mil_, в 03 April 2012 - 10:04 PM, написа:
Към онези, които смятат, че "Кастрирай и върни" е неработеща програма, въпросът ми е следния:
Защо тогава в Турция тази програма е сработила? Информацията за положението в Турция и другите съседни на нас държави получавам от горепосочения линк. За Турция добавям лично какво съм видяла преди около 4 месеца. В град Чорлу за 3 дни видях само едно бездомно куче. Не твърдя, че други е нямало, но в района, в който бях, само това куче видях. За сравнение при нас в един район за 3 дни със сигурност ще видя много повече. В по-малко градче за около 2 часа разходка видях 3 бездомни кучета. Ако някой излезе с номера, че това може да е било така в един град, но в други ситуацията да е съвсем различна, тогава защо при нас дори в един единствен град нямаме подобна ситуация.
Моят отговор и извод от информацията от видео репортажа по ТВ и личните ми наблюдения - всичко опира до 1. манталитет 2. контрол (който пък зависи от манталитета).
Като следствие от този извод, че в основата на решаването на даден проблем е манталитетът на един народ, то каквато и мярка да се приеме, каквато и програма да се избере, докато нашият манталитет си остава непроменен, нито една програма няма да сработи.
Как да си променим манталитета? Трудно, но във всеки случай не и като насъскваме омраза, или като обиждаме и нападаме всеки, който не мисли като нас.
А като обясняваме, като опитваме да разсъждаваме и стигаме до истинските причини за даден проблем и като действаме, всеки от нас в посока на решаване на проблема.