ar4i, в 07 April 2011 - 02:18 PM, написа:
+1 Да. Молим Ви.

I can't stop the war, shelter homeless, feed the poor
Can't walk on water, I can't save your sons and daughters
I can't change the world and make things fair
The least that I can do is Care.
Публикувано: 07 April 2011 - 05:18 PM
D-r Koko, в 11 March 2009 - 09:26 AM, написа:
Мнение на д-р Коко от 2009-та. Та, и аз да питам, к'во толкова ви притеснява Празимека? В него има достатъчни количества Ивермектин за превенция на дирофиларията. Хартгард( който не се внася в БГ) съдържа тоже ивермектин. Та що да си внасяме от чужбинско препарат, който има аналог и в България?
Ако не Празимек, то става и с Айвомек, но там дозировката ще е по-сложна...
Stronghold е със съдържание на селамектин, не на ивермектин, мисля че той беше безопасен за коли, шелти и бобтейл, но трябва да се пита вет.
Публикувано: 07 April 2011 - 05:35 PM

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 07 April 2011 - 05:39 PM

Публикувано: 07 April 2011 - 05:44 PM
Така идва въпросът - какво да използваме за вътрешно обезпаразитяване, което да трепе червея, но да не ни трепе животините?

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 07 April 2011 - 06:36 PM
danny, в 07 April 2011 - 04:44 PM, написа:
Така идва въпросът - какво да използваме за вътрешно обезпаразитяване, което да трепе червея, но да не ни трепе животините?
Май настъпи пълен хаос и тотална обърквация....
Хайде да се успокоим и пак отначало да пробваме...
Ето ви link с най разпространените противопаразитни препарати,като за всеки един е дадено кратко,точно и ясно обяснение.Последните четири са хапчета.Като по специално последните две със сигурност няма никакъв проблем да се дават на Коли.

Всъщност ,като си пуснете на преводач,общо взето ще ви стане ясно кое,за какво и как?! Ако евентуално се затруднявате,бих могла да преведа,когато имам време.
Общо взето схемата е един вид spot-on ампула външно+ един вид хапчета вътрешно, естествено уточнени от ветеринарен специалист по колко, кога и т.н...
P.s..Извинявам се ,че не намерих на Български.Ако евентуално ги няма тези варианти,поне вижте на каква основа са и все някакъв аналог ще да има...
Направо почнах да се отчайвам и се чудя ,как е възможно в цяла държава да има един вид и толкова.

Аз нямам впечатления от споменавания празимек ,но все пак е добре да има избор някакъв и човек да си прецени ,на кой препарат да се довери...

http://digilander.li...parassitari.htm
P.s.2Еми така е ,като бързам,не съм видяла,че ги няма Advocate и Адвантих,ама не е толкова важно,за тях има доста информация...тук нали обсъждаме за хапчетата...

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.
Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.
Публикувано: 07 April 2011 - 06:56 PM
grigo009, в 07 April 2011 - 04:36 PM, написа:
Ето ви link с най разпространените противопаразитни препарати,като за всеки един е дадено кратко,точно и ясно обяснение.Последните четири са хапчета.
Направо почнах да се отчайвам и се чудя ,как е възможно в цяла държава да има един вид и толкова.

grigo009 наистина си е отчайващо положението и ако поне едно от тези хапчета(препарати спот-он поне има),които ги има в линка, ги имаше при нас,нямаше да стават такива дискусии по въпроса

Все пак друго си е да има някакъв избор
Публикувано: 07 April 2011 - 07:19 PM
1. Аз не ползвам адвантикс, а ползвам Kiltix каишка против кърлежи и бълхи, това проблем ли е?
2. Обезпаразитявам кучето си на 3 месеца, но сега ще го обезпаразитявам 1 път в месеца, препарата е BIHELDON( 50mg Praziquantel, 150mg Pyrantel pamoas) - да го сменя ли и ако да с кой ?
3. Преди 3 дни кучето ми го ухапа кърлеж( тамън беше почнал да се впива, извадих го целия и промих раната със спирт) - да правим ли изследвания .. ? Ако и направя изследванията толкова скоро ще се види ли дали е заразена?
4. По треволяците е пълно с кърлежи - как може да изпратим оплакване, че се бавят с пръскането... все пак по поляните освен с кучета е пълно и с деца...