Dog.bg Форуми : Задължително микрочип у кучетата в София от вчера

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (24 Страници) +
  • « Първа
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Задължително микрочип у кучетата в София от вчера Микрочиповете могат да причинят рак на домашните любимци! Оцени темата: ***** 2 Гласове

#201 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 10 January 2012 - 04:05 PM

А някой казал ли им е на ветовете, че трябва да си правят локални архиви на поставените от тях чипове и после когато се появи регистъра, те да седната и да въвеждат данните в този регистър. Ама все си мисля, че освен чипа, в този регистър ще трябва да се въвеждат и някои данни, например за собственика - като да кажем ЕГН, лична карта или знам ли какво. Ако сега ветовете събират подобни данни, то трябва , май да бъдат регистрирани там по закона за защита на личните данни и т.н. Знам ли, разсъждавам си на глас и ми се въртят някакви подобни мисли.

Освен това какво се прави със заварено чипираните кучета или кучетата, дошли от чужбина с чип. Кой ще им вкарва инфото в този регистър?

Не съм обикалял кабинетите, но преди 2 месеца моя вет нямаше идея какво точно и как ще се прави с това задължително чипиране и регистриране на кучета в несъществуващия все още регистър. Ако другите знаят, да казват, че да сменям вета :ab_041:

п.п. Докато съм писал са се появили мнения, които частично отговарят на някои от разсъжденията ми.
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#202 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 10 January 2012 - 04:08 PM

Показване на мнениетоRinusha, в 10 January 2012 - 04:05 PM, написа:

О.к. и с ваксините е същото,цената има на едро е 7-8 лв,а ги слагат за по 25-30 лв, ама повечето хора си ваксинират кучетата,нали.При това всяка година,а не еднократно.

Много съм тъпа - ето го отговора. Не се бях сетила, честно.
Надецнката на чиповете е по-голяма именно защото ще я вземат веднъж.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#203 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 10 January 2012 - 04:11 PM

Показване на мнениетоdesi79, в 10 January 2012 - 03:53 PM, написа:

да роптаеш че системата не работи-добре,да роптаеш ,че проверките се обявяват-съгласна,че нямат четци-идеално.Но да прави сметка кой какви надценки прави и това да изтъкваш като причина ми идва в повече.Преди 14 години работех на Илиенци в склад за маратонки-много добра имитация.Доставната ни цена беше 9 долара ,продавахме ги на едро на 17,а на Витошка си ги купуваха за 50-60 долара.И никой не протестираше.На скоро моя позната си беше купила поличка с размерите на колан за 80лв от Mango.тук са 20 евро.Доматите и краставиците ги изкупуват за стотинки,на колко ги продават ?Чип се слага веднъж,всичко останало консумираме всеки ден-да правим ли сметка кой,колко печели?

Не правя сметка. Т.е. правя, защото се злоупотребява. Не ми пука колко ще вземат те, а колко ще трябва да дам аз и дали това е оправдано.
И докато за други стоки имаш избор от качество, цени, видове магазини и т.н. - то тук нямаш. Имат уговорка за минимална цена и това е.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#204 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 January 2012 - 04:17 PM

Показване на мнениетоdesi79, в 10 January 2012 - 03:53 PM, написа:

да роптаеш че системата не работи-добре,да роптаеш ,че проверките се обявяват-съгласна,че нямат четци-идеално.Но да прави сметка кой какви надценки прави и това да изтъкваш като причина ми идва в повече.Преди 14 години работех на Илиенци в склад за маратонки-много добра имитация.Доставната ни цена беше 9 долара ,продавахме ги на едро на 17,а на Витошка си ги купуваха за 50-60 долара.И никой не протестираше.На скоро моя позната си беше купила поличка с размерите на колан за 80лв от Mango.тук са 20 евро.Доматите и краставиците ги изкупуват за стотинки,на колко ги продават ?Чип се слага веднъж,всичко останало консумираме всеки ден-да правим ли сметка кой,колко печели?

Аз мисля, че не е точно като с доматите. Поличка Манго не е задължителна по закон (СЛАВА БОГУ!) Хората се възмущават по-скоро от спекулативно високите цени. Когато на моето куче сложиха чип ( преди повече от половин година) - струваше 40 лв. Не съм мислила висока ли е цената или не, защото и безплатен чип да ми дадът, аз нямам смелост да го бодна сама - така че цената все е приемлива. Обаче тогава положението беше горе -долу "по желание" - имеше гратисен период. Сега обаче е голяма офанзива по чипиране и някои ветове вдигат цените - по 60-70 лв. Малко е грубичко - защото хем си притиснат от времето - хем не за всеки е възможно да извади 70 лв. Ами ако имаш повече кучета? Вярно е, че веднъж го правиш, но който е чакал до последния момент, му идва нанагорно.
Разбира се, има и ветеринарни лекари, които не увеличиха цените, предпочитайки да си запазят пациентите, вместо да искарват бързи пари.

#205 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 January 2012 - 04:17 PM

естествено,като на всякъде.Аз за паспорт и чип съм платила 80евро,не че струва толкова.Но пък без това няма как да мина-написах го по-назад.Застраховка,разрешително,да си освободя кучето от намордник,да отседна в хотел...и хиляди такива навързани.Не че заради това имаме оградено пространство където да си пусна кучето... :dh_188:
aldald,кастрираш и го печелиш безплатно :smile:
User's Signature

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт

#206 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 January 2012 - 04:35 PM

Цялото чипиране, регистриране и най-вече - поддържането на тази документация ще е свързана с куп административна работа за ветеринарния лекар. Което, освен че е работа, е и вложено време. Ама тях никой не ги смята май...
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#207 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:строителство , техника, ядене и пиене .

Публикувано: 10 January 2012 - 04:56 PM

Правят ви на балъци :ab_041: , и понеже вероятно не вие изкарвате парите се примирявате .
Ветовете според мен са работници за други , и лично пичелят 10-15лв/чип , главно отнасят рисковете и отговорността .
50 те лева ги гушка вносителят, (той е 1 и също лице с този който прокарва закона) .

#208 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 10 January 2012 - 04:59 PM

Показване на мнениетоdanny, в 10 January 2012 - 04:35 PM, написа:

Цялото чипиране, регистриране и най-вече - поддържането на тази документация ще е свързана с куп административна работа за ветеринарния лекар. Което, освен че е работа, е и вложено време. Ама тях никой не ги смята май...

Показване на мнениетоbushkata, в 10 January 2012 - 03:45 PM, написа:

Вече да, но цената е такава от край време. За кучетата които ще бъат осиновени в чужбина и съответно не се попълва нищо - има ли намаления? Такива неща. Не е заради това цената такава.
Ако се плаща за формулярите и попълването - значи ли, че след появата на базата данни ще попълват и в нея?

Показване на мнениетоbushkata, в 10 January 2012 - 03:50 PM, написа:

Знам, Мил. Просто това ще е следващата спънка - кой да вписва и как и откъде да му се плаща за това.

Труда да се впише инфото в базата данни не е включен в цената, почти съм сигурна. Тепърва ще се обсъжда и това и ще се търси начин да се плаща за този труд.
User's Signature

#209 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 January 2012 - 05:06 PM

Да се плаща отделно на някой за нещо за което си платил е глупаво.Искаш чип и ветеринарят го поставя-клиента не го интересува от там нататък какво става и какво трябва да прави ветеринарят.Данните се попълват и тук от вета,получаваш и карта че кучето ти е регистрирано.Отваря му се нещо като досие към регистъра за провинцията в която живееш.Не плащаш нищо допълнително.
User's Signature

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт

#210 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 10 January 2012 - 05:16 PM

Показване на мнениетоNickey, в 10 January 2012 - 01:38 PM, написа:

Буш,
Не ги оправдавам (не мисля, че надценката трябва да е толкова голяма), но вет. лекари при поставяне на чип вече имат да попълват дооооста формуляри, да поддържат локален архив и да подават данните. Не е само бодването.

Е колко па да са доста? Едната бланка "Образец ЗХОЖ-124" ,дето бях писала - има я на сайта на БАБХ в PDF. .Една бланка, която да се съхранява много скъпо явно ? Плюс залепването на стикер на паспорта /дата на поставянето /подпис /печат .То личен архив би трябвало да си поддърхат и без това - нали всеки пациент би трябвало да си има досие при лекаря си
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#211 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 10 January 2012 - 05:44 PM

Показване на мнениетоdesi79, в 10 January 2012 - 05:06 PM, написа:

Да се плаща отделно на някой за нещо за което си платил е глупаво.Искаш чип и ветеринарят го поставя-клиента не го интересува от там нататък какво става и какво трябва да прави ветеринарят.Данните се попълват и тук от вета,получаваш и карта че кучето ти е регистрирано.Отваря му се нещо като досие към регистъра за провинцията в която живееш.Не плащаш нищо допълнително.

Това искам да обясня. Не знам защо решихте, че в цената на чипа се включва и бюрократщината.
Ще почакаме, ще видим. Аз мисля, че за този труд ще се тръсят начини да се плаща отделно. Дали от нас, дали от общината.
User's Signature

#212 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 10 January 2012 - 05:51 PM

Ама каква бюрократщина
- да попълнят 1 бланка ( http://babh.governme...q%20kucheta.pdf ) и да я пазят
- или направо да вписват в електронния регистър (когато и ако го проима)?
User's Signature

#213 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 January 2012 - 05:56 PM

Становище по Наредба на Столична община
БЪЛГАРСКИ ВЕТЕРИНАРЕН СЪЮЗ
гр.София,ул. ”Шандор Петьофи” № 23 , тел: ........................
Областна колегия – град София
СТАНОВИЩЕ Относно: Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на животни - компаньони и селскостопански животни на територията на Столична община
Във връзка с проекта за Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на животни - компаньони и селскостопански животни на територията на Столична община, ОК на БВС София-град изразява следното становище:
1.По Чл.1.и следващите-навсякъде в текста „НВМС“ и „РВМС“ следва да се заменят с БАБХ и ОДБХ
2.По Чл.4 ал.1 Изпращането на информация към общините е практически неизпълнимо - ветеринарните лекари не поддъжат регистър на животни - компаньони поради следните обективни причини :
-ветеринарните лекари,към настоящия момент не извършват регистрацията на животни - компаньони и липсва ясна регламентация за осъществяване на подобна дейност и занапред;
-подобно администриране не може да бъде налагано на свободния пазар на доставчиците на услуги ,а и кой и как ще заплати на тази чисто административна дейност;
- ветеринарните лекари нямат механизми ,с които да задължат собственика на животно да му поставят татуировка или микрочип; - ветеринарните лекари нямат права ,а и механизми ,с които да задължат собственика да им предоставя лични данни;
- при представяне или не представяне на документ за платена такса по Закона за местните данъци и такси от собствениците на домашни кучета, ветеринарните лекари не биха могли да осъществят принуда по отношение на собственика-нашите указания нямат задължителен характер;
-липсата на обратна информация, дали в данъчната служба към съответния район собственикът е декларирал животното-компаньон в тримесечен срок от датата на придобиването му ,прави невъзможна проследяемостта;
-при осъществяване на събитията по т.6- промяна на адреса, на собствеността или при смърт на кучето,ветеринарният лекар няма как да получи информация за тяхното настъпване;
-не могат да бъдат задължени собствениците да ползват ветеринарна практика в района съответната на данъчната служба;
- на пазара липсва предлагане на микрочипове съдържащи административно-териториалните и териториалните единици на населеното място и индивидуален номер на животното, а чл.174.ал.3 от ЗВД изисква при регистрацията на кучето ветеринарният лекар да постави татуировка или микрочип, които съдържат идентификационен код по Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици на населеното място и индивидуален номер на животното;
- микрочиповете са консуматив за идентификация на животните и не са ВМП, които подлежат на лицензиране. Но, те са консуматив, имащ срок на годност и изисквания за правилно съхранение / те са стерилни и следва да бъдат съхранявани в обекти лицензирани за търговия с ВМП/;
- липсва централизирана банка с индивидуални номера на животните,което води до невъзможност за татуиране или поставяне на такива ,няма регламентация кой и как ще ги определя за различните ветеринарнилечебни заведения ,за да не се появят неопределен брои животни с еднакъв номер;
3.По чл.5 - Към настоящият момент няма създаден,работещ електронния регистър за кучета в ИС на БАБХ,въз основа на който общината да създаде регистър със собствена база данни.
- Ветеринарните лекари нямат право на достъп до данните,заложени в изискванията на ал.4 и нямат право да изискват предоставянето им от лицата-физически или юридически;
4.По чл.22 В т. 1. След към текста „Кметът на Столична община и упълномощени от него длъжностни лица“ да се добави и директорът на ОДБХ упълномощени от него длъжностни лица“ Относно неправителствените природозащитни организации считаме,че осъществяването на подобни контролни функции са изван техните компетенции.
От Ръководството на Обл. Колегия на БВС София-град

от ТУК

Скоро регистър няма да има...

#214 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 10 January 2012 - 06:02 PM

Да това становище се знае ,старо е.
Това е подвеждащо : " подобно администриране не може да бъде налагано на свободния пазар на доставчиците на услуги ,а и кой и как ще заплати на тази чисто административна дейност;". Защото това така тежко явно "администриране" е наложено със Закон и Наредба. А пък цената на "чисто административната дейност" дето - е?- попълване на 1 бланка, явно е голям проблем..
Можете да видите с очите си всичките стотина и кусур ЗХОЖ-та на сайта на БАБХ, които вет лекарите би трябвало да администрират (поради заповед на Министъра им) .За тези стотици бланки не съм чула да се иска отделно заплащане за обслужването им
User's Signature

#215 Потребителят е офлайн   blueocean Икона

• Терористка
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 January 2012 - 07:06 PM

Попълването най-вероятно ще стане с дата-компании, които да вкарват данните по строго определени програми, изходния материал от които ще бъде импортван в базата. няма да се позволи на сульо и пульо да пипа в базата. За това вече има измислени методи от време оно. Така френските избирателни секции си попълват данните - на бланки, данните от които под пълен секрет и секюрити се вкарват в рар-ове, които после оторизирани хора импортват. За сведение - тази дейност се извършва в България всяка година от както сме в ЕУ.
User's Signature

Качена снимка

#216 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона

Публикувано: 10 January 2012 - 07:07 PM

Показване на мнениетоvano, в 10 January 2012 - 03:01 PM, написа:

Същото е и с кучетата. Има проблем - има свръхпопулация на бездомни кучета. Предлагат се някакви мерки, всички скачат срещу тези мерки, а реално нямат никаква готова алтернатива, която да предложат.

Аз алтернатива имам, но никой не го е еня за нея. Например всички съществуващи изолатори, приюти, да се дадат за стопанисване на организации за защита на животните. Да не се харчат пари за приюти с хиляди изисквания, а да са от вида "отворени". Държавата да поема разходите за вода, ток, храна, кастрации и нищо друго, като задължително пари на ръка изобщо не се дават на организациите. Разходите щяха да бъдат далеч по-малко, отколкото така или иначе държават заделя за бездомните в момента. Ако имаше желание от страна на държавниците, щяхме да сме забравили за бездомните вече.
Чипирането няма да спре появата на бездомни.
Кастрацията ще я спре.
Защо обаче се набляга на чипирането, а не на кастрация, безплатна, за бездомни и дворни, по градове, но и села и вилни зони.

Не съм против регистрацията и регистъра, който така или иначе го няма в момента, против съм ЧИПИРАНЕТО. Ако в България имаше санкции за нарушения на наредби, закони, нямаше да има нужда точно от чип. Въобще.
User's Signature

#217 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 10 January 2012 - 07:24 PM

Показване на мнениетоblueocean, в 10 January 2012 - 05:06 PM, написа:

Попълването най-вероятно ще стане с дата-компании, които да вкарват данните по строго определени програми, изходния материал от които ще бъде импортван в базата. няма да се позволи на сульо и пульо да пипа в базата. За това вече има измислени методи от време оно. Така френските избирателни секции си попълват данните - на бланки, данните от които под пълен секрет и секюрити се вкарват в рар-ове, които после оторизирани хора импортват. За сведение - тази дейност се извършва в България всяка година от както сме в ЕУ.
Трябвало да се регистрират ветовете за достъп при стартирането на системата (ако и когато) след подписване на Декларация за поверителни данни в Дирекция по ОБАБХ и ще им бъдело предоставена парола ..Пише го черно на бяло тва
User's Signature

#218 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 January 2012 - 11:02 PM

- ветеринарните лекари нямат механизми ,с които да задължат собственика на животно да му поставят татуировка или микрочип;
Аз пък не разбирам това. Не е нужно ветеринарните лекари да задължават никого, той си е задължен по закон и ако не представи животното за идентификация, си носи санкции, какъв му е проблема на ветеринарния лекар.
Иначе - да, ветеринарната регистрация трябва да е преди данъчната, а не след, това си е недоразумение в закона. Защото какво излиза - че отиваш и плащаш такса за неидентифицирано куче, неизвестно кое, пък и откъде накъде лекарите трябва да контролират дали си платил такса, пък и по този начин идентификационният номер не присъства при данъчните и в регистъра на общината, който тя е длъжна да води, и изобщо боза.

#219 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 10 January 2012 - 11:20 PM

Не зная за София как е ,но тук във Варна не можеш да регистрираш кучето ако няма чип.Тоест получаваш 2 в 1.Глоба за не регистрация и глоба за това ,че нямаш чип.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#220 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 January 2012 - 11:34 PM

То така трябва да бъде, но противоречи на ЗВД, според който за да постави чип вет трябва да иска бележка за платена такса.
Или пък излиза, че трябва да ходиш 3 пъти, което си е безумие. Раз да платиш такса, два да чипираш, три да регистрираш в общината. Третата стъпка е излишна, след като общината може да си получи данните от данъчното, стига таксата да е след чипа.

• (24 Страници) +
  • « Първа
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни