vano, в 10 January 2012 - 03:01 PM, написа:
Същото е и с кучетата. Има проблем - има свръхпопулация на бездомни кучета. Предлагат се някакви мерки, всички скачат срещу тези мерки, а реално нямат никаква готова алтернатива, която да предложат.
Аз алтернатива имам, но никой не го е еня за нея. Например всички съществуващи изолатори, приюти, да се дадат за стопанисване на организации за защита на животните. Да не се харчат пари за приюти с хиляди изисквания, а да са от вида "отворени". Държавата да поема разходите за вода, ток, храна, кастрации и нищо друго, като задължително пари на ръка изобщо не се дават на организациите. Разходите щяха да бъдат далеч по-малко, отколкото така или иначе държават заделя за бездомните в момента. Ако имаше желание от страна на държавниците, щяхме да сме забравили за бездомните вече.
Чипирането няма да спре появата на бездомни.
Кастрацията ще я спре.
Защо обаче се набляга на чипирането, а не на кастрация, безплатна, за бездомни и дворни, по градове, но и села и вилни зони.
Не съм против регистрацията и регистъра, който така или иначе го няма в момента, против съм ЧИПИРАНЕТО. Ако в България имаше санкции за нарушения на наредби, закони, нямаше да има нужда точно от чип. Въобще.