Английски булдог - говорилня
Публикувано: 21 April 2010 - 05:37 PM
там ще намерите инфо за всички изложби, които ще се проведат на територията на България, както и инфо как става записването и внасянето на таксите за изложбите.
Успех с красавицата!
Публикувано: 23 April 2010 - 11:20 PM
palqkat, в 23 April 2010 - 10:20 PM, написа:
- в какви граници варират нормланите цени от лицензирани развъдници ?
Това зависи от много фактори: границите и цените са различни, трябва да питате конкретен развъдчик за конкретно куче, така във форума надали някой ще пише цена.
- какво точно представлява родословието и може ли да бъде фалшифицирано и как се проверява ?
Родословието е документ, издаден от БРФК ( ако кучето е произведено в БГ ) , който доказва принадлежността на кучето към породата, там се пише породата, имената на родителите и прародителите ( поне 3 поколения назад ) , кой е производител и т.н., както и номер , с който е записан в племенната книга.
- каква е точно разликата между SHOW и PET клас ?
Шоу клас са кучета, подходящи за участие в изложби ( по екстериор и др.параметри ), и за развъждане ( ако някой ден решите да го заплодите ) , това са кучета с по-добри естериорни каечства. Докато пет клас са кучета с някакъв дефект / недостатък, който най често не влияе на здравето им и качеството на живот, но не позволява те да бъдат използвани в развъждане и няма да получават високи оценки на изложби. (нехарактерна за породата захапка , например )
- защо цените на кучета от частни лица, са значително по-ниски от тези от развъдниците и каква гаранция дават развъдниците че евентуално не прикриват дадени генетични отклонения с цел да си продадат кучилата и да си запазят името ?
Защото частине лица работят за количество на продадените кученца и не се стремят да ги произвеждат здрави и породни, а просто да ги продадат. Докато развъдчиците си имат репутация, и на-важно опит в работа с тази порода. Няма смисъл те да прикриват "генетичните отклонения" при някакво куче / кучило, само за до го продадат, ми нали след
1 година максимум всичко ще си проличи, ако има нещо такова. Пожелавам Ви успех с избирането на добър развъдник за Булдоци! В България има такива.
Мерси предварително
Публикувано: 01 May 2010 - 11:22 PM
Цитат:
Цитат
Most people know the Bulldog as "English Bulldog" or "British Bulldog", however the ONLY Bulldog breeds recognised by the Kennel Club are the Bulldog and the French Bulldog.
In Recent years other breeds have been developed, known under names like " American Bulldog", "Olde English bulldogge" or "Regency Bulldogs". These breeds ARE NOT the same as the Bulldog and ARE NOT recognised by the Kennel Club.
Превод:
ПРАВИЛНОТО име на нашата порода е просто "БУЛДОГ".
Повечето хора познават Булдог като "Английски булдог" или "Британски булдог", обаче ЕДНСТВЕНИТЕ породи, признати от Кенъл Клуб са Булдог и Френски булдог.
През последните години се развиха и други породи, познати като "Американски булдог", "Староанглийски булдог" или "Регент булдог". Тези породи НЕ СА същите, като порода "Булдог" и НЕ СА признати от Кенъл Клуб.

Публикувано: 02 May 2010 - 11:01 AM
- цената на всяко кученце може да е различна в зависимост от неговото качество, т.е. от неговият предполагаем шоу потенциал. Колкото по-голямо е кученцето, толкова по-добре може да се ориентираме за неговият бъдещ екстериор. Съответно по-голямото, с шоу потенциал кученце ще бъде по-скъпо, защото реално се вижда какви качества притежава.
Пет клас кученца, са такива с някакъв недостатък, например: нетипичен цвят за породата, нетипично оцветени очи, нетипична за породата захапка и т.н., които не пречат по никакъв начин на здравословното състояние на кученцето, но то не може да участва в изложби и в развъдната програма на клуба.
- родословието е документа, който Ви гарантира, че при тези кученца е проведена селекция и чистопородност на поколението. Родителите на тези кученца са здрави и отговарят на всички изисквания от правилника за селекция и развъждане на съответната порода, за да бъдат допуснати до разплод, което се следи както от развъдчикът така и от отговорните за тази дейност лица в клуба!
- цените от "частни лица".... мисля че Persona Grata Ви е отговорила много точно! При кученцата без родословия не се провежда селекция, не се работи по правила, нямате гарантиран произход, нямате гаранция за здравето на родителите, от там и на кученцата, там се работи за количество, а не за качество!
Никой, уважаващ себе си развъдчик, не би си позволил да развъжда родители с генетични здравословни проблеми, защото в последствие това ще копроментира неговото име! Освен това, както писах по- горе, при клубните кучета и кучила се упражнява контрол и се работи по правила!
- цените на кученцата от доказали се развъдници е по-висока и заради повечето разходи, които прави всеки развъдчик, за закупуването на качествени екземляри, от известни кръвни линии, с цел подобряване качеството и здравето на произведените от него кученца. Само за пример ще Ви кажа, че цената на закупено от чужбина кученце, от известни кръвни линии и известни развъдници за породата се движи м/у 2500 – 4000 евро., без да са включени транспортните разходи! Разходите на съвестните развъдчици са и доста големи, защото хранят с най-добрите храни предлагани на пазара, винаги ваксинират и обезпаразитяват кучетата си, никога не жалят пари за хранителни добавки, ползват най-добрите мед. услуги за своите любимци, отглеждат качествено създаденото от тях поколение, извеждат редовно своите кучета на киноложки изложби, където всяко куче получава своите оценки, които биха го допуснали до развъждане, често пътуват много км за да заплодят своята женска с качествен мъжкар или закупуват за около 1500 евро замразена семенна течност от чужбина от мъжкар с отлични екстериорни качества и доказал се като качествен производител. С една дума, развъдчиците, работят за подобряването на породата, както здравословно, така и екстериорно, те работят за качество, а не за количество! И най-важното, всеки един съвестен развъдчик отговаря с името си за създаденото от него поколение!!!
В никакъв случай не искам да кажа, че закупувайки си кученце от развъдник, член на съответният клуб по порода и МФК, 100 % имате гаранция, че съответното кученце ще бъде на 100% здраво, въпреки отличният здравословният статус на родителите му, но със сигурност, процента на генетично предавани заболявания се свежда до минимум и винаги ще имате възможност да бъдете компенсирани с друго кученце със същите екстериорни качества, при доказано генетично заболяване!
Публикувано: 10 May 2010 - 08:29 PM
iridada, в 10 May 2010 - 05:05 PM, написа:
От развъдник, занимаващ се сериозно и отговорно с породата, работещ по правилата за селекция и развъждане на клуба, което пък Ви дава гаранция за здраве и чистопородност, на такава цена не можете да си купите! Защо? - направих опит да го обесня в по-горен постинг. Откъде да си купите булдог до 1000 лв....!?!, ами такъв истински няма! За тази цена може да си намерете булдогоподобно кученце, с неясен произход и здраве!
Публикувано: 10 May 2010 - 09:08 PM
iridada, в 10 May 2010 - 07:05 PM, написа:
Препоръката е или да си съберете поне още толкова пари, и да си купите куче от развъдник, или да не купувате Булдог за 1000 лв. вообще. Нечистоородността на такова куче за 1000 лв. стои на второ място, като на първо място излизат здравословни проблеми при такова куче! Което означава, че вероятността да похарчите мноооого пъти по-голяма сума от 1000 лв по ветеринари, лекувайки цял живот животното си от различни болести, е много голяма! Защото непрофесионалното развъждане на таи порода крие доста сериозни проблеми със здравето на поколенията.
Публикувано: 14 May 2010 - 09:21 AM
iridada, в 14 May 2010 - 06:29 AM, написа:
Здравейте, можете ли да ни се представите коя /кой /сте, откъде сте, имате ли куче от тази порода, член ли сте на Клуб Булдог България?
Извенете ме, но не ми е ясно какво точно Ви интересува, с така поставеният от Вас въпрос : "...как стои въпроса със заплождането на женския английски булдог" ?
Публикувано: 14 May 2010 - 04:06 PM
да напомня, че все още имате възможност
да станете притежател на страхотна тениска
DOG PERSON - dog.bg
или да направите подарък на някой приятел
- цена25лв
Парите от тези тениски отиват за кучетата от Без дом
ето тук може да прочетет на кого помогнахме с предишните тениски
Тениски

L-размер свършиха
Публикувано: 17 May 2010 - 11:42 AM
Айде малко откритост и прозрачност...бам 1000 или 2000 евро или колкото е и точка. стига сте обяснявали с каква храна храните, и аз храня с такава и аз ваксинирам и обезпаразитявам, и аз си изкарвам кученцето.
Публикувано: 17 May 2010 - 03:48 PM
Въпосът в същност е, колко вие сте готови да платите за такова куче,защото както разбирате,всякакви цени можете да намерите.Но коя е реалната за вас,само вие можете да си прецените.Най точно можете да изчислите,като сметнете порциона му на ден+ваксини+калций+медицински услуги,отопление,вет.паспорт и не на последно място и за отглеждане,сиреч труд и ще дойдете до реалната цена.Тогава,може и да се окаже,че развъдчиците в по-вечето случаи, продават евтино!
А иначе развъдчиците не гледат 1 куче,за да правите паралел с отглеждането на вашето,което е единствено.И при тях всички кучета се отглеждат с качествена храна,за да могат да се репродуцират и бебетата да израстват здрави.С други думи не е все едно да храниш 1 или няколко кучета за разплод!!!

www.streletz.eu
Публикувано: 17 May 2010 - 06:19 PM
Не мисля, че цената зависи от мен и какво аз съм готов да платя, очевидно е че тя не се образува нито от цената на храната, грижите и др. общи за всички породи фактори, а от пазара(търсене-предлагане), който също не зависи от мен. Наистина от тази логика следва, че може да се намери всякаква цена, но за условия като в България, където развъдниците на булдог се броят на пръсти, цената освен от пазара се "съгласува" и от развъдчиците, т.е. всеки един от тях е съвсем наясно колко е тази цена. Та защо нещата не са открити? Може ли човек да си вземе от развъдчик пет клас с дефект куче за 1500лв? а за 2000? Мисля, че доста хора могат да отговорят на така поставен въпрос.
Може пък едни от други да си пазят цените, знам ли. Но дори така дали това е правилно? Аз мисля, че прозрачността би била удобна за всички. Който знае какво е вложил и си държи на цената няма защо да се притеснява и оправдава а да сподели открито.
Публикувано: 17 May 2010 - 09:49 PM
А цената на ежедневните грижи при Булдог не е много сходна с тази на други породи, при едно качествено отглеждане.Не знам, може би само при мен така се получава, но не се смята само чувал храна, разпределен месечно + определен брой ваксини +калций - което са елементарни грижи. Ами я му излезе някаква друга болест и го засърби в дупето - веднага се хуква на ветеринар ( и то не на един, обикновено ), добавете и изложбите към списъка с разходите, и операция за израждане( което го няма при повечето други породи! ) . Един Булдог не може да струва евтино, защото не може да се гледа евтино!
Публикувано: 17 May 2010 - 10:27 PM
Тъй като всички се интересуват по-скоро от минималните цени, мисля че е нормално да става въпрос за кученца с по-голям дефект. Но хайде да бъда по-точен - примерно:леко диспропорционирано, с неправилни зъби, с неправилна опашка и забележки по окраската, нещо нормално, което го прави пет клас
Публикувано: 17 May 2010 - 11:04 PM
Ако българския развъдчик започне да пише редовно,какви разходи прави по дейноста си,ще вземе да се откаже от развъждането,защото разходите, които прави за качественно отглеждане не се покриват с продажната стойност на кучетата му!
В действителност и конюнктурата налага това!

www.streletz.eu
Публикувано: 17 May 2010 - 11:05 PM
Не е възможно и да Ви се каже точна цена, цената се определя от много фактори, които съм посочила по-горе в моят постинг! Освен това, кученцата от едно кучило също не са на една цена, тя се определя от качеството на всяко едно кученце!!! Нищо скрито покрито няма, няма и причини поради, които да си крием цените! Лично на мен обаче, ми е обидно да ме питат за цени, тук във форума, без даже да са се поинтересували какви кучета притежавам! Предполагам, че не получавате отговор на този въпрос и от другите развъдчици именно поради тази причина! Нормално е, когато искате да притежавате кученце от дадена порода, да се запознаете първо с породата, да разберете това ли е Вашата порода, да се поинтересувате кои са развъдниците занимаващи се с тази порода, да се обадите лично на развъдчикът и да се осведомите за всичко, което Ви интересува от самият него и ако сериозно искате да притежавате куче от тази порода, то отидете и вижте кучетата на съответният развъдник, както и родителите на бъдещият Ви любимец!!! Толкова ли е трудно да се обадите и да попитате или поне имейл да напишете, или Ви е под достойнството, да го направите- лично, та затова задавате въпросите си за цените точно тук!?!
Нямам причини, да се притеснявам от каквото и да е!!! Нямам и за какво да се оправдавам!!!
Когато ми се обадят, обеснявам подробно за всичко, за което ме попитат, с достойнство /както казвате/ обявавам цената на моите кучета, с гордост ги и показвам на всеки, който е пожелал да ги види! Обеснявам и в какви граници варират цените на кученцата от тази порода в БГ. От тук нататък, всеки сам за себе си преценява, какво куче иска да притежава! Лично аз не смятам, че цената за породата в БГ е висока, даже напротив!!!
Прозрачност и откритост казвате..., ами имате я..., само си направете труда да ни се обадите, а не да ни задавате въпросите си за цената тук във форума- казах Ви, това не е пазар!!!
Тъй като се занимавам дълго време с развъждане и имам контакти с много развъдчици, знам, че и при всички останали е така и никъде по форумите не се обсъждат цените на кучетата от която и да е порода!
Всеки развъдчик определя сам цената на собствените си кученца, изхождайки от качеството както на родителите им, така и на самите тях , както и от кръвните линии от които произлизат.
Истината е, че в БГ цените на качествените кучетата са най-ниски, независимо от породата и то не защото нямаме качество, а защото сме бедни - просто въпрос на стандарт! Затова и много чужди развъдчици, купуват нашите кучета- първо са качествени, второ са много евтини за тях! Вече не един път сме доказали, че произвеждаме качествени булдоци, които стават шампиони извън БГ и то в страни с много по-развита и напреднала кинология от нас!!!
Това е, не е прието по киноложките форуми да се коментират цени, затова и тук няма да получите отговор на този си въпрос !!!
Публикувано: 17 May 2010 - 11:22 PM
StyleBullet, в 17 May 2010 - 11:10 PM, написа:
Много вярно!