Публикувано: 12 May 2006 - 11:59 AM
Надали има куче, което се гледа лесно ... Самоед или санбернар ... преди време имах възможността да се грижа около два месеца за женски санбернар,собственика, мой приятел бе изгонен от квартирата си и докато си намери жилище, Съни беше при мен.
Не зная за вас, но аз съм с отлични впечатления от кучето. Разбирахме се без думи, тогава имах и още едно куче, живееха без проблем. Много игрива, лесна за възпитание, въпреки че бе на възрастт три години, лесно приемаше нови команди. Много социализирано куче, обожаваше деца, не се отделяше от мен при разходка.
Самоеда не е толкова труден за възпитание, по скоро трябва да знаете някои особености на породата. Той е много умен, възприема бързо, но често му омръзва. Трябва постоянно нещо да го занимава, да си играе, да усеща и да има желание да направи това, което му се казва. Примерно Кевин, в момента в който си играя с него, няма проблем, но само усети ли, че нещо вече не му е интересно, решава да прави нещо свое си. Не мога да кажа че е труден за възпитание, по скоро е куче за човек с опит. Аз лично сега се уча, изтървах го в възпитанието и сега се опитваме да наваксваме с училище. Своенравен е, иска много движение, много любопитен - ако има друго куче наоколо ще отиде да го види, за разлика от санбернарката, която винаги беше около мен.
В домашни условия също се различават по мое мнение. На Съни, вярвайте, не съм и чул гласа - тя не лаеше без причина, а и да излае, едно такова гърлено - боу, боу ... и спира. Кевин постоянно говори нещо, скимти, ам, ам ... говори си. Не обича да е сам, започва да лае, вие - примерно за времето, когато Съни бе в къщи, никога не съм я чул да вие, докато Кевин си вие и то доста често, особено ако се почубства пренебрегнат и няма никой около него.
Понеже съм пристрастен, бих ви казал - самоед. Но решението си е ваше ... самоеда изисква много грижи, и като поддръжка на козина - повярвайте, бялото е най трудно за поддържане, и като ресане, и като гледане. Ако можете да му осигурите всичко това, ще имате едно прекрасно куче, с което никога няма да скучаете и ще се чудите как сте могли да живеете без него. Сигурен съм, че и при санбернара е така, така че - избора е ваш !