Цитат
Искам да питам нещо по запознатите с клубния порядък.Като има създаден клуб на породата не е ли негова работа да организира вноса на поне една двойка родословни английски кокери, с които да се положат основите на развъдната дейност у нас.Или то само има клуб пък няма кучета,които да членуват в него? bl) Не претендирам да разбирам как е устроена организацията на клубовете затова и питам,но просто ми се струва много странно и неправилно.
Да вземем за пример новосъздадения клуб на породата нюфаундленд - първо внесоха в страната няколко качествени кучета(две от които доколкото знам гледат самите организатори на клуба) и тогава сформираха клуба.Не е ли така правилният начин?
Кое ви наведе на абсурдната мисъл, че създателите на клуба си нямат кучета????????????????????????????????????????????????????????? И то от повече от десет години.
А и никъде не съм чула и видяла, куче да членува някъде bl) bl) bl) Членуват хората.
Като давате за пример клуба на Нюфо-стопаните, значи сте запознати с развъдниците им? Колко бебенца в момента чакат да бъдат вече взети? А тези, които вече внесоха - без пари ли станала тази работа, а? Взели няколко и ги раздали тук у нас, на който иска? Без пари ouu ouu ouu Пък и внесените не бяха ли братчета и сестричета? След две години с кой ще се заплождат - пак трябва нов внос. Подозирате ли, че някой ще ги спре на пътя и ще каже - много хубаво и мойто такова, айде да ги съберем. И те - УРАААА, ами айде, за да напълним БГ с големи, чаровни рошави мелези, и с годините, разбира се, цените им ще паднат драстично и никой повече няма да си помисли да внася, след като има такова изобилие от ефтинки, които дори приличат на породата. И никой да не хае, че постепено тя се затрива, имено заради неконтролируемото изобилие на подобия, които напълно задоволяват представите и нуждите на средностатистическия човечец у нас, решил да си вземе кученце от любимата порода.
Билянка, аз май с последното и на въпроса ти отговорих. У нас главоломно се бълват безпородни кученца, които приличат на кокери, затова за породата е толкова трудно да пробие у нас. Другите породи не са имали злощастието да са по-отдавна в България, за да се развалят и те.
Развъдник няма да реши проблема. Развъдници има. Трябва закон, забраняващ безпородното развъждане и следене на този закон. За да започнат западните кинолози да ни уважават и да допускат техни кучета да заминават за България. Но никой не мисли за това. Ето това ме влудява. Защото обожавам тази порода и като външност и работни качества и като великолепен компаньон. А тук никой не го е грижа. И от това адски ме боли. Единствено важното е да е ефтино.
ПП Мисля, че заглавието на темата трябва да се смени.
Понякога се чувствам смешна, като пиша тук - глас в пустиня. За какво ли го правя...