Публикувано: 14 April 2008 - 01:23 PM
Здравейте, как сте всички?
Може ли и аз да дам своето мнение за ушите и за къпането?
ЗНачи, idol ike, съгласна съм, че процедурите трябва да започнат да се "тренират" от рано, но не съм съгласна за периода. Американците трябва да се къпят често, защото те имат адски много козина и тя задържа много повече мърсотия. Англичаните се къпят по-рядко, защото нямат тази нужда /личен опит/. Стопаните на бебета трябва да знаят нещо от сега - кучето е куче, не може да се очаква то постоянно да мирише на рози. Моята Сара също спи в леглото ми, даже ме бута по лицето докато се върти, но това не ме кара да я къпя на по-малко от 2 месеца /стига да не се е изцапала нещо непредвидено/. Аз знам, че с къпането се премахва слой /май-вече мазен/ който при често къпане не може да насмогне да се образува отново и това пречи кучето да се предпазва /може и грешно да съм научила, не знам/. Но ако няма много голяма нужда да се къпе с шампоан кучето не е добре това да се прави само заради мириса на всеки една две седмици, даже е вредно. Миризмата на кучето до голяма степен зависи от начина, по който то се гледа. Ако е здраво, правилно хранено и сресвано редовно то не мирише. Сара не е къпана от повече от 2 месеца в момента и мога да ви кажа, че единственото, което мирише по нея е устата, защото все пак там няма как да не мирише.
За ушите и аз знаех, че трябва да се чистят редовно, защото са висящи, докато мойте лекарки не ми се скараха и не казаха, че докато не започне да се забелязва видимо ушна кал не е нужно. Дори напротив - при често чистене било вредно, пак по същите причини като къпането - отнема се слой, който предпазва и той после в стремежа си по-бързо да се възстанови ставал повече, т.е. повече ушна кал. На мен ми казаха по-рядко да го правя, само ако има нужда или някакви признаци.
Туй е моя опит, надявам се да съм била полезна.
Поздрави на всички кокери от мен и Сара.

Nothing but the best is good enough!