Публикувано: 26 June 2006 - 01:55 PM
Лично мнение: на възраст под 60 дни по-ефективно, удобно и приятно за даване е "Дронтал пупи" (сиропче), при дребни породи има "икономическа" изгода да се дава и до 3 м. възраст, но на куче над 10 кг. на 2 месеца и нещо примерно вече е безсмислено от финансова гледна точка.
Повечето хапчелъци според листовките си са за над 3 м. възраст (това трябва да се гледа) - т.е. вредни са за кучета-бебета и даването на хапче на бебе под 90 дни е... де да знам и аз, по-скоро резервен вариант. Специално за Цестал ще проверя тия дни какво пише на опаковката.
Иначе аз лично предпочитам да обезпаразитявам с него - съставът (поне по идея) е същият като на Дронтал+, но хапчето е 3 пъти по-евтино, което все пак си е от значение, доколкото не се прави компромис спрямо качеството.
Иначе схемата за обезпаразитяване на малки кученца е горе-долу такава:
15 дни - дронталче пъпи
30 дни - пак същото
42 дни - първа бебешка ваксина
ако бебетата са изкарвали глисти при второто обезпаразитяване - още едно, 7 дни след ваксинацията (на 53 дни максимум); ако са изкарали УЖАСНО много глисти, най-разумно е да се отложи ваксината и да се обезпаразитят поне още веднъж около 45 дни; ваксините се поставят на физически здрави и СВОБОДНИ ОТ ПАРАЗИТИ животни, иначе не се дава гаранция за изграждането на имунитета, т.е. най-вероятно ще похабим ваксината и/или ще има тежки странични ефекти, защото паразитите са "изяли" имунната система на бебето.
60 дни - втора бебешка ваксина
75 дни - редовно обезпаразитяване (най-добре с дронтал пъпи, ако не - с хапче според килограмажа)
90 дни - трета ваксина
И оттам вече в зависимост от това дали на 75 дни са изкарани глисти или не, може да се продължи през 15 дни до пълно изчистване или да се мине на нормална схема на обезпаразитяване през два-три месеца (кой както предпочита).
В интерес на истината, аз лично съм привърженик на обезпаразитяването на всеки месец и нещо, първо защото упорито се плаша от тении r) и предпочитам, ако хвана такава, да не е от моите собствени кучета; и второ, защото почти всеки месец по няколко пъти сме на изложби, по всякакви странни места, общуват с други - включително чужбински - кучета и гледам да се презастраховам и с препаратите за бълхи, и с обезпаразитяването, пък и ваксините гледам да са винаги сложени около месец преди датата на предишното ваксиниране. А и като знам какво изкарват бебетата-кучета от обезпаразитени родители... брр, благодаря. Наскоро за първи път за 15-годишна практика с бебета се сблъсках с уникален за мен случай: кучило, което НЕ ИЗКАРА никакви глисти след обезпаразитяване, което беше правилно направено, с редовен (по идея) препарат и даден според килограмажа. Все още се чудя препаратът бил ли е редовен b) или е нещо развален.

Почивайте в мир, мили ангели!