Dog.bg Форуми : Проблеми при развъждането на екстремали

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Проблеми при развъждането на екстремали Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   redy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 30 June 2006 - 03:11 PM

Цитат

Здравейте всички аз съм нова тук.Радвам се да се да се запозная с вас. А относно темата(която не сам чела цялата,само последните съобщения ,но веднага ще я прочета) искам да кажа, че не е вярно че булдозите се изма4ват.Нито пак техните собственици. Аз имам моята Chery,тя е английски булдог и честно казано не сам виждала по-жизнено и игриво куче.Дори бих казала,че рядко се срещат хора с нейното желание зза живот.
По този начин тя изпълва и ежедневието на стопаните си.Ако сега някой ми каже, че тези кучета се мъчат, бих му казала да си вземе такова и да разбере какво значи щастливо и жизнено куче.

Случайно твоето куче да е на 3-4 месеца?
А това дали те се измъчват, естествено това е човешко оценка, но те не могат да сравнят живота си примерно с този на един далматинец , и с присъща за породата воля се борят с всички трудности.

#22 Потребителят е офлайн   North face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:siberian husky, akita,amerikan akita pomeran, grooming and handling.

Публикувано: 30 June 2006 - 06:48 PM

cl) bl) bl) bl) Направо съм изумена ,че това се случва във форумите на дог.бг...
Какво ви става бе хора a) Има над 400 породи логично е на всеки да му харесват едни а други да не му допадът от най-различни гледни точки......било здраве,козина, очи и т.н. Но моля Ви престанете да пишете за уроди и да дразните феновете на булдога нормално е хората да се изнервят това е все едно обиждате дацата им и макари примерно да се твърди ,че не се пише с обиден тон и т.н. По горе четох човека " реди " се е изказал, нещо за питовете и естествено това не е допаднало на тяхните привърженици, преди време в темата за пудела пък се беше казало ,че породата била тъпа / или каквото беше там...не помня точно oleeee / и на феновете на породата не им беше приятно
но все пак мисля ,че точна затова са толкова породите всеки да си намери своята w) с една дума малко повече толерантност
не ви кефи породата - не четете и не пишете просто oleeee
и едно п.п. от мен това за раждането с цезарово пак не може да го твърдите със 100% знам за една кучка от Стилбулет ,която и двата пъти си роди по нормален път бебетата а сигурно не е само тя....
User's Signature

Golden Nicol siberan huskies
Качена снимка

Сибирско хъски - истината е повече от две сини очи

#23 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 30 June 2006 - 06:51 PM

Не става въпрос за "кефене" или "некефене". Мисля, че достатъчно ясно съм написала какво имам предвид, че да обяснявам пак.
Аз не "дразня феновете на булдога", а задавам принципен въпрос - редно ли е да се развъждат кучета, които страдат от физиката си. Не виждам нищо заядливо или странно в този въпрос.
Аре, баста, като е толкова трудно и мъчително да се отговори на този прост въпрост.
ПП а в темата за пудела беше написано, че моето куче е тъпо l) И ако някой иска да каже в темата за пудела - "абе, джанъм, кви са тия прически, що мъчите кучетата?", е добре дошъл.
User's Signature

Качена снимка

#24 Потребителят е офлайн   North face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:siberian husky, akita,amerikan akita pomeran, grooming and handling.

Публикувано: 30 June 2006 - 06:54 PM

по тази логика за мен по зле са пекинезите пак едва дишат,очите им падът...ама това вече спаред мен е оф-топик
User's Signature

Качена снимка

#25 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 June 2006 - 07:57 PM

Моя бръ4ко е на 4г,да,има недостатъци,ама няма перфектно ку4е,казват,4е главата му е перфектна за сметка на тялото,но тези които развъждат булдоци мислят за пороците им колкото се може да са по малко.Като по широки ноздри,по раздале4ени о4и,да няма криви 4елиусти(пиша с БР) и много други,ве4е да не са толкова тромави и дебели4ки.Не е нормлно да мислите,4е някой който оби4а дадена порода ще иска животинките да страдат.Ве4е продължителността на живот на тези ку4ета е 10-12г при добра съвременна селекция.

п.п.не си взимайте булдог прили4ащ на боксер за да не страда,напротив това озна4ава,4е пове4е ще страда от не добрата селекция.

Дайте малко да сме по положителни super best
User's Signature

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Качена снимка MASTERPIECE OF BALKAN-NEWFOUNDLAND KENNELКачена снимка

#26 Потребителят е офлайн   judge Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 June 2006 - 10:42 PM

Kak moge da pishete gluposti za porodite v forumite?Vsjaka poroda e sazdadena za njakakvi nugdi,kakvi sa tezi gluposti za fizika,grozni ili tupi?Kakvo shte stane kucheto zavisi ot stopanina mu.Njama tupi kucheta ima tupi sobstvenici!Izvinjavam se ako njakoi se e obidil.

RozaLiq: Моля, пиши на кирилица! r)

#27 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 June 2006 - 10:46 PM

Мисля,4е тук за интелигентността на ку4етата не ставаше дума,но си прав/а.
User's Signature

#28 Потребителят е офлайн   judge Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 June 2006 - 10:58 PM

bonboni-ot mugki rod sam.Njama da se obigda nikoi ot tova koeto sam napisal no tova e samata istina.

#29 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 June 2006 - 11:05 PM

Аз те разбрах cheers
User's Signature

#30 Потребителят е офлайн   valev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 July 2006 - 08:48 AM

b) "едно си баба знае -едно си баба бае" oleeee добре де insult ,къде точно в стандарта на булдог срещна определението "уродлива физика" и т.н. и т.н.

ОБЩ ВИД
Идеалният Булдог трябва да бъде със средни размери и гладна козина; с тежко, набито тяло; с голяма глава и къса муцуна; широки рамене и яки крайници. Общият вид и стойка трябва да внушава голяма стабилност, енергичност и сила.
Добре сложените яки крайници и излъчването на стабилност, енергичност и сила са също така толкова важни за съвременния Булдог, колкото са били и за неговите предци.
Характерът трябва да бъде спокоен и мил, упорит и смел (не злобен или агресивен), а поведението трябва да бъде кротко и подобаващо. Тези качества трябва да личат от изражението и поведението.

bl) Верно ,че си плача за нови очила s) за това моля те ,посочи ми ги ти. Или може би това е твое лично мнение ? Явно е твое мнение . r) Въпрос на вкус....... ;) Но тук ли му е мястото ? Не е ли това форум за любителите на животните а в частност и на любителите на породата булдог? oleeee Ще ти го кажа в прав текст
Смятам ,че е редно да се съпикясваш какви епитети използваш ! А при условие ,че си и МОДЕРАТОР смятам ,че е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО не само да ги спазваш а и да съблюдаваш дали се спазват от другите участници във форума r)

Разбери ме правилно -нямам нищо лично r) така че "не се сърди човече" super best
User's Signature

Твой приятел вечен ,весел Патиланчо!

#31 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 July 2006 - 10:50 AM

Не ми цитирай стандарта, който толкова си и го и разбрал l)
Разкажи ми по-добре - може ли да потича с теб твоето куче? Може ли да диша добре в тия жеги? Може ли женско да роди без цезарево сечение?
ОТГОВОРЪТ Е: НЕ.
Това признаци за нормална и здрава физика ли са?

Колкото искаш можеш да си мислиш, че ми опонираш с псевдо-аргументи като "Ама моля другарко, тя използва лоши думички", само показваш, че нямаш какво да ми отговориш, защото кучето, което си избрал има проблем със здравето. Уродлива, та уродлива, ама ти каза, ама ти не каза - не ме баламосвай, а ОТГОВОРИ - здраво куче ли е булдогът или не, това на физиката му ли се дължи или не?

Как можело да се говори против породата: ХА! Аз ти казвам, че според мен не бива да се задълбочава развъждането на кучета, които живеят все по-кратко и стават все по-екстремални. Крайно не ме интересува породата - не съм го казала на дакелите или договете, защото такова куче не съм гледала и нямам поглед.

Егати страшният злодей, който каза, че булдогът има проблеми със здравето - Божке, каква тайна, как можах. Пфу.
User's Signature

Качена снимка

#32 Потребителят е офлайн   valev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 July 2006 - 11:16 AM

b) Хахахаха казах ти вече -нямам нищо лично към теб ,така че не се гневи r)
На първия ти въпрос "дали може да тича кучето" отговора е" естествено че ДА"няма куче което не може да тича .Виж съвсем друг е въпроса дали може да тича с мен r) тук твърдо казвам НЕ s) Аз тичам всеки ден между 10-15 км не вярвам и ти да можеш но това не те прави болна или слаботелесна нали? Това е домашно куче то е създадено за домашни условия ,верно ходим по 5км пеш сутрин и вечер но това не хрътка и не е нужно.
На втория въпрос "как му понасят жегите " отговарям"както на всеки-топло му е " b) бих казал че няма да е нормално ако не му е 1super
Преди имах нюфи и не бих казал че реагираше по друг начин на жегите а и за тичането не беше нещо по различно,но се надявам че за него няма да се изкажеш по същия начин -дай боже r)
User's Signature

Твой приятел вечен ,весел Патиланчо!

#33 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 July 2006 - 12:18 PM

Мдам... интересен горещ картоф. b)
Първо, екстремум-породите далеч не включват само булдоците и дори само мастифите. Сред тях спадат чау-чау, шар-пей, късокраките гончета, свръхминиатюрните декоративки... не са малко.
Второ, ФАКТ е, че човекът здраво си е поиграл с всяка една порода, за да изведе на бял свят дадени конкретни черти и да ги затвърди. Типичен пример: бултериерите, при които яйцевидната глава (изпъкналият нос) е сравнително скорошен генетичен "дефект", бързо и решително затвърден в породата, защото се харесал на публиката. Пак при тях (интересен пример!) до по някое време ушите са се купирали и пак след проявата на по-здрави хрущяли тук-там е направен и затвърден решителен опит те са да изправени. Даже имам една снимка (руска) в нелоша руска книга на бул с купирани уши и такъв с изправени.
Трето, ФАКТ е пак, че в немалка част от породите човекът е отишъл към неблагоприятни за животните крайности. Нека избягаме от булдоците и мастифите, да вземем за пример декоративките с масово огромни черепчета, несъразмерни спрямо муцуната "ябълковидни" глави - те също не се раждат особено лесно, между другото! - и драстично миниатюризирани размери. Някой да е виждал кумчо-вълчо с ръст четири пръста?! Защо ли ми е чудно тогава, че в голям процент от случаите тези мини-вълчовци раждат по 1-2 бебета, не винаги живи и далеч не винаги по естествен път? Или може би е нормално зъбите на почти всички минатюрки да трябва да се вадят от доктор, защото не падат сами?
Четвърто, факт е, че хората по света полека-лека започват да се усещат. Вече съществуват във ВСИЧКИ световни организации предписания към съдиите да се обръща внимание на екстремалите и да се избират кучета с по-НОРМАЛНА физика. Т.е.:
- да не се набляга на гигантската глава, така типична при английския мастиф да речем - търси се пропорционалното куче, такова, което няма да си заклещи челото в таза на мама и няма да има дихателни проблеми
- да не се набляга на главата и раменния пояс при булдоците: търсят се хармонични, все тъй тежки и масивни, но по-добре сложени и по-хармонични животни
- да не се набляга на бръчките на шар-пея и гънките по главата на чау-чау; кучетата с признаци на ентропия (завръщане на клепача) или подозрения за такова нещо да се отстраняват решително
- да не се гони свръхминиатюризираният ръст за сметка на пропорциите
- да не се гони свръхгигантският ръст за сметка на пропорциите
и тъй нататък.
В немалко европейски страни се правят опити за въвеждане на задължително "благоприятно за животните" развъждане, т.е. именно постепенно връщане към нормалното на екстремалните "явления": развъждане на физически здрави, без генетични малформации животни.
От тази гледна точка... хм, insult и redy са прави. Донякъде и valev, впрочем.
Защо?
Ами защото... старият английски булдог, който е излизал на бой с бикове, смело и самоотвержено е охранявал домове, носил е касичка и тъй нататък... е, сегашният булдог може да е запазил характера му, но наистина прилича на сложено в бъчва и съзнателно изкривено детенце. Да, бавно и незабележимо развъждането се връща към мааалко по-нормални граници; Каспър, пък и далеч не само той, е пример за здраво, добре развито и без зловещи крайности животно с хубава генетика: не само красив, но и ЗДРАВ ФИЗИЧЕСКИ. Той няма да умре, ако се втурне да потича, няма да се удави, ако влезе да поплува и няма да получи топлинен удар както си лежи вкъщи. За такива случки със свръх-супер-евро-булдоци обаче знам от недалечно минало.
Просто булдоците, чихуашките и още 1-2 породи са по... забележими като "извращения на човека" за някои и по-лесен пример за демонстриране. Кой от масовата публика обаче се е замислял за шар-пеите и вечните им кожни проблеми? За излишната кожа по главите им и факта, че отварянето на очите при малките бебета често е мнооого трудна процедура? Че заради излишната кожа пак много често миглите се завръщат навътре?
Помня как преди години (99-та или 98-ма) на ринга, където съдех за първи път в живота си, ми влезе едно чау-чау с толкова гноясали очи, че самото око не се виждаше. Стана голям скандал, защото дисквалифицирах кучето и го изгоних от ринга (първо - очевидно болно и защо ветеринарят не го е спрял не е мой проблем и второ - с очевиден признак на генетичен дефект, забранен от стандарта - ентропия на клепача). Хората ходиха да се оплакват, контестации, истории... Как при това положение да ратуваш за по-голямшка глава с повечко бръчки при чау-чау, мм?
Така че - да, аз съм категорично ЗА връщането лека-полека на екстремалните черти към нормалния им вид. Това не означава пекинез, булдог или мопс с муцуна на хрътчица или дакел с дълги крака (или басет, върнал се към битието си на блъдхаунд), а просто омекотяване на екстремума: догове, които имат шанс да не умрат от превъртане на стомаха; дакел, който няма да се парализира на 4-5 години; чау с широко отворени към света очи... шар-пей, който няма да ходи цял живот с възпалена кожа... ей такива работи. А, и булдог, който може да мине през таза на мама няма да е зле.
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#34 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 July 2006 - 01:00 PM

Дано да станата тези неща(който казва Вабанк) макар, че си мисля, че ще е малко трудно, понеже политката и интересетие са повече а те наделяват на всичко накрая.

Иначе не съм изненадан за зелените Германия. Немците са яки типове, общо взето щом не е тяхна порода, да минава под ножа. А им кажи за дисплазията и немската овчарка и веднага настръхват и вадят 100 теории. r)

#35 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 July 2006 - 01:19 PM

Радвам се,4е българските съдии ве4е запо4наха да мислят по този на4ин и за булдоците(4етат за новите стандарти).Няма порода без проблем(някой ве4е го беше написал,но искам пак да го под4ертая),булдога ве4е не е това"уродливо'' ку4е което е било до скоро(дебело,тесни ноздри,доста приближени о4и(което води много 4есто до ентропиума),големия 4ереп(да,пак е квадрат ,но не е несъразмерен),правата опашка е на по4ит(защото вкопаната и завита към тялото води до тежки инфекции и проблеми с гръбнака),няма да изброявам пове4е да не стане ску4но,но развъд4иците мислят за здравето на породата и оби4ат ку4енцата си.

Много се надявам в БГ,понеже знам,4е се интересуват,рзвъд4иците да спазват тези правила за общото благо и за доброто на животинките. super best
User's Signature

#36 Потребителят е офлайн   mik Икона

• Breeding for Quality,NOT Quantity
  • PipPipPip

Публикувано: 01 July 2006 - 01:29 PM

Валев,без да търся спор или дразга бих се присъединила към мненията на Инсулт и Вабанк!
Незная до колко си наясно с пройзхода на дадена порода и екстериорът и преди 100 и повече години,но само едно мога да ти кажа...това което днес се наблюдава при Дакел,Булдог,ЧаУ,Шар Пей и още и още НЕ е нормално!
Ето ти поредният пресен случай с кучето на съседката ми,Шар пей на 5 години...с 3 операции на очи и сега е почти сляпо,постоянни кожни заболявания,проблеми с дишането...а сега се съмняват и за проблеми с черен дроб и бъбреци....Еееееееееееееееееееееееее,ами ако това е нормално куче,то незнам вече....
Разрови се малко из литературата за дадена порода за да разбереш,че Булдога примерно никога не е изглеждал така както днес и за актуалните му анатомически промени НЯМА конкретни причини или преимущества за самото куче!
Защото промяна винаги има при породите,но е много важно какви са причините за нея и до колко те са основателни!

Моля те, ЧАО е "здрасти-довиждане" на италиански - chao, chow е названието на породата chow-chow, т.е. чау-чау; твърди се, че идва от пиджин-китайското чау т.е. манджа, което не е от значение дали е вярната версия. Шар-пей СЪЩО не е "шей". Поздрави: Вабанк

#37 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 July 2006 - 01:43 PM

Защо сте толкова крайни?Това са живи същества,нормално е да се разболяват,не мислите ли,4е някой път може да е и лекарска грешка многобройните операции(у нас вет имат още много да у4ат)?
User's Signature

#38 Потребителят е офлайн   keti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 July 2006 - 02:24 PM

Подкрепям Vabank, както винаги изчерпателна - респект и т.н.
Надявах се, че след нейният постинг - няма да има какво повече да се коментира...
Едно нещо не ми е ясно: Защо чак сега го повдигате този въпрос.
След като Валев имаше тъкова търпение и постояно се консултираше във форума за избор на куче???
Защо никой не го предопреди да не си взима куче от тази порода???
Защо никой не ги изброй всички тези проблеми свързани точно с тази порода (всяка порода си има недостатъци - надявам се ние хората да направим нещо за да намалят и изчезват)
След като се допускат тези породи на изложби и грабват наградите - какво очаквате Валед да направи???
Съгласна съм, че никога не е късно да се кажат недостатъците и да се коментират, но не по този начин с обиди и то към човек който ви слушаше безрезервно.

#39 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 01 July 2006 - 02:34 PM

Много се радвам, че старият спор в Породи премина във втора фаза.По- разумни и не крайни писания.Щото такива неща като "уродлива физика" и "бойкотиране" и "защо ги отглеждате като страдат" не са ми ,поне на мен, по вкуса. Все едно да се изтъпаня при феновете на НОК и да им кажа - ми тези кучета как ходят, виж им задницата или за ливретките- тези кучета треперят и са прозрачни...Виж това ,което писа Vabank , внесе ,според мен ,разумен диалог.В посока промяна на съвременния стандарт към не така изразени екстеремали ,миниатюри, гигантизъм и т.н.Макар ,че от друга страна, ако се развъжда спрямо намаляване до премахване на здравословни проблеми ,обусловени от специфичната физика - докъде може да се стигне и за сметка на какво ?Пък и зелените са доста размотани, за да им се осланям - често клонят към онази дума "лицемерие"...Виж ако кинолозите свършат работа ... ;)
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#40 Потребителят е офлайн   North face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 July 2006 - 03:51 PM

Цитат

Разкажи ми по-добре - може ли да потича с теб твоето куче? Може ли да диша добре в тия жеги? Може ли женско да роди без цезарево сечение?
ОТГОВОРЪТ Е: НЕ.

insult смятам,че не можеш да бъдеш толкова категорична! Значи има булдози,които раждат без цезарово и то тук в БГ писах го и в предишната страница...и като цяло това вторачване в породата е много странно досега никой не е обсъдил пекинезите ,мопсовете все кучета със скъсени дихателтни пътища и разни други проблеми bl) Според мен тук вече премина на лично отношение към Валев само защото той не сви глава и каза да права си моето куче е урод n) поне това е моето впечатление. Даже пуснах и клипче на булдоче/някакси при раделянето на темите останало в темата булдог /,което си кара скейт доста енергично и нищо му няма.
User's Signature

Качена снимка

• (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема