JL, в 23 April 2012 - 09:37 AM, написа:
Пинпонг, аз не си давам трите предблокови кучета, защото те са кротки, кастрирани и ТЕ ме ПАЗЯТ от идването на нови - зли и несоциализирани.
Три кротки, нахранени и доволни, любвеобилни кучета, с които всички деца и възрастни от махалата са сприятелени, имат мотивацията и съответно капацитета да те опазят от идването на 10 нови. Отделно от това, когато покрай тях се завърти някой малък изхвърлен, тъй като те са "тарторите", те го възпитават и го правят същата лигня като тях.

Затова аз съм ЗА "Кастрирай и върни" в сега съществуващите условия. Програмата си работи страхотно, когато се прилага правилно и със съответното разбиране за нейния смисъл.
Принципът при нея е ясен - да си пазиме и да си гледаме доброто и безопасно куче, но да се съгласим да евтаназираме опасното, когато не сме в състояние да му намерим "реализация според способностите", т.е. подходящ стопанин.
Когато няма залитане както в посока "да спасим всяко куче", така и в посока "да убием всяко куче", и когато освен спазването на този принцип, властите успеят да упражнят контрол върху безсмисленото, излишно, безумно размножаване, тогава ситуацията ще бъде овладяна. Когато ситуацията бъде овладяна откъм притока на нови кучила, тогава с най-голяма радост ще можем да си позволим да се лишим от махленските четириноги добродушковци и да намерим и за тях по-добро от улицата място. Но не преди това.
Огромна грешка ще бъде те да бъдат прибрани преди да сме "ремонтирали спукания кран", както се изрази Мил.
Само дето властите вече са го решили,докато ние си говорим.Масовото избиване имам предвид.