Самоед
Публикувано: 29 September 2009 - 12:47 PM
Цитат(Galya_i_Niki @ Sep 29 2009, 01:24 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Слабия гръден кош със бягане ли се оправя или има и друга техника ? От колко месеца може да почне да се натоварва кученцето със бягане и някакакъв вид тренировки?
Зависи от много неща ... има наследственост, ако мога така да го кажа - наследствена предразположеност, може и от гледане да се получи. Ако е наследствено, нищо не може да се направи, единствено с много, много движение, предимно теглене да се подобри максимално. Понякога се случва и да го израстват - и това съм го забелязвал, като малки са с по тесен гръден кош, като пораснат - разширяват го. При женските кучета често след раждане се случва да разширят предницата, не случайно старите кучкари казват, че за да видиш една кучка каква е, тя трябва да е раждала. При гледане - да го гледаш само у дома, да не излиза редовно навън или да излиза само за да си свърши "работата", да не се движи, да не тича - как да го развие гръдния кош, без да диша ?
Натоварването е от първите дни, когато вземеш кученце. Ако чакаш да порасне и тогава да го "натоварваш", вече ще си закъснял. Под натоварване като малко разбирам максимално свободни движения, игра с други кучета, да играят, да се гонят, кученце да не е постоянно на повод. Всичко това му дава възможност да диша максимално, да отваря гърдите си.
Иначе натоварвания се започват след завършване на интензивния растеж, някъде към 9 месец, като те не трябва да са интензивни, всекидневни и тежки. Всичко се прави бавно и постепенно - първо тичане с колело - примерно, после теглене на лека гума, после по тежка ... след 1.2 - 1.5 години вече може да се правят интензивни тренировки, като максимална сила едно куче достига някъде към 2 - 3 година, пак казвам - ако е тренирано редовно. Състезателите за теглене на шейни примерно не използват по възрастни кучета след 5 година, а ако се използват, то те са като водачи на впряговете, а не силовите кучета, които са най близо до шейната и при които силата на теглене е най голяма.
Като при спорта е - искаш ли да си бърз, трябва да тренираш. А няма как да си бърз, ако не дишаш.
Техники има, има различни начини в зависимост от това какво искаш да натоварваш. Има начини на хранене дори ...
Публикувано: 29 September 2009 - 01:13 PM
Иначе натоварвания се започват след завършване на интензивния растеж, някъде към 9 месец, като те не трябва да са интензивни, всекидневни и тежки.
Е ние имаме още време тогава .. но със моите 100 и кусур килца... май жената ще е касметлииката да търчи нагоре надолу
Е ние имаме още време тогава .. но със моите 100 и кусур килца... май жената ще е касметлииката да търчи нагоре надолу

Публикувано: 29 September 2009 - 01:20 PM
Цитат(Galya_i_Niki @ Sep 29 2009, 02:13 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Иначе натоварвания се започват след завършване на интензивния растеж, някъде към 9 месец, като те не трябва да са интензивни, всекидневни и тежки.

При вас е друго, този спорт е популярен. Мойте неща са от личен опит и наблюдения, събирани от къде ли не. В Норвегия има професионални водачи на впрягове, към които можете да се обърнете за повече подробности и помощ.
Да расте бебето и да играе сега, всичко друго с времето си

Публикувано: 03 October 2009 - 01:43 PM
Цитат(dog.bg @ Sep 29 2009, 09:56 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Мисля, че храните с Пурина про план на основа пиле. Избягвайте пиле, вземайте от сьомга с ориз или агнешко. Оцветяването на върха на ушичките може да е и наследствено - самоед не е бяло куче. Ако позвавате предците си, предполагам че ще го забележите или те са го имали в младежка възраст - склонно е да се появява при по млади кучета, при възрастни е възможно да изчезне.
Мекия косъм под ушите и така наречената грива е чубствителен на прах и най бързо се оцветява, дори и от въздуха. Ако го пипнете там, ще видите че той е по различен, по мек, отколкото козината на гърба му. Редовно ресане с гребен, не с четка - има специални малки гребенчета за ресане на ушичките, за гривата отпред и отстрани -по голям, но гребен, не четка - ако не се лъжа от снимките, ползвате четка предимно. Ако го къпете често, ще се оцветява по бързо и по равномерно, въпреки че зависи с какво къпете, как сушите и къде живее кученце, дори къде живеете и вие като регион в България.
Очичките ви са червени от сълзички. Добавяйте в храната ANGELS' GLOW - тук, ако не - има препарат на Allsistems за външно мазане за тови вид червени петна.
В крайна сметка - не това е най важното. Белия цвят, който виждате на изложби се поддържа много трудно, искрящо белите кучета са грумвани, пазени са от прах с специални дрешки и обувчици за краката, използват се още десетки неща, за да се запази постигнатото и да се избягва честото къпане.
Да ви е жив и здрав и да му се радвате и обичате - това най важното.
На колко точно месеца е кученце ? Само на повод ли го разхождате ? Слабия гръден кош и постава на предните крачка би трябвало да ви притеснят повече, цвета е ... груминг.
Мекия косъм под ушите и така наречената грива е чубствителен на прах и най бързо се оцветява, дори и от въздуха. Ако го пипнете там, ще видите че той е по различен, по мек, отколкото козината на гърба му. Редовно ресане с гребен, не с четка - има специални малки гребенчета за ресане на ушичките, за гривата отпред и отстрани -по голям, но гребен, не четка - ако не се лъжа от снимките, ползвате четка предимно. Ако го къпете често, ще се оцветява по бързо и по равномерно, въпреки че зависи с какво къпете, как сушите и къде живее кученце, дори къде живеете и вие като регион в България.
Очичките ви са червени от сълзички. Добавяйте в храната ANGELS' GLOW - тук, ако не - има препарат на Allsistems за външно мазане за тови вид червени петна.
В крайна сметка - не това е най важното. Белия цвят, който виждате на изложби се поддържа много трудно, искрящо белите кучета са грумвани, пазени са от прах с специални дрешки и обувчици за краката, използват се още десетки неща, за да се запази постигнатото и да се избягва честото къпане.
Да ви е жив и здрав и да му се радвате и обичате - това най важното.
На колко точно месеца е кученце ? Само на повод ли го разхождате ? Слабия гръден кош и постава на предните крачка би трябвало да ви притеснят повече, цвета е ... груминг.
С гребен го реша то сас четка е доста по трудно :) ..... благодаря за изчерпателния отговор ..... саветите ще са ми от поза :)
Публикувано: 11 October 2009 - 09:36 PM
Здравейте, казвам се Диляна и съм от Варна.
Голяма фенка съм на породата самоед цялата ми стая е пълна с разни любопитни факти около тези кучета прочела съм сигурно целия интернет за тях, но наще досега не ми даваха да си взема такова мече.То ми е мечта от много време. Сега вече имам възможност да си взема и се 0бръщам към вас за помощ, защото искам чистокръвно куче с радословие . И много се радвам, че попадах на този форум изчетох всичките страници и ви моля да ме опътите откъде да си взема бебе самоед (женско) и горе-долу орентировачно на каква цена.
ПП.Днес докато се разхождах из морската на Варна със един мо приятел бяхме на алеата под пантеона и там имаше 2 изключително красиви самоеда (момиче и момче) Мъжкия се казваше Дарко а женската(която беше още малка) Тара стоях сигурно 40 мин да ги гледам и да им се възхищавам :)
Голяма фенка съм на породата самоед цялата ми стая е пълна с разни любопитни факти около тези кучета прочела съм сигурно целия интернет за тях, но наще досега не ми даваха да си взема такова мече.То ми е мечта от много време. Сега вече имам възможност да си взема и се 0бръщам към вас за помощ, защото искам чистокръвно куче с радословие . И много се радвам, че попадах на този форум изчетох всичките страници и ви моля да ме опътите откъде да си взема бебе самоед (женско) и горе-долу орентировачно на каква цена.
ПП.Днес докато се разхождах из морската на Варна със един мо приятел бяхме на алеата под пантеона и там имаше 2 изключително красиви самоеда (момиче и момче) Мъжкия се казваше Дарко а женската(която беше още малка) Тара стоях сигурно 40 мин да ги гледам и да им се възхищавам :)
Публикувано: 22 October 2009 - 09:39 PM
Даааа...сега е сезонът на линеето вече е открит!
Всички кучета започнаха да си сменят лятната козинката със зимна!
Ние имаме приятелка със самоед и всеки ден на площадката за игра на кучета...познай какво става,вместо игра има едно здраво чесане и сваляне на топки козина!
Съветът ми е да започвате с чесането,за да помогнете за по-бързо преминете през този космат период!
Всички кучета започнаха да си сменят лятната козинката със зимна!
Ние имаме приятелка със самоед и всеки ден на площадката за игра на кучета...познай какво става,вместо игра има едно здраво чесане и сваляне на топки козина!

Съветът ми е да започвате с чесането,за да помогнете за по-бързо преминете през този космат период!

Публикувано: 29 October 2009 - 09:29 AM
Публикувано: 29 October 2009 - 11:50 AM
Да, това е самоед. Дано намерите по-скоро стопаните на това мило създание. Ако не е проблем пуснете обява и в самоедския форум. Може някой да си го познае. Няма ли нашийник с медальон или ако имате вет наблизо със сканиращо устройство да проверите за микрочип. Все пак има база данни с номерата на чиповете. Може пък и да е регистриран там.
Публикувано: 29 October 2009 - 12:29 PM
Цитат(Тодура @ Oct 29 2009, 09:29 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Здравейте! Преди 1 час намерих в парк Гео Милев чудесно куче, което ми прилича на Самоед. Моля за вашето мнение, защото не зная в обявата каква порода да напиша. Прилагам снимки на това лудо създадание(едва успях да направя някаква що-годе прилична снимка)
Избягал или изхвърлен ... ако е избягал, по всяка вероятност ще има обяви за него в ветеринарните кабинети наоколо. Може и изхвърлен да е ... нашите кучета като бебета са много сладки и послушни, бели мечета, после порастват и се оказва, че ... "са големи" и "ние не искахме такова голямо куче" !

Живея наблизо, ако нямате възможност да обикаляте веткабинетите, може в неделя да ви помогна - пишете на лични съобщения. Имате ли къде да гледате кученцето ?
Дано по бързо намери дом !
10 х за това, че сте го прибрали !