Публикувано: 10 June 2006 - 07:54 AM
От мен (понеже съм лекувала тази ужасна болест на кучето си)- през топлия сезон на разпространението на комарите (май- септември), давайте веднъж месечно препарат с айвомек .Особено важи за районите около блата и реки и най- вече в южните райони (макар че ние се заразихме в София ) и абсолютно задължително за дворните кучета и късокосместите.
Комарите заразяват чрез ухапване с Дирофилария иммитис ,сърдечен паразит по месоядните.Лечението е скъпо и с риск за живота.А при напреднало опаразитяване лечението е невъзможно и изходът е фатален.
Добре е преди айвомека да си направите бърз кръвен тест за дирофилариоза.Защото след прилагане на айвомек теста става фалшиво отрицателен за възрастни паразити.И може и да си имате ,а да си давате айвомек, който убива само младите форми ,не червейте (стигащи до над 30 см дължина ).Те се трепят с друго.
И не забравяйте,че някой породи коли ,шелти, бобтейл и смесени с тях , имат непоносимост към айвермектините.
п.п.Преди 9 години един приятел лекар ми беше казал за това и аз разбира се си казах - да да ,престараване ...Точно след месеци ми се случи.
п.п.п.Това, че кучето е закръглено ,съвсем не значи, че няма паразити- това са легенди.Трябва да е супер опaразитено ,за да слабее.А за срока, за който лекарствата действат- пише го производителят -някои са на 3 ,на 6 мес и т.н.
PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !