Обучаващите кучета - България кой ,защо ,как
Публикувано: 09 September 2011 - 01:36 PM
Публикувано: 09 September 2011 - 01:40 PM
Публикувано: 09 September 2011 - 02:11 PM
Ники Колев, в 09 September 2011 - 12:36 PM, написа:
Ами така погледнато звучи доста несериозно или по точната дума е песимистично.Според мен е въпрос на време, да се уточнят нещата и хем стопаните доволни и предпазени, хем треньорите подплатени с необходимата квалификация

Аз лично от 3-годишна-досега се занимавам с гимнастика и въобще спортна насоченост...Това прави ли ме автоматично добър треньор?НЕ естествено.Точно по тази причина се е наложило да посещавам университет(наблягане много теория и практика), от които занимания съм изградила основна база, върху която съм стъпвала по натам в развитието и професионализма.Абсолютно не казвам, че една диплома прави някои специалист в нещо, но все пак е добра предпоставка и най вече показва желание и някаква сериозност.Треньор не означава просто да учиш някои на нещо си...Означава най вече, че трябва да си педагог, психолог и после идват практически конкретните упражнения и тренировки.Няма значение дали работиш с деца, кучета и каквото и да било.Отговорността е еднакво огромна.

Това е личното ми мнение и в този смисъл би било добре да има специализирани курсове, семинари и най вече строги изисквания и изпити, за получаване на някакъв сертификaт.Все пак по натам ще се работи с живи същества и отговорността , както казах по горе е огромна.

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.
Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.
Публикувано: 09 September 2011 - 05:34 PM
Ники Колев, в 09 September 2011 - 11:36 AM, написа:
Много добре сте се сетил - и така ще стане накрая, струва ми се .Аз лично тази идея я слушам от доста години ,от едни и същи хора , беше изоставяна във времето ,щото едно ли друго ли - но със сигурност ще цъфне неочаквано наново.И ще стане скрито - покрито - честито.
Чудя се примерно защо читавите хора, които се занимават с обучение на кучета не си спретнат организация? После се допитват до експерти по света ,изучават техните нормативи и пътя им , обмислят най-подходящото за нашите условия и да направят предложение за Наредба и пр. Нямят интерес ли ,липсва им ентусиазъм ли , че друго не е оправдание май ?
Друго - непрекъснато се пише и говори за кучешката агресия .Всички знаем, че тя е резултат от множество фактори ,вкл. обучение - под път и над път обяви "обучавам кучета за охрана и защита" !
Кой ,защо и най вече КАК го прави е извън всякак контрол! Самоуките и самопровъзгласилите се "инструктури" са не малка част от един огромен проблем и това докога ? До поредната трагедия , до поредната истерия в медиите ,до безумни рестрикции или до нескопосани "централни мерки" ?

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 09 September 2011 - 05:41 PM
evgeniy, в 09 September 2011 - 01:17 PM, написа:
По време на изпитания се следва някаква методика и изпитващия (който общо взето също е тръгнал от поляната) следи дали кучето изпълнява всичко според методиката и дава съответните оценки според предварително заложени критерии. Изпитващият не се интересува (а в повечето случаи и не е компетентен) да разбере по какъв начин кучето е стигнало до изпълнението на съответните команди.
Но дори и той да разбере, че подхода към кучето е неправилен, нехуманен и т.н., няма право да отиде и да каже "твоето куче е подготвено по грешен начин". Той просто е длъжен да си постави съответните оценки.
Затова и някои бяха писали тук из форумите "моите методи работят и това е най-важното".
Така, както на запад има цели движения по бодибилдинг, където се набляга "бодибилдинг без стимуланти, само по естествен път", така има и движения от рода "обучение на кучета единствено чрез Positive Behabior Training".
Похвално е, че вече и в България има такива треньори, но за жалост те са извън "светлината на прожекторите".
Публикувано: 09 September 2011 - 06:00 PM
kangal_bg, в 09 September 2011 - 03:41 PM, написа:
Изпитващият не се интересува (а в повечето случаи и не е компетентен) да разбере по какъв начин кучето е стигнало до изпълнението на съответните команди.
Но дори и той да разбере, че подхода към кучето е неправилен, нехуманен и т.н., няма право да отиде и да каже "твоето куче е подготвено по грешен начин". Той просто е длъжен да си постави съответните оценки.

Публикувано: 09 September 2011 - 06:26 PM
agalina, в 09 September 2011 - 06:00 PM, написа:
kangal_bg, в 09 September 2011 - 03:41 PM, написа:
Изпитващият не се интересува (а в повечето случаи и не е компетентен) да разбере по какъв начин кучето е стигнало до изпълнението на съответните команди.
Всеки е длъжен да се съобразява със Закона.
Е, и ?!
Професионалист със закон не се става.
П.П. По време на "демократичните промени" една червена ... ми бе казала: "Как може да си против Партията. Тя ти даде дипломата", на което й отговорих: "Точно така! Лежах си аз в къщи и един ден ме извикаха и ми казаха - хайде да ти дадем една диплома за висше образование".
Жалко е да се разсъждава по подобен начин. Независимо в каква сфера е това.
И за да не се впускам в "странични" примери, ще кажа и още нещо. Мой познат лично ми каза как са му предложили да стане олраунд съдия. А той си е казал "абе след като (еди кой си) е такъв, защо пък да не приема и аз". А този разговор го водихме защото му обяснявах колко фалшиво е това "олраундство"
Така че дали някой е съгласен или не, не е мой проблем. Аз се осланям само и единствено на факти, които мога да подкрепя с доказателства!
Публикувано: 09 September 2011 - 07:18 PM
agalina, в 09 September 2011 - 03:34 PM, написа:
Много добре сте се сетил - и така ще стане накрая, струва ми се .Аз лично тази идея я слушам от доста години ,от едни и същи хора , беше изоставяна във времето ,щото едно ли друго ли - но със сигурност ще цъфне неочаквано наново.И ще стане скрито - покрито - честито.
Чудя се примерно защо читавите хора, които се занимават с обучение на кучета не си спретнат организация? После се допитват до експерти по света ,изучават техните нормативи и пътя им , обмислят най-подходящото за нашите условия и да направят предложение за Наредба и пр. Нямят интерес ли ,липсва им ентусиазъм ли , че друго не е оправдание май ?
Друго - непрекъснато се пише и говори за кучешката агресия .Всички знаем, че тя е резултат от множество фактори ,вкл. обучение - под път и над път обяви "обучавам кучета за охрана и защита" !
Кой ,защо и най вече КАК го прави е извън всякак контрол! Самоуките и самопровъзгласилите се "инструктури" са не малка част от един огромен проблем и това докога ? До поредната трагедия , до поредната истерия в медиите ,до безумни рестрикции или до нескопосани "централни мерки" ?
Ако се направи треньорска организация,нали все пак трябва да се лицензира?Освен това могат да се лицензират хотели и приюти ,но не и инструктори.Да,БРФК си издава собствени лицензи,които наистина нищо не доказват.
Въпросът ''кой,защо и как'' вълнува всички.От друга повечето от собствениците на кучета търсят бързи и ''ефективни'' начини за справяне с проблема.Разчитат само и единствено на механична корекция с моментен резултат .Под защита разбират единствено агресия.Пак се връщаме на изходна позиция-липса на киноложка култура.А може би не е луд този,който яде баницата...
Публикувано: 09 September 2011 - 07:41 PM
Публикувано: 09 September 2011 - 07:58 PM
kangal_bg, в 09 September 2011 - 05:41 PM, написа:
Тук не е толкова до баницата, а до това дали човек иска да се образова, да се развива...
Ако човек си знае цената, той ще си намери и мястото без да се вълнува от посредствеността около него.
Съгласна съм.Има семинари за спорт,за поведенчески проблеми,АРС също организират семинари .Дотук добре,но кой трябва да каже кой е читав и кой не е и по какъв критерий ще се прави извода или издава лиценза?
Публикувано: 09 September 2011 - 08:13 PM
Galiadogs, в 09 September 2011 - 07:58 PM, написа:
kangal_bg, в 09 September 2011 - 05:41 PM, написа:
Тук не е толкова до баницата, а до това дали човек иска да се образова, да се развива...
Ако човек си знае цената, той ще си намери и мястото без да се вълнува от посредствеността около него.
Съгласна съм.Има семинари за спорт,за поведенчески проблеми,АРС също организират семинари .Дотук добре,но кой трябва да каже кой е читав и кой не е и по какъв критерий ще се прави извода или издава лиценза?
Хм, не зная!
Обикновено в нашата държава "водещите фактори" са най-невежите, просто докопали се до съответната позиция.
Сложен въпрос. По-сложен, отколкото отговора, който може да бъде даден.
Изглежда ще трябва да се осланяме на Библейското: "По делата им ще ги познаете!"
Публикувано: 09 September 2011 - 09:02 PM

Няма лошо куче,има лош стопанин.
Публикувано: 09 September 2011 - 11:44 PM
#38 Guest_navar_*
Публикувано: 10 September 2011 - 10:21 AM
ако ще се обучават треньори,това трябва да става в учебно заведение,или правителствена организация( визирам школата за подготовка на водачи на служебни кучета в системата на МВР ,в Берковица) а не на сдружение с нестопанска цел ..
нека не се получава безумието ,не можеш да работиш като фризьор,ако нямаш майсторско свидетелство от камарата на занаятчиите,въпреки че си завършил училище за фризьори-там някой така се беше вживял че постави собствената си частна организация над Министерството на образованието,за щастие за много кратко..
та не набърквайте обучението ,и киноложките организации-двете нямат много общо...
Публикувано: 10 September 2011 - 10:30 AM
Не считам изобщо за правилно да е БРФК.
Но няма лошо да е професионална организация, която в същото време да защитава интересите им. Подобни са практиките по света.
Не знам за фризьорите, но не са само те. Ветеринарните лекари, архитектите, инженерите в строителството са длъжни да членуват в професионални организации, за да упражняват професията правоспособно, като задължението е вменено със закон. Предполагам адвокатите също. Като идея не е лошо, на практика - зависи, може много да се опорочи.
Публикувано: 11 September 2011 - 11:49 AM
Galiadogs, в 09 September 2011 - 05:18 PM, написа:
agalina, в 09 September 2011 - 03:34 PM, написа:
Ако се направи треньорска организация,нали все пак трябва да се лицензира?Освен това могат да се лицензират хотели и приюти ,но не и инструктори.
Пак се връщаме на изходна позиция-липса на киноложка култура.А може би не е луд този,който яде баницата...
Не е до киноложка култура - до нормативи e и да контрола върху тях , това е изходната позиция.