Гледах го със задоволство ,но се въздържах... имам добри млади кучета ходих да ги записвам за специалките и направихме едно гости на Бадули .Не стана и въпрос за продажба знае ,че имам 4бр .
Въпрос-молба: Може ли някой да измери дължината на кожения нашийник, ако ползва такъв, на напълно израстналата си женска от закопчалката до текущата дупка, и да ми напише колко см. е. Или просто ориентировъчна обиколка да ми даде на шията.
Форумът на dog.bg е посветен на животните и обединява хора с еднакво позитивно чувство към тях.
Той има за цел:
...
-да популяризира породите, да разяснява тяхната специфика и да насърчава тяхното опазване, чистопородно развъждане и селекция съгласно принципите на международните киноложки и фелиноложки организации;
6. Недоговорени рекламни теми, скрити и явни реклами. Забранено е и развиването на търговска дейност във форумите. За недопустими се считат:
...
б) обяви за търсене на партньори за нерегламентирано развъждане;
в) обяви за продажби на извънклубни кучила;
ПРАВИЛНИК ЗА РАЗВЪЖДАНЕ НА КУЧЕТА ОТ ПОРОДАТА ДОБЕРМАН В СТРУКТУРИТЕ НА БЪЛГАРСКИ РЕПУБЛИКАНСКИ ДОБЕРМАН КЛУБ
ГЛАВА ПЪРВА
1. Правата и задълженията на собствениците и притежателите на мъжки и женски кучета за разплод се определят съгласно приетите нормативни документи от Българската републиканска федерация по кинология (БРФК), въз основа на рамковите препоръки на Международната федерация по кинология (МФК), на които не могат да противоречат.
2. В клуба, наречен Български републикански доберман клуб ( БРДК) се провежда чистопородно развъждане само на кучета от породата доберман ( № 143 по класификацията на МФК) с доказан произход.
3. Всички развъдни мероприятия, провеждани от отделните собственици на кучета, се осъществяват със знанието на Управителния съвет на клуба и под контрола на отговорника по развъдната дейност или Председателя на клуба.
УСТАВ
НА БЪЛГАРСКИ РЕПУБЛИКАНСКИ ДОБЕРМАН КЛУБ
Чл.4.1. Български републикански доберман клуб има за цел да работи за развитието на киноложкото дело в България и да издига неговия престиж като:
а) повишава киноложката култура на своите членове и популяризира дейността им сред обществото;
б) подобрява племенните качества на породата, посредством целенасочена развъдна дейност и внос на чистопородни кучета; в) развива полезните качества на кучетата с оглед приложението им за охрана на жилищни и нежилищни обекти, за персонална охрана на лица, в планинската и водноспасителната служби, спортни и други полезни качества
г) организира и усъвършенства защитата на чистопородните кучета и формира правилно отношение към тях.
Доколкото съм запознат с тази порода и нейната история, мисля че нищо не се прави в този клуб за запазването на работните качества на представителите на тази порода и нейната историческа мисия. Говори се само за някакви документчета, чистопородно развъждане, изложби и т.н. Колко от вашите кучета са минали някакъв изпит доказващ качествата на добермана, като куче за персонална защита, охрана, спорт.... Хората, които развъждат тази порода в БГ и представят клубни(елитни) кучила дали спазват устава... Не трябва ли кучетата от работните породи да минат някакъв изпит или тест, за да се види дали имат необходимите качества за породата, освен екстериорния вид и тогава да се пристъпи към развъждане... ...Тази порода ще остане ли работна или ще последва другите срезилени "работни" породи...Комерсиализацията не води до нищо добро...На времето какви добермани имаше...без родословия, но истински като работни качества. Добермана не е само екстериор, а и работни качества...Ако наистина милеете за запазването на тази порода като работна, а не да лежите на стари лаври, правете развъждането както трябва и с повече мероприятия доказващи качествата на добермана като работна порода.
Ще дадаш ли пример с развитието на породата която си избрал ти,за да знаем как да работим
oppaaa, породата, с която работя в момента е тотално срезилена откъм работни качества. Има екземпляри, които отговарят на идеята за създаването и, но те стават все по-малко заради политиката водена от организацията, представляваща породата в световен мащаб. The Split Between
Всички говорят за подобряване на породата, с която се занимават и развъждат...Задайте си въпроса какво подобрявате като качества и екстериор една работна порода, за да остане тя такава. Добермана за мен е едно от сериозните работни породи и за да остане такава, не трябва да се комерсиализира.
В момента вниманието ми е насочено към една слабо известна, некомерсиализирана порода и практиката на нейното развъждане според мен е доста правилна що се отнася до здраве и работни качества. Не и правя реклама... Материала, който ще постна е за историята на породата...Дано успеете да вникнете в него и да го разберете.
"Кратка история на Холандското овчарско куче.
“Холандската овчарка” или т.н. “Холандски Хердер” е широко известен в своята родина - Холандия и е порода регистрирана и призната от FCI. Официалния клуб на породата (Nederlandse Herdershonden Club’) е основан в Холандия през 1898 г. и макар и много близка до Белгийската овчарка, Холандската овчарка произлиза от различни разновидности кучета. Трите разновидности били с къс косъм, с дълъг косъм и с груба космена покривка. Късокосметите и дългокосметите кучета, били както златни на цвят, така и сиви на цвят. Докато кучетата с груба космена покривка били с цвят на сол и пипер.
В последната част на 1800-те години, не е имало голяма разлика между Белгийските, Немските и Холандските овчарки, въпреки големите различия между тях днес. Всички те били овчарски кучета и докато съществували различия в много аспекти, съществували множество кръстоски между тях. Някои от ранните Немски овчарски кучета били тигрови на цвят, но след няколко години на селекция, тигровият цвят е изхвърлен от генетичният басеин на тази порода.
Това се случило, след като през 1890-те години тези три породи тръгнали по своите отделни пътища и се превърнали в породи със свои собствени права и характеристики, а Холандската овчарка, се превърнала в тигровото овчарско куче на Холандия.
От 1898 до 1914 имало множество промени в стандарта на Холандската овчарка, докато нещата се успокоили и след това настъпили само няколко промени. След първата и втората световна война, бройката и състоянието на Холандската овчарка било застрашено, за това те били вторично кръстосани с Белгийското овчарско куче, за да се вкара нова кръв, а след края на първата световна война, били кръстосани отново с Немското овчарско куче, но резултатите били катастрофални, за това всички бъдещи кръстоски били направени с Белгийската овчарка. И след повече от 100 години развитие и рафинирано развъждане, ние имаме днешната модерна Холандска овчарка.
Въпреки че Холандската овчарка е порода със свое собствено право, съществуват два широко обсъждани различни типове на Холандската овчарка. Първият тип, това са FCI регистрираните холандски овчарки. Тези кучета, са развъждани по стандартите на FCI, с официални родословия и основно състезаващи се на екстериорните изложби или са тренирани в различни спортове с кучета, като IPO, Agility and SAR. Тези кучета, като повечето родословни кучета, са развъждани повече за да затвърдят типа и шоуто по стандартите на FCI, със само няколко развъдници, концентрирани да произвеждат кучета за робота. Регистрираната Холандска овчарка не е голяма порода, като се има предвид бройката от около приблизително 4000 кучета в момента регистрирани от FCI.
Вторият тип Холандски овчарки е този, който основно може да бъде намерен в Кралската Холандска тренировъчна програма за Полицейски Кучета или The “Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging” (KNPV). Тук в своята родина, Холандската овчарка е една от основните породи кучета, участващи на KNPV, заедно с популярната навсякъде Малиноа.
В действителност Холандската овчарка на име “Fritz” е победила на международното състезание за полицейски кучета в Германия през 1908г.
Истината е че двама от трима основни участници на KNPV също така са били членове в клуба за Холандското овчарско куче.
В програмата на KNPV, Холандската овчарка е оцеляла без влиянието и натиска и ограниченията в структурата, наложени от официалните родословия. Холандската овчарка от програма KNPV е и както винаги е била развъждана като работещо полицейско куче. Дори и вътре в прогмата за KNPV, Холандската овчарка има относително по - малка популация, сравнена с тази на Малиноа, но продължава да притежава такова наследство от работещи полицейски кучета, с каквото само няколко породи могат да се похвалят. От 2000-та година Холандката овчарка е побеждавала редовно на националните KNPV шампионати. През 2001 PH1, 2002 PH2, 2003 PH2, 2006 PH1 титлитеса били спечелени от Холандски овчарки, като без съмнение всички втори и трети места са спечелени от други високо качествени Холандски овчарки.
Коренно различна от други програми за спорт с кучета като IPO, Schutzhund, и дори Френски, в KNPV няма изискване кучетата да притежават официално FCI родословие. KNPV програмата вярва, че официални родословия не са необходими и не се изискват, за да се произведат качествени полицейски кучета и продължителният успех на тази програма е доказал, че това е истина. Като малка противоположност на това, повечето трябва да се съгласят, че като цяло повечето кучета, които успешно са придобили KNPV титла, са способни да придобият IPO и Schutzhund такава, докато това не не може да бъде казано за много кучета, придобили Schutzhund или IPO титли, че са способни да придобият титли на полицейски KNPV кучета.
Разликата с нерегистрирните Холандски овчарки, които можем да открием в KNPV програмата, е че те имат силно влияние на кръвта на Малиноа в тях. Без ограниченията на официално регистрираните родословия, кучетата биват разграничавани като Малиноа или Холандска овчарка, на първо място по техния външен вид и облик. Когато Малиноа се кръстоса с Холандска овчарка, някои от кучетата със бежов цвят, ще бъдат известни като малиноа, а останалите тигрови кучета, ще бъдат известни като Холандски овчарки. Една от легендарните KNPV Холандски овчарки е била Arras Pegge. Докато Arras е имал за майка Холандска овчарка, неговият баща е бил Малиноа. Този прост процес на класифициране, позволява на нерегистрираните Холандски овчарки (и на нерегистрираните Малинои по същата причина), да притежават и развиват голям басеин от гени, който да използват в развъдната програма. Докато нерегистрираните Холандски овчарки могат да носят един добър дял, на кръв от Малиноа, хората често коментират, че те често притежават желаното количество от черти и характеристики на Холандската овчарка, каквото е например лесната управляемост на инстинктите и понякога на крайно упорито куче, с по-голямо спокойствие от Малиноата. Много често са описвани като кучета, "като Малинои, с бутон изключи!"
Като заключение, нерегистрираните KNPV Холандски овчарки са по-едри кучета (мъжките могат да надхвърлят 70 cm при холката и тегло по-високо и достигащо до 55 kg, докато женските надхвърлят 65 cm и достигат до 40 kg), със мощна костна система и глава с размер по - голям този на FCI регистрираните кучета. Те също така имат далеч по - обширен и силен характер, що се отнася до работните възможности в сравнение с Холандската овчарка, развъждана по стандартите на FCI.
Интересен е и факта, че в някои Европейски страни като Белгия, официалните племенни книги не са затворени за Холандски овчарки и множество нерегистрирани Холандски овчарки от програмата на KNPV, са влезли в базата данни на FCI. Едно от тези кучета е националния KNPV PH2 шампион за 2002г. “Nico Van Neerland”. Тези кучета, ще добавят работни качества на регистрираните Холандски овчарки за в бъдеще.
Търсенето на качествени работни кучета за полицията, армията и висококачествени кучета за състезания по целия свят изисква широка употреба на Холандската овчарка като порода и тази порода ще става все по - разпространена за в бъдеще, като работно куче, в най - различните департаменти по света, по същия начин, както в своята родина - Холандия.
От това което прочетох разбирам че ти си си взел куче с идеята да работиш с него,което наистина ме радва защото останаха малко такива хора които си вземат куче за работа,но примера който даваш не е уместен защото не виждам да има голямо развитие с тази породата.И за мен работна ли е породата трябва да работи никога не съм мислел че трябва да се гледат само екстериорните качества и тотално да се пренебрегнат работните,но за да има пополизация народа гледа външния вид иска да му хареса кучето на външен вид и тогава ще вземе куче и ако реши ще работи с него,работата на всеки клуб е да има качествени екстериорни екземпляри които да работят а не две три работни кучета които да си ги гледамесамо ние от клуба,според мен по голямана част от народа иска да напълни окото и тогава ще търси работните качества и това става ясно дори като погледниш колко кучета има на една изложба и колко такива са на полигона.Аз a и другите развъдчици в клуба предполагам милееем за породата и искаме да се срещат все повече добермани по улиците,а не само ние да си ги гледаме,за да има пополизация схемата е една и съща на всякъде а пополизацията води до комерсиализация това е жестоката истена според мен но пак казвам че никой не би пренебрегнал работните качества но аз лично не бих ги предпочел пред екстериора
Ето и два примера от които аз и почти всички от клуба биха избрали втория като куче за себе си,а на първия ще се зарадват много малка част от хора а именно хора които беха предпочели на първо място работните качества
Quint v. Edertal
IDC Sieger 2007
World Winner, Best of Breed, Stockholm 2008
AIAD Sieger 2008
Trofeo Piero Caliandro Winner 2009
Junior Winner AIAD, Monteluco di Spoleto 2005
Working Class Winner, Special Dobermann Show, Padova 2007
Working Class Winer, Triveneto Trophy 2008
HD-1
IPO 3
ZTP V1A
От това което прочетох разбирам че ти си си взел куче с идеята да работиш с него,което наистина ме радва защото останаха малко такива хора които си вземат куче за работа,но примера който даваш не е уместен защото не виждам да има голямо развитие с тази породата.И за мен работна ли е породата трябва да работи никога не съм мислел че трябва да се гледат само екстериорните качества и тотално да се пренебрегнат работните,но за да има пополизация народа гледа външния вид иска да му хареса кучето на външен вид и тогава ще вземе куче и ако реши ще работи с него,работата на всеки клуб е да има качествени екстериорни екземпляри които да работят а не две три работни кучета които да си ги гледамесамо ние от клуба,според мен по голямана част от народа иска да напълни окото и тогава ще търси работните качества и това става ясно дори като погледниш колко кучета има на една изложба и колко такива са на полигона.Аз a и другите развъдчици в клуба предполагам милееем за породата и искаме да се срещат все повече добермани по улиците,а не само ние да си ги гледаме,за да има пополизация схемата е една и съща на всякъде а пополизацията води до комерсиализация това е жестоката истена според мен но пак казвам че никой не би пренебрегнал работните качества но аз лично не бих ги предпочел пред екстериора
Ето и два примера от които аз и почти всички от клуба биха избрали втория като куче за себе си,а на първия ще се зарадват много малка част от хора а именно хора които беха предпочели на първо място работните качества
Quint v. Edertal
IDC Sieger 2007
World Winner, Best of Breed, Stockholm 2008
AIAD Sieger 2008
Trofeo Piero Caliandro Winner 2009
Junior Winner AIAD, Monteluco di Spoleto 2005
Working Class Winner, Special Dobermann Show, Padova 2007
Working Class Winer, Triveneto Trophy 2008
HD-1
IPO 3
ZTP V1A
Като развитие на породата какво разбираш-комерсиализация ли…не съм съгласен. Една порода щом се води работна, в каква посока мислиш, че трябва да се развива...работа или екстериор... “…Отговорният развъдчик се отнася сериозно и уважително към историческото предназначение на своята порода.Длължен е да тества своите кучета и да установи тяхната реална работна пригодност.Да се убеди,че тяхният екстериор,размер и темперамент ги правят подходящи за изпълнение на историческата им мисия.Стандартът на породата се е родил не в ринга,а там където е истинската и сериозна работа.Нека не забравяме,че само там кучето може да бъде оценено обективно,за това за кoeто е създадено.”
John Broadhurst
Не разбирам какво не му харесваш на първото куче... Според мен първото куче е много по-правилно от второто като анатомия, която да му служи да бъде истинско работно куче.
Трябва ли да срезиляваме една истинска работна порода, за да се хареса на Бай Киро от с.Горно Нанадолнище, дето първо хал хабер си няма какво е доберман...Това ли смяташ за развъждане... Нали вие като развъждачи трябва да диктувате как трябва да изглежда и работи една работна порода, а не народа. Отговорността е във вас добермана да се запази като работна порода, не в купувачите на кученца.
Хубавото при добермана е, че в момента няма големи и фрапиращи разлики в анатомията, както е при Немската овчарка и все още има надежда за тази порода да не тръгне по хлъзгавия наклон към краха като работна порода.
Никъде не пиша обратното на това което е от цитата на John Broadhurst а и Бай Киро не може да дектува каква трябва да бъде породата.Я кажи колко развъдника и каква е пополизацията при овчарките,може от части заради екстериора да са променили анатомията и работните им качества но я виж за каква пополизация става дума каде са те каде сме ние с теб,на светлинни години зад тях
DOGI_DOG навярно не си запознат с достатъчно с породата за да казваш кое куче е по-ценно и кое не.И мисля,че е по-добре е да не даваш съвети относно работните качества и развъждането.
Никъде не пиша обратното на това което е от цитата на John Broadhurst а и Бай Киро не може да дектува каква трябва да бъде породата.Я кажи колко развъдника и каква е пополизацията при овчарките,може от части заради екстериора да са променили анатомията и работните им качества но я виж за каква пополизация става дума каде са те каде сме ние с теб,на светлинни години зад тях
“….И за мен работна ли е породата трябва да работи никога не съм мислел че трябва да се гледат само екстериорните качества и тотално да се пренебрегнат работните,но за да има пополизация народа гледа външния вид иска да му хареса кучето на външен вид и тогава ще вземе куче и ако реши ще работи с него,работата на всеки клуб е да има качествени екстериорни екземпляри които да работят а не две три работни кучета които да си ги гледамесамо ние от клуба,според мен по голямана част от народа иска да напълни окото и тогава ще търси работните качества и това става ясно дори като погледниш колко кучета има на една изложба и колко такива са на полигона…..”
оррааа, това са твои думи…
Характера на дадена порода се предава генетично, анатомията също. Анатомията на една работна порода трябва да бъде такава, че представителите и да имат максимално добри работни качества що се отнася до физика. Бързина, гъвкавост, отскокливост, обща здравина, костна система, замускуленост, здрави стави…..
И като стана въпрос за здрави стави да те питам... При добермана снимките за дисплазия задължителни ли са ? И може ли доберман без снимки за дисплазия да е в разплод и на поколението му да се издават родословия ? Доколкото съм запознат изследват ги и за наследствени болести в САЩ…В БГ това правили се ?
Ти май не искаш да ме разбереш - искам да кажа че грозно куче няма кой да си вземе и в следствие на това няма пополизация а като няма пополизация седя и си пиша в някой фором с някой който е решил че въпреки факта че добермана е на ръба на изчезването му в България трябва да работим и да развиваме работните качества за сметка на екстериора което води според мен до изчезването на породата както става при вашата,много работна а като екстериор нищо особенно (прелича на чакал) и в следствие на това я кажи колко кучета от вашата порода има в България като бройка в клуба ако имате такъв,не мисля че са повече от нашата.Имам може би общи познати които си взеха по едно такова куче гледаха го година и след това като ги попитах къде им е кучето отговора им беше Абе махни го тоя чакал,работи но на нищо не прелича и естествено минаха на овчарка за това моето мнение е екстериора на първо място и на второ работни качества за да има пополизация.
Относно снимките няма такива изисквания но и това ще приемем като изискване за развъждане
Аиде със здраве и дано тоя път да си ме разбрал
Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.
Публикувано: 08 July 2011 - 03:46 PM
Хм, който го интересува повече екстериора, отколкото другите качества (в частност - работните), дали ще избере доберман? Забелязала съм, че собствениците на добермани са една малко по-особена категория хора (за да няма обидени, пояснявам - и аз се слагам тук, нищо, че в момента гледам друго куче).
Не претендирам да съм експерт, но смятам, че за едни хора прекалено широкия гръден кош е нещо много красиво, а за други - дразнещо и нарушаващо хармоничния вид на добермана. Да оставим това, че влече след себе си и разни здравословни проблеми. По същия начин, както красивата и модерна ниска задница при НОК.
Точно хората от клуба би трябвало да са гарант за това, че няма да се забие в нездравословни крайности (обикновено породени от жаждата за по-бърза печалба, примери - много).
Ще ми е интересно да чуя и други мнения на хора от клуба по тази тема
Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!
Хм, който го интересува повече екстериора, отколкото другите качества (в частност - работните), дали ще избере доберман? Забелязала съм, че собствениците на добермани са една малко по-особена категория хора (за да няма обидени, пояснявам - и аз се слагам тук, нищо, че в момента гледам друго куче).
Не претендирам да съм експерт, но смятам, че за едни хора прекалено широкия гръден кош е нещо много красиво, а за други - дразнещо и нарушаващо хармоничния вид на добермана. Да оставим това, че влече след себе си и разни здравословни проблеми. По същия начин, както красивата и модерна ниска задница при НОК.
Точно хората от клуба би трябвало да са гарант за това, че няма да се забие в нездравословни крайности (обикновено породени от жаждата за по-бърза печалба, примери - много).
Ще ми е интересно да чуя и други мнения на хора от клуба по тази тема
gabipap, не е нужно да си "голям специалист", за да видиш нередностите и модните залитания вредящи на работните породи, превръщайки ги в големи, нехармонични, прекалено тежки, генетично предрезположени към болести и др.... плюшени играчки.
Кинологията отдавна не е такава, каквато трябва да е. Тя се превърна в мода и бизнес. За да се продава и да има печалба се развъжда това, което хората харесват, а не да се запази и подобри(до колкото е възможно) това, което е създадено.
Ще си позволя отново да цитирам
John Broadhurst
“…Отговорният развъдчик се отнася сериозно и уважително към историческото предназначение на своята порода.Длължен е да тества своите кучета и да установи тяхната реална работна пригодност.Да се убеди,че тяхният екстериор,размер и темперамент ги правят подходящи за изпълнение на историческата им мисия.Стандартът на породата се е родил не в ринга,а там където е истинската и сериозна работа.Нека не забравяме,че само там кучето може да бъде оценено обективно,за това за кoeто е създадено.”
John Broadhurst
Отново заявявам че аз ще се опитвам да развъждам възможно най добрите екстериорни Добермани като се стремя да запазя роботните им качества и съм искрен без да цитирам никой а само себе си.
Все още очаквам примери за да разберем как развъждаш ти и какво е развитието на вашата порода в България защото тия цитати съм ги виждал да ги постваш и в други фороми но нека да разберем реално как се развиваш и дали спазваш това което цитираш,защото всеки може да напише цитат от най големите развъдчици и в действителност да си гледа неговата изгода
ДОГИ, уважавам личните ти позиции,но това не означава ,че ги приемам.Като си голям разбирач кажи ти какво развъждаш,как го развъждаш щом имаш смелостта(или наглостта) да се месиш,да спориш и да критикуваш труда на уважаваните развъдчици тук във форума.Със кучета доказали качество,екстериор и работни качества.
Такива хора като теб са против БРФК,ФЦИ и др и не приемат родословия и развъдници по една причина(това съм забелязала) само и единствено,защото въдят кучета с цел печалба.
Ако не е така,то опровергай ме аргументирано
ДОГИ, уважавам личните ти позиции,но това не означава ,че ги приемам.Като си голям разбирач кажи ти какво развъждаш,как го развъждаш щом имаш смелостта(или наглостта) да се месиш,да спориш и да критикуваш труда на уважаваните развъдчици тук във форума.Със кучета доказали качество,екстериор и работни качества.
Такива хора като теб са против БРФК,ФЦИ и др и не приемат родословия и развъдници по една причина(това съм забелязала) само и единствено,защото въдят кучета с цел печалба.
Ако не е така,то опровергай ме аргументирано
ShiBumi_GirL, ще направя като вас...един и същи пост в два форума на различни породи...
ShiBumi_GirL, за пореден път с поста си доказвате, че документите са по-важни от самия индивид. Ако едно куче по външни белези и по характер отговаря на дадена порода, това правили го непородисто, само защото няма "хартийка".
ShiBumi_GirL, щом една порода се води работна, би трябвало да се развъжда в тази насока според мен.
Говорите за ДНК и дисплазия. За какво се използва ДНК теста...Най-вече да докаже, че няма измама в издадените от организацийките родословия. Дисплазията и генетично предаваните болести при кучетата ясно показва докъде се докараха работните породи от същата тази модна кинология. А всичко би било много просто, ако се спазва и следва това, което е заложено при създаването на една работна порода.
В полицията и армията куче без характер, нужната анатомия и здраве няма как да работи. Болните, кекавите и безхарактерните отпадат автоматично.
Бедния генофонд при чистопородните породи води до болести и проблеми със здравето. И това е доказан факт от ветеринари и генетици.
Имам пуснат един материал за историята на една порода, която е далеч от модата в кинологията, във форума на добермана. Прочетете го.
Що се отнася до мен. Уча се от хора на развъждане, на които имената едва ли сте чували, защото те са далеч от модните подиуми, наречени още изложби. Имам един мъжки и една женска снимани за дисплазия от породата НОК. Смятате ли, че по този начин бълвам кученца с цел печалба?
А какво ще кажете за развъдници регестрирани в FCI, с по 10 женски и с 3-4 мъжки екземпляра...Те какво правят?...Или те не произвеждат кучета с цел печалба, само защото са регестрирани в FCI и кученцата им имат родословие. Това са регестрирани ферми за кучета и по нищо не се различават от нерегистрираните...т.е. прави се бизнес, кинти...но не и нещо стойностно. Единици останаха от истинските и съвестни развъждачи, които наистина се опитват да запазят истинското и неомаскареното от организацийките събиращи пари, използвайки слабостите на хората. Тях няма да ги видите или чуете, защото не си правят реклама и са извън борда на потъващия кораб(модната кинология). За истинското и стойностното реклама не е нужна.
Изгледайте това филче и дано да ви стане ясно, на какво се гради истинската кинология...било то лов, защита, работа в полиция и армия, пастириски кучета...Така са създадени работните породи ShiBumi_GirL, не по модните подиуми.
П.С. Ако и това не вие достатъчно като изложение на моето мнение за сегашното състояние на кинологията...ще се постарая да ви дам още информация.
ShiBumi_GirL, за пореден път с поста си доказвате, че документите са по-важни от самия индивид
Няма значение за мен кое е по-важно,в случая става въпрос за спазване на определени правила(на развъждане и на форума).И да смятам,че куче без документ е породо подобно или приличащо на такова.Което няма нищо общо с работните му качества.
Кучето на Пума е много красиво,но не мога да приема обявяването на кучилото!За това е и цялата дискусия дали или имали родословие.
Намесването на полиция,работни качества,следа, изнасилване и всякакви др са абсолютно безпочвени и далеч от зададените въпроси и темата.
ShiBumi_GirL, щом една порода се води работна, би трябвало да се развъжда в тази насока според мен.
Извинявайте ама Вие бяхте?Смятате ,че развъдчиците имат по-малко представа от вас как и какво развъждат?
Имам един мъжки и една женска снимани за дисплазия от породата НОК. Смятате ли, че по този начин бълвам кученца с цел печалба?
А какво ще кажете за развъдници регестрирани в FCI, с по 10 женски и с 3-4 мъжки екземпляра...Те какво правят?
Ако ги развъждате то с каква цел ги развъждате подобряване на породата или печалба?Щом сте против родословията то надали и вашите са такива и смятате ли,че имат какво да допринесат за развитието на НОК?
Развъдниците допускат до разплод само най-добрите представители на породата,които имат с какво да допринесат.И не всяко куче се допуска до разплод.Те,развъдниците развъждат чистопородни екземпляри с породна принадлежност доближавайки се максимално до стандарта на породата!