Dog.bg Форуми : Обучаващите кучета - България

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Обучаващите кучета - България кой ,защо ,как Оцени темата: ***** 1 Гласове

#21 Потребителят е офлайн   evgeniy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:German Shepherd,Car Detailing

Публикувано: 09 September 2011 - 01:32 PM

добре би било ако може да се развие тази дисциплина,особено след като има много хора които се занимават с това независимо че е нелегитимно за момента

#22 Потребителят е офлайн   Ники Колев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 09 September 2011 - 01:36 PM

Защото още не се е светнал някой, че от това могат да се изкарват добри пари (от лицензирането, за треньорството не знам). Ще се събудим някой ден с някоя наредба, че към Мин на земеделието (примерно) се организират курсове (по 1000лв примерно), после се държат едни изпити по (100 лв примерно) и накрая се издава един лиценз за 200лв (пак примерно) и се подновява срещу Х лева годишно.

#23 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 09 September 2011 - 01:39 PM

Това неминуемо ще се случи.
Но който иска да бъде професионалист - така е. Коя професия вече не подлежи на лицензиране, не знам.

#24 Потребителят е офлайн   evgeniy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 September 2011 - 01:40 PM

ами дори и да е така пак ще е добре защото ще има подбор от хора допуснати до курса после пък издържали изпитите...,и ще се отсеят,а после ти си реши на кого ще си довериш кучето на мен с уменията или на този до мен Доказалият се с умения минал през курс изпит лиценз....

#25 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 September 2011 - 02:11 PM

Показване на мнениетоНики Колев, в 09 September 2011 - 12:36 PM, написа:

Защото още не се е светнал някой, че от това могат да се изкарват добри пари (от лицензирането, за треньорството не знам). Ще се събудим някой ден с някоя наредба, че към Мин на земеделието (примерно) се организират курсове (по 1000лв примерно), после се държат едни изпити по (100 лв примерно) и накрая се издава един лиценз за 200лв (пак примерно) и се подновява срещу Х лева годишно.

Ами така погледнато звучи доста несериозно или по точната дума е песимистично.Според мен е въпрос на време, да се уточнят нещата и хем стопаните доволни и предпазени, хем треньорите подплатени с необходимата квалификация :ba_025: .Диплома или документ(както искате го наречете), не гарантира качество, но е достатъчно добра предпоставка и някаква гаранция за ученика.Ще дам личен пример(няма общо с кучетата, но логиката е сходна)...
Аз лично от 3-годишна-досега се занимавам с гимнастика и въобще спортна насоченост...Това прави ли ме автоматично добър треньор?НЕ естествено.Точно по тази причина се е наложило да посещавам университет(наблягане много теория и практика), от които занимания съм изградила основна база, върху която съм стъпвала по натам в развитието и професионализма.Абсолютно не казвам, че една диплома прави някои специалист в нещо, но все пак е добра предпоставка и най вече показва желание и някаква сериозност.Треньор не означава просто да учиш някои на нещо си...Означава най вече, че трябва да си педагог, психолог и после идват практически конкретните упражнения и тренировки.Няма значение дали работиш с деца, кучета и каквото и да било.Отговорността е еднакво огромна. :mg_062:
Това е личното ми мнение и в този смисъл би било добре да има специализирани курсове, семинари и най вече строги изисквания и изпити, за получаване на някакъв сертификaт.Все пак по натам ще се работи с живи същества и отговорността , както казах по горе е огромна.
User's Signature

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.

Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.

#26 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 09 September 2011 - 05:34 PM

Показване на мнениетоНики Колев, в 09 September 2011 - 11:36 AM, написа:

Много добре сте се сетил - и така ще стане накрая, струва ми се .Аз лично тази идея я слушам от доста години ,от едни и същи хора , беше изоставяна във времето ,щото едно ли друго ли - но със сигурност ще цъфне неочаквано наново.И ще стане скрито - покрито - честито.
Чудя се примерно защо читавите хора, които се занимават с обучение на кучета не си спретнат организация? После се допитват до експерти по света ,изучават техните нормативи и пътя им , обмислят най-подходящото за нашите условия и да направят предложение за Наредба и пр. Нямят интерес ли ,липсва им ентусиазъм ли , че друго не е оправдание май ?
Друго - непрекъснато се пише и говори за кучешката агресия .Всички знаем, че тя е резултат от множество фактори ,вкл. обучение - под път и над път обяви "обучавам кучета за охрана и защита" !
Кой ,защо и най вече КАК го прави е извън всякак контрол! Самоуките и самопровъзгласилите се "инструктури" са не малка част от един огромен проблем и това докога ? До поредната трагедия , до поредната истерия в медиите ,до безумни рестрикции или до нескопосани "централни мерки" ?
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#27 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 September 2011 - 05:41 PM

Показване на мнениетоevgeniy, в 09 September 2011 - 01:17 PM, написа:

какво излиза че няма нито един легитимен тренер на кучета тук ,в този форум?никои от "професионалните дресьори" не е минал през специална школа на обучение,не е държал изпитит за квалификация пред комисия ? е добре как се явяват с кучетата по състезания изложби. аиде то за изложби маи е по различно ...,много се заговори напоследък за тези неща особено покраи асен и ми стана наистина интересно,ако реша един ден да си дам кучето на обучение особенно нещо по специализирано реално няма такова място и човек които би го извършил ,които след това ще издаде нужния документ че кучето е минало този и този курс на обучение с еди кои си човек които го е обучавал с еди какви си резултати...?или ги смесвам с изложбите ,доста съм невеж в тази област не го крия за което моля да ме извините

По време на изпитания се следва някаква методика и изпитващия (който общо взето също е тръгнал от поляната) следи дали кучето изпълнява всичко според методиката и дава съответните оценки според предварително заложени критерии. Изпитващият не се интересува (а в повечето случаи и не е компетентен) да разбере по какъв начин кучето е стигнало до изпълнението на съответните команди.

Но дори и той да разбере, че подхода към кучето е неправилен, нехуманен и т.н., няма право да отиде и да каже "твоето куче е подготвено по грешен начин". Той просто е длъжен да си постави съответните оценки.

Затова и някои бяха писали тук из форумите "моите методи работят и това е най-важното".

Така, както на запад има цели движения по бодибилдинг, където се набляга "бодибилдинг без стимуланти, само по естествен път", така има и движения от рода "обучение на кучета единствено чрез Positive Behabior Training".

Похвално е, че вече и в България има такива треньори, но за жалост те са извън "светлината на прожекторите".

#28 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 09 September 2011 - 06:00 PM

Показване на мнениетоkangal_bg, в 09 September 2011 - 03:41 PM, написа:

какво излиза че няма нито един легитимен тренер на кучета тук ,в този форум?никои от "професионалните дресьори" не е минал през специална школа на обучение,не е държал изпитит за квалификация пред комисия ? е добре как се явяват с кучетата по състезания изложби. аиде то за изложби маи е по различно ...,много се заговори напоследък за тези неща особено покраи асен и ми стана наистина интересно,ако реша един ден да си дам кучето на обучение особенно нещо по специализирано реално няма такова място и човек които би го извършил ,които след това ще издаде нужния документ че кучето е минало този и този курс на обучение с еди кои си човек които го е обучавал с еди какви си резултати...?или ги смесвам с изложбите ,доста съм невеж в тази област не го крия за което моля да ме извините

Изпитващият не се интересува (а в повечето случаи и не е компетентен) да разбере по какъв начин кучето е стигнало до изпълнението на съответните команди.

Но дори и той да разбере, че подхода към кучето е неправилен, нехуманен и т.н., няма право да отиде и да каже "твоето куче е подготвено по грешен начин". Той просто е длъжен да си постави съответните оценки.

Не съм съгласна - в България има ЗВмД и ЗЗЖ ,където пределно ясно е казано кои са добрите практики и кои не , пише си там и едно към едно кое е.Всеки е длъжен да се съобразява със Закона - от гледачите на кучета l приюти ,дo собствениците на хотели за кучета, до вет лекарите, до изпитващите за кволификация .
User's Signature

#29 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 September 2011 - 06:26 PM

Показване на мнениетоagalina, в 09 September 2011 - 06:00 PM, написа:

Показване на мнениетоkangal_bg, в 09 September 2011 - 03:41 PM, написа:

Изпитващият не се интересува (а в повечето случаи и не е компетентен) да разбере по какъв начин кучето е стигнало до изпълнението на съответните команди.

Не съм съгласна.
Всеки е длъжен да се съобразява със Закона.

Е, и ?!

Професионалист със закон не се става.

П.П. По време на "демократичните промени" една червена ... ми бе казала: "Как може да си против Партията. Тя ти даде дипломата", на което й отговорих: "Точно така! Лежах си аз в къщи и един ден ме извикаха и ми казаха - хайде да ти дадем една диплома за висше образование".

Жалко е да се разсъждава по подобен начин. Независимо в каква сфера е това.

И за да не се впускам в "странични" примери, ще кажа и още нещо. Мой познат лично ми каза как са му предложили да стане олраунд съдия. А той си е казал "абе след като (еди кой си) е такъв, защо пък да не приема и аз". А този разговор го водихме защото му обяснявах колко фалшиво е това "олраундство"

Така че дали някой е съгласен или не, не е мой проблем. Аз се осланям само и единствено на факти, които мога да подкрепя с доказателства!

#30 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 09 September 2011 - 07:18 PM

Показване на мнениетоagalina, в 09 September 2011 - 03:34 PM, написа:

Много добре сте се сетил - и така ще стане накрая, струва ми се .Аз лично тази идея я слушам от доста години ,от едни и същи хора , беше изоставяна във времето ,щото едно ли друго ли - но със сигурност ще цъфне неочаквано наново.И ще стане скрито - покрито - честито.
Чудя се примерно защо читавите хора, които се занимават с обучение на кучета не си спретнат организация? После се допитват до експерти по света ,изучават техните нормативи и пътя им , обмислят най-подходящото за нашите условия и да направят предложение за Наредба и пр. Нямят интерес ли ,липсва им ентусиазъм ли , че друго не е оправдание май ?
Друго - непрекъснато се пише и говори за кучешката агресия .Всички знаем, че тя е резултат от множество фактори ,вкл. обучение - под път и над път обяви "обучавам кучета за охрана и защита" !
Кой ,защо и най вече КАК го прави е извън всякак контрол! Самоуките и самопровъзгласилите се "инструктури" са не малка част от един огромен проблем и това докога ? До поредната трагедия , до поредната истерия в медиите ,до безумни рестрикции или до нескопосани "централни мерки" ?

Ако се направи треньорска организация,нали все пак трябва да се лицензира?Освен това могат да се лицензират хотели и приюти ,но не и инструктори.Да,БРФК си издава собствени лицензи,които наистина нищо не доказват.

Въпросът ''кой,защо и как'' вълнува всички.От друга повечето от собствениците на кучета търсят бързи и ''ефективни'' начини за справяне с проблема.Разчитат само и единствено на механична корекция с моментен резултат .Под защита разбират единствено агресия.Пак се връщаме на изходна позиция-липса на киноложка култура.А може би не е луд този,който яде баницата...
User's Signature

Качена снимка

#31 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 September 2011 - 07:41 PM

Показване на мнениетоGaliadogs, в 09 September 2011 - 07:18 PM, написа:

може би не е луд този,който яде баницата...

Тук не е толкова до баницата, а до това дали човек иска да се образова, да се развива...
Ако човек си знае цената, той ще си намери и мястото без да се вълнува от посредствеността около него.

#32 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 09 September 2011 - 07:58 PM

Показване на мнениетоkangal_bg, в 09 September 2011 - 05:41 PM, написа:

Тук не е толкова до баницата, а до това дали човек иска да се образова, да се развива...
Ако човек си знае цената, той ще си намери и мястото без да се вълнува от посредствеността около него.

Съгласна съм.Има семинари за спорт,за поведенчески проблеми,АРС също организират семинари .Дотук добре,но кой трябва да каже кой е читав и кой не е и по какъв критерий ще се прави извода или издава лиценза?
User's Signature

Качена снимка

#33 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 September 2011 - 08:13 PM

Показване на мнениетоGaliadogs, в 09 September 2011 - 07:58 PM, написа:

Показване на мнениетоkangal_bg, в 09 September 2011 - 05:41 PM, написа:

Съгласна съм.Има семинари за спорт,за поведенчески проблеми,АРС също организират семинари .Дотук добре,но кой трябва да каже кой е читав и кой не е и по какъв критерий ще се прави извода или издава лиценза?

Хм, не зная!
Обикновено в нашата държава "водещите фактори" са най-невежите, просто докопали се до съответната позиция.
Сложен въпрос. По-сложен, отколкото отговора, който може да бъде даден.

Изглежда ще трябва да се осланяме на Библейското: "По делата им ще ги познаете!"

#34 Потребителят е офлайн   evgeniy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 September 2011 - 08:18 PM

Е как по какъв по резултати естествено

#35 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 09 September 2011 - 09:02 PM

Много труден отговор.Ако,съм начинаещ,ще се допитам до познати ,форуми и т.н.Но,понеже не съм такъв ,ще дам един пример: В кв.Обеля видях човек обучаващ НОК на 5-6 м./човека е тренъор в Бенковски/,забелязах изражението на кучо,пълно щастие и удоволствие.Израз на нетърпение за нещо ново.Това не се постига с бой и наказания.Точно това бих търсил при наблюдаването на тренъор.Във форума има достатъчно качени клипове за да се забележи това.
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#36 Потребителят е офлайн   Ники Колев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 09 September 2011 - 11:44 PM

Това също не е критерий. Има кучета, които са си "работари". Добрият треньор трябва да може да намери "спусъка", с който да отключи работните способности на всяко куче (разбира се говорим за кучета със здрава психика). Проблемът е, че докато разберем дали треньорът е добър, той може да ни съсипе кучето. Според мен в идеалния случай трябва да има някакъв тип комисия, агенция, наречето го , както искате, но да е орган, в който да са представени различни организации-държавни и НПО и тя да одобрява и лицензира треньорите. На пръв поглед звучи фантасмагорично, но като се замислим колко кинофили има, които биха си поверили кучетата на тези треньори, работата далеч не е за подценяване.

#37 Потребителят е офлайн   Arolski9111 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:+359878787912
    arolski911@gmail.com

Публикувано: 10 September 2011 - 09:48 AM

Да споделя и аз нещо по темата.
Ето един клип на един много известен американски треньор, който сам казва - че няма специална диплома за това. Но е един от най - добрите в САЩ. :ba_025:

User's Signature

Асен Аролски треньор на кучета
и
техните собственици

Качена снимка

#38 Guest_navar_*

• Група: Гости

Публикувано: 10 September 2011 - 10:21 AM

за съжаление и тук се сблъсквам,със закостенялото схващане-дипломи за треньори да се издават от БРФК..защо? нима хората които обучават кучета ,трябва да обучават само клубни кучета?? мелезите не подлежат ли на обучение???
ако ще се обучават треньори,това трябва да става в учебно заведение,или правителствена организация( визирам школата за подготовка на водачи на служебни кучета в системата на МВР ,в Берковица) а не на сдружение с нестопанска цел ..
нека не се получава безумието ,не можеш да работиш като фризьор,ако нямаш майсторско свидетелство от камарата на занаятчиите,въпреки че си завършил училище за фризьори-там някой така се беше вживял че постави собствената си частна организация над Министерството на образованието,за щастие за много кратко..
та не набърквайте обучението ,и киноложките организации-двете нямат много общо...

#39 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 September 2011 - 10:30 AM

Кой казва да е БРФК?
Не считам изобщо за правилно да е БРФК.
Но няма лошо да е професионална организация, която в същото време да защитава интересите им. Подобни са практиките по света.
Не знам за фризьорите, но не са само те. Ветеринарните лекари, архитектите, инженерите в строителството са длъжни да членуват в професионални организации, за да упражняват професията правоспособно, като задължението е вменено със закон. Предполагам адвокатите също. Като идея не е лошо, на практика - зависи, може много да се опорочи.

#40 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 11 September 2011 - 11:49 AM

Показване на мнениетоGaliadogs, в 09 September 2011 - 05:18 PM, написа:

Показване на мнениетоagalina, в 09 September 2011 - 03:34 PM, написа:

Ако се направи треньорска организация,нали все пак трябва да се лицензира?Освен това могат да се лицензират хотели и приюти ,но не и инструктори.
Пак се връщаме на изходна позиция-липса на киноложка култура.А може би не е луд този,който яде баницата...
Ами трябва си регистратура и централни правила (хотелите и приютите са снабдени с норматив отдавна ,има закон и съответна наредба) - защо инструктурите да не може да се регламентират ?
Не е до киноложка култура - до нормативи e и да контрола върху тях , това е изходната позиция.
User's Signature

• (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни