Правилата за развъждане в клубовете - свободно тълкуване или задължителни за изпълнение
Публикувано: 30 October 2011 - 10:10 PM
Публикувано: 30 October 2011 - 10:15 PM
Lenard, в 30 October 2011 - 09:42 PM, написа:
Ама защо да е шокиращо? Нали:
blaze, в 30 October 2011 - 09:12 PM, написа:
Щом не е в разрез, занчи всичко е ок. Това, че може пък да не е редно, да не морално, да не е човешко да си изтумбиш кучката от раждане - неее. Щом е по правилата, значи е ок.
А то всъщност правила няма. То и за това това се случва. Щото генералния проблем идва от главата. В случая само се възползват от ситуацията.
Както писах и по-горе - в правилника на БРФК е отделено повече внимание на името на развъдника, отколкото на грижата и закрилата на кучетата и предпазването им от злоупотреби.
Нямам идея - има ли чужда федерация, която "от горе" да налага основни правила, като това - колко пъти да ражда едно куче и през какъв период? Или навсякъде е оставено това решение на самите клубове? Защото в случая виждаме, че такива правила изобщо липсват.
А FCI - имат ли някакви ограничения?

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 30 October 2011 - 10:40 PM
blaze като един отявлен радетел на демокрацията и ЗЗЖ не може да загрее тези детайли. Защо да го прави?! Сигурно счита ,че е нормално човек да има 30 деца, примерно, щото физиологията го позволява и защото не е забранено.
Само ще кажа, че след като в правилника на БРФК изрично е упоменато съобразяването с ЗЗЖ не виждам нужда да се вписва каквото и да било друго по въпроса, освен ако има нужда да се обясни на някой специално (защото иначе ще се прави на ударен с парцал) какво се счита за жестокост. Не, че има малко такива, де ....

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 31 October 2011 - 11:32 AM
Анчето не е вече модератор в темата за чихуахуа. Темата за изтритите кучила не е изтрита, всички изтрити от модератори теми или мнения отиват в Архив, така че може да бъде върната по всяко време.
Не разбирам как едно куче може да се разгонва четири пъти годишно, това явно е медицински феномен - разгонва се на близо 90 дни !
Разликата между първото и второта раждане е 171 дни. Между второто и третото - 161 дни. Ако от тях извадим грубо казано 70 дни - десет дни начало на цикъла, овулация, заплождане и около 60 дни бременност, то излиза че разгонванията са между първото и второто раждане са на 101 дни, а между второто и третото - 91 дни !
Нямам никаква идея дали това е характерно за породата, но то все пак куче ... нормалното разгонване е два пъти годишно, случва се и три пъти .. но четири пъти, на всеки приблизително 90 дни - не е нормално, но така излиза, ако датите са верни.
Закон за защита на животните третира този тип развъждане като търговско, а в всички правилници на FCI и БРФК - "Търговците на кучета и притежатели на развъдници, работещи с определено търговска цел не могат да практикуват развъждане и да притежават развъдници в страна-член или партньор под договор с FCI. "
Публикувано: 31 October 2011 - 11:49 AM
dog.bg, в 31 October 2011 - 11:32 AM, написа:
А това, че всеки един "развъдчик" е изтапанил с големи букви като самостоятелен раздел в сайта си "За продажба", какво е - развъждане с цел еволюиране на породата или развъждане с цел печелене на пари.
90% от така наричащите се развъдчици нямат грам понятие от селекция в името на стабилизиране и развитие на дадена порода, а основно произвеждат, за да продават и печелят.
Само преди няколко минути попаднах на някакав сайт за северни куета, където рекламирането бе от рода колко награди спечелили от незнам си какви изложби (ЦАЦ, ЦАЦИБ и т.н). Тези награди с НИЩО не допринасят за стабилността на тази порода. Те единствено се афишират, за да се вдигне цената на продаваните кученца.
Цацове, Цацибове и други подобия имат стойност само и единствено за кучета, отглеждани като домашни любимци. А едно куче, за да ти е просто любимец, му е абсолютно безразлично какви титли има или въобще има ли някакви титли. Това е за начесване снобизма на собственика.
Публикувано: 31 October 2011 - 01:38 PM
Между другото едно време такива като бушката бяха най-върлите доносници на властта, а после станаха най-репресираните от режима!
И бушка, не само че съм сигурен, че съм ти направил точен психопортрет ами и ще продължа, за да могат и други да те видят какво представляваш и да знаят какво могат да очакват от такива като теб... А мога и мисля да го направя защото в психиката на която си ярък представител няма нищо ценно, нищо стойностно, нищо достойно за адмирации!
Кое е морално и кое не е безкрайна тема още от III-IV век пр.н.е., Затова има закони и правила! Тука сте станали като махленски клюкарки - веднага решихте кой лъже, кой не... вие сте последната инстанция. смях...
Публикувано: 31 October 2011 - 01:48 PM
rossy75, в 31 October 2011 - 02:38 PM, написа:
Много е смешен целият ти пост. Нямам никакво отношение към нея/теб. А само към това, че ползва кучката си за машина. Нито я знам, нито я познавам, нито имам какво да деля с нея. Пет разменени реплики във форума далеч не ме прави "позната" с някого.
А коресподненцията на лс върви и без да я искам - само дето Анчето там държи доста различен език от сдържания в темата. Но не ме касае особено.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 31 October 2011 - 01:49 PM
Дреме й на бушката за Анчето. Всеки, който някога нещичко е чел от бушката знае, че тя е непримирима по един въпрос - пъпи милс и безогледно размножаване.
Друго не разбирам. Бушката не е използвала грозни думи и квалификации. Тя просто посочи един факт: че куче от развъдник е раждало три пъти за една година. Ако вие считате, че това е почтено развъждане в духа на киноложките принципи, защо го наричате донос? Та това си е истина, изнесена от самия "развъдчик". Нещо бъркате значението на думата донос. Или пък и вие виждате, че има нещо нередно в този факт?! Кое от двете последно?
Публикувано: 31 October 2011 - 01:51 PM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 31 October 2011 - 07:23 PM
kangal_bg, в 31 October 2011 - 09:49 AM, написа:
А това, че всеки един "развъдчик" е изтапанил с големи букви като самостоятелен раздел в сайта си "За продажба", какво е - развъждане с цел еволюиране на породата или развъждане с цел печелене на пари.
90% от така наричащите се развъдчици нямат грам понятие от селекция в името на стабилизиране и развитие на дадена порода, а основно произвеждат, за да продават и печелят.
Само преди няколко минути попаднах на някакав сайт за северни куета, където рекламирането бе от рода колко награди спечелили от незнам си какви изложби (ЦАЦ, ЦАЦИБ и т.н). Тези награди с НИЩО не допринасят за стабилността на тази порода. Те единствено се афишират, за да се вдигне цената на продаваните кученца.
Цацове, Цацибове и други подобия имат стойност само и единствено за кучета, отглеждани като домашни любимци. А едно куче, за да ти е просто любимец, му е абсолютно безразлично какви титли има или въобще има ли някакви титли. Това е за начесване снобизма на собственика.
Искам да уточня по повод северните....въпросния сайт не е актуален поне от 5г. и виси в пространството защото не е в силите на сегашното ръководство да го изтрие. В БКК " Северни кучета " няма никакви по специални облаги за титли, имаме си стегнат правилник за развъдна дейност,има правила спазват се а който не спазва бива и наказан ( има такива членове ) за точно подобен случай. Наистина моля, нека не слагаме под общ знаменател това " всички развъдчици са печалбари" защото не е правилно особено когато нямате детаелен поглед върху всички клубове и развъдници.
Не съм съгласна с развъдната програма на Анчето,изненадана съм....дано това да е изолиран случай в нейния развъдник.
Публикувано: 31 October 2011 - 11:40 PM
North face, в 31 October 2011 - 07:23 PM, написа:
Искам да уточня по повод северните....въпросния сайт не е актуален поне от 5г. и виси в пространството защото не е в силите на сегашното ръководство да го изтрие. В БКК " Северни кучета " няма никакви по специални облаги за титли, имаме си стегнат правилник за развъдна дейност,има правила спазват се а който не спазва бива и наказан ( има такива членове ) за точно подобен случай. Наистина моля, нека не слагаме под общ знаменател това " всички развъдчици са печалбари" защото не е правилно особено когато нямате детаелен поглед върху всички клубове и развъдници.
Не съм съгласна с развъдната програма на Анчето,изненадана съм....дано това да е изолиран случай в нейния развъдник.
Е добре де, не ви ли омръзна да си комуникирате с диагностицирания Н. Атанасов - кангал или както е сега последния от хилядите му никове ... чудя ви се искрено ...

Публикувано: 01 November 2011 - 05:40 AM
KOKO_ko, в 31 October 2011 - 10:40 PM, написа:
Е добре де, не ви ли омръзна да си комуникирате с диагностицирания Н. Атанасов - кангал или както е сега последния от хилядите му никове ... чудя ви се искрено ...

KOKO_ko, не знам дали Н. Атанасов е диагностициран, а и не ме интересува. Макар че не винаги сме на едно мнение, за мен в поста му има доста истина, която не отърва на тъй наречените "развъждачи".

"Направете го заради мен:погрижете се за това,моята овчарка да остане работно куче,така както аз правех през целият си живот в името на тази цел" Max von Stephanitz 1864-1936
http://www.working-d...a%20Dvora%20CS/
http://www.working-d...ls/520770/..CS/
Публикувано: 01 November 2011 - 10:22 AM
kangal_bg, в 31 October 2011 - 11:49 AM, написа:
Посочи ми един сайт на чужденстранен развъдник за чихуахуа където не е "изтъпанчен" самостоятелен раздел FOR SALE. Явно породата е обречена в световен мащаб да не еволюира, или?!
Публикувано: 01 November 2011 - 11:00 AM
blaze, в 01 November 2011 - 10:22 AM, написа:
kangal_bg, в 31 October 2011 - 11:49 AM, написа:
Посочи ми един сайт на чужденстранен развъдник за чихуахуа където не е "изтъпанчен" самостоятелен раздел FOR SALE. Явно породата е обречена в световен мащаб да не еволюира, или?!
Не говоря за вашата порода.
Говоря по принцип.
А да навлизаме в темата "развъждане"... много трябва да пиша и малко ще бъда разбран.
Публикувано: 01 November 2011 - 11:39 AM
kangal_bg, в 01 November 2011 - 11:00 AM, написа:
Говоря по принцип.
А да навлизаме в темата "развъждане"... много трябва да пиша и малко ще бъда разбран.
По принцип - развъждането в цял свят е основно в ръцете на любители.
Няма нужда да пишете много. Имате регистриран развъдник от години, доколкото си спомням.
Просто покажете резултата от развъдния процес на вашия развъдник.

Публикувано: 01 November 2011 - 02:02 PM
dog.bg, в 01 November 2011 - 11:39 AM, написа:
kangal_bg, в 01 November 2011 - 11:00 AM, написа:
Говоря по принцип.
По принцип - развъждането в цял свят е основно в ръцете на любители.
Няма нужда да пишете много. Имате регистриран развъдник от години, доколкото си спомням.
Просто покажете резултата от развъдния процес на вашия развъдник.

Да-а-а, така е. Имам регистриран развъдник, но не развъждам кучета! Ако става дума за персонално развъждане.
За сметка на това съм автор на развъдни програми, които са приложени успешно включително и в чужбина и резултатите вече излизат наяве.
Защото да се говори за развъдна програма (някъде някой го бе писал по-горе) и че тя се спазва коректно при наличието на 3 до 5 кучета (обикновено 3 нелинейни женски и 2 нелинейни мъжки) е смешно. Не можеш да контролираш и статистически да обработваш данни от 10-15 приплода без да се съпоставят данни с други развъждания, с получени приплоди от същите родители в други условия, без залагане на контролни и опитни групи и т.н.
Така че дали работиш с 1 мъжко и 1 женско чистопородни или с 10 мъжки и 10 женски чистопородни, разликата не е голяма ако това размножаване не е на фона на възможно по-голяма извадка от популацията.
Но когато да кажем, работиш с 30 женски и около 10 мъжки, когато можеш да съпоставяш резултати от различни райони, условия и ползване, нещата стават доста по-различни.
Така че, както писах някъде по-нагоре, хайде да не се "изхвърляме" с развъждане, защото или ще сведем разговора на много ниско ниво стил коко или куку (не го помня как се бе писал) или най-много подразнените да станат прекалено много и отново да ми бъде наложена забрана да пиша.
Защото тук не се разсъждава научно, а се следят буквите и запетаите на някакви правилници и до колко не е накърнен комерсиалния интерес на някого.
РАЗВАЖДАНЕ не е аматьорско занимание, а наука! И разликата е много голяма от това, дали дадени любители познават и спазват каноните на науката или просто приемат термина като титла с която да се закичат.
Публикувано: 01 November 2011 - 02:31 PM
Цитат
Кой развъдчик в България работи с 40 кучета (като изключим 1-2-ма дето имат по 200) , а в света? И все пак тука не се говори за създаване на нови породи, а за съществуващи такива с повече от 100 години документирано развъждане (ако може така да се каже). Никой не пречи на никой да следи какво става и какво се произвежда в неговата порода в България и по света, и да си прави програми, изводи и т.н. Кой е казал че трябва да се работи само със собствени кучета. Развъждането става с хора. Сам човек и всичко да знае, пак няма как да се справи. Именно затова са тези сдружения, клубове, федерации и т.н. Който знае какво иска и как да го постигне, той ще го постигне без значение колко кучета има в двора си.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 01 November 2011 - 02:57 PM
vano, в 01 November 2011 - 02:31 PM, написа:
Цитат
Кой развъдчик в България работи с 40 кучета (като изключим 1-2-ма дето имат по 200) , а в света? И все пак тука не се говори за създаване на нови породи, а за съществуващи такива с повече от 100 години документирано развъждане (ако може така да се каже). Никой не пречи на никой да следи какво става и какво се произвежда в неговата порода в България и по света, и да си прави програми, изводи и т.н. Кой е казал че трябва да се работи само със собствени кучета. Развъждането става с хора. Сам човек и всичко да знае, пак няма как да се справи. Именно затова са тези сдружения, клубове, федерации и т.н. Който знае какво иска и как да го постигне, той ще го постигне без значение колко кучета има в двора си.
Иване, да съм казал някъде, че е в България ?!
Много добре ти поне знаеш с какво съм се занимавал последните 9-10 години. Да, развъдника с който започнах има (имаше) точно 30 разплодни кучета! Всички бяха от места, където трябва да бъдат, а именно – по предназначението си и на всички приплодите отиваха по същите места.
Обследваните кучета са хиляди (да, хиляди !!!) Само ДНК пробите са 1200.
И някъде да съм казал, че това съм го направил сам ?! Или че въобще това е работа, която може да се свърши от един човек ?! Напротив, мога да кажа, че моят принос е най-малкия, но той бе основата.
А тия тук дето имат по 20 или 200 кучета много добре (поне аз, а мисля, че и ти също) ги знаем доколко са в час с развъждането и с множенето!
П.П.
На приложените графики са извадки за 51 мъжки кучета:

Държа да отбележа, че измерванията и изчисленията не са правени от мен!
Публикувано: 08 November 2011 - 10:29 AM
ДА АЗ ЩЕ СЕ НАУЧА ДА ЖИВЕЯ С БОЛКАТА И РАЗОЧАРОВАНИЕТО , НО КАК ДА ЖИВЕЯ С БОЛКАТА НА ДИДИ, ТА ТОВА Е АМЕРИКАНСКИ СТАФОРДШИР ТЕРИЕР КАК ДА ПРИЕМА ЧЕ МОЯТА ДИДИ НИКОГА НЯМА ДА ТИЧА И СКАЧА, ДА НОСИ ТОПКА …….ДА ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧА И ДА БЪДА СИЛНА И ЩЕ БЪДА ЗАРАДИ ДИДИ , ЗАЩОТО МНОГО Я ОБИЧАМ.
П.П.Дано няма други разочаровани и излъгани от този развъдчик или др. развъдчици в БГ или по света , които си позволяват да развъждат и произвеждат болни кучета. Аз може да съм на 12г. , но с помоща на моето семейство ще направя всичко възможно да се сложи край на безотговорното развъждане и нека всички виновни си понесат последствията .