Dog.bg Форуми : Противопаразитно хапче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Противопаразитно хапче

#21 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 08 June 2006 - 02:09 PM

Цитат

всички хапчета е желателно да се дават на гледно
давай ги рано сутрин

Ооо, мерси - това е добра идея. Мога дори да стана към 5 (примерно). Още хората спят и шанса да са яли е минимален! Ставам, отивам, намирам, давам - и обратно в леглото r) Супер идея! Мерси пак, още на следващото даване ще го направя така.

Празимека нали може да се дава не на гладно? Питам по принцип - не за бебетата.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#22 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 08 June 2006 - 03:21 PM

на гладно хапчетата за обезпаразитяване действат най добре - всичко друго е бош лаф работа

#23 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 June 2006 - 06:30 PM

Помислете върху това..http://www.bgvet.org/science/clinic/pardis/echinococcosis.html

Цитат от там...
"..........и се развиват в зрели форми в рамките на 32 до 80 дни................."

Могат да се намерят и данни колко време минава докато разни други паразити се развият от яйце до възрастен индивид. Няма да цитирам конкретни паразити, но средно е около месец.

Стар мит е, че противопаразитните са токсични за черен дроб. Дори някой тук ги нарече отрови. Хора, ако изядете наведнъж много сол, също може да се отровите. Имал съм куче, едвам оцеляло след ядене на доста солена копърка. Това не значи, че солта е отрова. Както беше казал д-р Пейчев (Tyson) в един друг форум - "Dosisi sola facit venenum (самата доза прави отровата); от змийската отрова се правят животоспасяващи лекарства, а с вит.А например може да бъде убит пациент при НЕКОМПЕТЕНТНО приложение."
Съвременните противопаразитни средства въздействат гибелно на структури на паразитите, каквито бозайниците нямат. Поради това, повечето от тях са практически нетоксични в лечебните дози.
И поради краткия жизнен цикъл на паразитите обезпаразитяване веднъж на 3 месеца в нашите условия на свръхзаразена среда съвсем не е достатъчно. Това важи не само за чревните паразити, но и за все по-разпространяващите се дирофиларии /сърдечни червеи/.

Въпрос към знаещите (с леко повишена трудност) - при отрицателна копропроба възможно ли е кучето да е свръхопаразитено с чревни паразити?

#24 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 June 2006 - 07:12 PM

Цитат

Аз искам да питам нещо друго..
Трябва ли да се сменя хапчето? Имам предви ако давам няколко месеца подред Дронтал (примерно), трябва ли да го сменя с друго? Има ли нещо вярно в това, че паразитите "привиквали" и няма да действа след време хапчето?! bl)

Каквито и комбинирани хапчета за тении и глисти да давате, всички те съдържат прациквантел, понеже за момента той е най-ефективното средства против тении, вкл. "кучешка тения". Изключение е само "Витамент" на Вирбак, който съдържа никлозамид. Последния не действа на кучешки тении.

#25 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 June 2006 - 07:25 PM

Цитат

за таблетките - различните препарати са различни комбинации от активни съставки, които действат в определена степен на различните видове паразити , повечето от тези активни съставки не се резорбират или се резорбират в определена степен от стомашната лигавица - т.е . действието им е предимно локално - на место в червата - страничните ефекти са оказани на всеки препарат

Това, че повечето препарати не се резорбират и действат локално е абсолютно невярно!!!!!!!!

#26 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 08 June 2006 - 07:33 PM

Цитат

Това, че повечето препарати не се резорбират и действат локално е абсолютно невярно!!!!!!!!

Именно такива спорове, между лекари ме объркват тотално. Аз съм най-обикновен човек, който иска съвет от лекаря си, за да поддържа здравето на своя любимец. И..какво точно да направя, като спорове има не само по тази тема. На кого да се доверя?

Това с обезпаразитяващите на всеки един месец отдавна ме вълнува.
Искам да попитам - защо и откъде е търгнал тогава мита за обезпаразитяването на 3 месеца, след като отдавна е ясен цикъла на развитие на паразитите?
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#27 Потребителят е офлайн   Lutchezar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 June 2006 - 07:49 PM

3-те месеца са препоръчителни, не гарантиращи липса на паразити, освен това има "феномен" на много кучета, чиито организъм не позволява да се задържат паразити.... всичко е индивидуално, зависи от куче, начин на гледане и обезпаразитяване.....
User's Signature

,,Работата по общественополезни каузи е бавна, уморителна, неблагодарна, а ползите ще се видят най-рано от следващото поколение. Освен това всички, които имат някакъв пряк търговски интерес от тези каузи, се вбесяват, като видят, че ти нямаш такъв и постоянно ти вменяват мисли, постъпки и чувства, които и при най-голямо желание ти не можеш да си спомниш да си помислил, направил или изпитал..."

#28 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 June 2006 - 08:51 AM

Цитат

Цитат

Именно такива спорове, между лекари ме объркват тотално. Аз съм най-обикновен човек, който иска съвет от лекаря си, за да поддържа здравето на своя любимец. И..какво точно да направя, като спорове има не само по тази тема. На кого да се доверя?

Това с обезпаразитяващите на всеки един месец отдавна ме вълнува.
Искам да попитам - защо и откъде е търгнал тогава мита за обезпаразитяването на 3 месеца, след като отдавна е ясен цикъла на развитие на паразитите?

За спор относно това, че повечето препарати се резорбират не може да става и дума, понеже аз съм прав:) Това е лесно проверяемо.

#29 Потребителят е офлайн   RozaLiq Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 June 2006 - 11:54 AM

На Морти му давам хапче на 1 месец.. месец и половина и гледам да не закъснявам много! Не знам колко е правилно, но така ми каза нашия вет. доктор и ние и с Мортьо изпълняваме r)

#30 Потребителят е офлайн   HERZ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 June 2006 - 01:55 PM

Пък ние даваме на 3 месеца b)

---------------------
Аз искам да попитам за един стар препарат - АЗИПИРИН! Давала съм почти само от тези хапчета на немската ми овчарка и за 11 г. нито веднъж не е изкарвал глисти! Лятото е в перфектна кондиция, зимата сме закръгленички nok Това ме кара да мисля, че той е нямал глисти!
Дали е удачно да продължавам с тези хапчета или сега като е вече възрастно куче да премина на някакви други??? А тъй като живее и на село, досещате се заколи се агне, заколи се прасенце, пиле - нашия все намазва по нещо! Вие какво препоръчвате?

А неотдавна бях чула, че Азипирин-а го спират от производство, но преди 3 мес. като купувах си го имаше все още. Може би стари запаси.
---------------------------------------------------------
А Бандитката Шели е на Дронтал + пак на 3 месеца! И нито като бебе, нито пък като вече пораснало куче е вадила глисти! А дано и занапред няма w) b)
User's Signature

EPAGNEUL BRETON KENNEL От РАЙЧЕВ

Качена снимка

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека

#31 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 10 June 2006 - 07:54 AM

От мен (понеже съм лекувала тази ужасна болест на кучето си)- през топлия сезон на разпространението на комарите (май- септември), давайте веднъж месечно препарат с айвомек .Особено важи за районите около блата и реки и най- вече в южните райони (макар че ние се заразихме в София ) и абсолютно задължително за дворните кучета и късокосместите.
Комарите заразяват чрез ухапване с Дирофилария иммитис ,сърдечен паразит по месоядните.Лечението е скъпо и с риск за живота.А при напреднало опаразитяване лечението е невъзможно и изходът е фатален.
Добре е преди айвомека да си направите бърз кръвен тест за дирофилариоза.Защото след прилагане на айвомек теста става фалшиво отрицателен за възрастни паразити.И може и да си имате ,а да си давате айвомек, който убива само младите форми ,не червейте (стигащи до над 30 см дължина ).Те се трепят с друго.
И не забравяйте,че някой породи коли ,шелти, бобтейл и смесени с тях , имат непоносимост към айвермектините.

п.п.Преди 9 години един приятел лекар ми беше казал за това и аз разбира се си казах - да да ,престараване ...Точно след месеци ми се случи.
п.п.п.Това, че кучето е закръглено ,съвсем не значи, че няма паразити- това са легенди.Трябва да е супер опaразитено ,за да слабее.А за срока, за който лекарствата действат- пише го производителят -някои са на 3 ,на 6 мес и т.н.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#32 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip

Публикувано: 10 June 2006 - 09:22 AM

Цитат

И не забравяйте,че някой породи коли ,шелти, бобтейл и смесени с тях , имат непоносимост към айвермектините.

понеже знам че Празимек също не бива да се дава на кучета от горните породи, това означава ли че той предпазва и от дирофилариоза? ивъобще кои комбинирани препарати можем да използваме за профилактика и на тези паразити или те трябва да се профилактират отделно?

#33 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 June 2006 - 11:13 AM

Цитат

.А за срока, за който лекарствата действат- пише го производителят -някои са на 3 ,на 6 мес и т.н.

Няма препарат, който да действа толкова дълго. Всички с едно изключение само /ивермектин/ действат за кратко време след като са били дадени. ТЕ УБИВАТ ПАРАЗИТИТЕ НА МОМЕНТА. НЯМА ЗАЩИТА ОТ РЕИНВАЗИРАНЕ. На практика едно куче би могло да се зарази с тении и глисти само дни след като е било обезпаразитявано. Помислете върху това и ще разберете защо препоръчвам обезпаразитяване на по-къси интервали.

Никой не ми отговори на въпроса възможно ли е кучето да има много тении и глисти, а в изпражненията да няма яйца.

#34 Потребителят е офлайн   Eni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 June 2006 - 11:35 AM

Цитат

Никой не ми отговори на въпроса възможно ли е кучето да има много тении и глисти, а в изпражненията да няма яйца.

Според този материал, който съм си записала в предпочитани, и на който сега се вгледах, че съвпадат фамилиите /може би е ваш?/ може. Но не ми е ясно, защо все пак специалистите не стигнете до единен извод, а наистина човек може да чуе всякакви препоръки. Предишният ни вет.лекар казваше, че не е нужно да тровим кучето, на 6 месеца било достатъчно да му даваме обезпаразитяващи, и така и му давахме. Сегашните пък, защото са двама от една клиника, препоръчват на два месеца, но си признавам, че си мисля, че май се престарават и презастраховат. А напълно е възможно да не съм права. Но, когато чуваш разни мнения от специалисти, неминуемо е и ти да си правиш някакви свои тълкувания. w)
User's Signature

прочети правилата за подписите

#35 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 June 2006 - 11:38 AM

То за възможно - възможно е... особено ако говорим за видове със "сезонно" яйцеотделяне.
Да не говорим, че и ако изобщо правят подобни изследвания докторите, могат да си оставят ръцете (т.е. да не погледнат изобщо...)
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#36 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 June 2006 - 11:44 AM

Цитат

Би трябвало да има, тъй като зрелите форми снасят яйца които преминават във фекалиите и това е пътя на заразяване на следващия гостоприемник.
Може и да греша, въпроса нали беше с повишена трудност b)

#37 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip

Публикувано: 10 June 2006 - 12:17 PM

специално за тениите е възможно понеже има видове които отделят членчета с възможност за активно придвижване. при тях в изпражненията не се открива нищо но членчетата напускат кучето докато то е в състояние на покой.

ПП: а аз също не получих отговор на въпроса си.

#38 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 June 2006 - 12:59 PM

Макар че фирмата производител не е отбелязала това в листовката на Празимек, то той може да се ползва за профилактика на дирофилариоза. Ивермектин се ползва за профилактика на дирофилариоза всеки месец един месец преди и един след появата на комари.
Пак ще кажа. Противопаразитните не са отрови и бих спорил с всеки колега, който каже на някого "да не си трови кучето с хапчета".
Паразитите са опасни не само за кучетата, не забравяйте това!!!!

Няма паразити, отделящи сезонно яйца.

#39 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 June 2006 - 01:03 PM

Цитат

.... давайте веднъж месечно препарат с айвомек  .Особено важи за районите около блата и реки и най- вече в южните райони  (макар че ние се заразихме в София ) и абсолютно задължително за дворните кучета и късокосместите.
Комарите заразяват чрез ухапване с Дирофилария иммитис ,сърдечен паразит по месоядните.Лечението е скъпо и с риск за живота.А при  напреднало опаразитяване  лечението е невъзможно и  изходът е фатален.

Агалина,
Моля те, кажи ми името на препарата, съдържащ тази съставка.
Гледах по анимал планет сърце на куче заразено и умряло от Дирофилария - имаше повече червеи отколкото сърце s).
Дронтал + веднъж месечно достатъчен ли е?
Сега с тези дъждове полянките в градинките стават на блата, та няма нужда да сме толкова на юг и до блата и реки, за да има риск n).
Бих искала да апелирам към всички - бъдете отговорни!

#40 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 10 June 2006 - 01:14 PM

Между другото - когато купувах противопаразитни каишки на кучетата - ми предложиха такива, които отблъскват комарите. Гледах глупаво и неразбиращо, а и продавачката явно не знаеше защо е нужно. Е, вече знам.
User's Signature

• (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни